Ostatnio mam fizia na punkcie słodkich ziemniaków, także już ich ciągłe wykorzystywanie nie powinno Was, drodzy czytelnicy, dziwić. Jeżeli spojrzeć na taką pomarańczową pyrę, to
Szybko Tanio SmacznieCiasto marchewkowe z kremem kawowym…poezja. Jeśli macie ochotę pogrzeszyć trochę, ale w jesiennych klimatach, to to ciasto idealnie się do tego nadaje. W zasadzie to wyszedł całkiem zgrabny torcik a nie klasyczne ciasto. Pyszny i nie za ciężki krem. Doskonałe i wilgotne ciasto, pełne orzechów. Co ważne, w przeciwieństwie do wielu tortów, tutaj ciasta nie musisz nawilżać(...)robi to za Ciebie marchewka. Oczywiście, możesz zrobić samo ciacho, w wersji bez kremu, też smakuje doskonale. Chociaż ta opcja z kremem…. ahhh Do tego ciasta podchodziłam dwukrotnie. W internecie krąży na nie wiele, ale bardzo podobnych przepisów. W jednym znajdziecie ananas w drugim nie. No i pierwsze ciacho totalnie mi nie wyszło. Było ciężkie, mimo długiego pieczenia, niedopieczone
Mieszam w GarnkuKrem truskawkowy – wykonany przez DomoweTorty.com Krem truskawkowy – wykonany przez DomoweTorty.com Ten krem zrobicie małym nakładem sił i czasu, a efekt będzie pyszny! Krem truskawkowy możecie również przygotować z mrożonych owoców-zajmuje to jeszcze mniej czasu,bo nie trzeba wtedy czekać, aż galaretka ostygnie-wrzucone do niej mrożone truskawki błyskawicznie ją schłodzą. Krem jest idealny do przełożenia tortu, jako(...)dodatek do ciast, lub podany w pucharkach w formie deseru! Smacznego!!! SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY: [na 4 pucharki lub do przełożenia 1 tortu] 250 g. świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki cukru pudru 400 ml. śmietany kremówki 36% Przepis: Galaretkę należy rozpuscić w 200 ml. wrzątku i odstawić do przestygnięcia. Do przestygnietej, lekko tężejącej galaretki- dodajemy pokrojone na drobno
Domowe TortyTa zupa ma po prostu genialny smak! Zniknęła w pół godziny, bo każdy z nas (łącznie z Zuzią!) zjadł po 2 talerze :) soczewica czerwona świetnie zagęściła
Kolorowy PrzepisownikZrobienie tego ciasta nie zajmie Wam więcej niż godzinę. Zna i lubi je chyba każdy – chrupkie delikatne ciasto przełożone mocno jajecznym, pysznym budyniowym kremem. Robi się naprawdę szybko, równie szybko zjada. Chyba nikogo nie trzeba namawiać ? No, to widelczyki w dłoń! Kremówka czy napoleonka? Obie nazwy są poprawne i stosowane wymiennie. Kremówka – wiadomo – ten deser w 80% składa się(...)kremu. Ale skąd się wzięła napoleonka? Francuski pierwowzór tego ciasta to mille-feuille (wym. mil-foj)– trzy warstwy cieniutkiego francuskiego ciasta przełożone budyniowym kremem. Tu ciasto musi być świeże i kruchutkie, nie zotawia się go do zmięknięcia. Napoleon to włoski deser. Z ciastem, budyniowym kremem i często z masą migdałową, czyli marcepanem, ale złożony z kilku warstw. Tutaj ciasto zostawia
Karo in the Kitchentygodniu w mojej kuchni królowały naleśniki. Naszła mnie na nie wielka ochota bo dawno ich nie robiłam. Dlatego też teraz te wszystkie naleśnikowe posty: naleśniki razowe, serek do naleśników, krem paryski a zwieńczeniem będzie tort naleśnikowy :) Widziałam gdzieś kiedyś tort zrobiony z naleśników. Nie pamiętam jaką masą był przekładany. Ja wymyśliłam, że idealny będzie do tego krem paryski. Ta czekoladowa(...)bita śmietanka, naleśniki, owoce i orzechy to wyśmienite połączenie smaków. Zapraszam :) Tort naleśnikowy Składniki: 8-10 naleśników np. razowych ( przepis tutaj ) krem paryski z podwójnej porcji ( przepis tutaj ) banan kiwi orzechy do dekoracji Tort naleśnikowy Wykonanie: Przygotowujemy naleśniki i odkładamy do ostygnięcia. Przygotowujemy krem paryski i też odkładamy do ostygnięcia. Banana i kiwi obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Łączymy
