mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:427/1172)

Pieczony kurczak z majerankiem, czosnkiem i papryką 483

Następnie kawałki mięsa dokładnie oprószyć mieszanką papryki, czosnku i majeranku. Odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc do lodówki. Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, lekko skropić olejem. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180C i piec ok 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia można naczynie odkryć aby skórka lepiej się przypiekła i była chrupiąca. Mięsko podawać

Monia miesza i gotuje
Kąski kurczaka w cieście kokosowym 238

łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz Dodatkowo: sos słodko-kwaśny   Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wbijamy jajka, wlewamy mleko i dodajemy kokos. Miksujemy do połączenia, na małych obrotach miksera. Oczyszczone i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze kawałki (w średniej wielkości kostkę). Oprószamy solą i pieprzem, mieszamy. Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni lub we frytownicy

Smaki Na Talerzu
Faszerowane udka kurczaka na fasoli szparagowej z sezamem 131

kurczaka". Producent pisze o niej tak: "Przyprawa do złotego kurczaka Knorr to kompozycja stworzona z myślą o wszystkich smakoszach pieczonego kurczaka. Z tą przyprawą efekt chrupiącego kurczaka z rożna możemy osiągnąć łatwo i wygodnie. Przyprawa idealnie się rozprowadza, nadaje mięsu smakowity złocisty kolor. Pod chrupiącą skórką kryje się aromatyczny, doskonale przyprawiony kurczak. Swój smak i aromat zawdzięcza kompozycji takich(...)mielimy blenderem (albo przepuszczamy przez maszynkę do mięsa) razem z natką pietruszki. Dodajemy sól, pieprz i łyżeczkę słodkiej papryki. Oba farsze mieszamy w misce i faszerujemy skórę po podudziach. Spinamy ją szpikulcami do szaszłyków (jak na zdjęciu). Następnie z obu stron nacieramy przyprawą Knorr "do złotego kurczaka". Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 180 stopniach pod przykryciem 50 minut

Marder&Marder Manufacture
Nadziewana papryka 161

tutaj uważajcie, aby danie nie wyszło zbyt ostre). Dodajemy pokrojoną cukinię i całość smażymy aż mięso zacznie się delikatnie rumienić. Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę. Całość mieszamy. Z papryk odcinamy górę, wydrążamy gniazdo nasienne i napełniamy przygotowanym farszem. Papryki pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 160 st. C. Smacznego! Post Nadziewana papryka pojawił się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Przepis na dobrą chińszczyznę, i tyle w temacie… 226

bezkarnie używać swojej wyobraźni kulinarnej. Ja jestem fanką kuchni indyjskiej, i tajskiej, reszta gawiedzi stawia na chińszczyznę. Czy to będzie mięso, ryba, czy danie... Przepis na dobrą chińszczyznę, i tyle w temacie… is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Nuggetsy w płatkach i parmezanie z piekarnika 298

Nuggetsy to ulubione danie mojej córki. Tym razem przygotowałam na obiad kawałki kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych, z dodatkiem parmezanu, pieczone w piekarniku. Dzięki temu są one mniej kaloryczne niż te tradycyjne smażone w głębokim oleju. Nuggetsy można podać do obiadu z ziemniaczkami i ulubioną surówką. Mogą być również przekąską podaną z ulubionym sosem. 2 filety(...)pieprzem.  Mleko zmiksować z mąką, jajkiem, papryką i czosnkiem granulowanym. Do ciasta wrzucić mięso, wymieszać i odstawić na pół godziny.  Płatki kukurydziane rozdrobnić w blenderze lub za pomocą wałka. Wymieszać ze startym serem i bułką tartą.  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Kawałki kurczaka panierować w płatkach i układać na blaszce. Piec ok 15 minut w 190 stopniach

