mięso mielone - 22854 przepisów (strona:1055/1524)

C - Schab w skarpecie / schab z pończochy 386

godzin. 2. Odlewamy płyn, który uciekł z mięsa (trochę go będzie, więc pojemnik nie może być zbyt płytki), schab myjemy, osuszamy i tym razem wkładamy do pojemnika dokładnie nacierając go solą. Odkładamy do lodówki również na 36 godzin.3. Odlewamy płyn, schab myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami: majerankiem, czosnkiem, pieprzem i mieloną papryką. Wkładamy do lodóki na dobę

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka z piersią indyka i dressingiem 346

słodkiej papryki sól i świeżo mielony pieprz do smaku Dressing: 4-5 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka ostrej musztardy sarepskiej 2 łyżki miodu 1/2 cytryny sól i świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Sałaty mieszamy w misce z roszponką, posypujemy kiełkami (zostawiamy odrobinę do oprószenia po wierzchu). Fileta oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki. Obsmażamy na niewielkiej(...)miseczki, dodajemy miód, musztardę, sok z połowy cytryny i przyprawiamy. Całość dokładnie mieszamy aż składniki się połączą i polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Jeśli wykonanie zaczniemy od obsmażenia mięsa to wystygnie zanim przygotujemy resztę składników i dressing

Kolorowy Przepisownik
Polędwiczka marynowana w majeranku 163

pierwsze skrzypce. Mam duży słoik zasuszonego latem majeranku, który dodaję to tu, to tam. A do mięsa wieprzowego, obok kminku, majeranek bardzo pasuje. Przygotowałam danie z delikatnego mięsa obranego z tłuszczu. Polędwiczki, które marynuje się w majeranku z kminkiem, sokiem z cytryny i sosem sojowym są soczyste, miękkie i delikatne. Nie potrzeba ich już solić. Takie mini-steki wieprzowe podałam(...)wybrałabym z groszkiem :) Polędwiczka marynowana w majeranku 3 - 4 porcje Marynata: sok z pół cytryny 2 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżeczka mielonego kminku oraz: polędwiczka wieprzowa o wadze około 340 g oczyszczona z błon i pokrojona na plastry grubości 1 cm . Składniki marynaty wymieszać ze sobą w szklanej misce, włożyć pokrojone plastry

Posadzone i zjedzone
Łopatka duszona w młodej kapuście , dania na wyjazdy do słoika 149

Mieszamy ze świeżo mielonym pieprzem i siekaną cebulą oraz wyciśniętym praską czosnkiem . Odstawiamy na noc do lodówki . Następnego dnia podsmażamy łopatkę razem z dodatkami w których się marynowała na złoty kolor na smalcu . Zawartość patelni przekładamy do garnka . Patelnię zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia , po czym jej zawartość także przelewamy do garnka z mięsem . W ten sposób zebraliśmy

Ogrodnik w podróży
WIOSENNA BOTWINKA NA WĘDZONCE, Z ORKISZOWYM MAKARONEM 210

mrożę sobie w słoikach różne wywary: buliony mięsne, warzywne, wywary od parzenia wędzonej szynki - właśnie na takim przygotowałam swą zupę. Dzięki temu przygotowałam ją błyskawicznie gdyż nie musiałam gotować mięsa (a trwa to ok.30-60 minut). Gdy nie dysponujemy takim wywarem będziemy dodatkowo potrzebować kawałek chudej wędzonej ogonówki, szynki, ewentualnie boczku, który to musimy pokroić na mniejsze kawałki i ugotować(...)już miękkiego mięsa, gdy nie mamy wywaru), dodajemy włoszczyznę - słupki lub starte warzywa na grubej tarce i gotujemy ok.5 minut. Do podgotowanych buraków dodajemy pokrojone łodyżki, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy dalsze 10 minut. Uzupełniamy gorącą wodą. Następnie dodajemy pokrojone liście. Gotujemy 5 minut, dorzucamy makaron i zagotowujemy, gotujemy jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem

Smaczne Zdrowe
Roladki z kurczaka 246

plastrów szynki długodojrzewającej Kilka gałązek tymianku Oliwa Świeżo mielony pieprz i sól Piersi z kurczaka oczyszczamy i rozbijamy tłuczkiem na duże, niezbyt cienkie plastry. W miseczce mieszamy oliwę, sól i pieprz. Dorzucamy do tego listki tymianku oraz ścieramy skórkę z cytryny. Do powstałej marynaty wyciskamy 2 ząbki czosnku. Następnie nacieramy mięso i pozostawiamy by przeniknęło przyprawami. Marchewkę, seler

