ciasto może stać się Twoim ulubionym deserem! Najlepsza wuzetka, jaką do tej pory jadłam – czyli wu zetka z porzeczkowym kremem. Wuzetka z porzeczkami jest niezwykle puszysta i delikatna. Dzięki dodatkowi porzeczek ciasto jest lekko orzeźwiające, a także pięknie wygląda. Zobacz, jak zrobić to pyszne kultowe ciasto w nowej odsłonie! Z jakich warstw składa się ta wuzetka z porzeczkami? kakaowy(...)biszkopt z olejem śmietanowy krem z porzeczkami polewa czekoladowa Możesz również skorzystać z tego przepisu i stworzyć krem do ciasta z innymi owocami – zamiast porzeczek możesz użyć np. truskawek, malin, borówek, czy też śliwek. Dokładny przepis na wuzetkę znajdziesz poniżej. Sprawdź również inne przepisy na ciasta z kremem: ciasto Nesquik z czekoladowym kremem lekkie ciasto z puszystym mlecznym kremem
Via GustoTort obsypany kwiatami – pomysł na dekorację Tort obsypany kwiatami to prosta dekoracja, którą można wykonać nie mając specjalnych umiejętności. Wystarczy krem, odpowiednie końcówki (tylki) i trochę czasu. Malutkie kwiaty wykonane są tylką Wilton 16, liście tylką Wilton 352, a dolny pasek tylką Wilton 21. Aby uzyskać różowe refleksy na kwiatkach wystarczy we wnętrzu worka cukierniczego, przed nałożeniem do niego jasnego(...)kremu, zrobić kilka smug na jego ściankach barwnikiem w żelu naniesionym na wykałaczkę. Przy wyciskaniu kremu będzie się on zabarwiał delikatnie i nierównomiernie na brzegach. Krem do dekoracji można wybrać dowolny, byle był wystarczająco miękki, bo tylka 16 jest mała, ale musi być też wystarczająco sztywny, by wzór był wyraźny. Po raz pierwszy wypróbowałam krem maślany (buttercream frosting) i jestem
Trzeci talerzPolska. Ciasta i desery” Ewy Aszkiewicz trafiłam na staropolski deser przygotowywany właśnie na to święto. Oczywiście przepis został zaadaptowany do bardziej współczesnych czasów. Składa się on z 3 budyniowych kremów: czekoladowego, waniliowego i śmietankowego wzbogaconych dodatkowo o kakao, szafran, wiórki kokosowe itp. Trzy różne kremy mają symbolizować Trzech Króli. To bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu propozycja, z łatwo dostępnych(...)składników. Przed podaniem deser warto schłodzić oraz posypać go odrobiną startej czekolady :) Składniki (na 6-8 porcji): Krem czekoladowy: 1 op. budyniu czekoladowego 2 szklanki mleka 1 łyżeczka masła 2 czubate łyżki cukru 2 łyżki drobno posiekanych rodzynek 1 czubata łyżeczka kakao 1 czubata łyżka cukru (do kakao) 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego Krem waniliowy: 1 op. budyniu waniliowego
MyCookBook.plWafelki z mleczną masą i czekoladowo-nugatowym kremem z kawałkami orzechów laskowych - opis, którego nie trzeba komentować i zbytnio zachwalać. Domowy batonik przeznaczony dla fanów czekolady, orzechów laskowych, Nutelli i przede wszystkim wafelków Knoppers. Polecam!Wafelki z Mleczną Masą i Czekoladowo-Nugatowym Kremem z Kawałkami Orzechów Laskowych (a'la Knoppers) - Składniki:Masa mleczna:125 ml mleka1/2 szklanki cukru2,5 szklanki(...)waniliowy Masa orzechowa:100 g masła350 g kremu orzechowego np. Nutellałyżka kakao50 g zmielonych orzechów50 g drobno posiekanych orzechów laskowych Polewa:100 g czekolady mlecznej (lub 50 g gorzkiej i 50 g mlecznej)55 g masłaponadto:3 duże
Słodka StronaCiastka maślane z kremem kawowym...Idealnie kruche i rozpływające się w ustach ciastka.Przełożone maślanym kremem.Całość dopełniona smakiem i aromatem kawy.Idealne do kawy czy herbaty.Pycha!Składniki:Ciastka:250 g masła;2 ugotowane żółtka;50 g cukru pudru;300 g mąki pszennej;1 czubata łyżeczka kawy mielonej.Krem:2 jaja;100 g cukru pudru;200 g masła;40 ml zimnej, mocnej kawy(...)wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 8 - 10 minut.Upieczone ciastka wystudzić.Krem:Jaja wraz z cukrem miksować na parze, aż do uzyskania puszytej masy. Następnie ściągnąć znad pary i miksować jeszcze przez chwilę. Wystudzić.Masło utrzeć mikserem, dodając do niego po łyżeczce masy
Gospodyni MiejskaJest dość pracochłonne a lista składników może odstraszać ale jest naprawdę bardzo smaczne. Biszkopt białkowo-kakaowy po upieczeniu wychodzi wysoki a białe fragmenty są naprawdę śnieżno białe. Do tego krem z cappuccino i biszkopciki nasączone kawą i likierem kawowym w połączeniu tworzą niezwykłe kawowe doznanie. Przepis znaleziony w gazetce "Prześlij przepis". Wprowadziłam kilka zmian, min. mniej masła do kremu oraz(...)kakao.Ciasta wylewać na przemian, raz ciemne raz jasne, do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40-50 minut w temperaturze 180°C, następnie wystudzić i przekroić na pół.Krem - jajko i cukier zmiksować na puszystą masę, dodać 1/2 szklanki mleka oraz obie mąki. Pozostałe mleko zagotować a następnie dodać mieszankę i gotować do zgęstnienia, wystudzić. Budyń zmiksować z masłem
Złote przepisyzajmuje trochę czasu, ale nic nie sprawia większej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis do wypróbowania.Składniki:Ciasto:500-550 g mąki100 g masła100 g cukru (ja użyłem trzcinowego)2 jaja3 łyżki śmietany3(...)rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i pszenną, dokładnie mieszamy i dodajemy do wrzącego mleka, energicznie mieszając gotujemy przez ok. 3 min. Studzimy. Masło ubijamy z cukrem waniliowym na jasny krem, potem po trochę na raz dodajemy przestudzony budyń (ważne, aby budyń był w temperaturze pokojowej, jeżeli będzie ciepły, to masło się roztopi i krem będzie zbyt rzadki). Krem ubijamy przez
Kuchnia ŁukaszaCiasto Opera to francuski słodki wypiek , w którym nasączone syropem kawowym ciasto migdałowe , tak zwane Joconde przełożone jest kremem czekoladowym oraz kremem kawowym. Całość pokryta jest polewą czekoladową. To ciasto jest prawdziwym rarytasem dla wszystkich fanów deserów z kawą , albowiem zarówno krem jak i syrop, które znajdują się w tym cieście ją zawierają. W przypadku kremu jest to dodatek kawy(...)części, gdyż w sumie potrzebne są nam trzy równe blaty ciasta. Kiedy ciasto migdałowe mam już gotowe robię ganache czekoladowy . Jego przygotowanie jest bardzo proste i ogólnie dość szybkie. Krem kawowy zajmuje najwięcej czasu i jest najbardziej skomplikowanym elementem tego deseru. Podstawą tego kremu są utarte na puszystą masę żółta jajek, do których do żółtek wolnym strumieniem wlewany jest gorący
MeCooksLekkie ciasto z mlecznym kremem, które może stać się zarówno zdrową przekąską, jak i doskonałym zamiennikiem pełnowartościowego posiłku. Przygotowanie tego ciasta z puszystym kremem i owsianymi ciasteczkami jest proste i nie wymaga pieczenia. W przepisie na to mleczne ciasto użyłam Milkshake MoiMüv , czyli wysokobiałkowy produkt marki GymBeam. Ten mleczny shake dodaje oryginalnego smaku kremowi, a także sprawia, że ciasto jest(...)lekkie, ale zawiera dużą ilość białka. Dodatkowym składnikiem w kremie jest odżywka białkowa lub shake w proszku, czyli tzw. Smart Meal. Ten składnik dodaje kremowi gęstości i oczywiście składników odżywczych. Ja użyłam Smart Vege Meal Shake marki GymBeam – jednak uprzedzam, że ten shake uzależnia! Pysznie smakuje, a dodatkowo jest sycący, dzięki czemu można go potraktować jako pełnowartościowy i odpowiednio
Via Gustosię zaczęło. Wieczorem zaczęłam przeglądać, a takich książek nie czytam od deski do deski, więc wpadłam na dwieście trzydziestą którąś i się zakochałam. Tam były Eklerki z kawowym kremem. Ochhh! Ale teraz dylemat, eklerki na bank będą, ale z Advocatem, czy te kawowe? A ja jak nie wiem co wybrać, wybieram wszystko! Więc postanowiłam połączyć wszystko! A do tego jakiś(...)wyglądu bym się doczepiła, ale u mnie to normalne. Powiem Wam tylko, że warto ubrudzić te wszystkie garnki, warto poświęcić ten czas. Z książki wykorzystałam przepis na krem kawowy i polewę czekoladową, przepis na ciasto w tej książce dla mnie okazał się lekkim niewypałem. Cóż, po przeczytaniu przepisu już miałam wątpliwości, ale co ja tam wiem Blondynka jedna
Blondynka GotujeBezglutenowy biszkopt- na migdałach, przełożony prostą masą kajmakową na kremówce i mascarpone- dzięki czemu krem jest delikatny- posypany krokantem z orzechów włoskich.Blaty biszkoptu zostały posmarowane dżemem malinowym z dodatkiem soku z cytryny, po to, by całość nie była zbyt słodka.Miałam zrobić biszkopt od Filozofii Smaku, ale postanowiłam zarezerwować go sobie na inny termin i tym razem zrobiłam(...)stopniach przez 20-25 minut (do suchego patyczka).Po ostudzeniu biszkopt przekroić na pół, by powstał kwadrat.Krem kajmakowy:Schłodzoną kremówkę ubić, dodać mascarpone i kajmak.Delikatnie, ale dokładnie krem wymieszać i wstawić do lodówki na minimum 30 min.Przygotowanie:Na jeden kakaowy blat nałożyć dżem wymieszany z sokiem z cytryny, potem krem kajmakowy, przełożyć drugim blatem, który również uprzednio smarujemy dżemem
Kraina Miodem Płynącaciasto po prostu nie może się nie udać, a do tego jest bardzo, baaardzo smaczne :)))Spód czekoladowy na bazie ciasteczek, kolejno: masa grysikowa- gęsta i kremowa- oraz cudowny krem cytrynowy, który znacie już z poprzedniego wpisu...… Och, pokochacie je od pierwszego kęsa :)))Spód czekoladowy:* ciastka- 300 g (np. BelVita kakaowe)* masło- 120 gMasa grysikowa:* kasza manna- 1/2 szklanki* mleko(...)małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do lodówki.Masa grysikowa:Do mleka wsypać kaszę mannę wraz z cukrem i gotować, aż masa zgęstnieje.Dodać masło i dokładnie wymieszać.Krem cytrynowy:Żółtka utrzeć z cukrem, wlać sok z cytryny wraz ze skórką i dodać masło.Podgrzewać na małym ogniu, aż do zgęstnienia kremu (około 6 minut).Wykonanie:Na ciasteczkowy spód
Kraina Miodem Płynącazeszłym roku na moim świątecznym stole największą popularnością cieszyły się ptysie z łososiowym musem. W tym roku postanowiłam na Święta również przygotować jakieś niestandardowe ptysie z kremem. Zaczęłam troszkę kombinować i z tych kombinacji wyszedł mi pyszny krem czekoladowo-śliwkowo-rumowy. Również ptysie przygotowałam w innej -niż klasyczna- wersji używając zamiast masła zdrowszego oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem(...)również podmieniać masło czy olej w klasycznych przepisach, jak te właśnie ptysie czy na przykład Focaccia na oleju rzepakowym lub Murzynek z malinami na oleju. Zapraszam na ptysie z kremem dla dorosłych… ;)!Ptysie z kremem czekoladowo-śliwkowo-rumowymSkładniki (na ok. 20 szt.):1 szklanka mąki1 szklanka wody1/4 szklanki olejuszczypta soli3 jajkaKrem:200 g suszonych śliwekok 200 ml wody1 łyżka
UgotujmyTo.plśliwki w pełni, nie mogło zatem zabraknąć na moim blogu ciasta ze śliwkami:) Nie jest to jednak tradycyjny placek:) Moje Dzieci bardzo chciały zjeść "jakieś" ciasto ze śliwkami i kremem, więc tak oto powstał biszkopt w zdrowszej wersji, bo z mąki owsianej, który przełożyłam kremem na bazie budyniu i mascarpone. Na wierzch ułożyłam duże, jędrne i słodkie śliwki, które uprzednio(...)powodzeniem może uchodzić za torcik:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA BISZKOPT OWSIANY:3 jaja1/3 szklanki + 1 łyżka cukru3 czubate łyżki mąki owsianej*1 łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki gorącej wodySKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:1 opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem (60 g)400 ml mleka 3/2 %250 g mascarpone4 łyżki cukru pudru (lub więcej/mniej według uznania)SKŁADNIKI NA KARMELIZOWANE ŚLIWKI
