zajmuje trochę czasu, ale nic nie sprawia większej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis do wypróbowania.Składniki:Ciasto:500-550 g mąki100 g masła100 g cukru (ja użyłem trzcinowego)2 jaja3 łyżki śmietany3(...)rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i pszenną, dokładnie mieszamy i dodajemy do wrzącego mleka, energicznie mieszając gotujemy przez ok. 3 min. Studzimy. Masło ubijamy z cukrem waniliowym na jasny krem, potem po trochę na raz dodajemy przestudzony budyń (ważne, aby budyń był w temperaturze pokojowej, jeżeli będzie ciepły, to masło się roztopi i krem będzie zbyt rzadki). Krem ubijamy przez
Kuchnia ŁukaszaCiasto Opera to francuski słodki wypiek , w którym nasączone syropem kawowym ciasto migdałowe , tak zwane Joconde przełożone jest kremem czekoladowym oraz kremem kawowym. Całość pokryta jest polewą czekoladową. To ciasto jest prawdziwym rarytasem dla wszystkich fanów deserów z kawą , albowiem zarówno krem jak i syrop, które znajdują się w tym cieście ją zawierają. W przypadku kremu jest to dodatek kawy(...)części, gdyż w sumie potrzebne są nam trzy równe blaty ciasta. Kiedy ciasto migdałowe mam już gotowe robię ganache czekoladowy . Jego przygotowanie jest bardzo proste i ogólnie dość szybkie. Krem kawowy zajmuje najwięcej czasu i jest najbardziej skomplikowanym elementem tego deseru. Podstawą tego kremu są utarte na puszystą masę żółta jajek, do których do żółtek wolnym strumieniem wlewany jest gorący
MeCooksLekkie ciasto z mlecznym kremem, które może stać się zarówno zdrową przekąską, jak i doskonałym zamiennikiem pełnowartościowego posiłku. Przygotowanie tego ciasta z puszystym kremem i owsianymi ciasteczkami jest proste i nie wymaga pieczenia. W przepisie na to mleczne ciasto użyłam Milkshake MoiMüv , czyli wysokobiałkowy produkt marki GymBeam. Ten mleczny shake dodaje oryginalnego smaku kremowi, a także sprawia, że ciasto jest(...)lekkie, ale zawiera dużą ilość białka. Dodatkowym składnikiem w kremie jest odżywka białkowa lub shake w proszku, czyli tzw. Smart Meal. Ten składnik dodaje kremowi gęstości i oczywiście składników odżywczych. Ja użyłam Smart Vege Meal Shake marki GymBeam – jednak uprzedzam, że ten shake uzależnia! Pysznie smakuje, a dodatkowo jest sycący, dzięki czemu można go potraktować jako pełnowartościowy i odpowiednio
Via Gustosię zaczęło. Wieczorem zaczęłam przeglądać, a takich książek nie czytam od deski do deski, więc wpadłam na dwieście trzydziestą którąś i się zakochałam. Tam były Eklerki z kawowym kremem. Ochhh! Ale teraz dylemat, eklerki na bank będą, ale z Advocatem, czy te kawowe? A ja jak nie wiem co wybrać, wybieram wszystko! Więc postanowiłam połączyć wszystko! A do tego jakiś(...)wyglądu bym się doczepiła, ale u mnie to normalne. Powiem Wam tylko, że warto ubrudzić te wszystkie garnki, warto poświęcić ten czas. Z książki wykorzystałam przepis na krem kawowy i polewę czekoladową, przepis na ciasto w tej książce dla mnie okazał się lekkim niewypałem. Cóż, po przeczytaniu przepisu już miałam wątpliwości, ale co ja tam wiem Blondynka jedna
Blondynka GotujeBezglutenowy biszkopt- na migdałach, przełożony prostą masą kajmakową na kremówce i mascarpone- dzięki czemu krem jest delikatny- posypany krokantem z orzechów włoskich.Blaty biszkoptu zostały posmarowane dżemem malinowym z dodatkiem soku z cytryny, po to, by całość nie była zbyt słodka.Miałam zrobić biszkopt od Filozofii Smaku, ale postanowiłam zarezerwować go sobie na inny termin i tym razem zrobiłam(...)stopniach przez 20-25 minut (do suchego patyczka).Po ostudzeniu biszkopt przekroić na pół, by powstał kwadrat.Krem kajmakowy:Schłodzoną kremówkę ubić, dodać mascarpone i kajmak.Delikatnie, ale dokładnie krem wymieszać i wstawić do lodówki na minimum 30 min.Przygotowanie:Na jeden kakaowy blat nałożyć dżem wymieszany z sokiem z cytryny, potem krem kajmakowy, przełożyć drugim blatem, który również uprzednio smarujemy dżemem
