Dziś propozycja na szybki dodatek do mięsa lub samodzielny posiłek. U mnie była to porcja dla jednej osoby. Bardzo mi smakowało. Zjadłam z pieczonym udkiem ;-) Składniki: nieco ponad połowa szklanki suchej kaszy kuskus + wrzątek sól, pieprz 5 dużych pieczarek 1/4 małej cebuli odrobina klarowanego masła 1 łyżeczka siekanej pietruszki Sposób wykonania: 1. Kaszę zalać wrzątkiem tak, aby wody było(...)dodać pokrojone w plasterki pieczarki . Dusić, aż woda odparuje z pieczarek. Pieczarki połączyć z kaszą kuskus, dodać siekaną natkę pietruszki oraz pieprz i wymieszać. 3. Podać z mięsem lub samodzielnie. Smacznego
Kuchnia domowa AniSkładniki: 1/2 średniej papryki czerwonej (ok. 100 g) 100 g mięsa mielonego z indyka 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g) 1 ząbek czosnku (ok. 3 g) 1/2 dużej cebuli (ok. 75 g) 1/2 średniej cukinii (ok. 250 g) 1 łyżeczka natki pietruszki (ok. 5 g) 1 porządna łyżka koncentratu pomidorowego(...)plastry o grubości około 1 cm. Cebule pokrój na ósemki. Paprykę połóż na folię, obok cukinię i cebulę. Piecz 15-20 min w 230 st. C. Po 10 min odwróć paprykę, cukinię i cebulę zamieszaj. Mięso podduś podlewając wodą na niepełnej łyżce oleju, dodaj koncentrat i czosnek, dopraw wybranymi przyprawami. Paprykę po wyjęciu z piekarnika zawiń
Vroblewska-fitlifePyszna propozycja dla miłośników dań jednogarnkowych - kurczak pieczony z warzywami. Chwila krojenia - a potem samo się robi :) SKŁADNIKI 4 kawałki kurczaka (np.udka) 5 dużych ziemniaków 2 czerwone cebule 1 czerwona papryka główka czosnku sól, pieprz, czerwona papryka tymianek oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Kurczaki solimy, doprawiamy pieprzem, papryką(...)tymiankiem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, posypujemy solą i tymiankiem. Przykrywamy nimi mięso. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i cebule w ćwiartki. Dorzucamy ząbki czosnku - w łupinkach. Polewamy kilkoma łyżkami oliwy. Pieczemy pod przykryciem przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i odsuwamy warzywa na boki. Pieczemy jeszcze przez
Moje Kuchenne RewelacjeUwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki i dania jednogarnkowe. Tym razem pyszna zapiekanka z makaronem, mięsem mielonym i dodatkiem sosu beszamelowego. Dzięki temu zapiekanka nie jest zbyt sucha
Ala piecze i gotujePrzepis na pyszne pierogi pieczone w piekarniku z farszem meksykańskim. Składniki (na 20 sztuk): Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka jajko żółtko jajka 40 ml oleju 50 g drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru Farsz: 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego pół puszki pomidorów puszka kukurydzy cebula czerwona papryka sól, pieprz, papryka ostra, papryka wędzona olej(...)smażenia Przygotowanie Cebulę i paprykę kroimy w paseczki. Na patelni podsmażamy rozdrobnione widelcem mięso mielone, następnie dodajemy cebulę i paprykę. Podsmażamy dalej 5 minut. Potem dodajemy pomidory z puszki i smażymy wszystko około 15 minut, często mieszając. W trakcie ostatniej fazy smażenia dodajemy przyprawy, na końcu kukurydzę. Farsz odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przygotowujemy ciasto: drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki
e-PrzepisyKulinarneniedoceniane mięso na polskim stole. Zupełnie nie rozumiem dlaczego, bo jest przepyszne! Nie wszyscy wiedzą, że Polska jest największym producentem gęsiny w Europie. Eksportujemy gęsinę głównie do Niemiec. Jednym z bardziej znanych dań z gęsi jest foie gras – wątróbka z gęsi (danie pochodzi z kuchni francuskiej). W naszym kraju gęsinę jemy […] Artykuł Gęsie udka pieczone w piwie
Wiszniówkaświeżych ziemniaków mytych, w najgorszym wypadku gotowe mrożone Wykonanie: Polędwicę wyjąć z lodówki około 30 minut przed przygotowaniem (mięso na steki MUSI być do smażenia w temperaturze pokojowej!!!). Mięso natrzeć solą i pieprzem, odstawić. Cukinię pokroić w kostkę, paprykę w paski i dalej w kostkę. W osobnych miskach posolić i popieprzyć. Odstawić. Masło (w temperaturze pokojowej) wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem(...)pozwalamy im odpocząć kilka minut na kratce do pieczenia – w tym czasie stek nadal „dochodzi” w środku, więc pamiętajcie, żeby go nie przesmażyć. Ogólną zasadą jest także, że stek wypieczony dopieka się w piekarniku. Możecie także oczywiście posłużyć się setkami internetowych poradników na temat temperatury mięsa na danym stopniu wysmażenia i termometrem kulinarnym, jeśli takowy posiadacie. Stek
