Jasny biszkopt, słodkie ananasy i lekki krem cynamonowy tworzą przepyszną całość, której nie można się oprzeć :). Tort cynamonowy z ananasem miałam okazję zrobić na własne urodziny. Był to jeden z moich pierwszych tortów, dlatego wybaczcie, że do pięknych nie należy. Ale w smaku nie ma równych, dlatego ośmieliłam się(...)mąż uratował sytuację, kupując cytrynową galaretkę :). P.S. Pracę nad tortem najlepiej podzielić sobie na kilka dni. Dzień 1: Pieczemy biszkopt i robimy frużelinę. Dzień 2: Robimy krem cynamonowy, składamy i dekorujemy tort. Składniki na biszkopt (tortownica, śr 20cm): 5 białek 150 g cukru 5 żółtek 120 g mąki pszennej 45 g skrobi ziemniaczanej Oddzielamy białka
Słodki Pomysłciastem czekoladowym. Robiłam go z konfiturą owocową i bez konfitury. W biszkopcie za każdym razem zmieniałam ilość orzechów, a w kremie ilość gorzkiej czekolady. Dekorowałam go na różne sposoby i podawałam gościom przy różnych okazjach. Nikt nigdy nie powiedział złego słowa tylko… prosił o więcej tego czekoladowego przysmaku :). Dlatego(...)przepyszny tort Rocher! Częstujcie się :). P.S. Pracę nad tortem najlepiej podzielić sobie na kilka dni: Dzień 1: Prażymy orzechy laskowe i pieczemy biszkopt. Dzień 2: Robimy krem Rocher, składamy i dekorujemy tort. Składniki na biszkopt (tortownica, śr 20cm): 5 białek szczypta soli 120 g cukru 5 żółtek 85 g mąki pszennej 20 g ciemnego kakao
Słodki PomysłZupa krem to danie bardzo popularne w wielu dobrych restauracjach. Zawsze możemy tam spotkać wiele tego typu potraw np. zupa krem z kalafiora, zupa krem z brokuła, krem z dyni czy chyba najprostsza ze wszystkich zup- krem z groszku. Zupy te mają to do siebie, że są bardzo aromatyczne jednak nie znajdziemy w nich składników z których są zrobione. Wszystko(...)jest zblendowane na gładką konsystencję. Postanowiłem przygotować taką aromatyczną zupę w domu. Tym razem padło na krem z groszku . Jeśli dobrze ją przyprawicie to gwarantuję Wam, że danie to będzie wyśmienite i bardzo aromatyczne. Z całą pewnością jeśli do tej pory nie lubiliście kremów, to znacznie chętniej będziecie gotować i kosztować tego typu zupy. Cała filozofia w przygotowaniu kremu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wewnątrz pysznego musli 💙😍 tort bez musli Składniki: Biszkopt ryżowy (śr: 18cm) -4 duże jajka -90g ksylitolu -40g skrobi kukurydzianej -100g mąki ryżowej -szczypta soli Krem jogurtowo-kokosowy -240g ricotty -400g jogurtu typu greckiego -ksylitol (indywidualne preferencje) -4-5 łyżek białej mąki kokosowej Krem kokosowy -400ml mleczka kokosowego (puszka schłodzona kilka(...)nożem, dopiero po wystudzeniu. Podzielić na 5 blatów (górny ma być grubszy, najlepiej gdy wyrośnie z tzw. górką). W 3 środkowych blatach wyciąć na środku otwór w wielkości szklanki. KREM JOGURTOWO-KOKOSOWY Rocotte i jogurty zmiksować blenderem na gładko, dodać dowolną ilość ksylitolu. Do masy wsypać 4 łyżki mąki kokosowej, wymieszać i zostawić na 5 minut do napęcznienia mąki. Jeśli
Candy Pandasznaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Przekroić na dwa blaty. Upiec dwa takie biszkopty. Krem 1: Kilka łyżek dżemu malinowego 3 galaretki w kolorze - żółtym, zielonym i czerwonym. 400 ml śmietany kremówki 250 gram mascarpone 1/3 małej puszki słodkiego mleka skondensowanego. Wieczór(...)płaskim prostokątnym naczyniu- galaretki będą pokrojone później w kwadraciki). Śmietanę kremówkę zmiksować z mascarpone, dodając słodkie mleko skondensowane. Następnie wymieszać z pokrojonymi w kosteczkę kolorowymi galaretkami. Krem 2 2 galaretki malinowe około 400 gram malin(mogą być mrożone) 300 ml śmietany kremówki 150 g mascarpon e Galaretki malinowe zrobić według przepisu, odejmując 1/4 ilości wody. Galaretkę przygotować
Piekarz-Kucharz-GarkotłukWśród tortów komunijnych największą popularnością cieszą się torty w kształcie otwartej księgi i o taki się pokusiłam. Tort wykończyłam masą cukrową, pod którą kryje się delikatny biszkopt, przełożony puszystym kremem waniliowym. Dodatkowo gęsta, owocowa frużelina truskawkowa, która świetnie komponuje się z waniliowym kremem. Drukuj Czas przygotowania 5 hr Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 5 hr 40 min Czas przygotowania(...)Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 5 hr 40 min Biszkopt 10 jajek 320 g cukru 200 g mąki tortowej 97 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem waniliowy 800 ml śmietany kremówki 800 g mascarpone 220 g cukru pudru 2 łyżki ekstraktu z wanilii Frużelina truskawkowa 600 g truskawek * 160 g cukru 3,5 łyżeczki żelatyny 2 łyżki soku
Wędrówki po kuchnikolejny raz porwałam się z motyką na słońce! Ale było warto - piętrowy tort z kremem śmietanowo-truskawkowym udekorowany wedle życzenia - kucykiem "My Little Pony", ale "nie takim płaskim, tylko wystającym". Nie będę ukrywać, że było przy torcie sporo pracy. Tym bardziej, że górna część tortu, już przełożona kremem śmietanowo-truskawkowym, zasmarowana kremem maślanym i czekająca tylko na obłożenie masą cukrową(...)gotować 5 minut. Wystudzić. Każdy tort przekroić na trzy blaty. Wszystkie blaty rozłożyć i równomiernie nasączyć syropem - dobrze sprawdzi się do tego celu silikonowy pędzel. Składniki na krem śmietanowo-truskawkowy: 750 ml śmietany 36% (zimnej, z lodówki) 1 szklanka mrożonych truskawek (w sezonie - świeżych) 2 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie kremu śmietanowo-truskawkowego: Truskawki zasypać cukrem, dodać
Kulinarne InspiracjeDziś się z Wami dzielę przepisem na pyszny tort z lemon curd i kremem śmietanowym. Jest to mój trzeci tort. Pierwszy niestety nie wyszedł mi taki smaczny jak drugi i trzeci. Ale od czegoś trzeba było zacząć. Już wiem mniej więcej w czym tkwi tajemnica i z pewnością będę powiększać umiejętności w dziedzinie tortów. Troszkę rozpieszczę tym moich bliskich(...)tortownica o śr.23cm ) - wszystkie składniki w temp. pokojowej 5 jajek, 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków - ja użyłam normalny cukier, 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej, 1/4 mąki ziemniaczanej. Krem: 2x500ml śmietanki 30%, schłodzonej, 2x250g mascarpone, schłodzonego, nasionka z jednej laski wanilii, 1 opakowanie śmietan fix, 6 łyżek cukru pudru (u mnie były to większe łyżki - można dodawać według własnego
W kuchni u Monikiwanilia, róża i gorzka pomarańcza. Ta ostania fajnie balansuje słodycz ciasta. Tort składa się z 3 warstw delikatnego maślanego ciasta, inspirowanego belgijskim przepisem, nasączonym konfiturą pomarańczową i przekładanego waniliowym kremem pâtisserie utartym z masłem. Boki oraz wierzch pokryte są kremem maślanym na bazie bezy szwajcarskiej aromatyzowanym wodą różaną, a spływa po nich karmelowa polewa. To jak, piszecie się(...)średnicy 18-21 cm Ciasto maślane: 250 g masła 250 g cukru pudru 6 jajek 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 300 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 5 żółtek 100 g cukru 400 ml mleka 1 laska wanilii 30 g mąki ziemniaczanej 30 g mąki pszennej 150 g masła Do przełożenia: 150 g konfitury z gorzkiej
Food Squaresmaku, dlatego zdecydowałam się na próbę wykorzystania w torcie ananasa. Dacquoise (czyt. dakłaz) jest całkiem nietrudny do wykonania. Trzeba upiec dwa spody bezowe i dobrać do nich pożądany krem, raczej niezbyt słodki, ponieważ beza jest mocno słodka. Oto czego potrzebujemy: - 6 białek - 150 g cukru - 100 g cukru pudru - 200 g orzechów laskowych - masło do wysmarowania tortownicy - mąka(...)górnej półki na dolną i odwrotnie. Po upieczeniu pozostawiamy bezy do przestudzenia w tortownicach ok. pół godziny, potem ostrożnie przekładamy blaty np. na papier kuchenny. Teraz pora przygotować krem. Bierzemy: - 6 żółtek - 2 opakowania cukru wanilinowego - 80 g cukru - sok z 1 średniej cytryny - 12 g żelatyny - 50 ml wody - 600 ml śmietanki 30% lub 36% - ok. 1 szklanka pokrojonych
