Temperatura za oknem trochę spadła, więc pora na zupę, lekką z sezonowych warzyw. Dziś przedstawiam krem z młodej kapusty z dodatkiem cukinii. Lekka zupa krem z młodej kapusty Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 średnia cukinia 3 nóżki z kurczaka 1.5 litra wody pęczek koperku 1/ 2łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka zmielonego lubczyku płynna przyprawa maggi 1 łyżka domowej
Kulinarne przygody GatityJestem fanką wszelakich kremów warzywnych, szczególnie teraz, gdy sezon w pełni i ze straganów młodziutkie warzywa krzyczą do nas: weź mnie, weź mnie :-). Tak więc dziś pora na młodą cukinię aromatyzowaną świeżym lubczykiem. Zupa krem z cukinii z lubczykiem Składniki: 1 kg zielonej cukinii 1 litr bulionu lub wody 1 podłużny serek topiony Hochland 1 gałązka lubczyku 2 łyżki masła
Kulinarne przygody Gatityszklanka bulionu sól pieprz woreczek dzikiego ryżu puszka kukurydzy zioła prowansalskie Pomidory, marchewkę i seler gotujemy w bulionie do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Blenderujemy na krem. Ryż gotujemy osobno w osolonej wodzie. Dodajemy do kremu, dodajemy również kukurydzę. Całość gotujemy ze sobą kilka minut i ponownie doprawiamy solą i pieprzem, o ile jest taka konieczność. Gotowe
Mango PapajaRoladki ze schabu nadziewane żółtym serem i kremem chrzanowym. Taka smaczna odmiana dla zwykłego schabowego. składniki: 6 plastrów schabu 120 g sera żółtego sól z pieprzem Kamis 1 jajko 2-3 łyżki majonezu 1 łyżeczka chrzanu tartego do panierowania bułka tarta olej do smażenia Schab rozbić tłuczkiem. Z obu stron posolić i popieprzyć. Majonez wymieszać z chrzanem. Ser żółty(...)pokroić na sześć kawałków. Każdy rozbity plaster schabu posmarować kremem chrzanowym, ułożyć przy brzegu kawałek sera i zwinąć w roladkę. Następnie roladki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Roladki smażyć na wolnym ogniu, ze wszystkich stron na złoty kolor. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie ziemniaczki z koperkiem i surówka z białej kapusty
Monia miesza i gotujejajka 4 łyżki cukru (u mnie na pół z erytrytolem) 3 lekko kopiaste łyżki mąki tortowej 1 kopiasta łyżka kakao 3 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem 1: 300 g śmietanki 36% 150 g czekolady mlecznej 2 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego typu nutella 1 łyżka masła orzechowego 250 g mascarpone Krem 2: 500 g śmietanki(...)łyżki cukru pudru 1 kopiasta łyżka kakao 2 lekko kopiaste łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 2 op. galaretki owoce leśne 2 op. galaretki borówkowej czekolada do starcia na wierzch ciasta Krem 1, pierwszy etap: Zaczynamy od przygotowania kremu 1. Musi się on schłodzić przez co najmniej 6-7 godzin w lodówce. Śmietankę (300 ml) wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Tuż przed momentem
Smaki Na TalerzuCiasto Pijana śliwka to wilgotne i mocno czekoladowe ciasto , którego podstawą jest ciasto czekoladowe, krem czekoladowy z dodatkiem Nutelli i suszone śliwki namoczone w rumie. Pijana śliwka nie jest ciastem dla dzieci, gdyż zarówno śliwki jak i blaty ciasta czekoladowego są intensywnie nasączone ciemnym rumem. Jest to ciasto idealne na urodziny, prezentuje się naprawdę pięknie, zwłaszcza jeśli zdecydujemy się(...)mąki pszennej 14 dkg cukru kryształu 80 ml oleju słonecznikowego 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 2 dkg ciemnego kakao 4 duże jajka szczypta soli 1/2 łyżeczka sody Krem z Nutellą: 100 ml śmietanki kremówki 10 dkg masła 20 dkg Nutelli 10 dkg mlecznej czekolady 15 dkg serka mascarpone Dodatkowo: 200ml ciemnego rumu 20 dkg suszonych śliwek Polewa: 20 dkg mlecznej
MeCookswypieków ciąg dalszy! Ostatnio pokazywałam Wam fantastyczne FIT CIASTKA z kremem NUTLOVE , oraz przepyszne NADZIEWANE PANCAKES. Dziś mam dla Was przepis na przepyszną ( ale to przepyszną! ) tartę z kaszy jaglanej z dodatkiem orzechowego kremu z płatkami białej czekolady. Smakuje genialnie i jest to jedna z najlepszych orzechowych tart jakie jadłam. Idealna na deser do popołudniowej kawki. Z całą pewnością posmakuje(...)wszystkim – nie tylko dbającym o zawartość swojego talerza! Koniecznie spróbujcie! Ps. Do przygotowania tym razem użyłam kolejnego smaku kremu NUTLOVE marki ALL NUTRITION . Tym razem postawiłam na nowy smak Crispy Hazelnut – krem orzechowy z dodatkiem płatków białej czekolady . To jest prawdziwe niebo w gębie! Tego się nie da opisać! To trzeba spróbować! Spróbujcie i Wy! Kremy dostępne oczywiście
