szczypta mielonego ziela angielskiego,szczypta soli,masło do posmarowania formy,łyżka oleju. Przygotowanie:Przepis na ciasto jest podobny do przepisu na BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym.Połączyć suche składniki ciasta: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, goździki i sól.Olej kokosowy lekko podgrzać do roztopienia, zimny utrzeć(...)formy, wstawić do piekarnika z termo obiegiem nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut, piec do suchego patyczka, wystudzić. Przy pomocy rękawa cukierniczego (końcówka gwiazdka) nałożyć krem na upieczone ciasto, wstawić do piekarnika pod nagrzany grill na kilka minut.Krem bezowy:Białka wymieszać z cukrem i wanilią w żaroodpornej misce. Miskę postawić na rondlu z gotującą się wodą
SzczyptaSmaQDelikatna z lekką nutą słodyczy zupa krem z kukurydzy. Krem podałam z chipsami z wędzonego boczku i kukurydzą w ziarenkach. Zupa jest pyszna i pożywna. Polecam.Składniki:1 puszka kukurydzy1 cebula3 ząbki czosnku2 ziemniaki1 łyżka suszonej włoszczyzny 2 łyżki oleju do smażeniabulion warzywnyprzyprawa meksykańska zupa z kukurydzy Kamis sól Przygotowanie:Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Zrumienić(...)około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Wlać 1 szklankę bulionu warzywnego, dodać włoszczyznę, łyżeczkę przyprawy i gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksować blenderem na krem. Jeśli zupa jest za gęsta dolać bulionu warzywnego. Doprawić do smaku. Podawać na gorąco z chipsami z wędzonego boczku.Możemy również odłożyć trochę ziaren kukurydzy by podać z kremem
Ala piecze i gotujecoś innego, zdrowszego. I tak powstał pomysł na naleśniki. Na zielono. Z naszą ulubioną rybą - łososiem. Jak Paweł nie przepada za serem białym (całkowicie nie rozumiem dlaczego!), tak krem z twarożku i łososia został przez niego w 100% zaakceptowany :)Zarówno ser biały jak i łosoś dostarczają do naszych organizmów pełnowartościowego białka, a także składników mineralnych, takich jak magnez, wapń, fosfor(...)rozgrzanej patelni na odrobinie oleju smażymy naleśniki. Naleśnik powinien sam odchodzić od patelni, kiedy nią energicznie poruszymy. Gotowy jest do przewrócenia na drugą stronę, gdy jego brzegi są zarumienione. Krem łososiowy:1. W dużej misce za pomocą blendera miksujemy twaróg, posiekanego na mniejsze kawałki łososia, wyciśnięty sok z limonki, papryczkę chili i jogurt naturalny.2. Do zmiksowanych składników dodajemy czerwoną cebulę
W kuchni Katieserii: "Awokado w roli głównej"W lodówce zostały mi jeszcze dwa bardzo dojrzałe awokado, więc postanowiłam zrobić z nich użytek. Z jednego przyrządziłam krem czekoladowy, którym od razu posmarowałam kromeczki chlebka bananowo-cynamonowego (obłędne połączenie), a z drugiego budyń też czekoladowy. Na pewno jeszcze nie raz do nich wrócę ^^ ~ Budyń/ Krem czekoladowy z awokado ~Składniki:(na słoiczek(...)dowolne dodatki: orzechy, cynamon itp.Awokado dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy kakao, miód i blendujemy. Dolewamy wodę/ mleko (tyle aby uzyskać odpowiednią konsystencję budyniu), mieszamy i przekładamy do miseczki. Jeśli wolimy krem, którym można posmarować kanapki lub ciasteczka, po prostu nie dodajemy wody/ mleka i przekładamy do słoiczka. W zależności od upodobania do kremu możemy dodać np. cynamon, orzechy
Kuchenny Skrawek Niebaminut. Ostudzić. Do zimnego ciasta dodawać stopniowo jajka, cały czas miksując, na koniec dodać proszek. Podzielić na 2 części i piec ok 40- 45 min w 200 stopniach. Krem I:½ litra mleka1/2 szklanki cukru1 cukier waniliowy125 g margaryny lub masła roślinnego2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy1 żółtkoKrem I: W ½ szklanki mleka rozrobić mąki z cukrem(...)przygotowaną masę cały czas mieszając, zaczekać chwilę aż zagotuje się i zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo ugotowany wcześniej budyń i utrzeć do gładkości. Krem II:1 budyń czekoladowy z cukrem350 ml mleka125 g masła roślinnego1 czekolada mlecznaNa mleku ugotować budyń, przestudzić. Czekoladę roztopić na parze i zostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniasię, iż ich wygląd pochodzi od tradycyjnych, skandynawskich słodkich bułek o nazwie Skolebrød, Solskinnsboller lub Solboller. Każda wariacja różni się nieco dodatkami, ale najczęściej w składzie posiada kardamon, gotowany krem waniliowy, ciasto drożdżowe, lukier oraz wiórki kokosowe. Z ostatniego elementu zrezygnowaliśmy, gdyż w grze wyraźnie widać, iż jest to wersja tylko z lukrem. Przepis opracowaliśmy sami na podstawie kilku innych(...)