Kolizje Smaków
Makaron z kurczakiem, brokułami i ziołami o nucie ostro miętowej (danie z woka) 204

łodygę na mniejsze kawałki tniemy, który z czosnkiem podsmażamy, następnie zamarynowane w sosie sojowym polędwiczki dokładamy. Różyczki wrzątkiem zalewamy, jak będą al dente to razem z ugotowanym makaronem do mięsa dokładamy. Ziół świeżych dużą ilość dodajemy, mieszamy i z płatkami serowymi zjadamy. Olej rzepakowy z papryką ostrą nadał daniu wyrazistości, a mięta świeżości.  Składniki: 1 świeży brokuł(...)kurczaka (ok. 8 szt.), 400 g makaronu np. casarecce Barilla, 2 duże ząbki czosnku, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, olej rzepakowy smakowy papryka ostra, bazylia, pomidory, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, gałązka świeżego lubczyku, 2 pęczki szczypiorku, świeża mięta (posiekane listki 2 garście), ser twardy np. grana padano, parmezan, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka cukru. Przygotowanie: Oczyszczone

Moniki Smakołyki
Sałatka z makaronem penne, kurczakiem i suszonymi pomidorami 344

jednej strony jest lekka i zdrowa, a z drugiej to całkiem sycące, pełnowartościowe danie. Ma wszystko, co powinien zawierać dobry obiad - makaron, czyli węglowodany, warzywa i chude mięso. Do tego zdrowe tłuszcze w postaci pestek słonecznika i oliwy. To świetny pomysł na obiad do pracy.     Składniki na dwie porcje: 1 pierś kurczaka (pojedyncza) 1 szklanka makaronu(...)łyżka pestek słonecznika 0,5 czerwonej cebuli opcjonalnie kilka oliwek kalamata 2 łyżki octu balsamicznego mieszanka sałat (radicchio, rzymska, lodowa, roszponka - wedle upodobania, lub gotowa mieszanka ze sklepu) grubo mielony lub młotkowany pieprz sól   Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie przez 11 minut. Na suchej patelni podprażyć słonecznik - kiedy zacznie pachnieć i lekko się rumienić zdjąć

Kulinarne Inspiracje
Ryż z duszonym indykiem w warzywach o nucie słodko ostrej 197

Sezonowe warzywa na patelni podsmażamy, mięso marynowane w sosie sojowym dokładamy, całość chwilę dusimy i z ugotowanym ryżem łączymy. Jak najwięcej świeżych ziół dokłdamy, na ostro doprawiamy i na jednej patelni, obiad dla rodziny mamy.  Warzywa nutę słodyczy całości dodają, ale olej z ostrą papryką i pieprz pikanterii nadają.  Soli mało dodajemy bo sosem sojowym i ziołami(...)grzybowego, 2 marchewki, 2 małe cukinie, 2 białe cebule, 200 g ryżu parboiled Cenos, pęczek szczypiorku, świeże listki mięty, pęczek zielonej pietruszki, 2 listki świeżego lubczyku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego papryka ostra. Przygotowanie: Oczyszczony i osuszony filet z indyka kroimy na paski.   Polewamy sosem sojowym, mieszamy i pozostawiamy

Moniki Smakołyki
Wtorek: Drobiowe pulpeciki z serem 127

chrupiące i zwarte. Wszystko to zasługa odpowiedniej proporcji odpowiednich składników, których zresztą jest tylko kilka. Spoiwem łączącym całość jest parmezan, który zastępuje w tej roli jajko, a dodatkowo aromatyzuje mięso i jest też przyprawą, gdyż jest to ser słony. Chrupkości kulkom nadaje bułka tarta. Na dodatek drobiowe pulpeciki są pieczone, krótko, ale w wysokiej temperaturze, co sprawia, że środek jest(...)godzinę i jak z kilku składników zrobić kilka lanczy, m.in. drobiowe pulpeciki z serem, które można wykorzystać jako bazę do szaszłyków. Drobiowe pulpeciki z serem Składniki: 500 g mielonego indyka lub kurczaka ½ szklanki tartego parmezanu ½ szklanki bułki tartej 1 łyżka włoska mieszanka ziół ( tu znajdziesz prosty przepi jak ją zrobić ), lub łyżka drobno posiekanego szczypiorku 1 szklanka makaronu orzo