Ostra na SłodkoWesołe ciasto truskawkowe z kokosem i advocaatem – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczne z kokosowym kremem, truskawkami i likierem. Wygląda i pachnie cudownie. Uważam, że nie jest trudne w przygotowaniu. Należy tylko pamiętać, aby składniki na krem miały temperaturę pokojową. Polecam! W przepisie na stronie jest ciut inna kolejność niż na filmie. Na stronie najpierw(...)wyciągam biszkopt z blaszki i kończę kokosowy krem, a na filmie kończę kokosowy krem i wyciągam biszkopt z blaszki. Inspiracja ze strony przyślij przepis . Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wesołe ciasto truskawkowe z kokosem i advocaatem Składniki: Biszkopt: 6 dużych jajek – osobno żółtka
Mała Cukierenkabezy nie dodałam migdałów. Ogólnie miałam więcej białek niż w przepisie oryginalnym, więc moja beza jest prędzej taką pianką niż bezą, co wcale nie czyni jej gorszą No i krem. Tutaj w ruch poszły wafelki Lusette o smaku cappuccino, które doskonale podkręciły smak kremu kawową nutką. Kremy mają to do siebie, że czasem mogą wychodzić mdłe. Ja, żeby temu zapobiec(...)lubię stosować różne dodatki do kremu, teraz padło właśnie na wafelki. Całe opisane bogactwo, wspiera się na pysznej warstwie kruchego ciasta. Tak pysznej, że mąż prosił mnie potem o upieczenie najzwyklejszych ciastek kruchych. Co do kremu, to pamiętajcie, zbyt długie ubijanie śmietanki, może spowodować jej „przebicie” i krem wyjdzie zważony. Jeśli chcecie mieć gładki krem, to wafelki wkładamy
Mieszam w Garnkuwolnym ogniu. Dodajemy miąższ z upieczonej papryki, podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Serek mascarpone dodajemy do warzyw, rozpuszczamy i miksujemy całość na gładki krem. Wstawiamy jeszcze na chwilę na palnik, przyprawiamy
Kolorowy Przepisownikpokrojoną paprykę czerwoną bez skórki (można upiec, by łatwo zdjąć skórkę, ale ja obrałam nożykiem do warzyw) oraz soczewicę. Zupę doprawiamy, dodajemy masło i po chwili miksujemy na gładki krem (razem z selerem, bo nadaje aromatu, a nie zmienia zbytnio koloru!). RADA: Liście laurowe i ziele angielskie można włożyć do sitka do zaparzania herbaty - wtedy bardzo łatwo pozbyć się
Kolorowy Przepisownikziarnami. Gdy warzywa będą miękkie doprawiamy wędzoną papryką, ostrą papryką, świeżo zmielonym pieprzem, kardamonem i solą. Wyjmujemy seler i pietruszkę oraz ziarna ziela angielskiego. Dodajemy łyżkę koperku, blendujemy na krem, po czy dodajemy pozostały koperek i łyżkę oliwy z oliwek. Na talerzach możemy udekorować prażonymi pestkami dyni i posiekanym koperkiem. Pasują tu także grzanki czy groszek ptysiowy
Kolorowy PrzepisownikKrem ala Ferrero Rocher Krem ala Ferrero Rocher Pyszny krem ala Ferrero Rocher zdecydowanie przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy uwielbiają smak czekoladowych kuleczek Ferrero Rocher. W moim domu wszyscy jesteśmy fanami ich smaku-dlatego postanowiłam troche poeksperymentować z łączeniem składników, tak aby osiagnąć krem o smaku jak najbardziej przypominającym pyszne czekoladowe kuleczki obtoczone w orzeszkach. Boje się Wam przyznać(...)zjadłam w czasie zastanawiania się jakie składniki i w jakich proporcjach wykorzystać- ale cóż…dobre i smaczne efekty wymagają poświęceń Poniżej wynik moich eksperymentów- przepis na pyszny, czekoladowy krem- idealny nie tylko jako wyszukany deser, lecz również świetnie nadający się do przekładania tortów. Smacznego! SKŁADNIKI NA KREM: [na 4 pucharki lub do przełożenia 1 tortu] 500 ml.śmietany kremówki
Domowe Tortyjakiegoś czasu jestem zakochana w zupach - kremach. Uwielbiam ich konsystencję, smak i aromat. Dzisiaj przygotowałam taką zupę z jednych z moich ulubionych składników, czyli z czosnku i kalafiora. Zupa ta jest niezwykle sycąca i gęsta. Połączenie kalafiora i czosnku nadaje wspaniałego aromatu i smaku.Składniki:4-5 skrzydełek z kurczaka (lub inne dowolne mięsko, lub porcja rosołowa)4 średnie
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzygotowując ostatnio salsę pomidorowo - paprykową do ryby postanowiłam z tak przygotowanych warzyw zrobić zupę - krem. Bardzo lubię takie zupy, gdyż przetarte warzywa nadają im inny, znacznie pełniejszy od tradycyjnych zup, smak. Biorąc pod uwagę trwający sezon na pomidory i paprykę grzechem byłoby nie wykorzystać ich :)Składniki:3 większe pomidory,3 średnie czerwone papryki,1,5 - 2 litry
Codzienna kuchnia niecodzienna