ściereczką lub talerzykiem. Zostawiamy do momentu podwojenia jego objętości. Aby przyspieszyć proces, możecie włączyć na 1 min piekarnik na 50 stopni, wyłączyć i wstawić do niego miskę z ciastem.2. KREM WANILIOWY (10 min)Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek metodą butelkową. Wystarczy ścisnąć ściany butelki
Nerds Kitchenodstęp (nasze eklerki będą rosły podczas pieczenia).Piec w temperaturze 175ºC przez 20 - 30 minut (ja piekłam 25 minut). Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części i przełożyć ulubionym kremem lub bitą śmietaną. U mnie oczywiście do eklerków obowiązkowo krem budyniowy.Na krem:400ml mleka1 budyń na 0.5l mlekacukier wg zalecen na opakowaniu budyniułyżeczka cukru waniliowego lub świeża wanilia100g(...)miękkiego masłaBudyń gotujemy wg przepisu. Studzimy. Masło (temp.pokojowa) miksujemy dodająć po łyżce wystudzonego budyniu.Po otrzymaniu gładkiego kremu, chłodzimy go w lodówce ok 2h, po czym napełniamy nim nasze eklerki
Walijskie Pichceniebyłam fanką bezy. Za słodka, bez wyrazu, zwyczajnie nudna. Jednak moje preferencje się zmieniły, gdy pewnego dnia spróbowałam TEJ bezy, tej OBŁĘDNEJ, niesamowitej bezy, słodkiej, ale zrównoważonej przez krem i maliny. Twardej na zewnątrz, ale miękkiej w środku. Zwyczajnie niezwyczajnie IDEALNEJ. Nie spotkałam jeszcze osoby, której by nie posmakowała i która nie stałaby się fanką tego wypieku, dlatego dzielę się(...)Wami przepisem :) I czekam na opinie :) Składniki: Beza: szklanka białek 2 szklanki cukru łyżka mąki ziemniaczanej łyżka octu Krem 2 żółtka 2 łyżki cukru serek mascarpone espresso maliny Wykonanie: Białka wbijamy do szklanki, gdy będzie pełna, przelewamy je do dużej miski, w której ubijemy pianę. Mi na szklankę białek weszło 6 jajek. Do miski dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej (skrobi) oraz
Taste Of My Daywewnętrznego zegara nie da się tak łatwo przestawić :PMiałam ogromną ochotę na coś ciepłego (bo trochę zmarzłam) gęstego i słodkiego co dałoby mi duuużo energii. I tak powstał gęsty krem kakaowy połączony moimi ulubionymi jesiennymi smakami, czyli gruszką i cynamonem. Mniam... ^^ ~Kakaowy krem z kaszy jęczmiennej z cukinią, jogurtem naturalnym, gruszką, cynamonem i ziarenkami kawy rozpuszczalnej ~ Składniki: 40g kaszy(...)pęczakpół cukinii 2 łyżeczki gorzkiego kakao łyżeczka cynamonumiód/cukier/stewia gruszka kawa rozpuszczalna Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie blendujemy na gładki, gęsty krem. Dodajemy startą na grubych oczkach i odciśniętą cukinie oraz słodzidło, kakao i cynamon. Wszystko gotujemy jeszcze przez chwilę, uważając aby krem się nie przypalił, a następnie przekładamy całość do miseczki. Dodajemy jogurt i pokrojoną
Kuchenny Skrawek NiebaKremowy, pikantny, z włoskim posmakiem. Uwielbiam takie połączenia.Cały krem czyli ok. 2 duże porcje bez jogurtu mają zaledwie ok. 117 kcal! Nie dość, że marchewka jest niskokaloryczna to zawiera cenne składniki: witaminy- C, E, B, PP, K oraz beta-karoten i wapń, żelazo, fosfor, cynk, magnez, jod a także potas.Marchewka korzystnie wpływa na nasz wzrok, odporność, stan(...)czosnek i bazylię; pomidora kroimy w kostkę. Do marchewki dorzucamy przyprawy i nadal gotujemy. Gdy będzie już miękka zdejmujemy z ognia, dodajemy resztę składników i miksujemy np. blenderem aż krem będzie bez większych grudek. Podajemy z jogurtem naturalnym - zmniejsza ostry smak, a krem jest delikatniejszy. Pikantny krem marchewkowo-pomidorowy
Czarnawisienkapachnące kokosem i wanilią ciasto upiekłam z okazji Dnia Mamy. Słodycz kremu zaskakująco przełamuje soczysty granat. Oczywiście wierzch można posypać innymi owocami - borówkami, porzeczkami czy poziomkami. Też będzie pyszne :) Składniki ciasta: mleko sojowe lub ryżowe 1 szklanka ocet jabłkowy 2 łyżeczki olej 1/2 szklanki mąka bezglutenowa (mix uniwersalny) 1 i 1/2 szklanki mąka kokosowa 1/2 szklanki proszek(...)ocet i olej, wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Wymieszać mikserem. Przełożyć do wysmarowanej (margaryną bezmleczną lub olejem) formy. Piec w temperaturze 180 C, około 25 minut. Składniki kremu: budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka mleko sojowe lub ryżowe 1,5 szklanki margaryna bezmleczna 0,5 kostki Przygotowanie: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, używając o pół szklanki
głodny alergikAksamitny budyniowy krem waniliowy z owocami na kruchym miodowym cieście. Składniki ciasta: mąka ryżowa 1/2 szklanki mąka jaglana 1/2 szklanki mąka kukurydziana 1/2 szklanki karob mielony (chleb świętojański) 1 łyżka proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki miód płynny (naturalny lub sztuczny w przypadku uczulenia na pyłki lub produkty pszczele) 1/2 szklanki margaryna bezmleczna 1 kostka ocet jabłkowy(...)aromat i ocet. Wyrobić gładkie ciasto. Wypełnić płaską formę warstwą ciasta grubości około 0,5 - 1 cm. Piec w temperaturze około 220 stopni C do lekkiego przyrumienienia. Składniki kremu: budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka mleko sojowe lub ryżowe 1,5 szklanki margaryna bezmleczna 0,5 kostki Przygotowanie: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, używając o pół szklanki
głodny alergikBardzo prosta do wykonania i niezwykle efektowna tarta. Kruche kukurydziane ciasto, waniliowy krem budyniowy i soczyste nektarynki tworzą przepyszne połączenie :) Składniki: Ciasto: 250 g bezglutenowa miks na ciasto kruche lub skrobia i mąka kukurydziana cukier puder 125 g masło lub margaryna bezmleczna 125 g proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki siemię lniane mielone 1 łyżeczka mleko sojowe, ryżowe(...)inne 2 łyżki aromat waniliowy kilka kropel Krem budyniowy: budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka mleko sojowe lub ryżowe 1,5 szklanki margaryna bezmleczna 0,5 kostki + kilka nektarynek Przygotowanie: Siemię lniane rozmieszać z mlekiem, pozostawić do spęcznienia. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kleik z siemienia. Wyrobić ciasto. Wykleić warstwą ciasta
głodny alergikZielony potworek to po prostu krem z brokuła. Jest to danie sycące i niskokaloryczne, dlatego idealnie nadaje się dla osób będących na diecie. Krem brokułowy może być podstawą wielu wariacji. W zależności od upodobań można do niego dodać jajko, czosnek, migdały, koperek lub natkę pietruszki, po prostu czego dusza zapragnie :) ~ Krem brokułowy z jogurtem naturalnym ~ Składniki: kilka różyczek brokuła woda(...)ugotowania brokuła sól, pieprz ew. jogurt naturalny + dowolne dodatki Różyczki brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odlewamy część wody (można całą jeśli chcemy otrzymać bardzo gęsty krem). Następnie całość blendujemy i doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy jogurt i ewentualne dodatki
Kuchenny Skrawek Niebakrem jest obłędny! Może nie wygląda, ale mówię wam jest naprawdę przepyszny. Po prostu się w nim zakochałam :pUwaga! Ten smak uzależnia ;) ~ Ciasteczkowy krem z ciecierzycy i płatków owsianych z twarogową masą kakaową ~ Składniki: krem ciasteczkowy: pół puszki ciecierzycy (ok.120 g) 20g płatków owsianychłyżeczka masła orzechowegokilka dowolnych orzechów cukier/miód/stewia- do smakuszczypta soli i sody oczyszczonej(...)mamy pod ręką banana(ja nie miałam) masa twarogowa: 100g twarogudwie łyżeczki kakao/karobu Wszystkie składniki prócz orzechów miksujemy na gładką masę. Orzechy kruszymy i dodajemy do kremu. Twaróg ucieramy z kakaem/karobem. Obie masy układamy na sobie i jeśli macie, dodajcie groszki czekoladowe
Kuchenny Skrawek Nieba