Niepowtarzalny, pyszny i wyjątkowo syty- co zawdzięcza swojej podstawie: mięciutkiemu biszkoptowi z makiem, orzechami i migdałami oraz przełożeniu, na które składa się: domowa masa makowa i delikatny orzechowo- migdałowy krem. To wyszukana, wykwintna i smaczniejsza odmiana dla makowca Jeżeli jesteście wielbicielami ‘makowych słodkości’ pokochacie ten tort już od pierwszej łyżeczki ! Jest dość wymagającym tortem jeżeli chodzi o przygotowanie(...)składniki, których ilość możecie modyfikować dostosowując ją do własnych preferencji. W moim przepisie nie znajdziecie rodzynek czy kandyzowanej skórki cytrynowej z pomarańczową. Starałam się zgrać smak masy ze smakiem kremu a poza tym muszę się przyznać, że nie lubię rodzynek. Ale jeżeli Wy nie wyobrażacie sobie masy makowej bez powyższych składników- nic nie stoi na przeszkodzie abyście dopasowali
Domowe Tortytymi pięknymi kolorkami, kryje się delikatny śmietankowy krem i waniliowy, puszysty biszkopt- równie kolorowy co jego oprawa. Chyba nie trzeba wyjaśniać dlaczego ten torcik tak bardzo podoba się i smakuje dzieciom! Co wcale nie oznacza, że nie zasmakują w nim dorośli ! Z jednej strony jest prosty- bez żadnych dodatków, a z drugiej- niepowtarzalny i oryginalny. Więc jeżeli chcielibyście zaprosić(...)jajek niecała szklanka mąki pszennej 1 budyn waniliowy (proszek) szklanka cukru zapach waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia barwniki spożywcze w proszku: czerwony, żółty, zielony i niebieski SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone śmietan-fix [op. 9 g.] opcjonalnie ( pozwala zachować właściwą konsystencję bitej śmietany. Dzięki niemu kremowe zdobienia nie ‘przyklapną
Domowe TortyKrem ten jest gęsty, przypomina w smaku krem budyniowy. Można dowolnie pracować nad jego gęstością dodając więcej mleka bądź nieznajdującego się w przepisie poniżej masła. Krem nabierze wtedy troszkę innego smaku i powiększy swoją objętość. Jest idealnym kremem do wszelkiego rodzaju deserów, owoców, ciast oraz tart. Może być w kolorze od mocno żółtego po jasno żółty a nawet białawy(...)pomocy miksera przez 1 minutę na dużym bądź średnim ogniu. 6. Zmniejszyć ogień, dodać ekstrakt, bądź pastę z wanilii i nadal energicznie mieszać aż do uzyskania gęstego, gładkiego kremu. Zajmie to około 1-2 minuty. 7. Przełożyć do miseczki i pozwolić by krem wystygł- należy go przykryć folią spożywczą by nie wysechł z wierzchu i nie zrobiła się skorupka
KreatywnePinypracochłonny. Ale efekt końcowy - jak sami widzicie - jest wart poświęconego mu czasu. Możecie go skomponować według własnych upodobań. Biszkopty mogą być tylko w jednym kolorze a kolor i smak kremu także. Poniżej podałam przepis na biszkopt, który piekłam z własnego przepisu, nie mniej jednak, jeśli macie swoją sprawdzoną i niezawodną recepturę, to spokojnie możecie z niej skorzystać. Jeśli natomiast tort(...)sobą łączymy 4. Uszy: 2 koła wycięte za pomocą kieliszka 5. Pyszczek: 3 koła wycięte za pomocą kieliszka 6. Z pozostałych skrawków ciasta formujemy nogi i ręce. Krem: 800 ml mleka 2 budynie czekoladowe 4 łyżki cukru kostka masła 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego 100 ml wiśniówki + 50 ml wody wiśnie z kompotu gotowy krem
My simple kitchenPrzyjeżdżamy ze sporym, bo półgodzinnym wyprzedzeniem do Studia CookUp, a tam już większa część stołu zastawiona jest pojemniczkami z odmierzonymi składnikami na biszkopty, ciasta, polewy i kremy! Już można wyobrażać sobie smak kremu cytrynowego, chrupkość orzechów w biszkopcie orzechowym czy smak polewy czekoladowej, która wykończy czekoladowy tort. Tym razem zamiast Tomka, pojechała ze mną moja przyjaciółka Marta. Temat tortów(...)Dominika pokazała w jaki sposób przygotować biszkopt bez podrzewania białek i wytłumaczyła jaki wpływ na biszkopt ma dana metoda ich przygotowania. Kiedy biszkopty trafiły do piekarnika zaczęliśmy przygotowywać krem cytrynowy, tzw. lemon curd - zapach cytryny unosił się wszędzie, a smak był absolutnie obłędny! Byliśmy ciekawi jak będzie smakował z kremem z białej czekolady, który mieliśmy za chwilę przygotować. Topienie
Plate of JoyTakie zupy są świetne. Wszystko wrzucam do wolnowaru, bez większych, wstępnych przygotowań, i po paru godzinach zupa gotowa. Oczywiście można ugotować tę zupę tradycyjnie. Dla mnie
Stare GaryKupiłam dynię przeznaczoną na zupę dyniową. Tak było napasane na opakowaniu. Ale ponieważ jadam często zupę dyniową to tym razem postanowiłam dynię połączyć z cukinią i
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDeserek ten zobaczyłam u Majanki . Od razu wzbudził on moją ciekawość, bo zaintrygował mnie smak awokado w wersji słodkiej. I muszę Wam powiedzieć, że deser nawet
In my kitchen