krem - 19317 przepisów (strona:12/1288)

Ciasto kokosowe z kremem budyniowym (bez glutenu, mleka i jajek) 168

pachnące kokosem i wanilią ciasto upiekłam z okazji Dnia Mamy. Słodycz kremu zaskakująco przełamuje soczysty granat. Oczywiście wierzch można posypać innymi owocami - borówkami, porzeczkami czy poziomkami. Też będzie pyszne :) Składniki ciasta: mleko sojowe lub ryżowe 1 szklanka ocet jabłkowy 2 łyżeczki olej  1/2 szklanki mąka bezglutenowa (mix uniwersalny) 1 i 1/2 szklanki mąka kokosowa  1/2 szklanki proszek(...)ocet i olej, wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Wymieszać mikserem. Przełożyć do wysmarowanej (margaryną bezmleczną lub olejem) formy. Piec w temperaturze 180 C, około 25 minut. Składniki kremu: budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka mleko sojowe lub ryżowe 1,5 szklanki margaryna bezmleczna    0,5 kostki Przygotowanie: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, używając o pół szklanki

głodny alergik
Tarta z kremem waniliowym i borówkami (bez glutenu, mleka i jajek) 150

Aksamitny budyniowy krem waniliowy z owocami na kruchym miodowym cieście.  Składniki ciasta: mąka ryżowa 1/2 szklanki mąka jaglana 1/2 szklanki mąka kukurydziana 1/2 szklanki karob mielony (chleb świętojański) 1 łyżka proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki miód płynny (naturalny lub sztuczny w przypadku uczulenia na pyłki lub produkty pszczele) 1/2 szklanki margaryna bezmleczna 1 kostka ocet jabłkowy(...)aromat i ocet. Wyrobić gładkie ciasto. Wypełnić płaską formę warstwą ciasta grubości około 0,5 - 1 cm.  Piec w temperaturze około 220 stopni C do lekkiego przyrumienienia. Składniki kremu: budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka mleko sojowe lub ryżowe 1,5 szklanki margaryna bezmleczna    0,5 kostki Przygotowanie: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, używając o pół szklanki

głodny alergik
Tarta z kremem budyniowym i nektarynkami (bez glutenu, mleka i jajek) 234

Bardzo prosta do wykonania i niezwykle efektowna tarta. Kruche kukurydziane ciasto, waniliowy krem budyniowy i soczyste nektarynki tworzą przepyszne połączenie :) Składniki: Ciasto: 250 g bezglutenowa miks na ciasto kruche lub skrobia i mąka kukurydziana cukier puder 125 g masło lub margaryna bezmleczna 125 g proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki siemię lniane mielone  1 łyżeczka mleko sojowe, ryżowe(...)inne 2 łyżki aromat waniliowy kilka kropel Krem budyniowy: budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka mleko sojowe lub ryżowe 1,5 szklanki margaryna bezmleczna    0,5 kostki + kilka nektarynek Przygotowanie: Siemię lniane rozmieszać z mlekiem, pozostawić do spęcznienia. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kleik z siemienia. Wyrobić ciasto. Wykleić warstwą ciasta

głodny alergik
Krem z pigwy- pigwowy curd 119

polska cytryna, a skoro cytryna to i curd.  Zajrzałam na internet i oczywiście, że znalazłam, na stronie good food.    Nawet ilość przetartych owoców się zgadzała.  Krem z pigwowca jest rewelacyjny. O niebo lepszy od oryginału.     Składniki: 350 g przetartych owoców pigwowca 4 jajka 150 g cukru szczypta soli 65 ml soku z cytryny(...)misce dokładnie mieszamy jajka, cukier, sól i sok z cytryny.  Masę wlać do ciepłych owoców i cały czas mieszając podgrzewać przez około  15 - 20 minut, aż krem zgęstnieje.  Krem zdjąć z ognia i odstawić, aż trochę przestygnie.  Następnie dodać masło pokrojone na kawałki i wymieszać.  Krem przełożyć do słoiczka.  Przechowywać w lodówce

Sto kolorów kuchni
Najprostszy krem brokułowy 83

Zielony potworek to po prostu krem z brokuła. Jest to danie sycące i niskokaloryczne, dlatego idealnie nadaje się dla osób będących na diecie. Krem brokułowy może być podstawą wielu wariacji. W zależności od upodobań można do niego dodać jajko, czosnek, migdały, koperek lub natkę pietruszki, po prostu czego dusza zapragnie :) ~ Krem brokułowy z jogurtem naturalnym ~ Składniki: kilka różyczek brokuła woda(...)ugotowania brokuła sól, pieprz ew. jogurt naturalny + dowolne dodatki  Różyczki brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odlewamy część wody (można całą jeśli chcemy otrzymać bardzo gęsty krem). Następnie całość blendujemy i doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy jogurt i ewentualne dodatki

