Chińska rolada, rolada z mięsem mielonym i chińszczyzną domowej roboty 163zarówno na ciepło jak i na zimno. Spróbujcie. Składniki: * ciasto: - 16 łyżek mąki pszennej - 2 szklanki mleka - 0,5 szklanki oleju - 2 jajka - szczypta soli * farsz: - 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam drobiowego) - 0,5 kg mieszanki chińskiej (mrożonki) - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki startego na drobnej tarce świeżego imbiru - papryczka chilli wg smaku - sól, pieprz(...)najgłębszą), wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Dokładnie rozprowadzić tworząc prostokąt. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 20 minut. W międzyczasie na 1 łyżce oleju podsmażyć imbir, czosnek i cebulę na złoty kolor. Dodać mięso i dokładnie przesmażyć. Przyprawić wg smaku. Dodać mieszankę chińską i smażyć do miękkości warzyw. Z sosu sojowego, octu ryżowego, cukru i ketchupu
CookYourself
BROWNIE Z ORZECHAMI I CZEKOLADĄ 163Wypieki w moim domu powstają tylko i wyłącznie prosto z serca. Nic w tym dziwnego, mógłby ktoś odpowiedzieć- wszyscy pieką, ot tak, prosto z serca. U mnie jest troszkę inaczej. Moją mocniejszą stroną są raczej mięsa i wyroby z nich. Wszak mam w domu 3 mężczyzn i to dla nich gotuję każdego dnia. Po niedzielnym,często wymyślanym(...)najlepsza nagroda za ich przygotowywanie, a spojrzenie typu ,,upieczesz jeszcze?" sprawia że mięknę...i ja..i moje serducho ;) Polecam więc wszystkim rodzicom ..( i nie tylko) upieczenie takich ciasteczek. Wspólne pieczenie to wspaniała zabawa a radość dziecka i uśmiech na jego twarzy jest bezcenne. Składniki: 1,5 szkl. mąki 1/2 szkl cukru muscovado 1/2 szkl kakao 1/ łyżeczki proszku do pieczenia
Z Majeczką w kuchni
Kaczka z wiśniowym sosem 194stron i smażymy 5 minut skórą do dołu, kładąc na mocno rozgrzaną, suchą patelnię. Po tym czasie ostrożnie obracamy mięso i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Podsmażone piersi umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, skórą do góry i pieczemy 45-50 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni po mięsie zostawiamy około dwie łyżki wytopionego tłuszczu i na nim podsmażamy cebulę(...)Kaczucha jest smaczna, z chrupiącą skórką- moja była trochę zbyt mocno wypieczona, ale i tak świetnie pasowała do kwaskowatego sosu. Zrezygnowaliśmy z innych dodatków, ale jak najbardziej można podać mięso z ziemniakami i jakąś sezonową sałatką. A sos, który zostanie, zutylizować w kanapce z pasztetem- okazuje się, że wiśnie do niego świetnie pasują. A na koniec trochę zielonego, dla zrelaksowania
les mirabelles
Lazania z mięsem mielonym 226oleju. Dodajemy mięso i dusimy na ogniu pod przykryciem. Dodajemy pokrojone pomidory sól, pieprz i dalej dusimy pod przykryciem do momenty aż pomidory dobrze zmiękną. Pod koniec odkrywamy mięso, by odparowała woda i wszystko zgęstniało. Dodajemy czosnek , przeciśnięty przez praskę i bazylię. Gotujemy płaty lazanii , studzimy. Ja gotuje po kilka płatów lazanii , mieszam i wykładam na ściereczkę, jak się skleją(...)zagotowania, dodajemy masło, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Gotujemy, aż sos zgęstniej. Naczynie żaroodporne lub formę do pieczenia smarujemy tłuszczem. Układamy kolejno: Płaty makaronu układamy na dnie naczynia na nich cienką warstwę sosu beszamelowego, potem warstwę mięsa i tak na każdą warstwę. Ostatnia warstwa to sos beszamelowy i starty żółty ser. Danie zapiekamy
W kuchennym oknie Ewy