Smakołyki Asi
Boczek pieczony w trzech przyprawach 153

utartym z solą czosnku. Tak piekła go moja Babcia, i tak do dnia dzisiejszego piecze moja Mama. Moim domownikom najbardziej smakuje na świeżym chlebku, posmarowany musztardą, PYCHA! Boczek pieczony Składniki: 1,2 kg surowego boczku bez skóry i żeber (ale z kilkoma chrząstkami) lekko czubata łyżeczka soli 2 spore ząbki czosnku majeranek otarty Wykonanie:  Boczek opłukałam, dokładnie osuszyłam(...)naczynia i wstawiłam do lodówki na 24 godziny. Foremkę niewiele większą od kawałka boczku wyłożyłam folią aluminiową, przełożyłam do niej mięso, podlałam niewielką ilością wody i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 ° C    z termo obiegiem. Piekłam 35 minut, od czasu do czasu dolewając odparowaną wodę, po czym odwróciłam go na drugą stronę i piekłam kolejne 35 minut

Kuchenne zapiski Edyty
Pieczone piersi kurczaka z ciecierzycą i pomidorkami 238

Nasza dzisiejsza propozycja to pieczone piersi kurczaka z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą. Pomysł na szybki tzw. "jednogarnkowy" obiad. Soczysta i aromatyczna od przypraw pierś kurczaka, słodkie pomidorki i pyszna ciecierzyca - idealna propozycja na błyskawiczny obiad, nawet w upalne dni! Składniki: 2 duże piersi kurczaka, ok. 300 g pomidorków koktajlowych, ok. 1/2 puszki ciecierzycy, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry(...)ciecierzycę odsączyć z zalewy. W miseczce wymieszać ze sobą wszystkie przyprawy razem z olejem i wysmarować nimi piersi kurczaka. Tak przygotowane mięso wyłożyć do naczynia żaroodpornego, dołożyć pomidorki koktajlowe oraz ciecierzycę, całość podlać bulionem warzywnym. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 30 minut. Podajemy najlepiej z kuskusem, bulgurem czy świeżym pieczywem. Smacznego

Plate of Joy
Sos z karkówki do makaronu 184

zrobić dobry dodatek do makaronu. Nie można go nazwać gulaszem bo za mało tu mięsa . To raczej gęsty sos z kawałkami mięsa . Robię gdy pojawiają się w lodówce ,, okrawki" od karkówki. Zawsze jak formuję karkówkę do pieczenia w całości to zostają odkrojone kawałki. Zależnie od tego czy karkówka była kształtna czy nie jest ich więcej lub mniej. Tym razem było(...)czarnego pieprzu 5 ziaren jałowca gałązka świeżego jałowca sól pieprz mielony 3 szklanki wody Suszone grzyby namoczyć i ugotować w szklance wody. Odcedzić pozostawiając wywar. Pokroić w paseczki.  Mięso pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i usiekać drobno.  Sparzyć pomidora , obrać ze skórki i pokroić drobno. Podgrzać w garnku olej i wrzucić na niego cebulę. Smażyć na złoto

Buniabaje w kuchni
Musaka 131

zyska wielu zwolenników Składniki: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 1 puszka pomidorów bez skórki - 1 cukinia - 1 bakłażan - sól, pieprz - feta - 1 łyżeczka cukru - 1/4 łyżeczki cynamonu - 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - troszkę fety Dodatkowo oliwa do pieczenia bakłażanów i cukinii. Składniki na beszamel: - 60 g masła(...)użyliśmy formę o średnicy 23 cm. Na dno układamy bakłażana, potem cukinie a na to mięso w sosie. Na wierzch wylewamy sos beszamelowy i po wierzchu posypujemy fetą (ilość według uznania). Tak przygotowaną musakę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 60 minut z czego ostatnie 10 minut pieczemy z termoobiegiem. Smacznego

Kuchenne Wariacje
" Risotto " z królikiem 228

tylko jeden z przykładów - z czasem zaprezentuję ich więcej, ale spróbujcie też sami poeksperymentować ;) W tym przepisie wykorzystałam resztki królika pieczonego w sosie śmietanowym z cebulą . "RISOTTO" Z KRÓLIKIEM Składniki: - 1 torebka ryżu białego - dowolna ilość gotowego mięsa (u mnie królik) - pół puszki kukurydzy - pół puszki groszku - pół puszki fasoli czerwonej - 1 cebula - 200 gram keczupu pikantnego - 250 gram