Niedzielny kucharz
Wtorek: Drobiowe pulpeciki z serem 163

chrupiące i zwarte. Wszystko to zasługa odpowiedniej proporcji odpowiednich składników, których zresztą jest tylko kilka. Spoiwem łączącym całość jest parmezan, który zastępuje w tej roli jajko, a dodatkowo aromatyzuje mięso i jest też przyprawą, gdyż jest to ser słony. Chrupkości kulkom nadaje bułka tarta. Na dodatek drobiowe pulpeciki są pieczone, krótko, ale w wysokiej temperaturze, co sprawia, że środek jest(...)godzinę i jak z kilku składników zrobić kilka lanczy, m.in. drobiowe pulpeciki z serem, które można wykorzystać jako bazę do szaszłyków. Drobiowe pulpeciki z serem Składniki: 500 g mielonego indyka lub kurczaka ½ szklanki tartego parmezanu ½ szklanki bułki tartej 1 łyżka włoska mieszanka ziół ( tu znajdziesz prosty przepi jak ją zrobić ), lub łyżka drobno posiekanego szczypiorku 1 szklanka makaronu orzo

Niedzielny kucharz
Piersi z kurczaka w sosie pomidorowo-parykowym z makaronem 316

piersi z kurczaka w sosie pomidorowo-parykowym z makaronem . Sycące, pyszne, a z podanej porcji można spokojnie wykarmić całą rodzinę. Przygotowanie jest naprawdę proste, więc warto spróbować Takie mięso w sosie można oczywiście podać z ziemniakami, ale polecam Wam spróbować wersji z makaronem. Mały makaron łazankowy od EkoMak sprawdził się tu idealnie. Moja rodzina była bardzo zadowolona. Mam nadzieję(...)jajeczny z jaj przepiórczych łazanka z kurkumą Makaron Babuni  EkoMak opcjonalnie – koperek do podania *skład tej, którą używam: papryka słodka, sól,  cukier, papryczka chili, czosnek mielony, kurkuma. Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozpuszczamy margarynę. Piersi z kurczaka kroimy w grubszą kostkę, a paprykę w drobniutką. Piersi podsmażamy na tłuszczu posypując przyprawą

Słodkie okruszki
Tradycyjny barszcz ukraiński 301

chce zrobić szybki barszcz to wykorzystajcie fasolę z puszki i warzywa mrożone, ale ten barszcz jest przygotowany tradycyjnie, z fasolą Jaś namoczonej dzień wcześniej, z dużą ilością warzyw i mięsa. Przepis na Tradycyjny barszcz ukraiński : kawałek karkówki wieprzowej z kością 1/4 główki kapusty białej 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 4 ziemniaki 5 małych buraków ćwikłowych lub buraczki krojone mrożone(...)ziela angielskiego 2 liść laurowy do smaku – sól, cukier, pieprz czarny mielony Dzień wcześniej moczymy fasolę Jaś. Umytą karkówkę z kością wkładamy do garnka i zalewamy wodą z moczenia fasoli, wsypujemy napęczniałą fasolę, dodajemy 1 łyżeczkę soli, liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i gotujemy aż mięso od karkówki zmięknie. Karkówkę wyjmujemy i kroimy w kostkę. Warzywa oczyszczamy, myjemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wołowina z pieczarkami, w sosie ostrygowym ('oyster sauce') 94

Smacznie i szybko. Czyli tak, jak lubię! :)  Kolejne danie podpatrzone i nauczone na kursie Bags of Taste . Składniki: (na 2 porcje, ale spokojnie można podwoić ilość wszystkiego) 200g mielonej wołowiny 1 średnia cebula (okolice 150g) 3 duże zabki czosnku, posiekanego drobniutko, lub startego na tarce 1 łyżka startego, lub super-drobniutko posiekanego imbiru 200g pieczarek kostka bulionowa(...)białego pieprzu 1 łyżka oleju do podania: ugotowany na sypko biały, lub brazowy ryż Cebulę pokrój w kostkę, lub na plasterki, jak wolisz. W nieprzywierajacym garnku rozgrzej olej. Wrzuć mięso i cebulę. Smaż 10 minut na średnim ogniu, mieszajac często i rozbijajac ewentualne grudki posklejanego mięsa. Cebula powinna być miękka.  Wmieszaj czosnek i imbir.  Posiekaj lub pokrój

Lejdi of the house

Proponowane wyszukiwania