Kuchenny Skrawek Nieba
Ciasteczkowy krem...bez ciasteczek 104

krem jest obłędny! Może nie wygląda, ale mówię wam jest naprawdę przepyszny. Po prostu się w nim zakochałam :pUwaga! Ten smak uzależnia ;)  ~ Ciasteczkowy krem z ciecierzycy i płatków owsianych z twarogową masą kakaową ~ Składniki: krem ciasteczkowy: pół puszki ciecierzycy (ok.120 g) 20g płatków owsianychłyżeczka masła orzechowegokilka dowolnych orzechów cukier/miód/stewia- do smakuszczypta soli i sody oczyszczonej(...)mamy pod ręką banana(ja nie miałam) masa twarogowa: 100g twarogudwie łyżeczki kakao/karobu Wszystkie składniki prócz orzechów miksujemy na gładką masę. Orzechy kruszymy i dodajemy do kremu. Twaróg ucieramy z kakaem/karobem. Obie masy układamy na sobie i jeśli macie, dodajcie groszki czekoladowe

Kuchenny Skrawek Nieba
Krem z dyni 103

Składniki: 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę, 0,5 szklanki mleka, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka gęstej śmietany. Polecam też zupy krem z cukinii, kurek, kalafiora i brokuła Przygotowanie:     Miąższ dyni odkrawamy od skórki i kroimy w kostkę. Wkładamy do rondelka, zalewamy 1/3 szklanki wody i gotujemy ok 15 minut. Gdy dynia będzie już miękka miksujemy(...)blenderem do uzyskania konsystencji kremu. Dolewamy mleko i mieszamy. Jeśli krem jest za gęsty dolewamy większą ilość mleka. Na koniec krem słodzimy cukrem. Podajemy ze śmietaną

Aga w kuchni
Biszkopt z brzoskwiniami i kremem kajmakowym. 386

Wszyscy uwielbiają brzoskwinie w zalewie! Tym razem pomysł na ciasto z brzoskwiniami i kremem kajmakowym, które jest przepyszne! Smaczne, słodkie, mięciutkie i niesamowicie wilgotne, takie przekładańce uwielbiam. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Spód: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki Krem maślano-budyniowy: 500 ml mleka 200 g masła opakowania budyniu o smaku toffi 150 g cukru Dodatkowo: Puszka brzoskwiń(...)mleka doprowadzamy do wrzenia, a w pozostałym mleku rozpuszczamy budyń, dodajemy do wrzącego mleka gotujemy kilka minut i studzimy.  Masło kręcimy z cukrem na jasny krem i stopniowo dodajemy schłodzony budyń.  Biszkopt przekrawamy na dwa równe blaty i jedną część układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, nasączamy syropem pozostałym od brzoskwini, wykładamy połowę kremu, a na górę

Kuchnia Łukasza
Zupa krem z cukinii 172

Najprostsza zupa krem z cukinii jaką znam. Gdybym jej nie posypywała pestkami dyni właściwie byłaby nijaka. Ale zupy kremy w mojej opinii właśnie takie są, a posypywanie ich grzankami, czy groszkiem ptysiowym nie jest mi po drodze. Nie pisze tego aby kogoś zniechęcić, ale wręcz przeciwnie. Jeśli komuś nie w smak z cukinią, zupą kremem, albo jednym i drugim, niech(...)Uduś na oliwie z oliwek pokrojone warzywa (pamiętaj aby posolić, wtedy fajnie miękną). 4. Do uduszonych warzyw wlej bulion (około 2 szklanki). 5. Użyj blendera aby zmixować na gładki krem. 6. Dopraw do smaku solą, pieprzem, i jeśli masz ochotę ostrą papryczką. 7. Podawaj zupę posypaną chrupkimi pestkami dyni, które będą "zagryzką" i parmezanem

Matka Żywicielka
Krem z kalafiora z kurkami 193

Krem z kalafiora z kurkami to zupa, która już dawno weszła na stałe do naszego menu. Przepis to mała modyfikacja receptury Gordona Ramsay’a, którą poznałam na Kwestii Smaku i która gości u nas co roku od kilku lat. Zupa jest bardzo delikatna, kremowa, a leśne kurki nadają jej eleganckiego wyglądu i wykwintnego smaku. Świetnie nadaje się zarówno jako(...)Gotujemy bez przykrycia przez 10 – 15 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Po tym czasie zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i miksujemy na gładko za pomocą blendera. Krem z kalafiora można przetrzeć przez sito, aby był aksamitny, ale jeśli mamy dobry blender nie ma takiej potrzeby. Próbujemy czy krem trzeba dodatkowo doprawić. Kurki oczyszczamy z piachu (najlepiej

