zimą :) zwłaszcza po ciężkim dniu pracy. Chyba nie ma nic lepszego na zimowy obiad :) Zwłaszcza, że gulasz po włożeniu go do pieca robi się sam. Nie wymaga mieszania, nie przywiera do garnka. Gorąco polecam :) Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (ja użyłam z szynki), 3 duże marchewki, 4 duże cebule, 2 pietruszki, 2 ząbki czosnku, 0,5 kg pieczarek, 3 liście(...)sól, pieprz, 1,5 l bulionu, kilka łyżek mąki pszennej, olej lub oliwa. Mięso kroimy w kostkę, przyprószamy mąką i podsmażamy na złoty kolor - smażymy partiami na rozgrzanym oleju. Mięso przekładamy do naczynia, które będzie można włożyć do piekarnika i przykrywamy. Na tym samym oleju smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, a pod koniec dodajemy całe ząbki czosnku i dalej chwilę
Delicious TitbitsBardzo zdrowa wegańska zupa, małokaloryczne, bez tłuszczu. Zmiksowany, pieczony batat zmienia się aksamitną, delikatną, lekko słodką emulsję. Czas : 40 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba
Niedzielny kucharzBardzo smaczna polędwiczka wieprzowa pieczona razem z jajkami i zielonym groszkiem. Zawinięta w wędzony boczek i ciasto francuskie jest doskonałą propozycją na świąteczny obiad. 1
https:KKuchniaMniamDzisiaj zaprezentuję jedno z dań, w którym wykorzystałam pieczone buraki. Piekłam je przy okazji pieczenia boczku. Cenne uwagi na temat pieczonych buraków znajdziecie
Czerwień i błękitTegoroczne upały skutecznie zniechęciły mnie do gotowania i pieczenia. Perspektywa stania w nagrzanej kuchni nie była zbyt kusząca, a dzieci domagały się obiadu więc postanowiłam zrobić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieLatem nie zawsze mamy ochotę na gotowanie lub pieczenie, staramy się jeść bardziej kolorowo, zdrowo, wykorzystując wszystkie dobrodziejstwa letniego sezonu. Taką myślą
La grande e la piccola cuocaPieczone kąski z kurczaka w chrupiącej panierce z ostrych chipsów nachos, a do tego orzeźwiająca salsa paprykowo-pomidorowa. Na ten przepis natknęłam się
Kuchnia MagdaLenyDziś zapraszam na pyszne udka z kurczaka pieczone w marynacie miodowej. Podałam je z pyszną surówka z białej kapusty i tartymi buraczkami - Sałatką Rubinową
Gotowanie PatkiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kurczak w kurkumie z pieczonymi ziemniaczkami to doskonała propozycja na prosty i pyszny obiad. Chrupiący kurczak
Marta Gotujemama Sławka. Rozpieszcza nas ciągle pieczonym schabem z morelami, pieczoną piersią indyka z pieczarkami czy boczkiem. Ten schab to również jej pomysł i przepis. Rolada jest bardzo chrupiąca za sprawą migdałów, które rewelacyjnie komponują się z mięsem. Miałam obawy, czy farsz nie wypadnie podczas krojenia, ale jest dość zwarty(...)osuszyć i rozciąć tak, aby powstał prostokątny płat, który rozbić tłuczkiem do mięsa. • Natrzeć płat ziołami, solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem, następnie posmarować 1 łyżką masła. • Ułożyć migdały, zwinąć roladę i obwiązać ją sznurkiem, aby nie rozpadła się podczas pieczenia. • Po wierzchu posypać ponownie przyprawami. • Roladę podsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć
To co kochamProponuję dziś dla Was bardzo fajne , smaczne ziemniaki pieczone w masełku , super sprawdza się na niedzielny obiad , grilla , czy tak
Mój SmakOd dłuższego czasu myślałam o zrobieniu pieczonego kurczaka na butelce bo zawsze wszyscy go tak zachwalali i w końcu zrobiłam i ja, wyszedł przepyszny a
Kulinarne życieRobiłam polędwiczkę w mleku i razem piekłam boczek..użyłam tych samych przypraw, ale piekłam normalnie bez mleka...pycha..lepszy niż polędwiczka. 1 kg boczku 1/2 łyżki
Moje domowe kucharzeniesię może zmarnować i dodajcie, to do hod-doga, będzie pysznie i oryginalnie), latem nie zapomnijcie o grillu (grillujemy nie tylko mięso, ale też i warzywa, możecie też przygotować pyszny grillowane czosnkowe kromeczki itd), często zamiast piec jedno większe ciasto upieczcie w jednorazowych foremkach 2-3 mniejsze (możecie każde wzbogacić innymi dodatkami – np. bakaliami, drugie kakao, a trzecią wersję
Słodkie okruszkidość narzekania, bo przez nie i tak pogoda się nie zmieni. Na poprawę humoru zapraszam do kuchni - w bardzo szybki sposób (no, może bez przesady) możecie zrobić sobie pieczony schabik na przykład... :-) Jeśli nigdy nie robiliście go z dodatkiem ziół prowansalskich, to polecam spróbować. Mnie smakuje o wiele bardziej niż np. z samym majerankiem. Mam nadzieję, że Wam też(...)ziół prowansalskich Schab myjemy, osuszamy i związujemy lub wkładamy w siatkę masarską. Sól i zioła mieszamy razem i nacieramy nimi mięso, a następnie umieszczamy je w lodówce na ok. 24 godziny. Po tym czasie wkładamy schab do rękawa do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na godzinę. Upieczony zostawiamy w worku w uchylonym piekarniku aż całkiem
Czary - gary w kuchni