Duszone pory z prażonymi orzechami laskowymi 133mięs czy ryb. Polecam w towarzystwie Soczystej dorady pieczonej pod solną skorupą , która wcale nie jest słona 🙂 Składniki: (4 porcje) 4 pory (tylko białe części) oliwa lub olej do podsmażenia 3 ząbki czosnku 3 łodygi świeżego tymianku łyżka masła 150 ml białego wina 50 g uprażonych orzechów laskowych natka pietruszki posiekana do ozdoby sól morska i świeżo mielony pieprz(...)minut przed końcem , aby namiar płynu odparował. Wyłóż pory na talerz, posyp uprażonymi orzechami laskowymi i posyp natką pietruszki. Polej sosem pozostałym z duszenia porów. Podawaj jako dodatek do mięs lub ryb. Ja podałam w towarzystwie “Soczystej dorady pieczonej pod solną skorupą ” i “ Pieczonych ziemniaczków z chilli i kurkumą “ . źródło: “Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking” Czytaj więcej: Duszone pory
Moja Delicja
Polędwiczka wieprzowa z bobem w cieście francuskim 357bobu i upieczona w cieście francuskim. Bardzo lubię tak przygotowaną polędwiczkę, bo jest delikatna i soczysta. 1 polędwiczka wieprzowa 200g bobu sól pieprz czarny mielony słodka papryka mielona 1 małe opakowanie ciasta francuskiego SOS: 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka bulionu drobiowego 1 szklanka śmietanki 30% sól pieprz biały szczypta gałki muszkatołowej masło klarowane do smażenia(...)czym wlewać po trochę bulion i śmietankę. Przyprawić i dusić do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Sos podać razem z polędwiczką i na przykład z ziemniakami. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: bób , ciasto francuskie , kremówka , sos , wieprzowina
https:KKuchniaMniam
Pulled pork – szarpana wieprzowina 139Pulled pork, wieprzowina długo pieczona. Mięso, które po upieczeniu jest wyjątkowo delikatne i miękkie. Świetnie pasuje do kanapek, wszelkiego rodzaju tortilli czy pit. Pasuje idealnie na ciepło jak i na zimno. Można pokroić je na grube plastry, polać powstałym podczas pieczenia sosem i podać z ulubionymi dodatkami jak ziemniaki czy kasza. Samo przygotowanie jej nie zajmie Wam dużo czasu, podczas(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pulled pork – szarpana wieprzowina Składniki 2,5 kg łopatki wieprzowej Składniki na marynatę: 1 łyżeczka chilli (opcjonalnie) 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka kminu rzymskiego mielonego 1 łyżka soli 6 płaskich łyżek brązowego cukru 1 średnia cebula pokrojona na kawałki 4-5 ząbków czosnku Składniki na solankę: 2 l wody 5 płaskich łyżek brązowego cukru
To co lubię - gotuję i polecam
Carska uczta z łopatki , pomysł na obiad 4821takie jednogarnkowce , są proste i nie wymagają angażowania uwagi . Po prostu wsuwa się je do piekarnika i wyciąga po godzince , czy dwóch ..ot cała filozofia Polecam , szczególnie że z mięsa z łopatki czasami trudno coś fajnego wykombinować , mimo iż jest pyszne . Składniki : 0,5 kg łopatki , ładny zwięzły kawałek 1 czerwona papryka , grubościenna 1/2 małej cukinii , wielkości ogórka szklarniowego(...)innej słodkiej ) 1 szklanka półsłodkiego , białego wina – niepełna 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka suszonych , płatków pomidorowych sól do smaku masło przyprawa : 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej , gałki muszkatołowej 1 łyżeczka wędzonej papryki ostrej lub łagodnej 1 łyżeczka cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łopatkę dzielimy na małe płaskie kawałeczki , mniej więcej takie ,żeby po rozklepaniu były wielkości
Ogrodnik w podróży
Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 222stare chińskie przysłowie i zwraca uwagę na to, że prawidłowa dieta pozwoli nam zachować lub odzyskać zdrowi. Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku jest przygotowany z mięsa wieprzowego oznaczonego znakiem QAFP , będącego gwarancją wysokiej jakości, oraz z warzyw królujących jesienią – dyni, papryki i jarmużu. Dla uzyskania ciekawszego efektu warzywa zostały przygotowane różnymi technikami, dając zróżnicowaną fakturę składników(...)imbiru, 1 łyżka mielonego kuminu, 1 łyżka czarnej gorczycy, 1 łyżeczka wędzonej papryki, ½ łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, Liść laurowy, Do przybrania: płatki chili, klika plastrów świeżej chili , olej z pestek dyni, gałązka rozmarynu, Sól i pieprz Cayenne do smaku, 1 łyżka masła i o lej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem
SzczyptaSmaQ
Makaron ze smażonym kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami 400mięsem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi na szybki obiad lub lekką kolację o każdej porze roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 filet z kurczaka (250g) 200g młodego szpinaku 120g pomidorków koktajlowych 180g wąskiego makaronu wstążki (tagliatelle, wąskie fettuccine) 1-2 ząbki czosnku 50ml słodkiej śmietany 18% 1 łyżka masła 3 łyżki oliwy sól pieprz czarny świeżo mielony(...)dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy kawałki kurczaka. Lekko solimy i intensywnie smażymy przez 2 minuty mieszając. Dodajemy pomidorki, również je solimy i smażymy z mięsem przez kolejne 2 minuty. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta w lekko osolonej wodzie. Odsączony mieszamy z 1 łyżką oliwy. Na talerze nakładamy kolejno makaron, szpinak oraz mięso z pomidorkami. Natychmiast
Kulinarna Pokusa
Curry z kurczakiem i papryką 269kurczakiem i papryką By Piotr 29 sierpnia 2018 Składniki: filet z kurczaka - 2 pojedyncze cebula - 1 większa czosnek - 3-4 ząbki papryczka chili - 1, drobno posiekana imbir - 1 łyżeczka (mielonego lub startego) papryka słodka - duża szczypta papryka ostra - duża szczypta limonka - sok i skórka z jednej całej curry - 2-3 łyżeczki (w proszku lub pasty curry) śmietana(...)osuszamy. Kroimy w niewielką kostkę i umieszczamy w misce. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek, paprykę chili, paprykę słodką i ostrą, imbir oraz dużą szczyptę soli oraz pieprzu. Dokładnie mieszamy. Mięso w takiej marynacie możecie zostawić na kilka godzin by przeszło dokładnie wszystkimi smakami, ale nie jest to konieczne. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i podsmażamy na nim kurczaka
Pogotujmy.pl
Kluski ziemniaczane smażone – kuchnia podkarpacka 209otoczone są cienką, chrupiącą skórką, ale ich środek pozostaje wilgotny i lekki dzięki dodaniu do masy ubitego białka. Tradycyjnie kluski smażone podawane są ze śmietaną albo jako dodatek do mięs. Przepis pochodzi z publikacji Stowarzyszenia Promocji i Rozwoju Gminy Brzostek „Brzosteckie przepisy kulinarne”. Kluski ziemniaczane smażone - kuchnia podkarpacka Składniki: 10 ziemniaków 1 cebula 1 łyżka masła 3 jajka (żółtka(...)pieprz 1 l oleju do smażenia Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po odcedzeniu ziemniaki odparowujemy i przecieramy przez sito lub mielimy. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę. Podsmażamy ją na maśle i przestudzoną dodajemy do ziemniaków razem z żółtkami, śmietaną i mąką. Masę doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy dokładnie
Trzeci talerz
Hiszpański Ryż z Wołowiną – Prosty i Pełen Smaku 101Author Magdalena Składniki 450 g chudej mielonej wołowiny 90% chudej 1 duża cebula posiekana 1 średnia zielona papryka posiekana 1 puszka około 425g sosu pomidorowego 1 puszka około 410g pokrojonych pomidorów bez dodatku soli, odsączonych 1 łyżeczka mielonego kuminu kminu rzymskiego 1 łyżeczka(...)opcjonalnie Instrukcje W dużej patelni, na średnim ogniu, smaż wołowinę z cebulą i papryką przez 6-8 minut, aż wołowina przestanie być różowa, a cebula stanie się miękka, rozdrabniając mięso; odcedź nadmiar tłuszczu. Dodaj sos pomidorowy, pomidory oraz przyprawy; doprowadź do wrzenia. Dodaj ryż; podgrzewaj, mieszając od czasu do czasu. Jeśli chcesz, udekoruj danie posiekaną zieloną cebulą. Notes Czym różni
ale Pysznie