Życie zamknięte w smaku
Tradycyjne mięsne krokiety 154

kupowane w sklepach, a w dodatku można je zamrozić i mieć na „czarną godzinę” :) Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 2 ¼ szklanki mąki Farsz: 50-60dag ugotowanego mięsa (dowolnego, ja użyłam karkówki) 1- 2 cebule 2 jajka Ok. 1 łyżeczka soli Pieprz Dodatkowo: 1-2 jajka Bułka tarta* Olej do smażenia * Jeśli nie należycie do fanów bułki tartej, możecie(...)nadzienie :) Ugotowane mięso i cebulę mielimy razem maszynką. Następnie dodajemy sól, pieprz i jajka. Jeśli mięso jest zbyt suche możemy dodać do niego trochę rozpuszczonego masła. Naleśniki faszerujemy i składamy w koperty lub roladki. Następnie panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej, po czym pieczemy na rozgrzanym tłuszczu. Pamiętajcie by panierowane krokiety piec na gorącym tłuszczy, gdyż położenie na zimny

Smakowy Raj
Bakłażanowe roladki z paprykowym mielonym mięsem 160

puściły sok. Kajzerkę namoczyć w mleku, a następnie dobrze odcisnąć.  Świeżą paprykę przekroić, usunąć gniazdo nasienne. Opłukać i drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę. Do mięsa dodać sól, przyprawy, jajko, namoczoną kajzerkę i dobrze wyrobić całość. Na końcu dodać posiekane paprykę i cebulę, a także bazylię. Wszystko razem dobrze połączyć. Każdy plaster bakłażana dokładnie osuszyć papierowym(...)sztorc w wysmarowanej olejem formie. Wstawić (bez przykrywania) do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 50 minut. W połowie pieczenia można włączyć termoobieg. Upieczone roladki mają dość dużo wody, która jednak szybko zostaje wchłonięta przez mięso. Wystarczy po wyjęciu z piekarnika pozostawić na kilka minut przed nałożeniem na talerz. Podawać z ryżem, ziemniakami lub chrupiącym pieczywem. Ja dodatkowo

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie 126

czosnkiem i imbirem.. Tak przygotowaną marynatą zalewam mięso, mieszam i odstawiam na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki mięso pozostawiam na blacie w kuchni na około 30 minut, po czym układam kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub na kratce. Tandoori z piersi kurczaka piekę w piekarniku nagrzanym do 230-240 stopni  przez około 15 minut(...)udek lub podudzi piekę około 20 - 25 minut i także dopiekam pod górną grzałką przez kilka minut. Podaję najczęściej z ryżem basmati ugotowanym z dodatkiem kurkumy lub z ryżem jaśminowym. Doskonale smakuje też z chlebem naan lub w ostateczności bagietką. Przed podaniem można posypać posiekaną natką kolendry lub pietruszki. Smacznego ;) ps. jeżeli nie zjecie wszystkiego, mięso tandoori możecie użyć jako

Cztery Fajery
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie 152

czosnkiem i imbirem.. Tak przygotowaną marynatą zalewam mięso, mieszam i odstawiam na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki mięso pozostawiam na blacie w kuchni na około 30 minut, po czym układam kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub na kratce. Tandoori z piersi kurczaka piekę w piekarniku nagrzanym do 230-240 stopni  przez około 15 minut(...)udek lub podudzi piekę około 20 - 25 minut i także dopiekam pod górną grzałką przez kilka minut. Podaję najczęściej z ryżem basmati ugotowanym z dodatkiem kurkumy lub z ryżem jaśminowym. Doskonale smakuje też z chlebem naan lub w ostateczności bagietką. Przed podaniem można posypać posiekaną natką kolendry lub pietruszki. Smacznego ;) ps. jeżeli nie zjecie wszystkiego, mięso tandoori możecie użyć jako

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania