pomidorach i ich właściwościach przeczytacie na LokalnyRolnik.pl . Ja przygotowałam dla Was przepis z użyciem domowego soku pomidorowego. Wypasioną wersję ze słodkim i tłustym kremem przygotowałam dla Męża, ale jeżeli macie ochotę na odchudzoną wersję możecie pominąć krem a owoce wrzucić do środka. Nie zanudzam Was dalej wstępami i zostawiam z przepisem. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 1 1/2 filiżanki mąki(...)jajko – 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – 1 filiżanka soku pomidorowego (wyciśniecie sami z pomidorów z LokalnyRolnik.pl ) – 500 g czerwonej porzeczki ( kupicie na platrofmie zakupowej LokalnyRolnik.pl ) Do przygotowania kremu: – opakowanie serka Philadelphia (Doppelrahmstufe, family pack) w temperaturze pokojowej – cukier kryształ Oba składniki umieszczamy w misce i mieszamy trzepaczką do rozpuszczenia cukru. W dużej misce umieścić sok, olej
Szybko Tanio Smacznieprzeszukiwalam internet,natknelam sie na "cycki murzynki".Ciasto bardzo podobne,zawierajace jednak jeden dodatkowy blat makowo-kokosowy nie przekonalo mnie,lacznie z nazwa."Biusciki" to ciasto biszkoptowe z przepysznym kremem budyniowym i gruba polewa czekoladowa,nasaczone alkoholem i wisienkami,rowniez alkoholowymi jest absolutnie obledne w smaku.Nie znam osoby,ktorej by ten smakolyk nie uwiodl.Zniknelo blyskawicznie i wlasciwie nie moge(...)doczekac kiedy je znowu upieke.Jest uzalezniajace.Przepis jest troche przydlugi,ale wykonanie jest niezwykle proste.Bardzo polecam!Ciasto sklada sie z blatu biszkoptowego,warstwy z dzemem jezynowym,kremu budyniowego,warstwy z okraglych biszkoptow i wisienek nasaczonych alkoholem oraz polewy czekoladowej.Skladniki na biszkopt :( blaszka 32x24cm)4 jajka1 szklanka maki1 niepelna szklanka cukru1 lyzeczka proszku do pieczeniaszczypta soliWykonanie:Biala odzielic od zoltek i ubic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo lubimy zupy kremy ,robie je czesto,a skladnikami sa bardzo rozne,najczesciej sezonowe warzywa.Do tej pory za najmniej atrakcyjny smakowo uwazalam krem z brokolow,jak dla mnie mdly i bez smaku.W rankingu zup kremow plasowal sie na pewno na szarym koncu.Po dzisiejszym eksperymencie nadal nie jest moim ulubionym kremem,ale naprawde zyskal na smaku.Dodalam mleko kokosowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!myśli o własnym zdrowiu powinien włączyć z jej udziałem jak najwiecej dań do swojej diety.Teraz jest najlepszy dyniowy czas.Dynia jest najsmaczniejsza ,a i wybór mamy ogromny. Zupa krem obok pieczonej dyni z piekarnika to najprostszy sposób na jesienne delicje dyniowe.Zmiksowana dynia ma wspaniałą jedwabistą konsystencje,a dodatek gorgonzoli nadaje kremowi bardzo wyrazistego ,lekko ostrego smaku.Przyjemną chrupką strukturę stanowi(...)dodatek orzechów włoskich.Dzisiejsza zupa krem powstała z dyni Butternut.Ta śmieszna dynia w kształcie gruszki to druga moja ulubiona obok Hokkaido.Ma smaczny,słodko-orzechowy miąższ i bardzo małe gniazdo nasienne,także niewiele jej odpada po obraniu.Ta odmiana wymaga co prawda obierania ze skóry,ale skórka jest cieniutka i nie nastręcza wiele trudności przy obieraniu,bo można to uczynić zwykłym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasto cynamonowe z kremem moim ulubionym bo kokosowym, ale Ty możesz zrobić bez dodatku wiórek i będzie śmietankowo. Dlatego nie ma w tytule z jakim kremem.Przepis jest mój, jeden z nie wielu, który sobie wymarzyłam.Ciasto:- 180 g masła- 120 g cukru pudru- 2 łyżki spirytusu waniliowego lub 2 cukry wanilinowe- 3 jaja - 190 g mąki , szczypta(...)trakcie ucieranie dodaj zimną kaszę mannę po łyżce. Miksuj.Gdy już kaszę dodasz, dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.Gdy ciasto przestygnie, przekrój na pół. Zamknij ponownie pierścieniem tortownicy i wlej krem, przykryj górą ciasta i pozostaw szczelnie zamknięte w lodówce na kilka godzin.Przed podaniem posyp cukrempudrem i ciesz się smakiem.CMOK
Pasje JolkiDobry to mało powiedziane, ten krem jest przepyszny. Słodko-kwaśny, gęsty i delikatny krem, który z pewnością powtórzę ^^~ Krem owsiany gotowany z marchewką, pigwą, miodem i sokiem z cytryny + serek naturalny, plasterki cytryny ~Składniki:50g płatków owsianych1 starta na najmniejszych oczkach marchewkapigwasok z 1 cytrynyłyżeczka miodu+ plasterki cytrynyserek naturalnyWszystkie składniki wrzucamy do rondelka, zalewamy wrzątkiem. Gotujemy 15 minut(...)czasie miksujemy na gładki krem i jeszcze chwilę podgrzewamy. Całość przelewamy do miseczki, podajemy z serkiem naturalnym i plastrami cytryny
Kuchenny Skrawek NiebaZaczęło się od pierwszego spotkania z dynią na ostro (zobacz tutaj), ale to było dla mnie za mało… Postanowiłam pójść za głosem serca i zdecydowałam się na zupę krem z dyni… no cóż… z tego spotkania nie zdążyłam nawet zrobić zdjęć Doprawiłam tak, żeby mi smakowało… i tak zasmakowało, że robiłam ją dwa dni z rzędu(...)Delikatnie słodka z nutką cynamonu ale też pachnąca imbirem i kminkiem… Pycha Zupa krem z dyni – składniki:kawałki dyni ok. 750g – u mnie dynia piżmowa -butternut- która jest dość zwarta2 cebule2 ząbki czosnku1-2 łyżki masłaok .1 litr bulionu1/2 łyżeczki cynamonu1 płaska łyżeczka mielonego kminku1/2 łyżeczki imbirupieprz kajeński (opcjonalnie – ja dodaję na końcu odrobinę)sól, pieprz
UgotujmyTo.plKolejna propozycja dla miłośników zup-kremów, tym razem brokuły w nowej odsłonie, czyli zupa krem z brokułów. Połączenie z serem pleśniowym nadaje tej potrawie dość mocny i charakterystyczny zarówno smak jak i zapach, z pewnością zadowoli wielu smakoszy.Zupa krem z brokułów i sera pleśniowegoSkładniki (4 porcje):2 brokuły3 białe części pora3 ząbki czosnku600-800 ml bulionu150 g sera pleśniowego3(...)rozgotowane. Zmiksować. Do gorącej, ale nie wrzącej zupy dodać rozdrobniony ser i mieszać aż się rozpuści.Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.plSmacznego Post Zupa krem z brokułów i sera pleśniowego pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plKlasyczne tartaletki, czyli większe babeczki w poziomkowej wersji z kremem śmietanowo-budyniowym i czekoladą. Niezwykle delikatne i aksamitne w smaku. Tartaletki z Kremem Poziomkowym i Czekoladą - Składniki: (ok. 6 tartaletek o średnicy 10 cm)spód:300 g mąki pszennej150 g masła (powinno być schłodzone)3 żółtka80 g cukru pudrucukier waniliowyodrobina soli masa:20 g budyniu waniliowego (połowa(...)opakowania)200 ml mleka4 łyżki cukru400 ml śmietany kremówki 30% ok. 200 g poziomekok. 50 g gorzkiej czekolady Tartaletki z Kremem Poziomkowym i Czekoladą - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie formujemy porcje ciasta w wysmarowanych masłem foremkach. Pieczemy
Słodka Stronacharakterystycznych m. in. dla kuchni Azjatyckiej. W wersji "kieliszkowej" ta mini przekąska pięknie prezentuje się tworząc elegancką przystawkę na romantyczną kolacje lub przyjęcie.Łosoś Wędzony z Kuleczkami Awokado i Kremem Ogórkowym (w Kieliszkach) - Składniki: (na ok. 6 porcji)krem:150 g twarożkunieduży ogórek (ok. 100 g)1,5 łyżki majonezusól, pieprz200 g łososia wędzonego2 awokadosok z 1 limonki (ewentualnie(...)cytryny)czarny sezam (opcjonalnie)koperek Łosoś Wędzony z Kuleczkami Awokado i Kremem Ogórkowym (w Kieliszkach) - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki na krem miksujemy ze sobą. Przekładamy do kieliszków. Łososia kroimy na mniejsze kawałki i również przekładamy do kieliszków. Awokado obieramy i kroimy w kostkę lub za pomocą małej łyżeczki wyżłabiamy malutkie kuleczki.Przekładamy do pucharków.Całość skrapiamy