Słodko-Słony Świat IlonyTarta z kremem z białej czekolady i granatem...Maślany, kruchy spód.Krem śmietanowy ze słodką, białą czekoladą.Soczyste, czerwone ziarenka granatu.Zapraszam! Składniki:Ciasto:200 g mąki pszennej;100 g zimnego masła;80 g cukru pudru;2 żółtka jaj;Szczypta soli.Krem:400 g słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;200 g białej czekolady;Owoc granatu.Sposób przygotowania:Z mąki(...)minut, po czym ściągnąć papier z grochem/fasolą i piec ciasto kolejne 5 minut, aż do zarumienienia.Upieczone ciasto wystudzić.Granat pokroić, oddzielić ziarenka owocu od skóry.W międzyczasie przygotować krem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej tj. czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do szklanej miseczki. Miseczkę położyć na rondelek z gotującą się wodą i rozpuszczać czekoladę stale mieszając. Rozpuszczoną czekoladę
Gospodyni MiejskaTort który zachwycił wszystkich moich domowników, zniknął zanim zdążyłam się nacieszyć jego smakiem. Dla mnie ciasto idealne, krucha beza, orzechowo-czekoladowy krem i kwaśne powidła. Po prostu niebo w gębie. Ciężko się od niego oderwać.Mój mąż, który zazwyczaj umie zapanować nad "słodyczowym" głodem przy tym torcie zrezygnował z talerzyka i podjadał go widelcem prosto z formy JCiasto oczywiście może(...)przypaść do gustu osobą nie lubiącym bardzo słodkich wypieków, ale niestety beza ma to do siebie, że musi być słodka.Tort bezowy z kremem orzechowym ala Ferrero Rocher i powidłamiSkładniki:Beza:6 białek w temperaturze pokojowej1 szklanka drobnego cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka octuKrem:250 g serka mascarpone200 g nutelli100 g gorzkiej czekoladypół szklanki drobno posiekanych orzechów laskowychokoło
Mania GotowaniaBabeczki z kremem malinowymSezon na letnie owoce właśnie się zaczyna, więc korzystając z okazji, że coraz łatwiej dostać je w sklepach, postanowiłam upiec babeczki z malinami. Czekoladowe muffinki z kostką gorzkiej czekolady w środku świetnie komponują się z delikatnym kremem z serka mascarpone i malin - w dodatku są dziecinnie proste do zrobienia.Składniki na babeczki czekoladoweSkładniki na krem malinowy(...)opcjonalnie)+ maliny i listki mięty do dekoracjiBabeczki przygotowujemy według przepisu.Pieczemy około 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. W dużej misce miksujemy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Jeśli chcemy, żeby krem był nieco mniej "sztywny" możemy dodać trochę więcej śmietany kremówki.Babeczki wyciągamy z pieca i odstawiamy
CiastkozercyKrem słony karmel powstaje po skarmelizowaniu cukru i wymieszaniu go z masłem. Ma przyjemną gładką teksturę, a jego smak jest wzbogacamy poprzez dodatek soli. Ten krem to prawdziwa poezja smaków , połączenie tego co smakuje nam najbardziej Słodycz cukru , przełamana odrobiną soli , a wszystko to połączone gładką teksturą masła . Już sam proces przygotowywania sprowadza do kuchni wrażliwe nosy domowników, a każdy(...)jest w istocie. Zapach jest cudowny. Zapach, smak, konsystencja przywołuje dzieciństwo. Przypomniały mi się cukierki krówki , w papierkowych opakowaniach, sprzedawane na wagę na pobliskim targu. Proces przygotowania kremu słony karmel do najłatwiejszych nie należy, ale każdy na pewno sobie z nim poradzi. Trudność polega przede wszystkim na odpowiednim podgrzaniu cukru, powyżej 168*C ( o procesie karmelizacji możesz poczytać w artykule
SmartBake.plKrem jabłkowy, inaczej apple curd to pochodna popularnego lemon curd (kremu cytrynowego). Krem cytrynowy jest bardzo rozpowszechniony ze względu na swój intensywnie cytrynowy smak . Apple curd to jego odpowiednik z dodatkiem pysznych jabłek. Najczęściej stosuje się go nie tylko jako dodatek do deserów , ale również jako dodatek do chleba , naleśników , mięs … itp Z czego zrobiony jest Krem jabłkowy? Podstawowym(...)składnikiem kremu jabłkowego są oczywiście… jabłka . Od nich wszystko zależy. Jeżeli użyjesz jabłek kwaskowych nasz krem będzie bardzo kwaśny, w konsekwencji aby zbalansować smak dodasz więcej cukru lub mniej soku z cytryny. Z doświadczenia wiem, że najlepsze są te słodkie, miękkie, lekko przejrzałe jabłka, których żaden domownik już się nie tyka. Wystarczy je obrać, pokroić i lekko rozprażyć
SmartBake.plBardzo prosty do przygotowania, z łatwo dostępnych składników i... pyszny! Przygotowałam ten krem do TYCH wegańskich muffinek. Krem kokosowy z tego przepisu dokonały jest także jako nadzienie do naleśników (właśnie w ten sposób zjedliśmy to, co zostało), ale również do chleba. Z powodzeniem też możecie użyć kremu podczas przygotowywania przeróżnych wypieków. Dodaję ten przepis jeszcze raz osobno dla tych, którzy(...)będą szukać samego kremu jako dodatku do czegokolwiek. Z pewnością przyda się podczas planowania śniadań, czy wypieków (również świątecznych). Składniki: 3 szkl. wiórków kokosowych (250g) 3 szkl. mleka sojowego 3 łyżki ksylitolu 1 łyżka oleju kokosowego Sposób przygotowania: Wiórki wraz z olejem kokosowym oraz ksylitolem rozdrabiamy w misce ręcznym blenderem. Wiórki pod wpływem tego działania powinny puścić olej. Uwaga - można
Kolorowy PrzepisownikMiałam chęć na naleśniki, ale nie chciało mi się sterczeć przy patelni. I tak myśl do głowy przyszła, aby upiec jeden wielki i zwinąć. Udało się, a po przełożeniu kremem borówkowym na mascarpone (niebywale prostym i pysznym) powstała świetna rolada naleśnikowa! Aby takie wielki, naleśnikowy placek dobrze się zwijał nie może być zbyt przesuszony (pieczemy bez termoobiegu), a w cieście(...)przy zwijaniu nie, ale przy przekładaniu lekko zaczęła mi pękać...). Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 jajka 2 łyżki cukru 3/4 szkl. mleka 1 szkl. mąki 2 łyżki oleju rzepakowego Krem borówkowy: 250g mascarpone 5 łyżeczek cukru 200g borówek amerykańskich + borówki do dekoracji Sposób przygotowania: Rolada: Jajka miksujemy z cukrem, następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na ciasto naleśnikowe. Wylewamy na dużą
Kolorowy Przepisownikodporności, buduje i wzmacnia kości wraz z wapniem, dodaje witalności... Opalone dzieci Jeśli chodzi o dorosłych, to mogą się opalać, ale zawsze należy robić to z głową i z kremami z odpowiednimi filtrami. Jednak najmłodsi nie powinni się opalać. Chociaż dalej i w ich przypadku wielu rodzicom wydaje się, że opalone dziecko, to zdrowe dziecko. A trzeba pamiętać(...)cieniu musimy chronić skórę dziecka. Pamiętajmy bowiem, że tam też dociera światło i ciepło, chociaż w mniejszym stopniu. Jak zabezpieczyć skórę dziecka przed słońcem? Podstawą są odpowiednio dobrane kremy z filtrami przeciwsłonecznymi oraz nakrycie głowy. Dla niemowląt i dzieci do lat trzech należy kupować kremy z filtrem SPF 50 i SPF 50+. Dla starszych dzieci wystarczy filtr
Anioszek w kuchnikuchni poszłam na łatwiznę. Robię to baaardzo rzadko, ale tym razem nie żałuję :) biszkopt kakaowy z udziałem cukru migdałowego (i budyniu z białą czekoladą!) przełożyłam, prócz sernika, gotowym kremem... Całość zwieńczyły naturalne posypki od Delecty z linii Decorada, które miałam przyjemność otrzymać w prezencie :) może wyglądem nie grzeszy, bo zdolności do dekorowania po raz kolejny podkreślam(...)cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sernik: 250g serka mascarpone 250g serka ricotta 4 łyżki śmietany 18% 1/2 szkl. cukru drobnego do wypieków 1 jajko Krem: Smak krówka od Delecty około 300ml zimnego mleka Dekoracja: posypki z linii Decorada od Delecty Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy
Kolorowy Przepisownikmojprzepisna.pl | Łabędzie z lekkim kremem adwokatowym Dziś mam dla was przepis na ptysie w lekko innej formie, spróbowałam z ciasta ptysiowego zrobić łabędzie i nadziałam je kremem lekko adwokatowym. Krem jest wam już znany bo bardzo podobny używałam do nadziewania pączków z ziemniakami . Krem na ptysie jest trochę lżejszy, zawiera ubitą śmietanę kremówkę, jest mniej stabilny niż krem do nadziewania(...)pączków. Łabędzie robiłam pierwszy raz, więc proszę się ze mnie nie śmiać za głośno ;). Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej. Inspiracja na ciasto i krem pochodzi z strony Moje wypieki. [:Listonic] Składniki na 12 dużych łabędzi: 1 szklanka wody 125 gr masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka W garnuszku z grubym dnem wlać wodę, dodać masło, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć
moj przepis narodzinne niewielkie przyjęcie urodzinowe :).* Biszkopt piekłam dzień wcześniej, zostawiłam na całą noc w lekko uchylonym piekarniku do całkowitego ostudzenia. Do dekoracji tortu użyłam tego samego kremu co do dekoracji Tort Ombre , uważam że ten krem świetnie nadaje się do dekoracji i jest smaczny, polecam. Składniki na tortownicę 23 cm: 5 jajek rozmiar L w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru(...)równy, delikatnie opadnie ale później będzie stabilniejszy i nie zapadnie nam się np. w środku. Po całkowitym wystudzeniu nożykiem delikatnie oddzielić biszkopt od boków tortownicy. Przekroić na 3 blaty. Krem truskawkowy: 750 gr truskawek (mogą być mrożone, nie trzeba ich rozmrażać) 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce zimnej wody
moj przepis namamcia zawsze robiła mojemu bratu, i to zazwyczaj na Święta. Postanowiłam odświeżyć sobie jego smak. Wiem, że było pyszne, słodkie, z dużą ilością bakalii,wiśni i z pysznym orzechowym kremem. Orzechy były sparzone na mleku, a bakalie zatopione w galaretko-podobnej warstwie. Zrobiłam. I wszystko co napisałam wyżej jest prawdą. Może oprócz jednego, ciasto nie jest aż tak słodkie(...)kształt całej kostki. Do podsmażonych jabłek dodajemy posiekane orzechy, rodzynki i wiśnie ze słoiczka. Wszystko zalewamy dwiema galaretkami, rozpuszczonymi 0,5 litra wrzącej wody. Mieszamy i pozostawiamy do zgęstnienia.Krem orzechowy:0,5 litra mleka 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła 100 g cukru pudru 150 g zmielonych orzechów
Made By Mom And Sonwiem, wiem, że przepisów na lemon curd jest mnóstwo i każdy przygotowywany z innych proporcji, ja również dołączam się do grona wielbicieli tegoż kremu i dzielę się z Wami moim przepisem- może ktoś pokusi się o przygotowanie curdu wg moich proporcji?! :)Zachwycałam się kremem z dodatkiem całych jaj, ale odkąd zrobiłam wersję na samych żółtkach, to już wiem, że jest(...)numer 1- gęsty, aksamitny, kremowy, bardziej esencjonalny i … dużo lepszy, po prostu! :)Krem ten ma szeroki wachlarz zastosowań- jako polewa do ciast, masa do przekładania np. biszkoptowych/bezowych blatów, dodatek do deserów, wypełnienie tart czy ciasteczek.Polecam!Proporcje na 300 ml kremu*:* żółtka- 3 szt.* cytryna- 3 szt. ( sok + skórka z 1 cytryny)* cukier- 100 g* masło- 100 gŻółtka utrzeć z cukrem
Kraina Miodem Płynącarównie smaczne,jednak przgotowane w okrągłej foremce jako tort prezentuje się bardziej odświętnie.Składniki na spód: 6 jajek150 g cukru115 g mąki pszennej25 g kakao40 g roztopionego masłaPrzepis na krem serowyznajdziesz tutaj Składniki na polewę:50 g masła2 łyżki cukru3-4 łyżki wody2 czubate łyżki kakaoDodatkowo:4-5 łyżek dżemu,u mnie jeżynowy3/4 szklanki ponczuWykonanie:utrzeć żółtka z połową(...)minut,do suchego patyczka.Autorka proponuje tortownicę o przekroju 23 cm,proponowałabym jednak użyć większej ,przynajmniej 26 cm.Początkowo studzić w foremce,następnie odpiąć obręcz i studzić na kratcewykonać krem z przepisu tutajprzygotować poncz.Do 3/4 szklanki zaparzonej,osłodzonej i ostudzonej herbaty dodać 2-3 łyżki rumu ,bądź innego alkoholu np. amaretto lub likieru pomarańczowego wystudzone ciasto przekroić na pół
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cynamonu. Nie wiem jak Wam, ale te dwie nuty zapachowe wykołują u mnie obrazy śniegu, choinki i Wigilii. Kiedy zobaczyłam na słynnej stronie „Moje wypieki” babeczki pomarańczowe z cynamonowym kremem pomyślałam: "Kwintesencja Bożego Narodzenia." Nie byłabym sobą, gdybym nie wypróbowała tego przepisu i wierzcie Mi, było warto. Polecam (nie tylko w czasie świąt:))Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera(...)babeczekSkładniki:1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej¾ szklanki drobnego cukru do wypieków170g masła3 jajka2 łyżki soku z pomarańczy2 łyżeczki proszku do pieczeniaSkórka otarta z dwóch pomarańczy50g kropelek czekoladowychNa krem:500ml śmietany kremówki 36%4 łyżki serka mascarpone2 łyżki cukru pudru1 łyżeczka cynamonuPrzy pomocy miksera ucieramy masło wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim cały
Kolizje Smakówlepszego, w takie chłodne dni niż kubek aromatycznego, rozgrzewającego kremu … najlepiej z pieczonego kalafiora. Zwykle krem z kalafiora robię bardziej łagodny, ale do tak pieczonego kalafiora pomyślałam sobie, że kmin i curry fajnie podkręcą jego smak. Krem wyszedł bardzo aromatyczny i wszystkim bardzo smakował. Taka zimowa wersja kremu z kalafiora warta jest zdecydowanie wypróbowania… u nas już zagości(...)stałe Krem z kalafiora pieczonegoSkładniki:1 średni kalafior1 cebula2 ząbki czosnku2 litry bulionu1 łyżka masła3 łyżki oliwy1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego1 -2 łyżeczki currysól, pieprzolej rzepakowy/oliwa do pieczenia1. Kalafiora opłukać, pokroić na mniejsze części, włożyć je na blaszkę, skropić olejem/oliwą i lekko osolić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut aż kalafior lekko zbrązowieje
UgotujmyTo.plNajsłodsze są powroty, dlatego witam Was ponownie pysznym, obłędnie słodkim tortem bezowym przełożonym dla równowagi delikatnym cytrynowym kremem z mascarpone, kremówki i domowego lemon curd. Chrupiąca beza z zewnątrz, piankowa w środku, wspaniale orzeźwiające cytrynowe nadzienie i cała masa soczystych, świeżych owoców lata takich jak truskawki, maliny, czarne i czerwone porzeczki, czereśnie i agrest - to moje słodkie Dzień dobry(...)dużych białek 420 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki białego octu winnego lub spirytusowegoSKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY: 400 ml kremówki 36% 250 g serka mascarpone 6 czubatych łyżek domowego lemon curd (przepis na blogu
Słodko-Słony Świat IlonyTorcik bezowy- z jabłkami w cynamonie i kremem śmietankowym z makiem(orzeźwiający, słodki , przyjemny w smaku , idealny na prezent) Ostatnio moja przyjaciółka obchodziła swoje urodziny i powstało pytanie co kupić ? Nie miałem zielonego pojęcia. Wpadłem na pomysł, że zrobię jej mały torcik (wyszedł większy niż planowałem).Jeszcze raz wszystkiego najlepszego ;) Składniki:Beza:- 6 białek- ok. 300 g cukru(...)pudru-2 łyżki mąki ziemniaczanej - szczypta soli Krem:- duże opakowanie budyniu śmietankowego (na 3/4l mleka) - 100 g masła-3/4 szklanki makuJabłka:- 4 duże jabłka- małe opakowanie kisielu jabłkowego lub cytrynowego- 4 czubate łyżki cukru - pół opakowania cynamonu - 100 ml soku jabłkowego lub wodySposób przygotowania:1.Beza:Białka ubić z odrobina soli na sztywna pianę. Następnie
Gotuj Z MuzykąPrzepyszne, mocno czekoladowe babeczki z kakaowym kremem - klasyka wśród łakoci.Mało kto jest w stanie się nim oprzeć, a fani czekolady z pewnością nie przejdą obok nich obojętnie. Spody babeczek są delikatne w smaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Masa na bazie kremówki i serka mascarpone o bardzo kremowej, aksamitnej konsystencji. Czekoladowe Babeczki z Kremem(...)pieczenia3/4 szklanki cukru1/2 szklanki śmietany 12 lub 18%cukier waniliowyszczypta solikrem: 300 ml śmietanki kremówki 30%200 g serka mascarpone2 czubate łyżki kakaook. 4 łyżki cukru pudruCzekoladowe Babeczki z Kremem Kakaowym - Sposób przygotowania:Ciasto:W niewielkim rondelku roztapiamy masło razem z połamaną czekoladą (60g). Następnie ściągamy z ognia, dodajemy kakao i energicznie mieszamy do połączenia składników. Studzimy.Mąkę przesiewamy
Słodka Stronawybieraliśmy się na spacer ulicami naszego miasta w poszukiwaniu tych najlepszych. Liczyło się dla nas wszystko: idealne ptysiowe ciasto - winno być chrupkie i jednocześnie rozpływać się w ustach, delikatny krem - nietłusty, o aksamitnej konsystencji, najlepiej budyniowy, choć inne również wchodziły w grę oraz polewa - najlepiej czekolada lub kajmak. Sądzę, że przez trzy lata szkoły zdążyliśmy zwiedzić większość słodkich witryn Wrocławia(...)zazdrościć, głównie dlatego, że są po prostu domowe. A jak smakują? Przekonajcie się sami! :) Powiem tylko, że pachną wanilią, a ich słodycz jest idealnie wyważona, zaś klasyczny krem pâtissière nie ma sobie równych!Składniki na ciasto parzone (na 30-40 sztuk):2 szklanki wody250 g masła2 szklanki mąki pszennej8 jajekW garnku zagotować masło z wodą, a następnie
Food Squareowocami… Do przygotowania tortu użyłam domowej konfitury z czeremchy z dodatkiem czekolady i cynamonu, różanego cukru pudru, cassia własnej roboty i szlachetnej czekolady do dekoracji. Puszysty krem różany na bazie serka mascarpone świetnie łączy się z wilgotnym i sprężysty ciastem batatowym z korzennym akcentem. Jeśli nie macie jakiegoś składnika nie przejmujcie się, w przepisie znajdziecie też(...)położyć na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 50 minut. Upiec do miękkości sprawdzając patyczkiem. Wystudzić, usunąć skórę, miąższ zmiksować w melakserze.Przygotować krem różany: masło utrzeć z różanym cukrem pudrem na puszystą masę (ok. 4 minuty przy pomocy miksera). Stopniowo dodawać po łyżce serka, ucierając kolejne 1-2 minuty. Odstawić do lodówki
SzczyptaSmaQCzekoladowe babeczki z kremem i granatem - prezentują się równie dobrze, co smakują. Gorzka czekolada świetnie komponuje się z delikatnym kremem z twarożku, lekko cierpki granat dopełnia całości.Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szkladnki cukru2 lyżeczki cukru waniliowego2 łyżki gorzkiego kakao0,5 tabliczki gorzkiej czekolady lub garść czekoladowych dropsów1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mlekaświeży granatSkładniki(...)krem z twarożku:(zobacz link tutaj)Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko oraz pokrojoną w drobne kawałki czekoladę lub dropsy i dokładnie mieszamy.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu
Ciastkozercy