Kotlety mielone pieczone na kapuście 868mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 kajzerka 1 jajko 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku szczypta ostrej papryki 3 łyżki oliwy sól pieprz bułka tarta do panierowania szczypiorek Kapustę posiekać drobno, włożyć do rondla podlać, wlać 3/4 szklanki wody, posolić i dusić na półtwardo. Przełożyć kapustę do naczynia do zapiekania. Mięso mielone włożyć do miski(...)formować kotlety. Otoczyć je w bułce tartej i ułożyć na kapuście. Wlać 1/2 szklanki wody , a wierzch skropić olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, aż kotlety będą rumiane. Po upieczeniu posypać szczypiorkiem. kotlety mielone pieczone na kapuście
O kuchni z uczuciem
Kurczak pieczony w pomidorach 507Internet to jedna wielka skarbnica przepisów kulinarnych. Po raz kolejny przyszedł nam z pomocą i ukazał idealny przepis na szybki, zdrowy, dietetyczny obiad - kurczak pieczony
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pita - przepis na bułkę 208kurczaka. Składniki: - 1 2/3 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450) - 1/2 szklanki wody - 15g świeżych drożdży - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka soli - 1/2 łyżeczka cukru dodatki: - usmażone mięso z kurczaka z przyprawami (sól, pieprz, zioła, słodka papryka) - warzywa (pomidor, ogórek, sałata lodowa) - sos czosnkowy - ketchup Forma : blacha od piekarnika Przygotowanie: Drożdże dodaję do ciepłej wody z cukrem(...)będzie się piekła pita. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, wyjmuję formę, posypuje mąką i układam placuszki. Temperatura piekarnika : 200 °C Czas pieczenia: 7 minut Jeszcze ciepła przekrawam na pół, ale tak by koniec został połączony. Podaję z dodatkiem ciepłego mięsa, warzywami i sosami
Kuchnia co dnia
Żeberka w ostrej panierce 242Ostrzejsza wersja żeberek z zupy - panierowanych i obsmażanych. Jednocześnie podpowiedź panierki ( z czego można zrobić gdy np. zabraknie bułki tartej). Potrawa z cyklu ,, przechodnich" - żeberka z kapuśniaku , sos od pieczonego boczku, panierka zostanie do innych potraw .Jedno wynika z drugiego- a jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie by podać w innym zestawie. Czas : 15 minut Składniki : 6 kawałków gotowanych(...)jajku - panierce -jajku- panierce. Docisnąć dobrze panierkę formując jednocześnie mięso do smażenia . Na patelni rozgrzać olej . Smażyć mięso na rumiano z obu stron . Zdjąć z patelni i odsączyć. Podałam z kaszą gryczaną z sosem od pieczenia boczku ( zaciągnięty śmietanką i zagęszczony) i kiszonym ogórkiem. * Panierki jest zdecydowanie za dużo na tą porcję żeberek ale specjalnie tyle zrobiłam
Buniabaje w kuchni
Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty 266Podstawą pasztetu jest jak najświeższe, jak najlepszej jakości mięso – u mnie to mieszane mięso wołowe i wieprzowe, każde o innej zawartości tłuszczu, innej długości i twardości włókien mięśniowych – o innym smaku, i wieprzowa wątróbka. Dopiero taka mieszanka daje nam pełny, mocny smak pasztetu który dodatkowo podbijamy i wykańczamy przyprawami. Jak upiec pasztet żeby zawsze był lekki i wilgotny? Sprawdźcie! Zapisz(...)wieczorem pierwszego dnia, schładzamy składniki przez noc i pracujemy – mielimy, doprawiamy i pieczemy pasztety – na drugi dzień. To duża porcja – możecie zrobić pasztety z połowy składników . Z podanej w przepisie ilości składników wyszły dwa wysokie pasztety w keksówkach 26/12cm i jeden mały 20/10cm. I DZIEŃ Wszystkie mięsa (poza wątróbką i słoniną wędzoną) wyjmujemy z lodówki i doprowadzamy do temperatury pokojowej
Karo in the Kitchen
