Konserwa. Dzięki Andy’emu Warhalowi i jego serii obrazów 32 zup Campbell stała się ikoną popkultury konsumpcyjnej i z koszarów wojskowych szturmem wdarła się na salony
Marder&Marder ManufacturePrzed nami Dzień Babci, a zaraz po nim Dzień Dziadka. W Polsce zwyczaj obchodzenia tego pierwszego dnia powstał w latach 60. ubiegłego wieku. Dzień dziadka przyjął
Marder&Marder ManufactureSylwester za nami, mamy nadzieję, że bawiliście się równie dobrze jak my. Pora powoli wracać do pracy. Chociaż może akurat nie dzisiaj, bo jest niedziela. Akurat
Marder&Marder ManufactureW ostatnim wpisie poruszyliśmy nieco historię kuchni polskiej (skąd się w ogóle wzięła). Teraz chcielibyśmy nieco pozostać w temacie. Czyli wspomnieć chcieliśmy o dawnych sposobach przechowywania
Marder&Marder ManufactureParę wpisów temu mówiliśmy, że zaczynamy już cykl wpisów na Boże Narodzenie. Tłumaczyliśmy też dlaczego robimy to tak wcześnie. Ogólnie parę wpisów chcemy Wam pokazać, a
Marder&Marder ManufactureWiem doskonale, że ledwo się listopad zaczął, ledwo Wszystkich Świętych minęło, ale musimy już lecieć ze świątecznymi przepisami żeby wyrobić się ze wszystkim, co dla Was
Marder&Marder ManufactureNiebawem listopad, wyjątkowo patriotyczny miesiąc. Święto zmarłych (może niekoniecznie patriotyczne święto, ale z pewnością głęboko osadzone w polskiej tradycji), Dzień Niepodległości (po którym zawsze miasta liczą
Marder&Marder ManufactureLato powoli chyli się ku końcowi, ale pogoda nas wciąż rozpieszcza. Każdą wolną chwilę warto zatem spędzić tak, żeby jesienią było co wspominać i za czym
Marder&Marder Manufacturezapiekania ( u nie gęsiarka ) układam nafaszerowane patisony i przykrywam każdego czapeczką. Zalewam bulionem do 1/3 wysokości patisonów. Piekę pod przykryciem ok. godzinę - półtorej w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Patisony sa gotowe kiedy warzywa są miękkie a mięso w środku upieczone. Gotowe patisony podaję z sosem pomidorowym. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródDomowe mięsa do chleba są najlepsze. Wiemy co jemy. Ta łopatka marynowała się 12 godzin, dzięki czemu cała przeszła aromatem i smakiem przypraw. Do takiego mięska
Ewa w kuchniTo moja kolejna propozycja na wykorzystanie piersi z kurczaka. Tym razem nadzienie z żurawiną i chrzanem owinięte boczkiem wędzonym. Z wierzchu pyszny chrupiący boczek dzięki
Ala piecze i gotujezestaw surówek. Dzisiejsza wersja jest na pewno lżejszą od tej, którą prezentowałabym Wam np. tutaj . Tym razem naszych nuggetsów nie smażymy na tłuszczu, a pieczemy. Spróbujcie. Do przygotowania pieczonych nuggetsów użyłam płatków kukurydzianych z e-Dana . Polecam Wam ten sklep w szczególności przed świętami Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka około 3 szklanek płatków kukurydzianych – u mnie(...)kawałki – u mnie dziś ta wersja, ja moje płatki kruszę w dłoniach). Wyciągamy miskę z kurczakiem zanurzonym w masie. Wyjmujemy kawałki mięsa z ciastem i obtaczamy je w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdy kawałek smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 20-25 minut (czas zależy od wielkości i grubości naszych
Słodkie okruszkizioła i przyprawy (pieprz, papryka słodka i ostra, rozmaryn, zioła prowansalskie) Indyka dobrze umyć i pokroić w nieduże kostki, obsypać ulubionymi przyprawami i oblać oliwą, wrzucić do rękawa i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W tym czasie ugotować makaron i podgotować brokuła, powinien być al dente, czyli od zagotowania wystarczy 10 minut, żeby miał odpowiednią twardość(...)pół łyżeczki pieprzu i rozmarynu, dużą szczyptę pieprzu oraz małą garstkę ziół prowansalskich albo gotową mieszankę ziół - bez soli!). Upieczone mięso, makaron i podzielony na małe różyczki brokuł wrzucić do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, zalać masą śmietanowo jajeczną. Piec 30 minut w 170 stopniach. Smacznego! A jak już powolutku kończy się zapas z własnego talerza, można zawsze sięgnąć do talerza
Przepysznik - BLW i nie tylko