Sałatka jajeczna ze smażona wieprzowiną 208Sałatka jajeczna ze smażoną wieprzowiną Prosta sałatka jajeczna z dodatkiem smażonej wieprzowiny . Doskonała kolacja lub szybki lekki obiad . Dodatek mięsa , sprawia ,że sałatka jest syta i świetnie zabija głód Moje dzieciaki , nie kochają zbytnio sałatek , przy tej stwierdzili ,że nawet smakuje trochę jak kebab z dużą ilością zieleniny , ” nawet zjadliwe ” Sałatka , chyba , nigdy nie otrzyma zaszczytnego ” pyszne(...)osoby : 2 plastry chudej karkówki ( około 2 cm grube ) marynata : 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku pieprz , sól do smaku 2 łyżki oleju pozostałe : 1 papryka spiczasta , czerwona typ Ramiro 1 mała czerwona cebula 1 pomidor śliwkowy , typ pasta 1/2 główki sałaty
Ogrodnik w podróży
Schab w sosie serowo-pieprzowym 206mielonego czarnego pieprzu - przyprawa uniwersalna - czerwony i zielony pieprz ziarnisty - olej do smażenia - sól do smaku - szczypta chili Przygotowanie: Śmietanę, pokruszony ser pleśniowy i kawałeczki żółtego sera umieszczamy w rondelku i stawiamy na średnim ogniu. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy tłuczonym kolorowym pieprzem, chili i odrobiną soli, gotujemy do roztopienia sera (sos powinien być jednolity). Mięso
W poszukiwaniu inspiracji
Kurki w sosie śmietanowym z czosnkiem i pomidorami 141doskonale komponuje się z wieloma potrawami. A do tego tak łatwo go przyrządzić! łatwy i sprawdzony przepis na sos z kurkami i śmietaną doskonały do duszonego lub pieczonego mięsa sos jest delikatny i kremowy Kurki w sosie śmietanowym. Kurki w sosie śmietanowym Delikatne kurki w sosie śmietanowym z dodatkiem koperku i cebulki to jeden z tych przepisów(...)aromatu. Jeśli dodasz odrobinę mielonej kurkumy lub kilka nitek szafranu, sos z kurek uzyska piękny złocisto słoneczny kolor. Oto kilka innych, wypróbowanych przepisów na sosy , które mogą Ci się spodobać: Sos tysiąca wysp Sos jagodowy Sosy do maczania sajgonek Grecki sos sałatkowy Sos Dijon do kurczaka Sos korniszonowy do gotowanych ryb i mięs Sos ogórkowy do kotlecików ziemniaczanych
Moja Książka Kucharska
Fajita 156Fajita jest jedną z tradycyjnych i najbardziej popularnych potraw kuchni Tex-Mex. Składa się przede wszystkim z krojonego w paski mięsa przygotowanego na patelni i serwowanego w tortilli. Najczęściej w towarzystwie papryki i cebuli, ale spotkać można także z dodatkiem guacamole, pico de gallo (charakterystyczna dla kuchni meksykańskiej a'la sałatka-sos w postaci drobno pokrojonych pomidorów z cebulką(...)sera czy pomidorów. Dziś zapraszam na wersję drobiową. Składniki (4 porcje) -4 tortille -500 g filetu z kurczaka -czerwona papryka -zielona papryka -1/2 dużej cebuli -1/2 łyżeczki mielonego kuminu -1/2 łyżeczki oregano -2 łyżeczki soku z limonki -1/2 łyżeczki soli -1/2 suszonego czosnku -1/2 łyżeczki ostrej papryki -1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Zielona Kuchnia
Ryż smażony po chińsku z wołowiną, jajkiem i warzywami 400poprzek włókien na cienkie, 4-5mm plasterki szerokości około 4-5cm. Żeby ułatwić sobie to zadanie mięso warto zmrozić – dużo łatwiej kroi się zimne. Pokrojone plasterki mięsa marynujemy w sosie składającym się z jasnego sosu sojowego (grzybowy w tym przepisie spisał się świetnie, ale zwykły jasny, mocno słony sojowy sos też będzie dobry), oleju sezamowego, płatków chili, skrobi(...)mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy oba sosy sojowe – jasny jako główne źródło soli w tym przepisie, ciemny – jako smak i barwnik. Wlewamy olej sezamowy, wsypujemy przyprawę 5 smaków i mielony pieprz – im świeższy tym lepszy. Mieszamy wszystko razem i sos odstawiamy. POZOSTAŁE SKŁADNIKI 2 jajka rozmiaru L lub 3 mniejsze jajka rozmiaru M wbijamy do miseczki i rozkłócamy dokładnie
Karo in the Kitchen
Gołąbki bezmięsne z pieczarkami i sosem pieczarkowym 116Gołąbki są bez mięsa, więc idealne dla osób nie jedzących mięsa. Nam bardzo smakowały w takiej wersji. Trochę pracy przy nich jest, ale warto. Zróbcie takie. Smacznych inspiracji życzę :) Potrzebujemy: Na gołąbki: 1 średnia główka białej kapusty 30 dag białego ryżu 2 duże cebule 50 dag pieczarek sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku
Izabelawkuchni