Pyza i SurówkaWilgotny piernik z dodatkiem herbaty. Przełożony niesamowitym kremem z serka mascarpone z daktylami. Krem niezwykle leciutki, mój mąż wyjadał go łyżkami mimo, że nie przepada za słodyczami. W środku kremu kawałki świeżych daktyli, podkreślające smak kremu. Nie wymaga dodatkowego dosładzania, chyba, że lubimy naprawdę słodkie smaki.. Na górze piernika czekoladowa polewa, która chroni ciasto również przed wyschnięciem. Przepis pochodzi(...)STĄD , jednak jak zwykle go zmodyfikowałam, choćby usuwając pomarańcze z kremu. Do tej pory sądziłam, że piernik komponuje się jedynie dobrze ze smakiem powideł czy marmolady, ale krem daktylowy zmienił moje spojrzenie. Co tam, jest tak pyszny, że na pewno wykorzystam go również do przekładania innych ciast. Drukuj Piernik kanadyjski z herbatą i kremem daktylowym Składniki Ciasto 2 jajka
Mieszam w GarnkuMiodowe placki, przełożone biszkoptem z kremem budyniowym i masą jabłkową. Pyszne połączenie,choć dość pracochłonne ;) Warto się zmierzyć z ciastem bo smak wynagradza nam trud przygotowań :) Najlepsze na 2-3 dzień. Bardzo polecam. Piekłam w foremce dużej i musiałam przygotować i upiec dwa miodowe placki . Radze robić to ciasto w większej formie,z tego powodu,ze jest dużo warstw(...)plaska łyżeczka proszku do pieczenia Placek miodowy: 300 g maki 150 g margaryny 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 2 łyżki śmietany 12% 100 g cukru Krem budyniowy: 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej cukier wanilinowy 250 g masła 1/2 l mleka Krem z jabłek: 2 kg jabłek ( użyłam Szarą Renetę
Słodkości i nie tylkoZaczął się rok szkolny. Okres wzmożonej pracy dla uczniów. Ciężki okres dla rodziców, którzy po wakacjach wrócili do pracy zawodowej i domowych obowiązków. Nie wszyscy
Szybko Tanio SmacznieJeśli widzieliście torty, które przygotowałam na Dzień Mamy, to wiecie już, że najbardziej nie lubię wygładzać na koniec kremu. Nigdy nie wychodzi tak pięknie jakbym chciała. Dlatego dziś kolejny tort, przy którym nie będziecie mieć tego problemu. Po angielsku petal cake czyli ciasto, które jest ozdobione kremem wyciśniętym w kształt płatków kwiatów – super prosty sposób, żeby tortem zachwycić swoich(...)gości lub sprawić przyjemność Tacie z okazji Jego święta :) Moja forma ma średnicę 16 cm, po nałożeniu kremu gotowy tort ma 18-20 cm średnicy. Składniki na 1 spód biszkoptu (będą potrzebne 2): 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 2 łyżki kakao Krem czekoladowy 1 budyń waniliowy 1,5 szklanki mleka 5 łyżek
Ciastkozercybiszkoptową wylałam do tortownicy o średnicy 23 cm i piekłam w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Upieczony biszkopt wystudziłam i nożem strunowym pokroiłam na trzy równe blaty. KREM LIMONKOWY: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru świeżo wyciśnięty sok z 1 dużej limonki świeżo otarta skórka z 2 dużych limonek(...)przypadku wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone. Wszystkie składniki umieściłam razem w misce i zmiksowałam do zgęstnienia na gęsty krem. Tym kremem limonkowym przełożyłam wszystkie potrzebne blaty biszkoptowe tortu. Ale o tym za chwilkę :) KREM ŚMIETANKOWY: 375 g serka mascarpone 375 ml śmietanki kremówki 36% cukier puder - do smaku Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone. Serek i kremówkę umieściłam
Blondynka GotujeNajprostsze rozwiązania bywają jednak najlepsze! Temat zupy dyniowej był dość drażliwy w naszym domu. Wszyscy dookoła zachwycali się jej smakiem, receptury wychodziły z każdego zakątka świata
Wypisz WymalujCzłowiek uczy się całe życie... ja na przykład nigdy nie starałam sie zapoznać bliżej z dynią. Było to dla mnie warzywo bez smaku znane jako dynia
Z butelką mleczka w tleDzisiaj będzie szybko, bo zupa na która Was zapraszam powstaje w ciągu 20 minut :) Nie wierzycie? Sami sprawdźcie w takim razie :) Wystarczy troszkę cukinii i
Codzienna kuchnia niecodzienna