Pociąg Do Kuchniprzykryciem w chłodne miejsce (może być do lodówki). Krok 3. Tuż przed podaniem steki wyjmujemy z marynaty, układamy na gorącym grillu, pieczemy około 5-10 minut (w zależności od tego jaki stopień wysmażenia lubimy). Na koniec mięso oprószamy solą i pieprzem. Na każdym gotowym steku układamy kulkę dobrze schłodzonego (nawet zmrożonego) masła imbirowego. Danie dekorujemy świeżymi ziołami i cząstkami pomidorów
Moja Książka Kucharskabył za obiad! Przepyszna pieczeń w sosie ciemnym uniwersalnym Łowicz podana z musem śliwkowym, do tego tłuczone ziemniaki polane sosem i pyszna sałatka z buraków, a to wszystko ze świeżymi figami. To była istna uczta kulinarna. Na dworze ciągle pada i jest mega pochmurno, więc brakowało mi zdecydowanie dziennego światła do stworzenia idealnych zdjęć. Musicie mi więc uwierzyć na słowo(...)szynki wieprzowej bez kości mąka pszenna olej rzepakowy 1 słoik sosu ciemnego uniwersalnego Łowicz 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz kolorowy WYKONANIE Mięso umyć i pokroić w kotlety. Przyprawić z obu stron świeżo mielonym pieprzem kolorowym i solą, po czym obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i ułożyć na nim mięso. Smażyć
Passions hobbies lifeOetkera Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mak wsypujemy na wrzątek i gotujemy około 3 minuty,odcedzamy,mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. 2. Jajka miksujemy na puszystą pianę z cukrem pudrem,dodajemy mak oraz bułkę tartą wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olejek migdałowy,mieszamy delikatnie łyżką aby nie naruszyć struktury piany 3. wylać do wyłożonej pergaminem -samo dno tortownicy
Wanilia i KardamonPrzepis na wielkanocną białą kiełbasę znalazłam na portalu We dwoje. Polecam! Bardzo smaczna, szczególnie mężowi smakowała :)Składniki:1 kg surowej białej kiełbasy3 średnie cebulekilka dużych ząbków
Kuchnia domowa Aniobiad i choć jest dosyć pracochłonna a raczej czasochłonna, to jej smak wynagradza nam wszystko. 1 szklanka suchej fasoli Piękny Jaś 1 ząbek czosnku 4 buraczki ok. ½ kg mięsa i kości do nagotowania wywaru 1 marchewka 1 pietruszka kawałek pora pół małej główki kapusty 1 cebula 2 ziemniaki natka pietruszki sok z cytryny ½ szklanki śmietany Sól, pieprz, majeranek(...)posolić i gotować na małym ogniu do miękkości. 2. Buraczki umyć i każdy z osobna zawinąć w folię aluminiową, następnie piec w piekarniku (200 stopni) przez ok. godzinę. Ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. 3. Mięso i kości włożyć do garnka zalać wodą (ok. 2-3 litry), posolić i gotować przez ok. 2 godziny do miękkości mięsa
Jadło i czytadłomąki - 1 szklanka mleka - 1 jajko - 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej - szczypta soli - szczypta proszku do pieczenia - olej do smażenia W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz do naleśników. Najpierw kroimy cebulę na piórka i smażymy na łyżce oleju. Potem dodajemy mięso i smażymy cały czas mieszając żeby się nie przypaliło i były drobne małe kawałeczki. Jak mięso mamy gotowe to dodajemy
Kuchenne Wariacjepotrawy mączne, przygotowane najczęściej z dodatkiem ziemniaków, sera i jajek. Kluski są podstawą kuchni polskiej, są zazwyczaj dodatkiem do mięsa i zup. Moje Kluski ziemniaczano-serowe przypominają wyglądem tradycyjne kopytka . A do przygotowania klusek wykorzystałam resztki obiadowe: pieczone ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia, oraz serek kanapkowy. Ostatnio na blogu pokazywałam Wam przepis na pyszne Kluski szpinakowo-serowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięswoim domu.Przepis kiedyś znalazłam w swojej szufladzie ,gdzie trzymam stare szpargały.Klops jest wyjątkowy zawsze ,bo piekę go gdy z oczu kąpią mi łzy ,świat jest oglądany w czarnych kolorach ,a dusza bardzo boli.Wczoraj był taki dzień ,smutny i bezsensowny , jednak wyrabianie mięsa pomogło mi zapomnieć o troskach związanych z tym dniem.Powoli wrabialam,dosypywałam przypraw,mieszałam i próbowałam ,aż łzy(...)cebule 100 ml.oleju 1 duży kubek śmietany mąka1 łyżka sól,pieprz,papryka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mięso zemleć,dodać cebulę posiekaną,jajko i przyprawy,wymieszać.Do wąskiej formy wlać odrobinę oleju i wysmarować blaszkę,włożyć do niej masę mięsną,polać resztą oleju.Piec 1 godzinę w nagrzanym piekarniku.Pod koniec pieczenia dodać śmietanę wymieszaną z łyżką mąki i przyprawami.Zapiec jeszcze ok 10min..Klops można przyrządzić
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki