Przepyszna zupa w sam raz na jesienny mood. Krem kalafiorowy z chrupiącymi grzankami idealny w trakcie jesieni, rozgrzewający i sycący. Przepis na kremową zupę z kalafiora jest bardzo prosty, zupę tą przygotujesz z podstawowych składników. Koniecznie podawaj ją z groszkiem ptysiowym lub chrupiącymi grzankami, osobiście jestem miłośniczką tej drugiej opcji. Domowe grzanki możesz przygotować z białego chleba pokrojonego w drobną(...)kostkę. Wystarczy że oprószysz pieczywo odrobiną granulowanego czosnku i słodkiej papryki, a następnie zarumienisz na patelni. Takie chrupiące grzanki są najlepszym dodatkiej do wszelkich zup typu krem. Zapraszam także do zapoznania się z innymi ciekawymi przepisami na zupy z naszego bloga: rosół pieczony , krem z czosnku i cebuli czy krem cukiniowy . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem kalafiorowy 5 z 1 głos
ProstePesto.pllikierem orzechowym lub czekoladowym, szampanem, białym winem, piwem. Pamiętaj, że poncze alkoholowe najlepiej jest rozrobić z wodą przed nasączaniem, ponieważ intensywna woń alkoholu może znacznie przytłumić pyszny smak biszkoptu. Kremy : Świetnie pasuje krem czekoladowy, kram orzechowy, krem Baileys, krem śmietanowy, krem Oreo, krem kawowy, krem kokosowy, krem truflowy, kram z ajerkoniakiem, krem solony karmel, krem z białych michałków, krem(...)białej czekolady, krem hibiskusowy. Owoce, musy, frużeliny : Znakomicie sprawdzą się mandarynki, krem mandarynkowy, wiśnie, krem wiśniowy, maliny, mus lub krem z malin, krem cytrynowy, cieńka warstwa lemon curd, mus mango-marakuja, mus jagodowy i wszystkie inne wariacje kremów, galaretek, musów z tymi owocami. Print Biszkopt orzechowy #wprm-recipe-rating-13 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-rating
SmartBake.plsprzeda. Dlatego też zdecydowałam się na mrożone, choć do tej pory mam z tego powodu lekki niedosyt. No bo jak to tak... w lecie mrożonki kupować :D Dodatkowo same kremy nie są wzbogacone dużą ilością cukru, przez co tort nie jest mdły i ciężki. Zdecydowanie poleciłabym go na upały i imprezy w ogrodzie :) Więcej na temat cukru i tego(...)stronie www.uczymyjakslodzic.pl Składniki na tortownicę o śr 26cm Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu Diamant 6 łyżek mąki krupczatki 6 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem owocowy: 900g mrożonej mieszanki owoców leśnych 2 galaretki owoce leśne 2 łyżki cukru kryształu Diamant 150ml słodkiej 30% śmietanki Krem śmietankowy: 400g słodkiej 30% śmietany 250g serka mascarpone 3 łyżki
Kuchnia w czekoladziepodłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na trzy krążki. Poncz 1 szklanka wody z cytryną i cukrem ( do smaku) Krem truskawkowy 2 opakowania galaretki truskawkowej 800 g śmietany kremówki 1 szklanka mocno ciepłej wody. Galaretki rozpuśćcie w szklance mocno ciepłej wody, mieszając tak długo, aż się całkowicie rozpuszczą(...)stężenia. Ubijając śmietanę na najniższych obrotach miksera cieniutką strużką dolewajcie galaretkę. Jeśli chcecie intensywniejszy kolor dodajcie barwnika różowego. Ubić na pożądaną konsystencję- ma być stabilny ładnie napowietrzony krem. Na przełożenie górnego pietra potrzebujemy 300 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 1/2 małej puszki skondensowanego mleka słodzonego posiekane w grube kawałki truskawki Odrobinę barwnika różowego Śmietanę
Piekarz-Kucharz-GarkotłukDziś zapraszam Was na bardzo smaczny tort z nutą cytrynową i kremem maślanym, w wiosennym wydaniu... Możecie go podać swoim bliskim np. na nadchodzące Święta Wielkanocne - będzie się on na pewno pięknie prezentował na stole ze swoją minimalistyczną, wiosenną dekoracją... Blaty tortu są wilgotne, a krem to nic innego jak słynny "swiss meringue buttercream", czyli krem maślany na bezie(...)szwajcarskiej. Jeśli go nie znacie, to nie bójcie się nazwy, bo gdy będziecie trzymać się dokładnie przepisu, krem na pewno Wam się uda :) Mnie osobiście ten krem przypomina pyszne torty z czasów PRL - u, ponieważ jest mocno maślany, ciężki i na pewno nie można go dużo zjeść :) Ale ja taki krem uwielbiałam za dziecka (zresztą nadal uwielbiam) i staram
Słodko-Słony Świat Ilonypiekłam, bo się go bałam (sama nie wiem czemu). No, ale dopóki się człowiek nie przekona na własnej skórze. Tak więc zmobilizowałam się i tadam! Szmaragdowy biszkopt przełożony maślanym kremem. Do przygotowania tortu potrzebujemy: na biszkopt (wg Moje Wypieki) – 226g masła – 220 g cukru (użyłam cukru pudru) – 5 białek – 2 łyżki ekstraktu z wanilii – 375g(...)wymieszane suche składniki (przesianą mąkę, sól, proszek). Piec ok 35-40 minut w temperaturze 190 stopni bez termoobiegu. Ostudzić. Biszkopt wyrównać z góry i przeciąć na dwie części. Przełożyć kremem. Boki i górę obłożyć kremem. Górę posypać na krem – kostkę masła (temperatura pokojowa) – 220 g cukru pudru Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Tak przygotowanym kremem przekładamy
Szybko Tanio Smacznieułatwiają pracę w cukierni. Jednak byłam zdeterminowana i pełna optymizmu - i udało się! Tort składa się z dwóch osobnych części - góra jest lekka i rześka, mocno cytrynowa z dodatkiem kremu malinowego; dół to kwintesencja czekoladowości z orzeźwiającą nutą malinową. Oba torty obłożyłam kremem maślanym (porcja z przepisu jest nieco większa, niż potrzeba, ale zawsze lepiej mieć zapas przy tego typu(...)tort na chrzciny Składniki: (na tortownice o średnicy 18 cm) biszkopt: 3 jajka 120 g cukru 30 g mąki ziemniaczanej 30 g mąki pszennej skórka otarta z 1 cytryny krem cytrynowy: 200 ml śmietany kremówki (38%) 100 g lemon curd 50 g cukru pudru 1 listek żelatyny Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier. Po jednym wbić żółtka
Pożeraczka, czyli raz adobrzekosztów a znikają w oka mgnieniu (w myśl zasady „życie jest krótkie, zjedz najpierw deser”). Zauważyliście pewnie, że w swoich przepisach na słodkości nie szaleję z rodzajami ciasta, warstwami kremów, nadmiarem wypełnień czy polewami, a większą uwagę zwracam na smak, sezonowość użytych produktów i ogólną formę. Z tortem tak się nie da – tort nie odpuszcza. I nie dopuszcza sztampy(...)warto przygotować i mieć pod ręką wszystkie potrzebne narzędzia. Na pewno będą to dwa podkłady pod ciasto, o średnicy Waszych pięter. Dodatkowo rękaw cukierniczy, płaski szeroki nóż do nakładania kremu, linijka lub ekierka, drewniane wykałaczki, nić dentystyczna. Wszystko to, czym będziecie przekładać tort – wybrany krem i konfitura. Dodatkowo krem maślany pod fondant (lukier cukierniczy), nieprzywierająca mata i szeroki wałek oraz
Karo in the Kitchenjest to przepis z dawnych lat na tradycyjny krem sułtański jaki można było dostać w każdej restauracji, jest to przepis dla miłośników kawowych deserów no i procentów ;) Składniki na 4-5 porcji:0,5 l śmietany kremówki 30%2 łyżeczki kakaokilka małych bezkilka biszkopcików100 ml mocnej esencji z kawy rozpuszczalnej4 łyżki rodzynek100 ml rumu albo amaretto - do nasączenia rodzynek(...)odrobiną rumu i odstawiam na pół godziny. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno, później dodaję kakao oraz esencję z kawy i delikatnie mieszam. Na sam koniec gdy krem uzyska jednolitą konsystencję dodajemy pokruszone bezy oraz namoczone rumem rodzynki. I mieszamy już drewnianą łyżką.Na dnie pucharka układam pokruszone biszkopty, zalewam odrobiną rumu albo amaretto i dodaję krem
Bon Appetit MałgorzatyCrème brûlée (z francuskiego "Przypalony krem") - deser z jaj i śmietanki uwieńczony warstwą skarmelizowanego cukru. Ponoć idealny gdy rzucona na krem łyżka odbije się od skorupki. Udało się! :) Uwierzcie, że bez palnika też można zrobić skorupkę :) Ja akurat jestem szczęśliwym posiadaczem palnika, ale w piekarniku też próbowałam. Można także podpalić namoczony alkoholem cukier. Płomień się wypali pozostawiając karmel. Ślązacy(...)wlewamy do żółtek podgrzaną śmietankę z cukrem i mieszamy już łyżką, by zbytnio nie napowietrzyć masy oraz by jajka się nie ścięły.Do 4 małych kokilek wlewamy krem (naczynia powinny być płaskie, u mnie średnio płaskie :) ) i pieczemy w piekarniku nagrzanym 100°C max 120 stopni przez około 45-50 minut. Masa powinna się w tym czasie ściąć
Bon Appetit Małgorzatyśrednicy 20 cm. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka.Krem:Mikserem ucieramy miękkie masło z serkiem, po chwili dodajemy cukier puder oraz cappuccino. Krem przed posmarowaniem schłodzić na 20 minut do lodówki.Polewa:Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki oraz masła, dokładnie mieszamy. (Pamiętajmy, że salaterka nie może dotykać wrzątku).Torcik:Na cieście(...)układamy banany przekrojone wzdłuż, skrapiamy je cytryną, następnie smarujemy krem. Na krem polewamy polewę i od razu układamy truskawki. Torcik wkładamy do lodówki na około godziny.na biszkopcie układamy bananytorcik po przekrojeniu
Bon Appetit MałgorzatyPyszne klasyczne ciasto z makiem i kremem budyniowym. Krem zrobiłam ze swojego sprawdzonego przepisu. Polecam nie tylko na Święta!Składniki:Ciasto:200 g margaryny5 jajek (białka i żółtka osobno)300 g cukru1 szklanka mleka250 g suchego maku250 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniaolejek arakowy lub rumowy Krem:2,5 szklanki mleka2 budynie waniliowe / śmietankowe3 łyżki cukru1 kostka masłaSposób przygotowania(...)koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie całość mieszamy.5. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy w 180 st. C przez ok 40 minut lub do suchego patyczka.6. Robimy krem. Na mleku z cukrem gotujemy budyń. Studzimy.7. Zimny budyń ucieramy z masłem na gładką masę.8.Ostudzone ciasto kroimy wzdłuż. Przekładamy kremem. Wierzch polewamy dowolną polewą (u mnie gorzka czekolada rozpuszczona
Kuchnia domowa AniDzisiaj zapraszam na babeczki z kremem. Przepis na kruche babeczki znalazłam na blogu Moje kuchcikowo, a krem wykonałam według własnego przepisu.Składniki:Babeczki:2 szklanki mąki pszennej2 żółtka200 g schłodzonego masła1/2 szklanki drobnego cukru1 cukier waniliowyszczypta soliKrem:1/2 l mleka200 g masła3/4 szklanki cukru2 kopiaste łyżki mąki pszennej2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanejSposób przygotowania:1. Masło siekamy z mąką i cukrem(...)Dodajemy pozostałe składniki i energicznie zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i schładzamy.2. Kawałkami ciasta wylepiamy foremki. Pieczemy w 180 t. C do ładnego zrumienienia.3. Robimy krem: połowę mleka zagotowujemy z cukrem, pozostałą część mieszamy z mąkami i wlewamy na gotujące się mleko. Cały czas mieszamy, aż całość zgęstnieje. Schładzamy.4. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy, dodajemy partiami wystudzony budyń
Kuchnia domowa Animoże to być również oryginalne podanie sałatki na tak zwanej domówce, tym bardziej, że niedługo Sylwester ;) Sałatka pyszna, minimalizm składników nadaje jej lekkości, a w połączeniu z kremem z karczochów po prostu bajka!Składniki:4 cytryny3 jajka2 puszki tuńczyka w sosie własnym Graal1 ogórek5 łyżek majonezu1/2 pęczka koperku2 gałązki natki pietruszkiświeżo zmielona sól morskaświeżo zmielony pieprzcukier1 pomidorkrem z karczochów MantiniWykonanie(...)małej miseczki z cytryną i posiekaną zieleniną dodałam majonez, który przyprawiłam solą, pieprzem i cukrem do smaku, wymieszałam wszystko i zawartość miseczki wyłożyłam do pokrojonych składników, wszystko razem wymieszałam.Krem z karczochów miałam oryginalny włoski, gotowy w słoiczku, który nabyłam w sklepie Mantini. Pomidora sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę, uprzednio usuwając gniazda nasienne. Przy pomocy obręczy
Blondynka GotujeBył już na blogu przepis na krem cytrynowy, dzisiaj podobny, ale pomarańczowy. Tym razem robiłam go ze śmietany 36% i krem był bardziej gęsty niż poprzedni. Dodałam też łyżeczkę wody pomarańczowej, której nie ma w przepisie, a która bardzo przyjemnie wzmacnia zapach pomarańczy. Krem lekki i bardzo smaczny.przepis Raymond Blancskładniki500 ml śmietana kremówka(...)cukru pudru 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy120 ml soku z czerwonej pomarańczyparę kropli wody pomarańczowej ( to mój dodatek)przygotowanieAby zrobić krem ( Posset) należy połączyć śmietanę, cukier i skórkę pomarańczową w rondelku. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, skręcić ogień na najmniejszy i nadal gotować przez 5 minut.Zdjąć z ognia i wlać, mieszając, sok z czerwonej pomarańczy
Stare GaryExpresowa zupa krem z marchewki,bez dodatku jakichkolwiek innych warzyw.Takie zupy-kremy wlasnie lubie najbardziej,jednoskladnikowe.Maja wyrazisty smak warzywa z ktorego zostaly ugotowane.Ta przyprawilam curry.Tak samo pyszna np.z dodatkiem imbiru.Marchewke mozemy zastapic kazdym innym warzywem,np.cukinia.Otrzymamy swietna zupe-krem cukiniowa.Polecam obie wersje.Sa po prostu pyszne.Skladniki na 2-3 porcje:400 g marchewki1 cebula1 zabek czosnku600 ml bulionu warzywnego1/4-1/2 lyzeczka(...)caly bukiet zapachowy.Na koniec wlac goracy bulion warzywny.Gotowac calosc okolo 15-20 minut,az marchewka zmieknie,ale sie nie rozgotuje.Zblendowac,rozlac do miseczek.Smacznego!Gdybyscie mieli ochote na zupe krem z marchewki w bardziej wyrafinowanej odslonie,zapraszam na rownie szybka zupe krem z dodatkiem mleka kokosowego i soku z pomaranczy,tutaj klik
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Nasmaczniejszym i najpiekniejszym darem jesieni w kuchni jest dynia.Chyba sie ze mna zgodzicie. Najprostszym i najsmaczniejszym daniem dyniowym jest zupa krem,z tego jakze zdrowego warzywa.Jak zdrowa jest dynia , mozecie przeczytcj tutaj:Zupa krem z dyni klik.Warto poeksperymentowac z tym warzywem.Rodzajow dyni jest cale multum,a kazda daje inny smak i ma odmienne wlasciwosci.Najbardziej uniwersalna jest Hokkaido,ciemnopomaranczowa, przepyszna odmiana(...)jednak glownie na zupe,gdyz jest bardzo soczysta i malo zwiezla.Zawsze mnie dziwil dodatek ziemniakow do zup kremow,a tu sama je dodalam ,zeby zagescic zupe.Najczesciej robiac zupe krem gotujemy warzywa w bulionie i jest smacznie.Jednak gdy zamienimy gotowanie na upieczenie dyni w piekarniku,nasza zupa bedzie poezja smaku. Sprobujcie zreszta sami.Dzis chcialam zaproponowac do kremu z dyni odmienna wariacje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tort niebanalny,tort na zyczenie.Takie smaki wybral maz do swojego tortu urodzinowego.Trzy warstwy najlepszego biszkoptu marchewkowego upieczonego z mielonych migdalow i przelozone pyszna kremowa masa o smaku pomaranczowym.W sklad kremu wchodzi sok z pomaranczy,smietana kremowka i budyn.Calosc wienczy aromatyczny,swiezy Tortenguss na bazie swiezo wycisnietego soku z pomaranczy.Tort nie wymaga ponczowania.To zasluga warzywnwgo dodatku-marchewki jako skladnika biszkoptu.Jest przepyszny(...)lyzka startej skorki i bio-pomaranczy2 lyzki syropu klonowego,z agawy lub miodu6 jajek Msol1 lyzka soku z cytryny300 g mielonych migdalow50 g maki1 lyzeczka proszku do pieczeniaSkladniki na krem: 1 paczuszka platkow zelatyny-10 g375 ml soku z pomaranczy100 g drobnego cukru400-500 ml smietany kremowki5 lyzek likieru pomaranczowego Polewa pomaranczowa-Tortenguss250 ml soku z pomaranczy2 lyzki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jeśli lubicie zupy-kremy, to koniecznie musicie spróbować tego kremu z marchwi i pieczonej papryki. Jest lekko słodki, ale za to aromatyczny, korzenny. Ja lubię go jeszcze doprawić szczyptą pieprzu kajeńskiego. Ten krem z marchwi i pieczonej papryki nie tylko ma wyjątkowy smak to jeszcze pięknie się prezentuje na talerzu Zupa krem z marchwi i pieczonej paprykiSkładniki (na 4 porcje(...)marchewka będzie miękka. Zmiksować. Podawać posypane stostowanymi orzeszkami piniowymi i polane kilkoma kroplami czosnkowego oleju Kujawskiego. Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.plSmacznego Post Zupa krem z marchwi i pieczonej papryki pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plświeżego280 g maki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonej1,5 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka przyprawy korzennej (do pierników)szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej (można dać mielonej lub całkiem pominąć)SKŁADNIKI NA KREM:500 g waniliowego serka kremowego (użyłam Delfico - do kupienia np. w Netto)100 g miękkiego masłaskórka starta z 1 pomarańczyziarenka z 1 laski wanilii7 czubatych łyżeczek cukru pudruWYKONANIE: CIASTO:Piekarnik nagrzej(...)bardzo dokładnie wymieszaj szpatułką.Gotowe ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 1,15 h do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź.KREM:W misce utrzyj miękkie masło do białości. Dodaj do masła serek, ziarenka wanilii, startą skórkę pomarańczowa, cukier puder i zmiksuj wszystko na gładki krem. SKŁADANIE TORTU:Ciasto marchewkowe przekrój na pół
Słodko-Słony Świat IlonyCiasto wyszło pyszne:) Przygotowałam je odrobinkę inaczej niż standadową szarlotkę, ponieważ jabłka nie były w trakcie pieczenia niczym przykryte - żadną kruszonką czy bezą, smakują więc jak najlepsze pieczone jabłka. Krem ze śmietany kremówki i mascarpone oraz delikatnie cynamonowa beza pięknie się komponują z jabłkami, a prażone migdały nadają całości chrupkości. Bezę można przygotwać dzień wcześniej i suszyć ją w otwarym(...)soliSKŁADNIKI NA NADZIENIE JABŁKOWE:2 kg jabłek (lekko kwaśnych)2 czubate łyżki masła0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cynamonu1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego (16 g)SKŁADNIKI NA KREM:0,5 l śmietany kremówki 36%250 g mascarpone6 łyżek cukru pudruSKŁADNIKI NA BEZĘ CYNAMONOWĄ:6 białek (w temperaturze pokojowej)1 1/3 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej1
Słodko-Słony Świat Ilonybeza może leżeć kilka dni i nic jej nie będzie. Najlepiej wykonać ją dzień przed składaniem tortu, aby dobrze wyschła i była krucha (i piankowata w środku).Składniki na krem malinowy500 g serka mascarponeok. 200 ml śmietanki 30%200-300 g malin świeżych lub mrożonych2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny1/3 szklanki cukru pudru (zależy od tego jak słodki będziemy chcieli(...)uzyskać krem)PrzygotowanieMaliny blendujemy na gładko. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Mascarpone wkładamy do miski, chwilę miksujemy, aby go rozluźnić i dodajemy zblendowane maliny, sok z cytryny - miksujemy dalej do połączenia się składników. Następnie szpatułką przekładamy porcjami pianę i dokładnie zataczając koła po brzegach miski delikatnie łączymy z malinowym mascarpone (aby masa była puszysta). Odstawiamy
Symfonia SmakówPyszne, lekkie, orzeźwiające i pięknie prezentujące się ciasto na specjalne okazje. Pachnący wanilią krem bawarski to poważny konkurent panna cotty. Smakowo dość podobny, jednak dzięki kremówce jest puszysty i lekki jak chmurka. Jego smak podkreśla winna galaretka, a zdobią pyszniące się czerwienią truskawki. Inspiracją był dla mnie przepis znaleziony na Kwestii Smaku. Wzbogaciłem go jednak o truskawkowy mus, zaś(...)Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. Połączyć z musem. Mus wstawić do lodówki i schłodzić aż zacznie tężeć. Następnie wylać go na biszkopt i odstawić na 1h do lodówki.Krem bawarski (z tego przepisu):5 żółtek100 g cukru500 ml pełnotłustego mleka1 laska wanilii2 łyżki żelatyny500 ml śmietany kremówki 36%Żółtka ubić z cukrem trzepaczką. Mleko zagotować z laską wanilii (wanilię
Food Squareczekoladowe babeczki absolutnie mają swoje miejsce na podium. Są delikatne, mokre i mooocno czekoladowe. Uroku dodaje im oczywiście klasyczny krem maślany o różowej barwie. Nie jest on może najzdrowszy i najbardziej dietetyczny, ale na pewno rozkosznie słodki i raz na jakiś czas można sobie na niego pozwolić. ;) Babeczki wprost idealne sprawdzą się na urodziny i wszelkie okazje, kiedy to potrzebujemy(...)następnie łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas ucierając. Do masy w analogiczny sposób dodawać następnie ser. Na końcu dodać odrobinę barwnika aż do uzyskania żądanego koloru. Gotowy krem schłodzić przez 30-60 minut w lodówce (będzie wtedy łatwiej go nakładać). Później włożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wykładać na babeczki zaczynając od ich środka
Food SquareNawet chleba tostowego! Chodziłam w te i z powrotem, od kuchni do kanapy, aż nagle mnie oświeciło - przecież w domu są ziemniaki! Już od dawna miałam ochotę przygotować krem z ziemniaków, ale... Zawsze znalazło się coś ciekawszego. No bo sami powiedzcie - czy krem z ziemniaków może być ekscytujący? Może poruszyć nasze kubki smakowe na tyle, żebyśmy się zachwycili? Hmpf(...)się dodatek chilli - lubię dobrze przyprawione dania. Pozwoliłam sobie zupę nieco podrasować - dodałam chrzan, cebulę, czosnek, suszone zioła... I muszę powiedzieć, że jestem zachwycona! Nigdy bym nie pomyślała, że krem ziemniaczany może kryć w sobie tyle różnych smaków, idealnie ze sobą współgrających. Kiedy nalałam zupę na talerz, zaczęłam szukać jakiegoś kolorystycznego akcentu - padło na sos sojowy. Świetnie tutaj pasuje
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzęsto tanie, z niewielu składników. Minimum wysiłku, maksimum smaku - to właśnie lubię przy gotowaniu.Tym razem postawiłam na cukinię, która zaskakująco rzadko pojawia się w mojej kuchni. Ugotowałam z niej krem, bo właśnie takie gęste, kremowe zupy lubię najbardziej. Szukałam przepisu w internecie, trochę poczytałam, aż w końcu poszłam do kuchni improwizować.Nie chciałam za bardzo zakłócać subtelnego smaku cukinii(...)dawałam więc wielu dodatków. Ziemniaki, żeby krem wyszedł gęstszy i bardziej sycący, szpinak dla koloru i smaku, który bardzo lubię. Trochę ziół, a jako dodatek chrupiące grzanki - wyszło idealnie. Zupa syci, ma cudowny zielony kolor, taki wręcz wiosenny - nie można się do niej nie uśmiechnąć. Smakuje wybornie, jest delikatna, łagodna, ale na taką właśnie miałam ochotę.Nawet C. ją docenił
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprostu genialna, i nawet jeśli nie macie problemów z gotowaniem, to ją Wam polecam.Kiedy tylko zobaczyłam przepis na blogu Green cookies wiedziałam, że muszę taką mieć. Nigdy jeszcze kremu z kalafiora nie robiłam, a że kremy i kalafiory lubię bardzo, nie trzeba mnie było dłużej przekonywać. A tam są jeszcze serowe chipsy, których już sama idea mnie zachwyciła.Przygotowanie(...)wyraziste i mocno chrupiące. Rewelacyjne.Spróbujcie koniecznie - taka zupa to idealne, rozgrzewające, jesienne danie.Razem ze mną rozgrzewające zupy ugotowali Mirabelka, Zuzia Pierwsza oraz Druga, Martynosia, Mops i Bartek .Krem z kalafiora z chipsami serowymiSkładniki:(na 4 porcje)1 kalafior1 pietruszka3 ziemniaki1 cebula2 ząbki czosnku1,5 l bulionu1,5 łyżki masłasólpieprzserowe chipsy:200 g ostrego żółtego sera3 ziemniakisólpieprzdodatkowo:świeży tymianekNajpierw
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKrem marchewkowo-groszkowy...Gęsta, aromatyczna zupa krem.Z dużą ilością marchewki.A do tego groszek, natka pietruszki i czosnek.Podana z ziołowymi grzankami.Szybka, prosta i pyszna.Smacznego! Składniki:6 średnich marchewek;Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu 240 g);Kostka rosołowa;1 litr zimnej wody;Pęczek natki pietruszki;2 ząbki czosnku;Sól;Pieprz.Grzanki:2 duże kromki chleba;1/ 2 łyżeczki ziół prowansalskich(...)czas przewracając grzanki łopatką.Zupę podawać gorącą, posypaną grzankami.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 1 litr zupy.Zupa jest bardzo gęsta, więc jeśli ktoś woli bardziej rzadkie kremy, należy wlać więcej wody.Do grzanek można dodać inne niż wymienione zioła np. bazylię, czy słodką paprykę.Grzanki można zastąpić kupnym groszkiem ptysiowym.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaDeser w klimacie Halloween, ale sprawdzi się też przy innych okazjach.Pyszny krem dyniowy z naturalnym serkiem ciekawie łączy się z chrupiącym makiem.W wersji dla dorosłych można dodać likier Baileys o smaku karmelu zamiast syropu karmelowego.Czas przygotowania: 60 minut (poza chłodzeniem ciastaPorcje: 20 Składniki:Ciasto:2 szklanki mąki,¼ szklanki cukru pudru,1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)stopni na ok. 20 minut, po upieczeniu wystudzić, wyjąć z foremek.Mak uprażyć na patelni. Aby kontrolować stopień uprażenia można do maku doda kilka ziarenek białego sezamu.Przygotować krem: syrop karmelowy wymieszać z żelatyną. W rondlu podgrzać 100 ml śmietany, dodać namoczoną żelatynę i cukier, podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia, dodać puree z dyni i serek, wymieszać, odstawić do lodówki. Żeby
SzczyptaSmaQNajlepszy tort bezowy z kremem kawowym robiła moja teściowa ! Niestety od jakiegoś czasu nie daje się już namówić na jego przygotowanie, postanowiłam więc wziąć inicjatywę we własne ręce. Krem troszkę zmodyfikowałam, bo nie robiłam go na bazie masła, tylko mascarpone. Jest zdecydowanie lżejszy. Nie jest za słodki, jest delikatny i puszysty. Doskonale kontrastuje z puszystą i słodką bezą. Szkoda
Kulinarne przygody GatityZamarzyła mi się ... karpatka,ale po chwili przyszło na myśl kilka wątpliwości czy urosną piękne góry a może będzie zupełnie płaska, jaki krem zrobić , żeby nie był mdły i ciężki tylko delikatnie budyniowy??? Przejrzałam kilka blogów ... i nic. Odnalazłam w starym zeszycie mamy przepis na karpatkę, no to ciasto już mam, w sumie przepis niczym nie różnił się od tych(...)blogowych ale ten stary zeszyt z pożółkniętymi kartkami mnie zauroczył...Czas na krem , tylko jaki nie robię ich zbyt często może po prostu ze sklepu gotowiec. Pojechałam do sklepu stanęłam przed półką pooglądałam wszystkie , i co.. żadnego nie kupiłam , postanowiłam zrobić sama taki swój z mąki... I powstała pyszna wysoka, wyrośnięta z cytrynowym kremem moja własna karpatka zrobiona
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniatrochę do podjadania).Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżki gorzkiego kakao1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mlekaświeże truskawkiNutella lub inny krem czekoladowySkładniki na krem z twarożku:(zobacz link tutaj)Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko i dokładnie mieszamy.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek(...)upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta.Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu.(zobacz link tutaj)Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły.Na każdą babeczkę nakładamy po łyżeczce kremu czekoladowego. Biały krem
CiastkozercyDziś zapraszam na ciacho z kremem kawowym oraz bananami. Ciasto jest proste i szybko się je robi, jedynie musi postać w lodówce ze dwie godzinki aby masa stężała.składniki:biszkopt4 jajka3/4 szklanki cukru1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakaokrem kawowy500 ml śmietanki 30 %2 płaskie łyżki żelatyny1/3 szklanki mleka2 płaskie(...)dużą blachę (25x35) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut , do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawić do wystudzenia. Przygotować krem kawowy. Żelatynę namoczyć w mleku, gdy napęcznieje podgrzać ale nie gotować i dokładnie ją rozpuścić w mleku. Odstawić aby przestygła. Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i kawę rozpuszczalną
Monia miesza i gotujeBazą ciasta oczywiście jest ciasto cynamonowe na jogurcie, dlaczego akurat krem ? W domu panuje przewaga osób które uwielbiają ciasta z krem. Zrobiłam mały eksperyment ciasto cynamonowe jest bardzo intensywne. Potrzebowałam czegoś delikatnego i pasującego. Spróbowałam z białą czekoladą . Rezultat jest taki, że ciasto rozpływa się w ustach i smaki idealnie ze sobą współgrają . Ciasto: 100 g zmielonych orzechów(...)składniki i mieszamy do połączenia składników. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem brzegi wysmarować margaryną. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 40 min do "suchego patyczka". Krem: · 0,5 l śmietanki kremówki 30 % · 2 tabliczki białej czekolady
Wypieki Ulijedzeniu (:) My liczyłyśmy się z tym, że najbliższe dni mogą być chłodne dlatego też przygotowałyśmy dla Was coś na rozgrzanie, a mianowicie bardzo smaczną i prostą zupę krem. Uważamy, że dobrze przyprawione kremy potrafią naprawdę mocno rozgrzać, szczególnie, gdy doda się do nich świeży imbir lub startą gałkę muszkatołową, kurkumą lub chili. My dziś naszą zupę porowo-pietruszkową doprawiłyśmy tymi(...)bardzo wolnym ogniu aż do miękkości warzyw. Gdy staną się miękkie rozdrabniamy je za pomocą blendera. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta dodajemy do niej trochę ciepłej wody. Krem doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, kurkumą, startą gałką muszkatołową i imbirem oraz dodajemy posiekany koperek. Odlewamy zupę do wysokości 1/2 kubka, dodajemy 2 łyżki śmietany tym samym tą część zabielając
Symfonia SmakówPyszny piernik z herbatą do kawy Piernik z kremem śmietankowym SKŁADNIKI: CIASTO przyprawa do piernika soda -2 łyżeczki cukier -1 szkl jajka -5 szt miód sztuczny -1 słoik woda gotowana -1 szkl mąka -3 szkl olej -1 szkl esencja z herbaty- 2 saszetki tłuszcz do formy KREM ŚMIETANKOWY śmietana 30% - 400 ml bita śmietana - 2 opak POLEWA CZEKOLADOWA jajko(...)Przesiać szklankę mąki do masy, wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto. Włożyć blachę do piekarnika, piec 45 minut w 175 stop Upieczony i ostudzony piernik, przekroić na 3 części. KREM ŚMIETANKOWY Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na sztywno. Następnie wsypać dwie bite śmietany, ubijać jeszcze z 5 minut POLEWA CZEKOLADOWA Margarynę rozpuścić w garnuszku Do miski wybić jajko, dodać kakao
Kuchnia DanusiPołączenie kalafiora i ziemniaka kojarzy się dla mnie z puree, ale także można z tych dwóch pysznych warzyw wyczarować zupkę krem. Przyznam się, że taką zupkę robiłem po raz pierwszy i zachwyciła mnie swym smakiem. Jest idealna o bardzo fajnej, gęstej konsystencji i bardzo bogatym smaku. Smakuje na dużo lepiej niż prosta zupa krem z kalafiora, bo ziemniak dodaje(...)trochę gęstszą konsystencje i lekką nutkę smaku. Bardzo gorąco zapraszam do wypróbowania tej pysznej zupy krem kalafiorowo-ziemniaczanej. Składniki: Średnia główka kalafiora 3 ziemniaki 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1,5 bulionu drobiowego 1,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 100 ml śmietanki 12-18 % (opcjonalnie) Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, kalafior dzielimy
Kuchnia ŁukaszaPrzygotowując je wykorzystałam znany już Wam przepis na błyskawiczne kruche ciasteczka . Przełożone słodko-słonym fit-kremem robią się delikatne i mięciutkie :) Składniki: * na ciastka: 250 g mąki pszennej 1 jajko 100 g masła 120 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia * na krem: puszka ciecierzycy odsączonej z zalewy i przepłukanej 5 łyżek mleka 4 łyżki płatków owsianych 4 łyżki startych(...)składniki wrzuciłam do misy robota i dokładnie wyrobiłam. Ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 0,5 cm i wycięłam ciasteczka. Piekłam ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. * krem: Wszystkie składniki kremu zblendowałam (gdyby masa była zbyt rzadka można dodać więcej płatków lub orzechów, a gdyby była zbyt gęsta-więcej mleka) . * całość: Na ciastko nakładałam łyżeczkę kremu i przykrywałam
Kulinarny PamiętnikPrzepis na ciasto z kakaowym biszkoptem i wkładką orzechową, przekładane kremem orzechowym i dżemem. To pyszne ciasto nazwałam „Specjał” – ma specjalny smak, który sprawia, że ciężko mu oprzeć się… Ciasto możesz przygotować na święta, a także jako deser na imprezę lub do niedzielnej kawy. Sprawdzi się również w formie tortu urodzinowego, czy też na inne uroczystości(...)zrobić to najsmaczniejsze ciasto orzechowe? Ciasto Specjał jest przekładanym ciastem, które składa się z następujących warstw: biszkopt kakaowy dżem lub powidło krem orzechowy wkładka orzechowa dżem lub powidło krem orzechowy biszkopt kakaowy polewa czekoladowa posiekane orzechy Dokładny przepis na ciasto znajdziesz poniżej. Sprawdź również inne przepisy na ciasta z orzechami: tort Ferrero Rocher orzechowy łom czekoladowy orzechowe ciasto z budyniem
Via Gustonawet na ten tort ochoty nie mam! Mam nadzieję, że mi do jutra przejdzie. Tymczasem Wam zostawiam przepis na tort, który przygotowałam na Walentynki. Mocno czekoladowy z warstwą kremu kawowego i śmietankowego z malinami. Efekt zdecydowanie najlepszy, jaki do tej pory "zmieszałam"! Składniki na tort o śr. 20cm Biszkopt (Słodki pomysł): 230g mąki tortowej 70g kakao ½ płaskiej łyżeczki sody(...)oczyszczonej 1¼ łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 200ml mleka 200g drobnego cukru 150ml oleju Nasączenie: 100ml kawy zbożowej na mleku 1 łyżeczka cukru Krem Ferrero rocher: 200g serka mascarpone 100g kremu orzechowo-czekoladowego 60g mlecznej czekolady 40g deserowej czekolady 50g prażonych orzechów laskowych Mus malinow0-śmietankowy: 250g mrożonych malin (można użyć świeżych) 3 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny 50ml
Kuchnia w czekoladziedelikatniejsze w smaku niż zielone. Jeśli mam być szczera to smakiem zachwyciły mnie od zielonych o wiele bardziej i na pewno częściej od tamtych będą gościć na naszym stole :) Krem z nimi w roli głównej, z dodatkiem pietruszki i selera zdecydowanie na stałe wpisze się w nasze menu. Jest boski! :)))) Podałam z ziołowymi grzankami i szczypiorkiem - i tak polecam podawać(...)zamiast grzanek świetnie się też sprawdzi groszek ptysiowy, czy... wytrawna muffinka :) i właśnie tak spróbuję kolejnym razem -z muffinką :) Z przepisu wychodzą dwie większe lub 3 średnie porcje. Uwaga! Krem jest pyszny nie tylko na ciepło, ale też na zimno! Dlatego z powodzeniem może być zabrany w słoiku do pracy, na uczelnię lub... na piknik :) Ja aktualnie nie pracuję zawodowo
Kolorowy PrzepisownikWyśmienity, i aksamitny- dzięki dodatkowi kremówki i mascarpone- waniliowy sernik.Do tego puszysty, delikatny- i kaloryczny, ale ja takie lubię:)- krem czekoladowy (podpatrzony u Marthy Stewart w 'Diabelskim cieście'), z którego można wyczarować ciekawe wzory- u mnie to fikuśne różki :)Oj, jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu, przede wszystkim ze względów smakowych, jak i zarówno z nieskomplikowanego przygotowania, bo jest(...)noc/dzień.Jeżeli wierzch za mocno zaczyna się przyrumieniać można przykryć folią.Sernik podczas pieczenia sporo rośnie, nie martwcie się jednak, że po wyłączeniu piekarnika opada- tak musi być :)Krem maślano-czekoladowy:Kremówkę przelać do garnka i wrzucić pokruszoną czekoladę.Wstawić na gaz i podgrzewać tak długo, aż czekolada całkowicie się roztopi.Ostudzić.Do wystudzonej czekolady dodać masło o temperaturze
Kraina Miodem PłynącaKrem z serka mascarponeKrem z serka mascarpone najczęściej robi się z dodatkiem bitej śmietany, ten wariant bywa jednak ryzykowny - bita śmietana nie najlepiej znosi czas oczekiwania na podanie, więc przygotowane ciasta bezwzględnie trzeba przechować w lodówce do ostatniej chwili. Równie smaczny i do tego "bezpieczny" jest krem z mascarpone z dodatkiem masła, świetnie komponuje się z aromatem pomarańczowym(...)cukru pudruaromat pomarańczowy (lub skórki pomarańczowej) Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy serek mascarpone, kilka kropel aromatu pomarańczowego i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem ze skórką pomarańczową nie nadaje się do wyciskania przez bardzo mały dzióbek (tylkę) szprycy, małe kawałki pomarańczy mogą zatkać otwór i zrujnować dekorację, nie ma to znaczenia jeśli nakładamy kram
CiastkozercyJuż pisałam o tym, że jestem fanką zup kremów. Robię je z różnych warzyw. Na blogu znajdziecie też zupy np.z czerwoną soczewicą i porem, grochową, z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym, z kalafiora z chili, z dyni, z cukinii z lubczykiem, z kapusty, z pomidorami, z porem, z marchewką(...)Dziś przedstawiam jej kolejna wersję . Tym razem będzie to krem z ziemniaków z dodatkiem brokułów. Gęstość zupy pozostawiam Waszemu gustowi, jeśli wyda się Wam za gęsta dodajcie po prostu więcej bulionu. Krem jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Ugotuje ją każdy, nawet ten najmniej wprawny kucharz. A może zachęcicie do zajrzenia do kuchni Wasze dzieci ? Ziemniaczana zupa krem
Kulinarne przygody GatityKrem kajmakowy, chyba najczęściej używany mną krem do tortów. Bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu. Na podstawie masła, bo nie lubię robić kremów z budyniu, a ten uda się po prostu każdemu. Składniki: 400 g masła 1,5 puszki masy kajmakowej 200 orzechów Przygotowanie: Orzechy prażymy na rozgrzanej patelni, przez ok. 5 minut. Masło ubijamy na jasny krem
Kuchnia Łukaszanastaniem jesieni mamy coraz większą ochotę na zupy ? A ponieważ Polacy królują w ilości spożywanej zupy na osobę, pora nadrobić letnie zaległości w niejedzeniu zupy. Dziś będzie więc krem z marchewki. . Ponieważ marchewka jest słodkawym warzywem postanowiłam ją podać z dodatkiem ziołowo-czosnkowych grzanek. To był dobry moment, żeby wykorzystać już nieco przerośniętą domowa bazylię. Uwielbiam zupy - kremy(...)pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym , z kalafiora z chili , z dyni , z cukinii z lubczykiem , z kapusty , z pomidorami , z porem . Krem z marchewki z bazyliowymi grzankami Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 700 g marchewki 1 cebula 1 łyżka masła 1,5 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej papryki
Kulinarne przygody Gatitymascarpone i bezą, a także z ciasteczkami Oreo! Ta Chmurka Oreo jest niezwykle kremowa, a beza dodaje chrupkości. Spód ciasta to kakaowe herbatniki, a główną częścią są dwa kremy na bazie mascarpone i śmietanki – jeden krem jest z gorzką czekoladą, a drugi z ciasteczkami Oreo. Ile czasu i w jakiej temperaturze piec bezę? Pieczenie bezy trwa(...)upieczeniu beza powinna być zostawiona w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do całkowitego ostygnięcia. Ważne jest, aby nie otwierać piekarnika podczas pieczenia, aby temperatura była stabilna. Jak zrobić krem z mascarpone i śmietanki 30%? Aby zrobić krem z mascarpone i śmietanki 30%, schłódź oba składniki w lodówce przez co najmniej godzinę. Następnie umieść mascarpone i śmietankę 30% w misce i ubijaj
Via Gustobył za tort! Wspaniałe połączenie wielu smaków :D Kakaowe blaty puszystego biszkoptu nasączone świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, dyniowy krem z cynamonem, powidła śliwkowe, polewa czekoladowa i uprażone orzechy laskowe - to wszystko w jednym wypieku! :) Czy było pysznie? Tak! Choć nie każdemu "podejdzie" ten smak - na 6 osób, które jadły u mnie ten tort dwie powiedziały NIE... No cóż, niektórzy(...)Biszkopt kakaowy : 5 dużych jajek 160 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 20 g mąki ziemniaczanej 30 g kakao 30 g oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem dyniowy : 400 g puree z dyni, najlepiej z dyni hokkaido, schłodzonego ( opis wykonanie puree znajduje się TUTAJ ) 500 g serka kremowego * , schłodzonego ( użyłam serka kanapkowego naturalnego
Opowieści z piekarnikaroku mamy akurat żółtą cukinię, to moja ulubiona odmiana, według mnie jest delikatniejsza i słodsza od tej zielonej. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na wyśmienitą zupę krem z żółtej cukinii z prażonymi płatkami migdałów. Zupę jak zawsze przygotowałam na rosole jarzynowo mięsnym, możesz przygotować ją również na wodzie i kostce rosołowej. Krem cukiniowy zabieliłam śmietanką kremówką, doprawiłam też niewielką(...)ilością suszonego majeranku. Przyznam że prażone płatki migdałowe są znakomitym dodatkiem do kremowych zup, z pewnością będę je dodawać też do innych kremów które akurat ugotuję. Zupę możesz też oczywiście zamrozić w szczelnie zamykanym pojemniczku, koniecznie zapisz datę na zupie przed wstawieniem do zamrażarki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem cukiniowy 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Zupa Kuchnia: Polska
ProstePesto.plKrem czekoladowy Prezentuję dziś przed wami Krem Czekoladowy – pyszny , puszysty , lekki , łatwy w przygotowaniu. Dzięki zastosowaniu prostego triku kulinarnego smak czekolady jest jeszcze bardziej intensywniejszy niż zwykle. Bardzo lubię ten krem. Szczególnie jako wypełnienie do tortu. Często łączę go z orzeszkami lub z prażynką . Smakuje wyśmienicie , nawet jako deser sam w sobie. Wystarczy dodać herbatniki, kilka malinek i gotowe(...)Moje dzieci to uwielbiają. Poniżej opisałam dwa sposoby wykonania tego kremu. Pierwszy sposób , jest dużo bezpieczniejszy, ponieważ ryzyko zważenia kremu jest dużo mniejsze. Drugi sposób jest łatwiejszy w wykonaniu, ale przynajmniej w moim przypadku, krem waży się o wiele częściej. Śmietanę z rozpuszczoną czekoladą ( ganache ) jest dużo trudniej ubić niż zwykłą śmietaną. Efekt końcowy nie zawsze mnie zadowalał. W sposobie
SmartBake.plKrem orzechowy z tego przepisu posmakuje każdemu zwolennikowi lekkich kremów o klasycznych smakach. Przyznam, że nawet dzieci zajadają się nim. Jest puszysty i mocno orzechowy. Muszę przyznać, że kiedy pierwszy raz wpadł mi w ręce ten przepis powątpiewałam w jego smak. Myślałam, że będzie bardzo tłusty ze względu na połączenie masła i serka mascarpone, który sam w sobie jest dość(...)ciężki. Jednak z braku alternatywy postanowiłam spróbować. Przepis na krem orzechowy dostałam od koleżanki , która bardzo go zachwalała . Krem jest prosty w wykonaniu i naprawdę…. pyszny . Polecam każdemu. Do jego wykonania użyłam tylko składników najwyższej jakości (kiepski krem mascarpone nie będzie utrzymywał kształtu, przez co krem może być niestabilny). Najlepsze masło orzechowe nie zawiera oleju palmowego , nie ma również
SmartBake.plNutelli, chrupiących herbatników i ulubionych batoników Kinder Bueno. Zobacz, jak w kilku prostych krokach stworzyć tę przepyszną kompozycję smaków. Z czego składa się ten deser Kinder Bueno? pokruszone herbatniki krem z mascarpone i kakao krem z mascarpone i masła orzechowego batoniki Kinder Bueno orzechy laskowe Dokładny przepis znajdziesz poniżej. Sprawdź również inne przepisy na desery w pucharkach: deser Kinder Country(...)przygotowania. Połączenie kremowego mascarpone, słodkiej Nutelli, chrupiących herbatników… Drukuj Proporcje na: 6 szt. Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki 100 g herbatników Składniki na ciemny krem do Kinder Bueno: 150 g mascarpone 60 g Nutelli Składniki na jasny krem do Kinder Bueno: 150 g mascarpone 40 g cukru pudru 50 g masła orzechowego 50 ml mleka
Via Gustozupę ogórkową? To ta zupa będzie dla Ciebie jej nowym odkryciem! Smakuje niesamowicie podobnie, ale ma ciekawą gęstą konsystencję i robi się ją naprawdę bardzo prosto! Do przygotowania tego kremu z kiszonych ogórków potrzebujesz oczywiście dobrej jakości ogórków i nieco warzyw. W przepisie podałam 1-2 marchewki czy pietruszki, ale ich ilość uzależniona będzie od wielkości warzyw. Marchewka i pietruszka(...)newslettera function ml_webform_success_2709473(){var r=ml_jQuery||jQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak: – zupa czosnkowa – najlepsze przepisy na zupy kremy – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem
nietylkopasta.pltort czekoladowy z żelką pomarańczową przygotowałam na urodziny mężczyzny. Stąd ciemniejsze kolory, bo miały być kwiatki, ale trochę bardziej „męskie” Czy się udało? Zobaczcie. Tort ma 3 warstwy kremu. Od dołu: krem czekoladowy z żelką pomarańczową, krem czekoladowy i krem waniliowy z żelką pomarańczową. Uwaga szklanka 200 ml Składniki na dwa biszkopty o średnicy 21 cm: 8 jajek 1 szklanka(...)wlewam do pozostałego soku, mieszam i wylewam do naczynia o średnicy 18 cm. Odstawiam do zastygnięcia, najlepiej do lodówki na kilka godzin. Czynności powtarzam dla drugiej żelki. Składniki na krem czekoladowy pod żelkę nr 1: 200 ml śmietanki 30% 120 g czekolady ciemnej Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie, ale delikatnie mieszam
Słodki sentymentmasła orzechowego czy czekolady. Tort składa się z kakaowego biszkoptu, który nasączyłam espresso i whisky, sam w sobie już jest tak dobry, że można go jeść samodzielnie. Maślany krem z masłem orzechowym i całymi orzeszkami ziemnymi zatopionymi w karmelu. Tort w całości oblałam gorzką czekoladą, posypałam orzeszkami i otartą na tarce gorzką czekoladą. Polecam wszystkim łasuchom! PRZEPIS(...)wypieku ;-), ale może to kwestia tego, że zawsze ciasto robię robotem planetarnym. Jeśli jesteś początkującym kucharzem to wybierz wariant pierwszy, a ten zostawiam Ci, jako ciekawostkę kiedyś przetestuj! ;-) KREM Z MASŁEM ORZECHOWYM: - 200 g miękkiego masła (masło nie może być prosto z lodówki, ani nie może być "ciapowate") - 9 czubatych łyżeczek masła orzechowego - 120 g cukru pudru
SMYKWKUCHNITort Płatek Śniegu to połączenie pysznego kremu czekoladowego z musem malinowym. Idealny dla dziecka, które swoje urodziny świętuje zimą. Tort Płatek Śniegu to drugi tort z okazji pierwszych urodzin Kacperka. Na urodziny z tortem Ciasteczkowy Potwór niestety nie mógł przybyć wujek i dlatego mieliśmy okazję świętować urodziny syna dwa razy(...)wyglądu zrobił ogromne wrażenie na gościach :). P.S. Pracę nad tortem najlepiej podzielić sobie na kilka dni: Dzień 1: Pieczemy biszkopt i rozpuszczamy czekolady do kremu. Dzień 2: Robimy krem czekoladowy, mus malinowy i składamy tort. Dzień 3: Robimy niebieski i biały krem. Dekorujemy tort. Składniki na biszkopt kakaowy (tortownica śr 24cm
Słodki Pomysłpamięci. Słusznie! bo masełko jest pyszne a z sympatii do Alvina postanowiłyśmy zrobić dla niego uroczą panią o orzechowym smaku 😃 Pozostając w klimacie świątecznym biszkopt jest piernikowy a krem dyniowy jest słodki i fistaszkowy. Jak myślicie czy będzie z tego orzechowe love? 💗 Składniki: Biszkopt piernikowy (śr: 18 cm) -4 jajka M -35g mąki gryczanej -25g skrobi z tapioki(...)kakao -5 łyżek ksylitolu -3 łyżeczki przyprawy korzennej Kremy 1) Pasta dyniowa -2 kg pokrojonej w kostkę dyni (najlepiej słodkiej piżmowej) -1/2 szkl. mleka kokosowego (lub zwykłego mleka) -1 łyżka oleju kokosowego -4 łyżki cukru kokosowego (lub innego cukru) 2) Krem dyniowo-orzechowy -1 kg powyższej pasty dyniowej - ¾ -1 szkl. masła orzechowego Hardkorowy Alvin - ¾ szkl. fistaszków 3) Krem dyniowo
Candy PandasTort Legia Warszawa – Tort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową Tort w kształcie herbu Legii Warszawa, przygotowany dla ośmioletniego Mateusza. Pokryty masą cukrową, jako tynk pod masę użyłam kremu maślanego na bazie bezy szwajcarskiej , w środku krem z białej czekolady, dużo frużeliny truskawkowej oraz odrobina cytrynówki do nasączenia biszkoptów. Tort robiłam w formie 19 cm x 29 cm, następnie(...)podanych proporcji wyszedł mi tort około 3 kg, w sam raz na 20 porcji. Tort najlepiej zacząć robić dwa dni przed podaniem, wówczas warto upiec biszkopt i przygotować krem z białej czekolady. Składniki na biszkopt: 5 jajek rozmiar L 10 łyżek cukru 12 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Mąkę pszenną i ziemniaczaną dokładnie wymieszać, przesiać, odstawić. Tortownicę wyłożyć
moj przepis nafanka Gry o Tron musiałam się postarać świętując premierę kolejnego sezonu serialu. Postanowiłam zrobić tort, który był też spóźnionym urodzinowym prezentem dla mojego męża. Lekki w środku, z puchowym kremem z mascarpone i kwaskawymi malinkami, ciężki na zewnątrz od maślanych smoczych łusek ;) Polecam! Poziom trudności: średnie Czas przygotowania: 3-4 godziny Ilość porcji(...)szklanki mąki ziemniaczanej · 5 jajek · 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków Na krem z mascarpone: · 200 gramów śmietany kremówki 36% · 250 gramów mascarpone
Bazując na smakumojprzepisna.pl | Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki Moja praca konkursowa, ciekawe czy się spodoba Jury :). Mocno miętowe babeczki migdałowe, nadziewane słodkim kremem migdałowym, udekorowane kwaśnym kremem porzeczkowym. Są wyjątkowe ponieważ jeszcze nikt nie połączył takich smaków jak mięta + migdały + czarne porzeczki, dodatkowo są bezglutenowe. Jak smakują: zmysłowo, zaskakująco i znakomicie. Składniki na 12 małych babeczek. Miętowe ciasto(...)mielonych na mąkę migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka likieru miętowego 1 łyżeczka kropelek miętowych* lub esencji miętowej barwnik niebieski mąka kukurydziana i masło do wysmarowania formy Krem migdałowy: 25 gr mąki ryżowej 50 gr mielonych migdałów 50 gr cukru 200 ml mleka ryżowego lub zwykłego Krem porzeczkowy: 500 gr mascarpone 200 ml galaretki z czarnej porzeczki
moj przepis napalców i kruszenia wszędzie, gdzie się da… Dziś, na fali sentymentu i nostalgii, szybki przepis na wafelki z czekoladą! Do przygotowania wafli potrzebujemy: – 4 duże wafle – krem ze śliwek z kakao ( kupicie na platformie LokalnyRolnik.pl ) – masło orzechowe Pierwszy blat kładziemy płaską powierzchnią do góry i smarujemy są kremem śliwkowym, na wierzchu kładziemy kolejny blat (karbowaną powierzchnią(...)dołu) i jego wierzch smarujemy masłem orzechowym. Trzeci wafel układamy w ten sam sposób i wierzch smarujemy kremem śliwkowym. Ostatni czwarty kawałek kładziemy karbowaną powierzchnią do góry. Całość mocno dociskamy, kroimy ostrym nożem na równe kawałki. Można zjadać od razu. Wszystkiego czekoladowego! ps. kazdy wafel musi być dokładnie pokryty czy to masłem orzechowym lub kremem śliwkowym
Szybko Tanio Smaczniepomidorach i ich właściwościach przeczytacie na LokalnyRolnik.pl . Ja przygotowałam dla Was przepis z użyciem domowego soku pomidorowego. Wypasioną wersję ze słodkim i tłustym kremem przygotowałam dla Męża, ale jeżeli macie ochotę na odchudzoną wersję możecie pominąć krem a owoce wrzucić do środka. Nie zanudzam Was dalej wstępami i zostawiam z przepisem. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 1 1/2 filiżanki mąki(...)jajko – 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – 1 filiżanka soku pomidorowego (wyciśniecie sami z pomidorów z LokalnyRolnik.pl ) – 500 g czerwonej porzeczki ( kupicie na platrofmie zakupowej LokalnyRolnik.pl ) Do przygotowania kremu: – opakowanie serka Philadelphia (Doppelrahmstufe, family pack) w temperaturze pokojowej – cukier kryształ Oba składniki umieszczamy w misce i mieszamy trzepaczką do rozpuszczenia cukru. W dużej misce umieścić sok, olej
Szybko Tanio Smacznieprzeszukiwalam internet,natknelam sie na "cycki murzynki".Ciasto bardzo podobne,zawierajace jednak jeden dodatkowy blat makowo-kokosowy nie przekonalo mnie,lacznie z nazwa."Biusciki" to ciasto biszkoptowe z przepysznym kremem budyniowym i gruba polewa czekoladowa,nasaczone alkoholem i wisienkami,rowniez alkoholowymi jest absolutnie obledne w smaku.Nie znam osoby,ktorej by ten smakolyk nie uwiodl.Zniknelo blyskawicznie i wlasciwie nie moge(...)doczekac kiedy je znowu upieke.Jest uzalezniajace.Przepis jest troche przydlugi,ale wykonanie jest niezwykle proste.Bardzo polecam!Ciasto sklada sie z blatu biszkoptowego,warstwy z dzemem jezynowym,kremu budyniowego,warstwy z okraglych biszkoptow i wisienek nasaczonych alkoholem oraz polewy czekoladowej.Skladniki na biszkopt :( blaszka 32x24cm)4 jajka1 szklanka maki1 niepelna szklanka cukru1 lyzeczka proszku do pieczeniaszczypta soliWykonanie:Biala odzielic od zoltek i ubic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo lubimy zupy kremy ,robie je czesto,a skladnikami sa bardzo rozne,najczesciej sezonowe warzywa.Do tej pory za najmniej atrakcyjny smakowo uwazalam krem z brokolow,jak dla mnie mdly i bez smaku.W rankingu zup kremow plasowal sie na pewno na szarym koncu.Po dzisiejszym eksperymencie nadal nie jest moim ulubionym kremem,ale naprawde zyskal na smaku.Dodalam mleko kokosowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!myśli o własnym zdrowiu powinien włączyć z jej udziałem jak najwiecej dań do swojej diety.Teraz jest najlepszy dyniowy czas.Dynia jest najsmaczniejsza ,a i wybór mamy ogromny. Zupa krem obok pieczonej dyni z piekarnika to najprostszy sposób na jesienne delicje dyniowe.Zmiksowana dynia ma wspaniałą jedwabistą konsystencje,a dodatek gorgonzoli nadaje kremowi bardzo wyrazistego ,lekko ostrego smaku.Przyjemną chrupką strukturę stanowi(...)dodatek orzechów włoskich.Dzisiejsza zupa krem powstała z dyni Butternut.Ta śmieszna dynia w kształcie gruszki to druga moja ulubiona obok Hokkaido.Ma smaczny,słodko-orzechowy miąższ i bardzo małe gniazdo nasienne,także niewiele jej odpada po obraniu.Ta odmiana wymaga co prawda obierania ze skóry,ale skórka jest cieniutka i nie nastręcza wiele trudności przy obieraniu,bo można to uczynić zwykłym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasto cynamonowe z kremem moim ulubionym bo kokosowym, ale Ty możesz zrobić bez dodatku wiórek i będzie śmietankowo. Dlatego nie ma w tytule z jakim kremem.Przepis jest mój, jeden z nie wielu, który sobie wymarzyłam.Ciasto:- 180 g masła- 120 g cukru pudru- 2 łyżki spirytusu waniliowego lub 2 cukry wanilinowe- 3 jaja - 190 g mąki , szczypta(...)trakcie ucieranie dodaj zimną kaszę mannę po łyżce. Miksuj.Gdy już kaszę dodasz, dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.Gdy ciasto przestygnie, przekrój na pół. Zamknij ponownie pierścieniem tortownicy i wlej krem, przykryj górą ciasta i pozostaw szczelnie zamknięte w lodówce na kilka godzin.Przed podaniem posyp cukrempudrem i ciesz się smakiem.CMOK
Pasje JolkiDobry to mało powiedziane, ten krem jest przepyszny. Słodko-kwaśny, gęsty i delikatny krem, który z pewnością powtórzę ^^~ Krem owsiany gotowany z marchewką, pigwą, miodem i sokiem z cytryny + serek naturalny, plasterki cytryny ~Składniki:50g płatków owsianych1 starta na najmniejszych oczkach marchewkapigwasok z 1 cytrynyłyżeczka miodu+ plasterki cytrynyserek naturalnyWszystkie składniki wrzucamy do rondelka, zalewamy wrzątkiem. Gotujemy 15 minut(...)czasie miksujemy na gładki krem i jeszcze chwilę podgrzewamy. Całość przelewamy do miseczki, podajemy z serkiem naturalnym i plastrami cytryny
Kuchenny Skrawek NiebaZaczęło się od pierwszego spotkania z dynią na ostro (zobacz tutaj), ale to było dla mnie za mało… Postanowiłam pójść za głosem serca i zdecydowałam się na zupę krem z dyni… no cóż… z tego spotkania nie zdążyłam nawet zrobić zdjęć Doprawiłam tak, żeby mi smakowało… i tak zasmakowało, że robiłam ją dwa dni z rzędu(...)Delikatnie słodka z nutką cynamonu ale też pachnąca imbirem i kminkiem… Pycha Zupa krem z dyni – składniki:kawałki dyni ok. 750g – u mnie dynia piżmowa -butternut- która jest dość zwarta2 cebule2 ząbki czosnku1-2 łyżki masłaok .1 litr bulionu1/2 łyżeczki cynamonu1 płaska łyżeczka mielonego kminku1/2 łyżeczki imbirupieprz kajeński (opcjonalnie – ja dodaję na końcu odrobinę)sól, pieprz
UgotujmyTo.plKolejna propozycja dla miłośników zup-kremów, tym razem brokuły w nowej odsłonie, czyli zupa krem z brokułów. Połączenie z serem pleśniowym nadaje tej potrawie dość mocny i charakterystyczny zarówno smak jak i zapach, z pewnością zadowoli wielu smakoszy.Zupa krem z brokułów i sera pleśniowegoSkładniki (4 porcje):2 brokuły3 białe części pora3 ząbki czosnku600-800 ml bulionu150 g sera pleśniowego3(...)rozgotowane. Zmiksować. Do gorącej, ale nie wrzącej zupy dodać rozdrobniony ser i mieszać aż się rozpuści.Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.plSmacznego Post Zupa krem z brokułów i sera pleśniowego pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plKlasyczne tartaletki, czyli większe babeczki w poziomkowej wersji z kremem śmietanowo-budyniowym i czekoladą. Niezwykle delikatne i aksamitne w smaku. Tartaletki z Kremem Poziomkowym i Czekoladą - Składniki: (ok. 6 tartaletek o średnicy 10 cm)spód:300 g mąki pszennej150 g masła (powinno być schłodzone)3 żółtka80 g cukru pudrucukier waniliowyodrobina soli masa:20 g budyniu waniliowego (połowa(...)opakowania)200 ml mleka4 łyżki cukru400 ml śmietany kremówki 30% ok. 200 g poziomekok. 50 g gorzkiej czekolady Tartaletki z Kremem Poziomkowym i Czekoladą - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie formujemy porcje ciasta w wysmarowanych masłem foremkach. Pieczemy
Słodka Stronacharakterystycznych m. in. dla kuchni Azjatyckiej. W wersji "kieliszkowej" ta mini przekąska pięknie prezentuje się tworząc elegancką przystawkę na romantyczną kolacje lub przyjęcie.Łosoś Wędzony z Kuleczkami Awokado i Kremem Ogórkowym (w Kieliszkach) - Składniki: (na ok. 6 porcji)krem:150 g twarożkunieduży ogórek (ok. 100 g)1,5 łyżki majonezusól, pieprz200 g łososia wędzonego2 awokadosok z 1 limonki (ewentualnie(...)cytryny)czarny sezam (opcjonalnie)koperek Łosoś Wędzony z Kuleczkami Awokado i Kremem Ogórkowym (w Kieliszkach) - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki na krem miksujemy ze sobą. Przekładamy do kieliszków. Łososia kroimy na mniejsze kawałki i również przekładamy do kieliszków. Awokado obieramy i kroimy w kostkę lub za pomocą małej łyżeczki wyżłabiamy malutkie kuleczki.Przekładamy do pucharków.Całość skrapiamy
Słodka Stronaamaretto.dodatkowo: kruche ciasteczkalubsuche wafle.Żółtko (dokładnie oddzielone od białka) utrzeć w kąpieli wodnej (na parze) z połową cukru. Żółtko musi się zaparzyć, podobnie jak robi się to do kremów. Orzechy dokładnie połączyć z żółtkiem, resztą cukru i likierem. Powinna wyjść dość zbita masa. Odstawić na przynajmniej pół godziny, żeby masa "przegryzła się".Masą wypełniać foremki, można robić(...)Dołączoną do zestawu foremką wykrawać spody z kruchych ciasteczek lub z suchych wafli.Kremem nadziewać ule, ustawiać na wykrojonych spodach i wstawić do lodówki, aby dobrze się schłodziły i krem zastygł. Schłodzone ule dekorować według upodobania. Ja, niestety, nie grzeszę talentem artystycznym, więc moje ule wyszły średnio ładne ;)Oto film, na którym zobaczycie jak proste jest przygotowywanie uli:Formy
Codzienna kuchnia niecodziennaFiga nie zawsze musi być z makiem! Dowodem na to są te klasyczne tartaletki na kruchym spodzie z budyniowym, pachnącym wanilią, kremem pâtissière i świeżymi figami. Mam nadzieję, że bardziej polecać ich nie trzeba. Ich wygląd mówi sam za siebie - są pyszne! :)Kruche ciasto (na 4 tartaletki o średnicy 11 cm):250 g mąki pszennej125(...)ziemniaczaną. Do gotującego się mleka szybkim ruchem wlać otrzymaną pastę i dokładnie ją rozprowadzić. Wstawić z powrotem na palnik i cały czas mieszać aż do zgęstnienia budyniu. Gotowy krem ostudzić, wstawiając garnek do zimnej wody i od czasu do czasu mieszając, by nie powstał kożuch.W misce utrzeć mikserem masło, a następnie dodawać łyżka po łyżce schłodzony budyń, cały czas
Food Squarerazem mieszamy łyżką.Formę do muffinek wykładamy papilotkami, przekładamy do nich ciasto (troszkę mniej niż pół papilotki - babeczki urosną). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190ºC.Składniki na krem:250 g serka mascarpone1 tabliczka białej czekoladyCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mascarpone (w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem na puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę, cały czas ucierając. Gotowy(...)krem musimy schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.Krem nakładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną nasadką i dekorujemy ostudzone babeczki
Smakowity Blog KulinarnyPyszna biszkoptowa roladka z kremem chałwowym. Słodki krem idealnie komponuje się z konfiturą porzeczkową i nie jest taki słodki.składniki:4 jajka1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru150 g masła250 g chałwy waniliowej4 łyżki konfitury z czarnej porzeczkiBiałka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę(...)nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut. Gorące ciasto położyć na ściereczce wierzchem do ściereczki i zwinąć razem z nią w roladę. Odłożyć do wytudzenia. Przygotować krem. Masło utrzeć , dodawać porcjami rozkruszoną chałwę. Wystudzone ciasto delikatnie rozwinąć, posmarować konfiturą a następnie kremem chałwowym. Ciasto delikatnie zwinąć w roladę. Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową i wstawić
Monia miesza i gotujeJeśli ktoś zagląda tu regularnie to wie, że uwielbiam zupy (jak nie wystarczy, że zajrzy do zakładki z zupami). Szczególnym uczuciem darzę kremy - gęste, sycące i rozgrzewające. Mam do nich sentyment szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy ciągle marznę, a dłonie przez większość czasu mam jak sople lodu. Miska takiej zupy od razu sprawia, że jest mi cieplej na ciele(...)duszy.Moim ulubionym jest krem z marchewki - doprawdy nie wiem, jak to się stało, że jeszcze nie ma go na blogu! Robię go dość często - szybki, łatwy, z dostępnych i niedrogich składników. Tym razem chciałam jednak jakoś go urozmaicić, dlatego zaczęłam szukać inspiracji na znajomych blogach. Na blogu Moje pasje zobaczyłam krem z marchewki z mleczkiem kokosowym. Hmm... Słyszałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszczypta mielonego ziela angielskiego,szczypta soli,masło do posmarowania formy,łyżka oleju. Przygotowanie:Przepis na ciasto jest podobny do przepisu na BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym.Połączyć suche składniki ciasta: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, goździki i sól.Olej kokosowy lekko podgrzać do roztopienia, zimny utrzeć(...)formy, wstawić do piekarnika z termo obiegiem nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut, piec do suchego patyczka, wystudzić. Przy pomocy rękawa cukierniczego (końcówka gwiazdka) nałożyć krem na upieczone ciasto, wstawić do piekarnika pod nagrzany grill na kilka minut.Krem bezowy:Białka wymieszać z cukrem i wanilią w żaroodpornej misce. Miskę postawić na rondlu z gotującą się wodą
SzczyptaSmaQDelikatna z lekką nutą słodyczy zupa krem z kukurydzy. Krem podałam z chipsami z wędzonego boczku i kukurydzą w ziarenkach. Zupa jest pyszna i pożywna. Polecam.Składniki:1 puszka kukurydzy1 cebula3 ząbki czosnku2 ziemniaki1 łyżka suszonej włoszczyzny 2 łyżki oleju do smażeniabulion warzywnyprzyprawa meksykańska zupa z kukurydzy Kamis sól Przygotowanie:Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Zrumienić(...)około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Wlać 1 szklankę bulionu warzywnego, dodać włoszczyznę, łyżeczkę przyprawy i gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksować blenderem na krem. Jeśli zupa jest za gęsta dolać bulionu warzywnego. Doprawić do smaku. Podawać na gorąco z chipsami z wędzonego boczku.Możemy również odłożyć trochę ziaren kukurydzy by podać z kremem
Ala piecze i gotujecoś innego, zdrowszego. I tak powstał pomysł na naleśniki. Na zielono. Z naszą ulubioną rybą - łososiem. Jak Paweł nie przepada za serem białym (całkowicie nie rozumiem dlaczego!), tak krem z twarożku i łososia został przez niego w 100% zaakceptowany :)Zarówno ser biały jak i łosoś dostarczają do naszych organizmów pełnowartościowego białka, a także składników mineralnych, takich jak magnez, wapń, fosfor(...)rozgrzanej patelni na odrobinie oleju smażymy naleśniki. Naleśnik powinien sam odchodzić od patelni, kiedy nią energicznie poruszymy. Gotowy jest do przewrócenia na drugą stronę, gdy jego brzegi są zarumienione. Krem łososiowy:1. W dużej misce za pomocą blendera miksujemy twaróg, posiekanego na mniejsze kawałki łososia, wyciśnięty sok z limonki, papryczkę chili i jogurt naturalny.2. Do zmiksowanych składników dodajemy czerwoną cebulę
W kuchni Katieserii: "Awokado w roli głównej"W lodówce zostały mi jeszcze dwa bardzo dojrzałe awokado, więc postanowiłam zrobić z nich użytek. Z jednego przyrządziłam krem czekoladowy, którym od razu posmarowałam kromeczki chlebka bananowo-cynamonowego (obłędne połączenie), a z drugiego budyń też czekoladowy. Na pewno jeszcze nie raz do nich wrócę ^^ ~ Budyń/ Krem czekoladowy z awokado ~Składniki:(na słoiczek(...)dowolne dodatki: orzechy, cynamon itp.Awokado dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy kakao, miód i blendujemy. Dolewamy wodę/ mleko (tyle aby uzyskać odpowiednią konsystencję budyniu), mieszamy i przekładamy do miseczki. Jeśli wolimy krem, którym można posmarować kanapki lub ciasteczka, po prostu nie dodajemy wody/ mleka i przekładamy do słoiczka. W zależności od upodobania do kremu możemy dodać np. cynamon, orzechy
Kuchenny Skrawek Niebaminut. Ostudzić. Do zimnego ciasta dodawać stopniowo jajka, cały czas miksując, na koniec dodać proszek. Podzielić na 2 części i piec ok 40- 45 min w 200 stopniach. Krem I:½ litra mleka1/2 szklanki cukru1 cukier waniliowy125 g margaryny lub masła roślinnego2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy1 żółtkoKrem I: W ½ szklanki mleka rozrobić mąki z cukrem(...)przygotowaną masę cały czas mieszając, zaczekać chwilę aż zagotuje się i zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo ugotowany wcześniej budyń i utrzeć do gładkości. Krem II:1 budyń czekoladowy z cukrem350 ml mleka125 g masła roślinnego1 czekolada mlecznaNa mleku ugotować budyń, przestudzić. Czekoladę roztopić na parze i zostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniasię, iż ich wygląd pochodzi od tradycyjnych, skandynawskich słodkich bułek o nazwie Skolebrød, Solskinnsboller lub Solboller. Każda wariacja różni się nieco dodatkami, ale najczęściej w składzie posiada kardamon, gotowany krem waniliowy, ciasto drożdżowe, lukier oraz wiórki kokosowe. Z ostatniego elementu zrezygnowaliśmy, gdyż w grze wyraźnie widać, iż jest to wersja tylko z lukrem. Przepis opracowaliśmy sami na podstawie kilku innych(...)ściereczką lub talerzykiem. Zostawiamy do momentu podwojenia jego objętości. Aby przyspieszyć proces, możecie włączyć na 1 min piekarnik na 50 stopni, wyłączyć i wstawić do niego miskę z ciastem.2. KREM WANILIOWY (10 min)Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek metodą butelkową. Wystarczy ścisnąć ściany butelki
Nerds Kitchenodstęp (nasze eklerki będą rosły podczas pieczenia).Piec w temperaturze 175ºC przez 20 - 30 minut (ja piekłam 25 minut). Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części i przełożyć ulubionym kremem lub bitą śmietaną. U mnie oczywiście do eklerków obowiązkowo krem budyniowy.Na krem:400ml mleka1 budyń na 0.5l mlekacukier wg zalecen na opakowaniu budyniułyżeczka cukru waniliowego lub świeża wanilia100g(...)miękkiego masłaBudyń gotujemy wg przepisu. Studzimy. Masło (temp.pokojowa) miksujemy dodająć po łyżce wystudzonego budyniu.Po otrzymaniu gładkiego kremu, chłodzimy go w lodówce ok 2h, po czym napełniamy nim nasze eklerki
Walijskie Pichceniebyłam fanką bezy. Za słodka, bez wyrazu, zwyczajnie nudna. Jednak moje preferencje się zmieniły, gdy pewnego dnia spróbowałam TEJ bezy, tej OBŁĘDNEJ, niesamowitej bezy, słodkiej, ale zrównoważonej przez krem i maliny. Twardej na zewnątrz, ale miękkiej w środku. Zwyczajnie niezwyczajnie IDEALNEJ. Nie spotkałam jeszcze osoby, której by nie posmakowała i która nie stałaby się fanką tego wypieku, dlatego dzielę się(...)Wami przepisem :) I czekam na opinie :) Składniki: Beza: szklanka białek 2 szklanki cukru łyżka mąki ziemniaczanej łyżka octu Krem 2 żółtka 2 łyżki cukru serek mascarpone espresso maliny Wykonanie: Białka wbijamy do szklanki, gdy będzie pełna, przelewamy je do dużej miski, w której ubijemy pianę. Mi na szklankę białek weszło 6 jajek. Do miski dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej (skrobi) oraz
Taste Of My Daywewnętrznego zegara nie da się tak łatwo przestawić :PMiałam ogromną ochotę na coś ciepłego (bo trochę zmarzłam) gęstego i słodkiego co dałoby mi duuużo energii. I tak powstał gęsty krem kakaowy połączony moimi ulubionymi jesiennymi smakami, czyli gruszką i cynamonem. Mniam... ^^ ~Kakaowy krem z kaszy jęczmiennej z cukinią, jogurtem naturalnym, gruszką, cynamonem i ziarenkami kawy rozpuszczalnej ~ Składniki: 40g kaszy(...)pęczakpół cukinii 2 łyżeczki gorzkiego kakao łyżeczka cynamonumiód/cukier/stewia gruszka kawa rozpuszczalna Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie blendujemy na gładki, gęsty krem. Dodajemy startą na grubych oczkach i odciśniętą cukinie oraz słodzidło, kakao i cynamon. Wszystko gotujemy jeszcze przez chwilę, uważając aby krem się nie przypalił, a następnie przekładamy całość do miseczki. Dodajemy jogurt i pokrojoną
Kuchenny Skrawek NiebaKremowy, pikantny, z włoskim posmakiem. Uwielbiam takie połączenia.Cały krem czyli ok. 2 duże porcje bez jogurtu mają zaledwie ok. 117 kcal! Nie dość, że marchewka jest niskokaloryczna to zawiera cenne składniki: witaminy- C, E, B, PP, K oraz beta-karoten i wapń, żelazo, fosfor, cynk, magnez, jod a także potas.Marchewka korzystnie wpływa na nasz wzrok, odporność, stan(...)czosnek i bazylię; pomidora kroimy w kostkę. Do marchewki dorzucamy przyprawy i nadal gotujemy. Gdy będzie już miękka zdejmujemy z ognia, dodajemy resztę składników i miksujemy np. blenderem aż krem będzie bez większych grudek. Podajemy z jogurtem naturalnym - zmniejsza ostry smak, a krem jest delikatniejszy. Pikantny krem marchewkowo-pomidorowy
Czarnawisienkapachnące kokosem i wanilią ciasto upiekłam z okazji Dnia Mamy. Słodycz kremu zaskakująco przełamuje soczysty granat. Oczywiście wierzch można posypać innymi owocami - borówkami, porzeczkami czy poziomkami. Też będzie pyszne :) Składniki ciasta: mleko sojowe lub ryżowe 1 szklanka ocet jabłkowy 2 łyżeczki olej 1/2 szklanki mąka bezglutenowa (mix uniwersalny) 1 i 1/2 szklanki mąka kokosowa 1/2 szklanki proszek(...)ocet i olej, wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Wymieszać mikserem. Przełożyć do wysmarowanej (margaryną bezmleczną lub olejem) formy. Piec w temperaturze 180 C, około 25 minut. Składniki kremu: budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka mleko sojowe lub ryżowe 1,5 szklanki margaryna bezmleczna 0,5 kostki Przygotowanie: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, używając o pół szklanki
głodny alergikAksamitny budyniowy krem waniliowy z owocami na kruchym miodowym cieście. Składniki ciasta: mąka ryżowa 1/2 szklanki mąka jaglana 1/2 szklanki mąka kukurydziana 1/2 szklanki karob mielony (chleb świętojański) 1 łyżka proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki miód płynny (naturalny lub sztuczny w przypadku uczulenia na pyłki lub produkty pszczele) 1/2 szklanki margaryna bezmleczna 1 kostka ocet jabłkowy(...)aromat i ocet. Wyrobić gładkie ciasto. Wypełnić płaską formę warstwą ciasta grubości około 0,5 - 1 cm. Piec w temperaturze około 220 stopni C do lekkiego przyrumienienia. Składniki kremu: budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka mleko sojowe lub ryżowe 1,5 szklanki margaryna bezmleczna 0,5 kostki Przygotowanie: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, używając o pół szklanki
głodny alergikBardzo prosta do wykonania i niezwykle efektowna tarta. Kruche kukurydziane ciasto, waniliowy krem budyniowy i soczyste nektarynki tworzą przepyszne połączenie :) Składniki: Ciasto: 250 g bezglutenowa miks na ciasto kruche lub skrobia i mąka kukurydziana cukier puder 125 g masło lub margaryna bezmleczna 125 g proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki siemię lniane mielone 1 łyżeczka mleko sojowe, ryżowe(...)inne 2 łyżki aromat waniliowy kilka kropel Krem budyniowy: budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka mleko sojowe lub ryżowe 1,5 szklanki margaryna bezmleczna 0,5 kostki + kilka nektarynek Przygotowanie: Siemię lniane rozmieszać z mlekiem, pozostawić do spęcznienia. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kleik z siemienia. Wyrobić ciasto. Wykleić warstwą ciasta
głodny alergikZielony potworek to po prostu krem z brokuła. Jest to danie sycące i niskokaloryczne, dlatego idealnie nadaje się dla osób będących na diecie. Krem brokułowy może być podstawą wielu wariacji. W zależności od upodobań można do niego dodać jajko, czosnek, migdały, koperek lub natkę pietruszki, po prostu czego dusza zapragnie :) ~ Krem brokułowy z jogurtem naturalnym ~ Składniki: kilka różyczek brokuła woda(...)ugotowania brokuła sól, pieprz ew. jogurt naturalny + dowolne dodatki Różyczki brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odlewamy część wody (można całą jeśli chcemy otrzymać bardzo gęsty krem). Następnie całość blendujemy i doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy jogurt i ewentualne dodatki
Kuchenny Skrawek Niebakrem jest obłędny! Może nie wygląda, ale mówię wam jest naprawdę przepyszny. Po prostu się w nim zakochałam :pUwaga! Ten smak uzależnia ;) ~ Ciasteczkowy krem z ciecierzycy i płatków owsianych z twarogową masą kakaową ~ Składniki: krem ciasteczkowy: pół puszki ciecierzycy (ok.120 g) 20g płatków owsianychłyżeczka masła orzechowegokilka dowolnych orzechów cukier/miód/stewia- do smakuszczypta soli i sody oczyszczonej(...)mamy pod ręką banana(ja nie miałam) masa twarogowa: 100g twarogudwie łyżeczki kakao/karobu Wszystkie składniki prócz orzechów miksujemy na gładką masę. Orzechy kruszymy i dodajemy do kremu. Twaróg ucieramy z kakaem/karobem. Obie masy układamy na sobie i jeśli macie, dodajcie groszki czekoladowe
Kuchenny Skrawek NiebaSkładniki: 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę, 0,5 szklanki mleka, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka gęstej śmietany. Polecam też zupy krem z cukinii, kurek, kalafiora i brokuła Przygotowanie: Miąższ dyni odkrawamy od skórki i kroimy w kostkę. Wkładamy do rondelka, zalewamy 1/3 szklanki wody i gotujemy ok 15 minut. Gdy dynia będzie już miękka miksujemy(...)blenderem do uzyskania konsystencji kremu. Dolewamy mleko i mieszamy. Jeśli krem jest za gęsty dolewamy większą ilość mleka. Na koniec krem słodzimy cukrem. Podajemy ze śmietaną
Aga w kuchniWszyscy uwielbiają brzoskwinie w zalewie! Tym razem pomysł na ciasto z brzoskwiniami i kremem kajmakowym, które jest przepyszne! Smaczne, słodkie, mięciutkie i niesamowicie wilgotne, takie przekładańce uwielbiam. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Spód: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki Krem maślano-budyniowy: 500 ml mleka 200 g masła opakowania budyniu o smaku toffi 150 g cukru Dodatkowo: Puszka brzoskwiń(...)mleka doprowadzamy do wrzenia, a w pozostałym mleku rozpuszczamy budyń, dodajemy do wrzącego mleka gotujemy kilka minut i studzimy. Masło kręcimy z cukrem na jasny krem i stopniowo dodajemy schłodzony budyń. Biszkopt przekrawamy na dwa równe blaty i jedną część układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, nasączamy syropem pozostałym od brzoskwini, wykładamy połowę kremu, a na górę
Kuchnia Łukasza