Zdrowe burgery z warzywnymi frytkami 901zdrowo, a przecież o to chodziło :) Polecam wszystkim amatorom domowych burgerów! Aromatyczne burgery z kurczaka z pieczonymi frytkami warzywnymi przepis na 7 sporych kotletów i warzywa dla dwóch osób Do przygotowania burgerów będziemy potrzebować: ok. 700 g oczyszczonego mięsa z piersi kurczaka 4 małe ząbki czosnku 1 papryczkę piri-piri ok. 2 cm świeżego imbiru mały pęczek kolendry(...)pozbawiamy pestek. Imbir, czosnek i papryczkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wszystko podsmażamy 1-2 min. Zestawiamy z ognia. Kolendrę płuczemy i również drobno siekamy. Mięso mielimy w maszynce (lub blenderze/rozdrabniaczu) i przekładamy do sporej miski. Dodajemy imbir, czosnek, papryczkę i kolendrę, a także łyżkę zimnej wody, jajko i sezam oraz sól. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą
Ratunku obiad
Roladki drobiowe z salami i serem 281uwagi na dużą ilość roladek rozłożyłem je na dwa naczynia żaroodporne. Roladki pieczemy w temperaturze 200°C przez 25 – 30 minut. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest dla każdego. To jedno z tych dań, których nie wstyd podać gościom. Mięso wychodzi soczyste i będzie smakować zarówno tradycjonalistom, jak i fanom eksperymentów. Po drugie: wprowadza
Proste-przepisy.pl
Karkówka zapiekana. Karczek pod pierzynką 3388pokrojonej w plastry i po 2 plasterki cebuli. Układamy karkówkę w natłuszczonej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku karkówki układamy plasterek żółtego sera, który smarujemy (u mnie domowym majonezem i keczupem), i obsypujemy jeszcze plasterkami pozostałych pieczarek. Wstawiamy blaszkę z mięsem do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika na ok. godzinę. Po upieczeniu karczek podajemy ze smażonymi ziemniakami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ryba (wilk morski) zapiekana z pomidorem i mozzarellą 989Atlantyckim, która ma mocne szczęki i...zęby 😃 Mięso z zębacza jest białe, jędrne, delikatne w dotyku i bardzo smaczne. Filety z tej ryby idealnie smakują przygotowane w piekarniku, ponieważ mięso po upieczeniu nie jest przesuszone, lecz mocno soczyste 😊 Składniki na 2-3 porcje: 2 kawałki (około 0,4 kg) filetów zębacza smugowego (in. zwanego wilkiem morskim) 2 małe, podłużne pomidory(...)grube plasterki. Kulki mini mozzarelli odsączyć z zalewy i pokroić je w plasterki. Na filetach rozłożyć plasterki pomidora oraz mozzarelli. Piec około 17-20 minut w 210ºC (bez przykrycia!), aż do rozpuszczenia się mozzarelli i upieczenia się mięsa z ryby. P.S. Poniższy przepis nie jest żadną kryptoreklamą popularnego sklepu. Jeżeli jesteście ciekawi smaku zębacza smugowego, inaczej zwanego wilkiem
Ugotować
Faszerowana papryka wg Aleex 202Leczo, potrawki i inne tradycyjne dania tym razem sobie odpuściłam. Zrobiłam dla nas paprykę faszerowaną mięsem – bardzo pożywną i bardzo, bardzo smaczną. Nadzienie jest tradycyjne, ale daje mnóstwo możliwości do wprowadzania modyfikacji. Możecie je zmieniać dowolnie – tak, jak Wam się podoba. Natomiast papryka pieczona w piekarniku jest soczysta, jędrna, ale nie za twarda, taka w sam raz. W mojej(...)kuchni danie sprawdziło się znakomicie. A u Was? Spróbujcie. Składniki: • 5 małych papryk podobnej wielkości • ½ kg mięsa mielonego (łopatka, szynka, mięso mieszane) • 1 jajko • 1 torebka ryżu • 5 łyżek bulionu • sól, pieprz, ew. inne ulubione przyprawy • natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować i ostudzić. 2. Mielone mięso połączyć z ryżem, dodać 2 -3 łyżki bulionu. Wymieszać. Można dodać natkę
W mojej kuchni
Faszerowane papryki 201gryczanej 100 g przecieru pomidorowego 1 łyżka śmietany pieprz i sól do smaku 100 g mięsa mielonego świeża natka pietruszki Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Papryki umyć, odkroić wierzchołki i usunąć gniazdka nasienne. Tak przygotowane papryki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Papryki polać oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika aż zmiękną (trzymać w piekarniku około
KreatywnePiny