Poezja smaku
Migdałowa szachownica 732

Osobiście je uwielbiam; niby w smaku proste i bez większych fajerwerków, ale ma w sobie to coś, co już od czasów dzieciństwa mnie w nim urzeka...puszyste, piaskowe ciasto, krem budyniowy i gruba warstwa czekoladowej polewy - to chyba właśnie to :). Każdy, kto choć raz się zetknął z tym przepisem, wie, że to stara receptura, spotykana w pożółkłych zeszytach z przepisami(...)naszych mam i babć...:). Ja tym razem wykonałam je w wersji lekko migdałowej, dodając zarówno do ciasta jak i do kremu, naturalnego ekstraktu z migdałów. Można oczywiście aromat migdałowy zamienić na inny - waniliowy lub rumowy, wedle gustu. Dla mnie to ciasto w klimacie migdałowym jest jeszcze smaczniejsze. Choć wykonanie wydaje się skomplikowane, to zapewniam, że wcale tak nie jest

Opowieści z piekarnika
Leśny Mech – szpinakowe ciasto z kremem i granatem 911

zieleń i czerwień… Matko, kto mógł to wymyśleć. Tak oto naszło mnie jakieś pół roku temu na ciasto o wdzięcznej nazwie Leśny Mech. To zielone blaty ciasta, przełożone kremem. Górę wieńczy pokruszony jeden blat, imitujący mech, przybrany pestkami granata. To co jest fajne, z kremem możemy eksperymentować. Możemy zrobić go zarówno na bitej śmietanie, wtedy jest on ciężki(...)ciacho całe typowo tortowe. Możemy też zrobić lekki krem na bazie greckich jogurtów, dosłodzić dowolnym słodzidłem w ilości takiej jak lubimy i mamy dość lekkie ciacho. W internecie spotkacie dwie wersje Mchu. Z krojeniem na blaty jak tort i bez takiego przekrawania. Wybór jak zwykle należy do Was. Powiem Wam, że wątpiłam, żeby mi wyszło aż tak piękne ciacho. Robiłam

Mieszam w Garnku
Zupa-krem brokułowa z białymi szparagami 137

Krem brokułowy często gotuję, bo nie tylko jest pyszny, ale też zdrowy. Bardzo lubimy. Przyszło mi do głowy, żeby urozmaicić smak szparagami, a w domu miałam akurat białe. Brokuły oczywiście dominują smakiem, bo są bardziej aromatyczne, ale dzięki szparagom krem stał się delikatniejszy w smaku. Podawałam z odrobiną śmietany 30%, ale można ją też dodać bezpośrednio do zupy lub pominąć(...)Zalewamy wodą tak, aby przykryła je o 1cm nad poziom. Gotujemy do miękkości, wtedy dodajemy brokuł podzielony na różyczki, gotujemy razem około 5 minut, doprawiamy i miksujemy na gładki krem

Kolorowy Przepisownik
Miodownik z kremem z kaszy manny 960

Następnie ciasto podzielić na trzy części. Każdą wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Nakłuć widelcem. Każdą część piec około 10 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem:  1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki, 130g kaszy manny, 120g cukru, 1 litr mleka, 200g margaryny Palmy z Murzynkiem.Kaszę rozpuścić w szklance mleka. Resztę mleka(...)małym ogniu, aż kasza zgęstnieje. Przykryć folią i ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce przestudzonej kaszy. Pierwszy blat ciasta posmarować dżemem, wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim blatem, ponownie posmarować dżemem i przykryć resztą kremu. Położyć trzecią część ciasta, docisnąć. Wierzch:  puszka masy krówkowej, 100g orzechów włoskich.Masę krówkową rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać

Z miłości do słodkości
Ciastko francuskie z kremem waniliowym 131

początku zabieramy się za zrobienie domowego kremu waniliowego.100 ml zimnego mleka odlać i wymieszać z żółtkami i skrobią kukurydzianą.Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym i masłem.Mleko z żółtkami i skrobią wlać na wrzące mleko, intensywnie mieszając trzepaczką.Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż krem nabierze odpowiedniej konsystencji.Odstawić do wystygnięcia.Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C.Gotowe(...)opakowanie ciasta francuskiego dzielimy na pół.Na każdej połówce nakładamy krem i dokładnie sklepiamy ze sobą ciasto (można użyć widelca).Gotowe ciasto smarujemy białkiem i do rozgrzanego piekarnika na około 15-20 minut.Pieczemy do momentu, aż się zarumienią.Na słodkie śniadanie

Kredowe Menu