Słodka Stronaamaretto.dodatkowo: kruche ciasteczkalubsuche wafle.Żółtko (dokładnie oddzielone od białka) utrzeć w kąpieli wodnej (na parze) z połową cukru. Żółtko musi się zaparzyć, podobnie jak robi się to do kremów. Orzechy dokładnie połączyć z żółtkiem, resztą cukru i likierem. Powinna wyjść dość zbita masa. Odstawić na przynajmniej pół godziny, żeby masa "przegryzła się".Masą wypełniać foremki, można robić(...)Dołączoną do zestawu foremką wykrawać spody z kruchych ciasteczek lub z suchych wafli.Kremem nadziewać ule, ustawiać na wykrojonych spodach i wstawić do lodówki, aby dobrze się schłodziły i krem zastygł. Schłodzone ule dekorować według upodobania. Ja, niestety, nie grzeszę talentem artystycznym, więc moje ule wyszły średnio ładne ;)Oto film, na którym zobaczycie jak proste jest przygotowywanie uli:Formy
Codzienna kuchnia niecodziennaFiga nie zawsze musi być z makiem! Dowodem na to są te klasyczne tartaletki na kruchym spodzie z budyniowym, pachnącym wanilią, kremem pâtissière i świeżymi figami. Mam nadzieję, że bardziej polecać ich nie trzeba. Ich wygląd mówi sam za siebie - są pyszne! :)Kruche ciasto (na 4 tartaletki o średnicy 11 cm):250 g mąki pszennej125(...)ziemniaczaną. Do gotującego się mleka szybkim ruchem wlać otrzymaną pastę i dokładnie ją rozprowadzić. Wstawić z powrotem na palnik i cały czas mieszać aż do zgęstnienia budyniu. Gotowy krem ostudzić, wstawiając garnek do zimnej wody i od czasu do czasu mieszając, by nie powstał kożuch.W misce utrzeć mikserem masło, a następnie dodawać łyżka po łyżce schłodzony budyń, cały czas
Food Squarerazem mieszamy łyżką.Formę do muffinek wykładamy papilotkami, przekładamy do nich ciasto (troszkę mniej niż pół papilotki - babeczki urosną). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190ºC.Składniki na krem:250 g serka mascarpone1 tabliczka białej czekoladyCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mascarpone (w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem na puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę, cały czas ucierając. Gotowy(...)krem musimy schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.Krem nakładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną nasadką i dekorujemy ostudzone babeczki
Smakowity Blog KulinarnyPyszna biszkoptowa roladka z kremem chałwowym. Słodki krem idealnie komponuje się z konfiturą porzeczkową i nie jest taki słodki.składniki:4 jajka1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru150 g masła250 g chałwy waniliowej4 łyżki konfitury z czarnej porzeczkiBiałka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę(...)nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut. Gorące ciasto położyć na ściereczce wierzchem do ściereczki i zwinąć razem z nią w roladę. Odłożyć do wytudzenia. Przygotować krem. Masło utrzeć , dodawać porcjami rozkruszoną chałwę. Wystudzone ciasto delikatnie rozwinąć, posmarować konfiturą a następnie kremem chałwowym. Ciasto delikatnie zwinąć w roladę. Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową i wstawić
Monia miesza i gotujeJeśli ktoś zagląda tu regularnie to wie, że uwielbiam zupy (jak nie wystarczy, że zajrzy do zakładki z zupami). Szczególnym uczuciem darzę kremy - gęste, sycące i rozgrzewające. Mam do nich sentyment szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy ciągle marznę, a dłonie przez większość czasu mam jak sople lodu. Miska takiej zupy od razu sprawia, że jest mi cieplej na ciele(...)duszy.Moim ulubionym jest krem z marchewki - doprawdy nie wiem, jak to się stało, że jeszcze nie ma go na blogu! Robię go dość często - szybki, łatwy, z dostępnych i niedrogich składników. Tym razem chciałam jednak jakoś go urozmaicić, dlatego zaczęłam szukać inspiracji na znajomych blogach. Na blogu Moje pasje zobaczyłam krem z marchewki z mleczkiem kokosowym. Hmm... Słyszałam
Pożeraczka, czyli raz adobrze