I tu będę miała takie teczekoladowy: • 8 jajek • 180 g drobnego cukru do wypieków • 120 g mąki pszennej • 40 g kakao • 200 g zmielonych orzechów laskowych • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli Krem Rocher: • 400 g serka mascarpone • 400 g nutelli • 100 g mlecznej czekolady • pół szklanki posiekanych orzechów laskowych Krem śmietankowy: • 500 ml śmietany kremówki 36% • 100 g serka mascarpone • 2 łyżki(...)wody. 9. 100 g mlecznej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. 10. Orzechy laskowe podpiec na suchej patelni, ostudzić. Posiekać, aby otrzymać ½ szklanki orzechów, które dodamy do kremu Rocher. 11. Przygotować krem Rocher: do misy miksera włożyć dobrze schłodzony serek mascarpone. Dodać nutellę i zmiksować, aż powstanie gładka masa. 12. Dodać rozpuszczoną wcześniej czekoladę i jeszcze przez chwilę miksować - otrzymany
W mojej kuchniTort podwójnie czekoladowy z owocami Tort stworzony specjalnie na urodziny moich bratanków. Tort jest zrobiony na bazie biszkoptu. W środku podzielony jest na dwie części, jedna jest truskawkowa z kremem z białej czekolady, druga jest malinowa z kremem z gorzkiej czekolady. Składniki na blachę 38 na 25 cm: Dzień wcześniej upiec biszkopt i zrobić dwa kremy. Biszkopt(...)zrzucić na podłogę z wysokości około 60 cm, ponownie wstawić do lekko uchylonego piekarnika, na całą noc. Nad ranem nożykiem oddzielić biszkopt od boków tortownicy. Przekroić na 3 części. Krem z białej czekolady: 600 gr białej czekolady u mnie Magnetik z Biedronki 600 ml śmietany 30 % Śmietanę podgrzać do wrzenia, odstawić z palnika, wrzucić połamaną czekoladę, po minucie wymieszać, ostudzić
moj przepis naUroczy torcik, który zadowoli najbardziej wybrednych smakoszy. Wzorowany na słynnym włoskim deserze tiramisu. Krem bazuje na serku mascarpone i żółtkach. Jego delikatny smak przełamuje mocna kawa z dodatkiem amaretto. Torcik mimo, że efektowny nie jest trudny do wykonania. Zachęcam do spróbowania. Na tortownicę o średnicy 24 cm Biszkopt: - 5 jajek - 5 łyżek mąki pszennej ( typ 550 najlepszy) - 2 łyżki mąki(...)minut w temperaturze 160'C do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika upuścić w formie z wysokości ok 40 cm. Pozostawić w formie do wystudzenia. Krem: - 4 żółtka - 250 gr serka mascarpone - 150 ml śmietanki kremówki + 50 ml śmietanki - 4 łyżki cukru - 1 łyżka żelatyny Żelatynę zalać 50 ml śmietanki. Pozostałą śmietanę ubić do sztywności
kawawszklancezdjęcia mówią same za siebie :) Tort był prezentem niespodzianką dla mojej Babci z okazji jej 78. urodzin. Niespodzianka się udała - mina Babci bezcenna :) Muszę też wspomnieć o przepysznym kremie owocowym, który zrównoważył słodycz masy maślanej użytej do dekoracji. Całość komponuje się idealnie. Przyznam, że jestem dumna z tego tortu :) Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): Biszkopt ciemny: 5 jajek(...)łyżeczka cukru z wanilią 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki oleju Biszkopt jasny: 5 jajek 3/4 szklanki (160g) cukru 3/4 szklanki (100g) mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki (35g) mąki ziemniaczanej Krem owocowy: 500 g mrożonej mieszanki owocowej (truskawki, maliny, wiśnie, czarne porzeczki) 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 30 lub 36% 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru pudru
Domowa Cookierenka Agi