rurki, delikatnie wyciągnąć sreberka (mi normalnie wychodziły). I odstawić do ostygnięcia.KremKremówkę zmiksować dać serek i przyprawę oraz łyżkę cukru. Dokładnie wymieszać.Za pomocą szprycy nadziewać rurki. Odstawić, aby krem ładnie zastygł.Smacznego :)Obawiam się trochę muszę przyznać co z tego wyjdzie, ale na szczęście w domku byli zadowoleni z efektu końcowego :). Mam nadzieję, że zdjęcie nie odstrasza
Moje pyszne gotowanieSzybka zupa krem z brokułów...Zielona, gęsta i smakowita zupa z brokułów.O delikatnym aromacie czosnku.Z dodatkiem rumianych grzanek.Oprószona wiórkami parmezanu.Idelana na jesienne dni!Składniki:1 kg brokułów;1,5 litra bulionu (u mnie 1,5 litra gorącej wody + 1,5 łyżki ziarenek smaku);2 łyżki masła;3 ząbki czosnku;125 ml letniego mleka;40 g parmezanu;Sól;Pieprz.Grzanki:4
Gospodyni MiejskaZupa krem buraczano-pomidorowa z fetą...Soczyste, słodkie pomidory i rubinowe buraki.Delikatny, kwaskowaty posmak octu balsamicznego.Kleks kwaśnej śmietany i okruszki fety.A całość oprószona szczypiorkiem.Zapraszam! Składniki:4 średnie buraki;1 cebula;Puszka pomidorów (waga 400 g);1 łyżka oliwy z oliwek;2 ząbki czosnku;1 litr bulionu (u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody + łyżka vegety);250 g sera feta
Gospodyni Miejskagorąco, nie wiem jak Wy ale ja zupełnie nie czuję głodu. Dlatego dzisiaj będzie danie ekspresowe, żeby się nie zagotować w kuchni. Będzie zupa brokułowa, tym razem miksowana na krem. Zupełnie inna, jak w moim pierwszym poście. Składniki:duży brokuł łyżeczka kurkumyłyżeczka currysól pieprz 3 ząbki czosnku camembert (opcjonalnie)kiełki brokuła (opcjonalnie)pestki dyni (opcjonalnie)Sposób przyrządzenia: Tak naprawdę(...)kucharek tyle przepisów na kremy. Zazwyczaj podsmażam cebulę, zalewam wodą i dodaje włoszczyznę i ziemniaki, dziś jednak byłam leniwa i zagotowałam tylko wodę z kurkumą, curry i solą, wrzuciłam różyczki brokuła i gotowałam kilka minut pod przykryciem.Kiedy brokuł jest miękki blenduję, podlewam dwoma chochlami wody, w której się gotowały, dodaję czosnek i miksuję do uzyskania gładkiego kremu.Podaję z camembertem
pieprzny smaczekCynamonowy owsiany placek podany z bananem i kremem speculoosUwielbiam ten krem, to chyba najlepszy krem jaki może istnieć, nawet masło orzechowe się przy nim chowa.*.* Lepszy poranek, lepszy dzień. Pozytywniejsze myśli. Jest dobrze
More food, love and dreamsbananowo-kokosowy krem jajeczny podany z kremem kokosowym i granatem inspiracjaNa zrobienie tego kremu czekałam, od czasu zobaczenia go u Ash na blogu, powiem jedno, było warto Wczoraj udało mi się kupić chyba najlepszego Granata w życiu
More food, love and dreamsdaktylowy krem jaglany ze smażoną gruszką i ricottąNa początku wyszedł mi trochę za rzadki, ale trochę kaszy, mąki i go odratowałam. Robienie go wieczorem też nie było dobrą opcją, bo powstrzymanie się, aby skończyć tylko na oblizaniu łyżki było nie lada wyczynem xd Składniki:70g kaszy jaglanejok.1/3 szklanki mlekaszklanka wody + do konsystencji6 daktyli (ok.40g) sól, cynamonew. mąką ziemniaczana* Kasze(...)nich papkę widelcem/łyżką.Gdy kasza wchłonie wodę zalewamy ją mlekiem i znów przykrywamy. Jeżeli kasza jest jeszcze twardawa to dolewamy jeszcze wody/mleka. Dodajmy "papkę" daktylową i miksujemy na krem/ lub częściowo. Zagotowujemy i dolewamy płynów jeżeli trzeba. * jeżeli przesadzicie z płynami i krem wyjdzie wam za rzadki
More food, love and dreamsKokosowe naleśniki* z kremem budyniowym i sosem wiśniowym * z dodatkiem domowego mleczka kokosowego i mąki kokosowej(zdecydowanie nie potrafię robić zdjęć naleśnikom >.<)Uwielbiam ten krem, robiąc go do tortu czy gdzieś indziej zawsze połowa znika w dziwnych okolicznościach >.< Wczoraj odważyłam się pierwszy raz zrobić swoje własne mleczko kokosowe i powiem wam, że przepis jest(...)banalny, a smak genialny, nie mówiąc o zapachu *.* Krem budyniowySkładniki:100ml mleka + ok.20ml łyżeczka mąki ziemniaczanej*łyżeczka mąki pszennej*żółtko łyżka cukru (u mnie trzcinowy)aromat waniliowyMleko zagotowuje. Żółtko ucieram z cukrem na jasną masę. Mąki mieszam ze sobą i dolewam do nich mleko. Dodaję powstałą masę do utartych żółtek i mieszam. Wlewam zagotowane mleko
More food, love and dreamsKrem o smaku banana świetnie komponuje się z czekoladowym ciastem biszkoptowym, czy to w przekładanym, czy w roladzie.Do zrobienia kremu potrzebujesz- 1/2 litra mleka- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 2 łyżki mąki pszennej- 1/2 szklanki cukru- 200 g masła- 2 cukry waniliowe- żółtko jajka- 3 dojrzałe banany i odrobinę soku z cytryny.Do miseczki wlej pół szklanki zimnego mleka i dodaj(...)jednolitą masę, dodaj odrobinę cytryny, aby nie szczerniał. Dodaj do budyniu z masłem.Wymieszaj.Wyłóż na biszkopt dowolnie, jak lubisz.Ja zrobiłam cienki biszkopt, podzieliłam na 3 części, przełożyłam kremem i wstawiłam do lodówki, aby się schłodziło. SMACZNEGO>CMOK
Pasje JolkiKrem z twarożku nie jest tak ciężki jak kremy z samego masła, mimo to nadaje się świetnie do dekoracji babeczek i zachowuje kształt wyciśniętych szprycą ozdób dzięki dodaniu śmietanfixu (lub innego utrwalacza do bitej śmietany).Składniki:200 g twarożku na sernik (lub miękkiego białego sera)1 kostka masła4 łyżki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 śmietanfixMasło wyciągamy wcześniej z lodówki i kroimy(...)male kawałki.Miksujemy ser z cukrem i śmietanfixem. Dodajemy po łyżce miękkie masło i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.Delikatny krem z twarożkuSmacznego!ciastkożercy
CiastkozercyKrem cytrynowy Krem cytrynowy to rześka (i lżejsza) wersja kremu budyniowego. Świetnie nada się jako dodatek do cytrynowych babeczek (np. takich lub takich), a także do przekładania tortów, ciast czy tart. Składniki:1 budyń waniliowy1,5 szklanki mleka3 łyżki cukru1 kostka masłaskórka z połówki cytrynyaromat cytrynowyżółty barwnik spożywczy (opcjonalne) Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na mniejsze
CiastkozercyUwielbiam zupy krem. Niektórzy mówią, że zupa-krem to taka papka dla niemowlaka... , że wolą kawałki całych warzyw, pływające w zupie. Wiadomo - są gusta i guściki. Ja jednak pozostanę przy zupach kremowych. Lubię tą gładką strukturę, gęstą, aromatyczną. A jak chcę pochrupać - posypuję zupę prażonymi nasionami lub zajadam ją z grzanką ;)Składniki:* 350 g marchwi* 100 g selera(...)warzyw, zwiększyć ogień i smażyć, aż marchew i seler zaczną się rumienić.Do podsmażonych warzyw wlać bulion - gotować do momentu, aż warzywa całkiem zmiękną.Ugotowaną zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Dodać łyżkę posiekanych liści kolendry.Przed podaniem zupę posypać świeżymi liśćmi kolendry. Podawać samą lub z grzanką. Smacznego
kolorowotorcikowoszklanki mleko, 3/4 szklanki olej, 1,5 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, 1 opakowanie przyprawa do piernika, 4 łyżki miód wielokwiatowy, - w opisie krem budyniowy, 1 opakowanie polewa czekoladowa, - ile potrzeba posypka kolorowa wszystkie składniki mikserem dobrze wymieszać z do powstania pęcherzyków powietrza keksówka 24x15 wysmarowana olejem i tartą bułką przełożyć ciasto do formy(...)wystudzić 200 ml mleka zagotować z 2 łyżkami cukru i zagęścić budyniem czekoladowym wymieszanym w 150 ml mleka zimnego - budyń mocno wystudzić miękkie masło 1/2 kostki mikserem utrzeć na krem z budyniem piernik wystudzony przeciąć na połowę i nałożyć krem budyniowy, przykryć drugą połową polewę przygotować wg opisu na opakowaniu, posmarować wierzch piernika i posypać kolorową posypką i odstawić
W Mojej Kuchni Lubięoknem typowo jesienna pogoda... Trzeba więc trochę ocieplić i osłodzić atmosferę pysznym ciastem:) Proponuję puszysty biszkopt, przełożony kremem budyniowym i dżemem, pokryty pyszną masą śmietanową. Zaręczam, że na jednym kawałku się nie skończy! Biszkopt: 6 jajek, szklanka cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka(...)wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 23x33cm. Piec około 35-40 minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części. Krem budyniowy: 500ml mleka, 2 budynie śmietankowe, 2 łyżki cukru waniliowego, 200g masła, 2 łyżki cukru. W trosze mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować
Z miłości do słodkościSzarlotka z kremem i kokosową posypką to popisowe ciacho dla każdego kto chce zabłysnąć wśród znajomych czymś pospolicie smacznym, a jednocześnie bardzo nietuzinkowym. Pomysł na tę szarlotkę najpierw narodził się w mojej głowie, przepis znalazłam na blogu arabeskawaniliowa.pl . Trochę poprzerabiałam, jak to jak i powstało pyszne ciacho. Pierwszy raz zrobiłam je na przyjęcie do mojej przyjaciółki i muszę przyznać(...)wyszło ;] ) Dlaczego ta szarlotka jest taka pyszna? Idealnie dobrane składniki i zróżnicowane tekstury tego ciasta sprawiają, że z chęcią sięgasz po drugi kawałek. Miękki biszkopt, smaczne i nieprzesłodzone jabłka, krem rozpływający się w ustach i prażony kokos. Taka kompozycja smaków i tekstur sprawia, że ciasto bardzo szybko znika z talerza. Nie ma się co dziwić, że szarlotka rozeszła się
SmartBake.pl