smażyć kolejne 7- 10 minut mieszając, aż zmięknie. Zalać bulionem. Gotować na małym ogniu ok 15 min. Przestudzić i przetrzeć blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Jeżeli zupa wydaje się nam za gęsta, można dodać bulionu.Podawać posypane paseczkami bazylii, julienne z cukinii i grzankami. Smacznego
Stare Garyoliwie ( w garnku z grubym dnem), dodać czosnek, zalać bulionem. Dodać brokuły i jarmuż. Gotować na małym ogniu ok 30 min. Przestudzić i przetrzeć blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami i kleksem jogurtu lub śmietany. Smacznego
Stare GaryPrzeglądając książkę 'Kuchnia Polska' natknęłam się na zupę serową i pierwsze co pomyślałam- 'ta zupa musi być mdła'.Jednak zaintrygowała mnie na tyle, że musiałam ją
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj dzielę się z Wami przepisem na banalnie prostą i bardzo smaczną fasolówkę- w postaci gęstego i sycącego kremu z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i chrupiącą kiełbaską.Nie oszczędzajcie tylko na przyprawach: majeranku, cząbru, ponieważ to one nadają fasolówce aromatycznego smaczku, no i dzięki nim zupa nie jest wzdymająca- a to bardzo istotne, bo po co dodatkowo zanieczyszczać powietrze?! ;))))))* fasola
Kraina Miodem PłynącaZaledwie kilku skladnikow,niewiele pracy,a efekt imponujacy.Marchewka- smaczne i zdrowe warzywo w polaczeniu z mlekiem kokosowym i sokiem z pomaranczy tworzy bardzo egzotyczne trio.Zupa jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zrumienienia na patelni na 1 lyzeczce masla ghee.W czasie smazania posypuje baklazana sola,pusci wtedy sok i nie wymaga wiekszej ilosci tluszczu,by sie ladnie przyrumienic.Zupe zmiksowac na krem .Na talerzu przybrac podsmazonym baklazanem i posypac sezamem.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!najdluzej "dyzuruja" u mnie w ogrodzie,ale i na nie przyszedl czas.Dzis przynioslam kolejne sztuki.Zielone listki juz pokrojone i zapakowane w zamrazarce.A bulwy przerobilam na bardzo smaczna zupe krem i surowke.Jesli kogos zniecheca zapach selera -donosze,ze w zupie znika on bez sladu,no prawie bez sladu,przynajmniej w wersji bez mleka.Ponadto zupa jest niezwykle dietetyczna i naprawde bardzo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wartosci,mozecie przeczytac tutaj:puree-ziemniaczane-z-pasternakiem.Zupa jest niezwykle prosta i szybka do przygotowania.Potrzeba bowiem zaledwie 15 minut,by ugotowac pasternak,gotuje sie szybciej niz ziemniaki.Ta smaczna,rozgrzewajaca i sycaca zupa-krem to swietna propozycjy na nadchodzace zimowe dni.Skladniki na 4 porcje:400 -500 g pasternaku600-800 ml bulionu warzywnego50 g orzechow wloskich1 cebula,1zabek czosnku sol,pieprz z mlynka1 lyzka masla
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ugotowac pyszna zimowa zupe.Doskonale nadaje sie na zdrowe i lekkostrawne chipsy.Przepis ponizej.Gdy zostanie zebrany nieprzemarzniety,moze miec gorzkawy smak.Wtedy najlepiej go zblanszowac, a reszte wlozyc do zamrazarki i przemrozic.Zupa krem z jarmuzu:4-5 lisci z jarmuzu2 ziemniaki1 cebula1-2 zabki czosnku 0,75 litra bulionu z warzywlistek laurowy,kilka ziaren ziela angielskiego koperekgalka muszkatalowajogurt Wykonanie:Liscie jarmuzu dokladnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!A po swietach troche lzej i zdrowiej.Zwiekszamy porcje witamin i soli mineralnych.O soczewicy pisalam juz tutaj:klik.Dzisiaj nastepna rozgrzewajaca,pyszna zupa z marchewki i czerwonwj soczewicy.Jesli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Z serii blyskawicznych zup kremow-zupa porowa-ziemniaczana.Zimowa,rozgrzewajaca,a przy tym lekka i bardzo smaczna.Najlepiej smakuje wlasciwie bez zadnych dodatkow.Bardzo delikatna w smaku,jednak nie jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wykwintna i bardzo elegancka zupa z bialych szparagow, uswietni kazdy uroczysty obiad.Choc przygotowanie kremowej z zupy ze szparagow w porownaniu z innymi kremami jest dosc pracochlonne i zajmie troche czasu to naprawde warto.Podczas gotowania szparagow dom wypelni sie delikatnym,wiosennym szparagowym zapachem,a smak i wyglad wynagrodzi Ci poniesiony trud.Zapraszam do przepisu.Skladniki na 6 porcji:1,5 k g bialych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszna letnia zupa z mlodej kalarepki i kalafiora,lekka i dietetyczna.Dwa skladniki,niewiele pracy,a efekt smakowy znakomity.Zupa krem z pierwszych letnich warzyw jest wyjatkowo aromatyczna.Kremowa konsystencje zupy przelamuja chrupiace grzanki,a smak podkreslaja listki cytrynowej miety.Prosto,smacznie i szybko.Skladniki na 4 porcje:1-2 kalarepki1/2 kalafiora1 zabek czosnku1 cebula0,75-1 l bulionu warzywnego2 kromki pieczywa2 galazki miety
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!fajnie. oczywiście takie zupy jadam ja, bo dla chłopaków co to za zupa, co pogryźć nie ma co. Tak więc od czasu do czasu serwuję sobie małe porcyjki zup kremów, a Oni niech żałują bo ta była pyszna.1 puszka kukurydzy200 g żółtego sera ( u mnie morski i salami )1 mała cebula1 szk rosołusól morska do smakupieprz kolorowy do smakuchili
Ewa w kuchniCałe życie myślałam, że nie lubię dyni choć nie przypominam sobie abym ją kiedykolwiek jadła. Postanowiłam w końcu się o tym przekonać i ugotowałam zupę krem z dodatkiem marchewki i ziemniaków. Zupka wyszła smaczna, lekko pikantna. Tak wiec od dziś moje zdanie na temat dyni się zmieniło. Na pewno częściej będę coś z niej przyrządzała.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni