Jako, że marchewka działa wspaniale na skórę, oczy i przyspiesza opaleniznę postanowiłam zrobić coś szybko i zdrowo przede wszystkim. Krem. Zupa. Marchewka kojarzy się z bardzo słodkim smakiem , seler, koperek i czosnek należą do tych bardziej wytrawnych. Po połączeniu ich smaki się delikatnie łamią..a efekt końcowy zadowoli nie tylko dziecko ale i smakosza. Zmodyfikowałam przepis z książki kucharskiej(...)dodałam wytrawnego wina . Tylko tyle. Składniki na krem -marchewka dowolna ilość -seler – selera ma być mniej niż marchewki. Zaznaczam, że chodzi o korzeń, bulwę a nie selera naciowego. Na 6 dużych marchewek, pół selera wystarczy -sól,pieprz,oliwa z oliwek -koperek - 4 ząbki czosnku , bez obaw nie będzie nic czuć ale efekt końcowy będzie. -woda Do garnka wkładamy marchewkę
Z Kuchni Do KuchniSezon na dynie w pełni więc i ja przygotowałam coś ciekawego. Po za kupie dyni długo zastanawiałam się co z nią zrobić, wszędzie pojawiają się kremy, a ja nie chciałam się powtarzać. Jednak po długim namyśle i namowie mojej połówki postanowiłam przygotować krem. Wyszedł bardzo smacznie i mam nadzieje, że nie powtarzam się gdyż inspiracja wyszła bardzo spontanicznie. Większość(...)minut aż dynia będzie miękka. Upieczoną dynię wkładamy do większego garnka, zalewamy bulionem, gotujemy na średnim ogniu dodajemy ser i blendujemy. Doprawiamy i do kremu dodajemy pietruszkę drobno pokrojoną. Podajemy z prażonymi pestkami i grzankami :) Smacznego
Niezły Młynekwypieków będzie zdecydowanie więcej na blogu. Pora roku zobowiązuje a i we mnie wstąpił smakowo jesienny klimat. Babeczki są mocno kawowe, z chrupiącymi orzechami w środku i ozdobione prostym kremem na bazie serka mascarpone, z wyczuwalną nutką kawy. Warte uwagi i tym samym przygotowania. Bardzo polecam. Składniki na około 10 babeczek: 100 g masła 100 g brązowego cukru(...)ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku, około 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie serek mascarpone ucieramy z cukrem i 4 łyżeczkami kawy. Ozdabiamy babeczki kremem za pomocą rękawa cukierniczego. Posypujemy pozostałymi orzechami. * zródło bbcgoodfood.com The post Kawowo Orzechowe Babeczki z Kremem appeared first on Made
Made By Mom And SonSzczawiowa powstała na żądanie starszego dziecka. Już od zimy słyszałam: mamo, ugotuj szczawiową :-)) Wprawdzie marudziło, że czemu taki krem, a nie taka "normalna", ale już było za późno na reklamacje ;-) Szczawiowa zupa krem Składniki: 2 skrzydełka kurczaka 2 nóżki kurczaka 1 1/2 litra wody 1 marchewka mały kawałek selera 4 ziemniaki 1/2 kg szczawiu sól, pieprz śmietana(...)zupy. Gotujemy dosłownie 2-3 minuty. Z zupy wyjmujemy ugotowanego kurczaka, a warzywa blendujemy. Jeśli chcemy, żeby zupa była bardziej pożywna możemy warzywa zmiksować razem z kurczakiem. Krem przyprawiamy, dodajemy śmietanę. Podajemy z jajkami pokrojonymi na ćwiartki
Kulinarne przygody Gatityśrodku. Dodaję do niego trochę rodzynek i kandyzowaną skórkę pomarańczowa. Można je przygotować parę dni wcześniej, wtedy idealnie przejdzie wszystkimi aromatami. Tort marchewkowo - piernikowy z kremem Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cmCzas przygotowania: 120 minut Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki drobno startej(...)puch, następnie dodajemy po łyżce serka. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.Ciasto przecinamy na pół, dolną cześć smarujemy masą, układamy na to drugą część ciasta i smarujemy kremem wierzch i boki ciasta. Ozdabiamy plastrami pomarańczy i posypką.Ciasto jest najlepsze następnego dnia
Kulinarne przygody GatityPyszne ciasto z makiem na każdą okazję, nie tylko na święta. I jeszcze ten krem, delikatny, subtelny, w połączeniu z makiem idealnie pasuje do kawy czy gorącej czekolady. Skladniki: Ciasto makowe: 0,5 kg maku (gotowany i 3 razy mielony) 0,5 kg cukru 16 jajek 2 łyżka miodu 4 łyżki bułki tartej zapach migdałowy Żółtka ubijamy z cukrem(...)tartą i na sztywno ubitą pianę. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Krem "biała dama": 2 śmietany 30 % 2 serki homogenizowane po 20 dag każdy 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2-3 łyżki żelatyny Serki homogenizowane, cukier waniliowy, cukier puder miksujemy
Salonik smakówNadeszła jesień, a z nią sezon na dynię. Dzisiaj prezentuję przepis na krem z dyni z imbirem i curry - rozgrzewająca zupa na jesienne chłody :)SKŁADNIKI 1 kg dyni 1 cebula2 ziemniaki1 jabłko1 łyżeczka świeżo startego imbiru2 łyżeczki currysól, pieprz4 łyżki łuskanych pestek z dyni3/4l bulionu warzywnegoolej do smażeniaPRZYGOTOWANIE Cebulę siekamy w piórka lub kostkę i szklimy w garnku
Moje Kuchenne RewelacjePrzepyszne, sycące i mega zdrowe! Uwielbiam zupy- krem, a krem z dyni po prostu ubóstwiam! Wrzesień i początek jesieni kojarzy mi się chyba najbardziej z jabłkami i pomarańczowymi dyniami! Te wielkie kule przypominają mi zachodzące słońce, taki schyłek lata, a początek pięknej złotej jesieni ;-) Dynię można przygotowywać na niezliczoną ilość sposobów! Jeden z nich bardzo proszę! ;-) Krem z dyni
SMYKWKUCHNIKarpatka z kremem budyniowym inaczej, czyli ciasto parzone z pyszną masą jako rolada karpatkowa. Tradycyjna karpatka jako rolada ptysiowa wygląda równie efektownie, a wykonanie nie jest trudniejsze. Przygotowując roladę karpatkową nie musisz się martwić tym, jak ciasto ptysiowe przełożyć kremem. Po prostu rozprowadzasz masę budyniową po powierzchni placka i zwijasz w roladę. Rolada karpatkowa to atrakcyjny pomysł na pyszny deser(...)oraz na rodzinne spotkania. Karpatka będzie ozdobą każdego stołu. Wszyscy przywykliśmy do tradycyjnego wykonania karpatki. Rolada ptysiowa tak samo doskonale się prezentuje. Karpatka przepis , którego podstawą jest delikatny budyniowy krem oraz pyszne ciasto parzone. Krem karpatkowy to nic innego jak tradycyjnie przygotowany budyń śmietankowy lub waniliowy. Z tą różnicą, że wykonany na mniejszej ilości mleka. Po wystudzeniu utarty z masłem
Kuchnia Na WypasieKremy NUTLOVE marki ALLNUTRITION ze sklepu SFD rozkochały mnie w sobie miłością bezgraniczną! Ostatnio pokazywałam Wam fantastyczne FIT CIASTKA CZEKOLADOWE , a dziś zapraszam na coś pysznego na śniadanie ( choć i słodki obiad też zdecydowanie może być! ). Mam dla Was przepis na nadziewane pancakes! Lekkie, delikatne ciasto wypełnione obficie kolejnym smakiem mojego ukochanego kremu NUTLOVE – tym razem postawiłam na NUTLOVE(...)COCO CRUNCH – krem kokosowy z dodatkiem chrupiących migdałów. Krem ten po spróbowaniu na myśl przywodzi smak ukochanych kuleczek rafaello. No a do tych chyba nikogo nie trzeba namawiać! Tak jak i inne kremy z tej serii świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju naleśników, kanapek, pancakes, ciastek, ciast i deserów! Godnym uwagi jest fakt, że krem ten, w przeciwieństwie
Ostra na Słodkopoczątku rajski słodki smak a na finiszu cierpkość cytryn. Niebiański o puszystej konsystencji krem cytrynowy lemon curd. Lemon curd skrywa w sobie boskie możliwości deseru samego w sobie jak i dodatku wręcz idealnego do naleśników, gofrów, tostów, tart, tortów i wszystkich innych wypieków pomiędzy. Lekkości i puszystości nadaje mu ubijanie podczas całego procesu przygotowywania oraz zimne masło, a po schłodzeniu(...)ZIMNO TARTA DAKTYLOWO DYNIOWA BEZ PIECZENIA PANNA COTTA JABŁKOWA NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI STEK Z BURAKA Z MALINAMI LEMON CURD KREM CYTRYNOWY – Indywidualny pyszny deser – Ekspresowe rozwiązanie na coś słodkiego – Idealny do ciast, deserów – Słodkość z zacną nutą cytryny – Perfekcyjny do naleśników ILOŚĆ PORCJI: 1 SŁOICZEK CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
globuskulinarnyKrem z michałkami klasycznymi to bardzo popularny krem do tortów, ciast i deserów. Pierwszy raz zrobiłam go z okazji imienin męża Michała :). Słysząc opinie, że krem jest bardzo słodki dodałam czekoladę gorzką. Jednak trochę przesadziłam, dlatego za drugim razem zdecydowanie zmniejszyłam jej ilość. Krem jest bardzo pyszny. Tworzy idealny duet z kremem(...)białymi michałkami oraz z kremem cytrynowym. Polecam Składniki: 180 ml śmietany kremówki 30/36% 130 g mlecznej czekolady, połamanej 20 g gorzkiej czekolady, połamanej (opcjonalnie) 80 g serka mascarpone, schłodzonego 45 g podpieczonych i drobno posiekanych orzeszków ziemnych (nie solonych) 5 pokruszonych klasycznych ”Michałków” Wykonanie: W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca
Słodki Pomysłspieszę to zatem nadrobić! Do przygotowania spodów biszkoptowych wykorzystałam 2 nieduże tortownice o średnicy 18 cm każda. Gotowe ciasto można rozkroić na 8 porcji. Składniki na biszkopt Składniki na krem truskawkowy: 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 2 łyżki cukuru pudru 1 opakowanie utrwalacza do bitej śmietany 100 ml musu truskawkowego (zmiksowane truskawki) czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie) Składniki(...)piekarnika i jest nieco szybciej. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 4 spody. Truskawki miksujemy na mus, będziemy go potrzebować ok. 1 szklanki: na polewę, do nasączenia ciasta i do kremu. Schłodzoną śmietanę kremówkę miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem do uzyskania w miarę sztywnego kremu (nie za długo, żeby krem nie zaczął się rozwarstwiać). Kilka łyżek kremu odkładamy do dekoracji
CiastkozercyDługo czekałam na okazję aby upiec torcik czekoladowo bezowy z kremem kawowym. Znalazłam ten przepis u Ani jakiś czas temu, poszukując inspiracji na urodzinowy tort dla męża. Torcik czekoladowo bezowy od razu zwrócił moją uwagę. Lubię piec małe torty, które nie zalegają w lodówce. Taki tort piekę i bez jakiejkolwiek okazji. Wydawałoby się, że to torcik na jedno posiedzenie, maleństwo(...)składa się kilka etapów przygotowania. Praktycznie nie ma znaczenia czy pieczemy torcik czy tort . Zajmuje to tyle samo czasu. Tort wymaga przynajmniej 2 rzeczy: biszkopt i krem, a ten jeszcze bezę . Poza tym odrobina kreatywności w dekorowaniu jest bardzo wskazana. Dodatkowy plus to zrobić ładne zdjęcia, aby pochłonąć tort oczami…he, he…Śliniłam się niesamowicie fotografując to dzieło
codojedzeniaRurki z kremem to takie małe co nieco do pochrupania przy kawie, które prawie wszyscy lubimy. Bo są kruche i delikatnie słodkie. A to za sprawą kremu, którym nadziane są rurki. Można zrobić krem budyniowy, krem z bitej śmietanki, lub w połączeniu z serkiem mascarpone. Próbowałam różnymi kremami nadziewać rurki i każdemu smakowało(...)inne nadzienie. Dzisiaj pokażę jaki tym razem krem wybrałam do moich rurek. Kiedyś w poszukiwaniu dobrego kremu znalazłam w jakiejś gazecie taki, który mnie zaciekawił, więc wycięłam ten przepis. Teraz podzielę się z Wami. Mam nadzieję, że Wam też zasmakuje Składniki: 500 g mąki pszennej tortowej 200 g masła (zimne, z lodówki) 50 g margaryny (zimna
Kuchnia u Krysi