Urocze monoporcje bezy Pavlova. Krucha beza z kremem z białą czekoladą i mascarpone oraz musem kiwi. Wierzch udekorowany słodkimi owocami dojrzałego mini kiwi. Mini kiwi to moje owocowe odkrycie zeszłego roku. Owoce wielkości winogrona, przypominają agrest, a smakują jak dojrzałe kiwi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Beza Pavlova z kremem z białą czekoladą i mini kiwi 5 od 27 osób Autor(...)Paweł Clad Danie: Deser Kuchnia: Australijska Trudność: Średnie Porcje 12 ciastek Przygotowanie 1 godz. Pieczenie 1 godz. 15 min. Kalorie 270 kcal Jednoporcjowe bezy z kremem mascarpone z białą czekoladą, musem kiwi i mini kiwi na wierzchu. Beza, biała czekolada i kiwi – brzmi rozkosznie! Składniki: BEZY 4 białka jaj 200 g cukru drobnego, do wypieków 1 łyżka
ProstePesto.plDeser mix z niewykorzystanych kremów Nie mam dziś dla was typowego przepisu. Nie jestem nawet pewna czy potrafię wam podać dokładne ilości jakie zużyłam do tego deseru. Czasami szykuje jakiś krem „na oko” dopasowując mój ulubiony przepis do jakiegoś innego ciasta i wtedy nie dziwie się, że zrobiłam go za dużo lub za mało. Ale zastanawia mnie zawsze(...)sytuacja, kiedy korzystam z czyjegoś przepisu, przeliczam dokładnie składniki (korzystając z kalkulatora foremek), a kremu wychodzi nadmiar . Ale wracając do deseru. W lodówce zalegał mi już kilka dni krem malinowy, który szykowałam do malinowych pralin (przepis tutaj ), a później robiłam przepyszną tartę a’la tiramisu (przepis tutaj ). Krem do tarty również wyszedł mi w nadmiarze, a do tego jest
Relaxtimeinspiracji, pomysłów i Was- czytelników. A że urodziłam się w zimie, to tort będzie właśnie w takich klimatach. Przyznam się, że po raz pierwszy robiłam dekoracje z maślanego kremu na bezie szwajcarskiej i jestem baaardzo zadowolona z efektu końcowego. Krem jest po prostu doskonały do tego typu dekoracji. Polecam! :) Składniki: (na tortownice o średnicy około 23 cm) Limonkowy biszkopt(...)jajek w temperaturze pokojowej szczypta soli 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej sok i skórka z 1 limonki odrobina niebieskiego barwnika spożywczego Poncz: woda+sok z limonki Krem truflowy z białą czekoladą i limonką: 250 g śmietany kremówki 30-36% 2 łyżki cukru pudru 200 g białej czekolady 350 g serka mascarpone sok z 1/2 limonki Dodatkowo
Nastoletnie Wypiekaniekolorowe: 9 jajek 2¼ szklanki cukru 2¼ szklanki mąki 2¼ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Czerwony barwnik spożywczy + 1 szklanka soku (np. pozostałego z ananasa) lub alkoholu Krem ananasowo – pomarańczowy: 1 średnia puszka ananasa 1 duży dżem pomarańczowy 1 ½ litra śmietany kremówki 9 łyżeczek żelatyny Twarz Juliana: 750 ml śmietany kremówki 4 ½ łyżeczki żelatyny Barwniki spożywcze: czerwony, zielony(...)pyszczek (z projektu i z resztek ciasta) - nosek i oczy z oczodołami - oczy (z projektu) - rożki uszu (docinamy z resztek ciasta) Każdą warstwę odkładamy osobno, gdyż potem po zrobieniu kremu będzie nam o wiele łatwiej poradzić sobie z ciastem. I robimy krem :) Ananas odsączamy z soku i kroimy w bardzo drobną kosteczkę (ok. 5x5mm), zbyt duże kostki ciężko się kroi
Smakowy RajBiszkopt i krem najlepiej jest robić dzień wcześniej. Na drugi dzień biszkopt dopiero smarujemy dżemem i gotowym i zimnym już kremem. BISZKOPT:Składniki: 4 jajka¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej3 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejPozostałe składniki:krem o smaku kakao w 5 minut200 ml zimnego mleka do kremu100(...)biszkopt się upiecze i gdy jest jeszcze ciepły zwijamy w ręcznik w roladę (wraz z papierem do pieczenia) i pozostawiamy do ostygnięcia najlepiej całą noc. W tym czasie przygotowujemy krem wg wskazówek z opakowania i wstawiamy gotowy krem na noc do lodówki. Na drugi dzień gdy biszkopt ostygnie odwijamy z ręcznika i ściągamy papier do pieczenia, smarujemy dżemem a potem
Bon Appetit Małgorzatytort zrobi ogromne wrażenie na Was i waszych gościach nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem... Cudowne, makowe blaty, przełożone kawowym kremem z nutą pysznego likieru Baileys. Czego można chcieć więcej...?:) Tort jest przepyszny, nie mdli, dzięki dodatkowi dżemu porzeczkowego, który przełamuje smak i można zjeść go więcej niż jeden kawałek. Moja Rodzina była zachwycona... A wygląd...? Cóż dodać(...)laski wanilii 225 g cukru1 łyżka soku z cytryny lub octu150 g mąki pszennej125 g suchego maku (niemielonego)1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY Z BAILEYS:800 ml śmietany kremówki 36%120 g cukru pudru3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku6 łyżek likieru Baileys3 listki żelatyny250 g serka mascarponeDODATKOWO DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI
Słodko-Słony Świat IlonyCIASTO DYNIOWE Z KREMEM CYNAMONOWYMSezon dyniowy w pełni, dlatego prezentuję Wam bardzo smaczne ciasto dyniowe. Składa się ono z trzech wilgotnych i mięciutkich placków, przełożonych słodkim cynamonowym kremem. I muszę tu dodać, że krem nie należy do najmniej kalorycznych (jego składniki to masło, cukier puder, cynamon i przyprawa korzenna), ale nadaje ciastu wyrazistości. Ciasto długo zachowuje świeżość dzięki dodatkowi(...)cukru4 duże jajka450 g puree z dyni (najlepiej odmiany Hokkaido)3 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 łyżeczki sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli3/4 szklanki mleka SKŁADNIKI na krem cynamonowy: 1 szklanka miękkiego masła3,5 szklanki cukru pudru1 łyżeczka cynamonu0,5 łyżeczki przyprawy do piernika SKŁADNIKI na lukier: 80 g cukru pudru2 łyżki ciemnego kakaoodrobina wody WYKONANIE: PLACKI: Przygotuj
Słodko-Słony Świat IlonyKrem maślany na bezie szwajcarskiej, znany również jako Swiss Meringue Buttercream, to według mnie najlepszy krem do dekoracji tortów i babeczek. Gdy zależy mi, aby tort prezentował się wspaniale i cieszył oko, to bez wahania sięgam po ten krem! Dekoracje wykonane tym kremem pięknie wyglądają i zachowują idealny kształt dłużej, niż(...)dekoracje wykonane kremem śmietankowym. Krem ze względu na zawartość masła nie każdemu może zasmakować. Dzieci zjadają go bez mrugnięcia okiem. Ja jednak nigdy nie daję rady zjeść go do końca. Krem maślany na bezie szwajcarskiej mimo obszernego i szczegółowego opisu nie jest trudny w wykonaniu. Mam nadzieję, że uwagi
Słodki Pomysłochotę na wilgotne i aromatyczne marchewkowe babeczki ze śmietankowym kremem ? Jeśli tak, to jeszcze jest pora, żeby zagościły na Waszym sylwestrowym stole ! Krem do babeczek wypatrzyłam u Doroty na blogu Moje wypieki. Nie dodawałam nigdy mascarpone do bitej śmietany, a okazuje się, że to doskonały pomysł. Mascarpone doskonale "usztywnia" śmietanę. A dekoracją babeczek zajęło się moje starsze dziecię :). Babeczki(...)marchewkowe z kremem cynamonowym Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki drobno startej marchewki 1 1/2 szklanki cukru 1 1/4 szklanki oleju rzepakowego 4 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika Krem4 łyżki serka mascarpone w temperaturze pokojowej350 ml kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru1 łyżka cynamonuDo dekoracjikolorowa posypka cukrowakoraliki cukrowekakaoWykonanie
Kulinarne przygody GatityCiasto Pani Walewska, znane też jako ciasto Pychotka to deser, który składa się z kilku warstw – kruchego ciasta, dżemu z czarnej porzeczki, bezy posypanej płatkami migdałowymi i kremu budyniowego. W tym przepisie krem przygotowałam z dodatkiem kakao. Czekoladowy krem świetnie komponuje się z całym ciastem. Jak zrobić ciasto Pychotka z kremem czekoladowym? Przygotowanie ciasta Pani Walewska dzieli się(...)kruche ciasto. Schłodzone i rozwałkowane kruche ciasto smarujemy dżemem. Kolejno przygotowujemy bezę i wykładamy ją na dżem. Posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy dwa blaty ciasta. Po wystudzeniu budyniu przygotowujemy krem na bazie masła. Na koniec wystudzone blaty ciasta przekładamy kremem i całość chłodzimy kilka godzin w lodówce. Przepis na ciasto Pani Walewska – ciasto Pychotka Ciasto Pani Walewska z kremem
Via GustoTort Ciasteczkowy Potwór to idealny pomysł na urodziny Twojego dziecka. Tort z kremem z Milky Way i frużeliną malinową sprawi, że urodziny Twojej pociechy na długo zostaną w pamięci gości T ort Ciasteczkowy Potwór zrobiłam z okazji pierwszych urodzin Kacperka. Gdy szukałam instrukcji do wykonania tego tortu(...)Dzień 1: Przygotowujemy sobie czekoladowe oczy, usta i pieczemy ciastka np. Pieguski . Dzień 2: Pieczemy biszkopt, rozpuszczamy batoniki w kremówce i robimy frużelinę. Dzień 3: Robimy krem z Milky Way, składamy i dekorujemy tort. Składniki na biszkopt (tortownica śr 24cm): 6 białek 180 g cukru 6 żółtek 145 g mąki pszennej 55 g skrobi
Słodki Pomysłwykorzystać właściwości pokarmów. Nie bez powodu za jednego z lepszych kucharzy Świata uważa się Gastóna Acurio (promującego kuchnię peruwiańską), laureata prestiżowej Global Gastronomy Award.Przygotowując Krem Batatowy w Limie, gdzie miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, sięgnęłabym po fioletowo-czarną galaretkę z chicha morady, pisco i tamtejsze zioła. Jednak jesteśmy w Polsce, kraju z równie bogatą(...)batatów użyłam blanszowanego szpinaku i dzikiego krwawnika w żywych zielonych kolorach, aromatycznej pigwy, jabłkowych nut polskiego cydru, cytrynowej macierzanki i intensywnie pomarańczowych płatków nagietka. Elegancki i prosty w wykonaniu Krem Batatowy to znakomita przystawka. Tworzy wyjątkowy duet z polską młodą gęsią owsianą, marynowaną w brązowym cukrze i długo pieczoną w niskiej temperaturze (domowy-piekarnikowy odpowiednich sous vide :).Kremu z powodzeniem
SzczyptaSmaQgodzinne suszenie w piekarniku,nie dziekuję.Gotowe blaty jednak kusza,a i pomaszkiecić od czasu do czasu to nic złego.Jak juz niezdrowo,to na całego.Przygotowałam zatem cytrynowy krem maślany russel,chyba możliwie najbardziej kaloryczny na świecie,ale tak pyszny,ze od torciku nie da się oderwac.Kto raz skosztował kremu russel,wie doskonale,że to najsmaczniejszy y kremów(...)przynajmniej 3-krotnie powiekszyć objętość.Ostudzić w zimnej wodzie ciagle ubijajacmasło utrzeć do białosci i ciągle ucierajac dodawać po trochę ostudzonej masy jajecznej.Uwaga-jeśli masa nie będzie dostatecznie schłodzona krem może się zwarzyćna końcu kroplami dodawać sok z cytryny i wmieszać otartą skórke cytrynowa oraz rum lub wódke.Dodatek alkoholu bardzo podniesie smak kremuna jeden spód bezowy wyłożyć połowę masy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mimo, że temperatury u nas nie spadają poniżej zera, to i tak jest wystarczająco chłodno, żeby z przyjemnością sięgnąć po coś rozgrzewającego. Dzisiaj będzie to zupa krem z pora…. gęsta, sycąca i dzięki dodatkowi pieprzu kajeńskiego bardzo rozgrzewająca ;)! W zależności od upodobań można dodać około 200 ml śmietany kremówki do kremu ale bez tego też jest bardzo smaczny :)! Zupę(...)krem z pora można podawać z grzankami lub pieczywem. Zapraszam :)!Zupa krem z poraSkładniki:około 700 g pora (biała część)ok. 150 g masłaok.800 ml bulionu2-3 ząbki czosnku1 łyżeczka tymianku (lub ziół prowansalskich)sól, pieprzpieprz kajeńskiśmietana kremówkaUmyte pory pokroić w półplasterki. Masło rozpuścić w dużym rondelku i lekko podsmażyć pora i pokrojony w plasterki czosnek, a następnie zmniejszyć
UgotujmyTo.plTotalna rozpusta dla zmysłów:-P Przepyszny krem prosto z gorącej Brazylii - na bazie śmietany kremówki, ubitych na puszystą masę żółtek, rozpuszczonej czekolady i piany z białek oraz z dodatkiem odrobiny brandy... Do tego mus z truskawek, porcja bitej śmietany i tarta czekolada:) Deser jest cudownie lekki, nie mdlący, rozpływa się w ustach... Idealny na zakończenie wykwintnego obiadu, na romantyczną kolację(...)mnie, na niedzielny podwieczorek:) Ja zrobiłam krem z mlecznej czekolady i dodałam troszkę ciemnego kakao, ale możecie pokusić się o wersję bardziej wytrawną i użyć gorzkiej czekolady. Alkohol jest tylko delikanie wyczuwalny (bo nie przepadam, gdy czuć go mocno), nie dominuje nad smakiem czekolady, więc nie pomijajcie go w przepisie (no chyba, że deser serwujecie dzieciom:)) Dodatek truskawek doskonale
Słodko-Słony Świat Ilony