Kraina Miodem Płynącaciasto po prostu nie może się nie udać, a do tego jest bardzo, baaardzo smaczne :)))Spód czekoladowy na bazie ciasteczek, kolejno: masa grysikowa- gęsta i kremowa- oraz cudowny krem cytrynowy, który znacie już z poprzedniego wpisu...… Och, pokochacie je od pierwszego kęsa :)))Spód czekoladowy:* ciastka- 300 g (np. BelVita kakaowe)* masło- 120 gMasa grysikowa:* kasza manna- 1/2 szklanki* mleko(...)małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do lodówki.Masa grysikowa:Do mleka wsypać kaszę mannę wraz z cukrem i gotować, aż masa zgęstnieje.Dodać masło i dokładnie wymieszać.Krem cytrynowy:Żółtka utrzeć z cukrem, wlać sok z cytryny wraz ze skórką i dodać masło.Podgrzewać na małym ogniu, aż do zgęstnienia kremu (około 6 minut).Wykonanie:Na ciasteczkowy spód
Kraina Miodem Płynącazeszłym roku na moim świątecznym stole największą popularnością cieszyły się ptysie z łososiowym musem. W tym roku postanowiłam na Święta również przygotować jakieś niestandardowe ptysie z kremem. Zaczęłam troszkę kombinować i z tych kombinacji wyszedł mi pyszny krem czekoladowo-śliwkowo-rumowy. Również ptysie przygotowałam w innej -niż klasyczna- wersji używając zamiast masła zdrowszego oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem(...)również podmieniać masło czy olej w klasycznych przepisach, jak te właśnie ptysie czy na przykład Focaccia na oleju rzepakowym lub Murzynek z malinami na oleju. Zapraszam na ptysie z kremem dla dorosłych… ;)!Ptysie z kremem czekoladowo-śliwkowo-rumowymSkładniki (na ok. 20 szt.):1 szklanka mąki1 szklanka wody1/4 szklanki olejuszczypta soli3 jajkaKrem:200 g suszonych śliwekok 200 ml wody1 łyżka
UgotujmyTo.plśliwki w pełni, nie mogło zatem zabraknąć na moim blogu ciasta ze śliwkami:) Nie jest to jednak tradycyjny placek:) Moje Dzieci bardzo chciały zjeść "jakieś" ciasto ze śliwkami i kremem, więc tak oto powstał biszkopt w zdrowszej wersji, bo z mąki owsianej, który przełożyłam kremem na bazie budyniu i mascarpone. Na wierzch ułożyłam duże, jędrne i słodkie śliwki, które uprzednio(...)powodzeniem może uchodzić za torcik:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA BISZKOPT OWSIANY:3 jaja1/3 szklanki + 1 łyżka cukru3 czubate łyżki mąki owsianej*1 łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki gorącej wodySKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:1 opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem (60 g)400 ml mleka 3/2 %250 g mascarpone4 łyżki cukru pudru (lub więcej/mniej według uznania)SKŁADNIKI NA KARMELIZOWANE ŚLIWKI
Słodko-Słony Świat IlonyTarta z kremem z białej czekolady i granatem...Maślany, kruchy spód.Krem śmietanowy ze słodką, białą czekoladą.Soczyste, czerwone ziarenka granatu.Zapraszam! Składniki:Ciasto:200 g mąki pszennej;100 g zimnego masła;80 g cukru pudru;2 żółtka jaj;Szczypta soli.Krem:400 g słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;200 g białej czekolady;Owoc granatu.Sposób przygotowania:Z mąki(...)minut, po czym ściągnąć papier z grochem/fasolą i piec ciasto kolejne 5 minut, aż do zarumienienia.Upieczone ciasto wystudzić.Granat pokroić, oddzielić ziarenka owocu od skóry.W międzyczasie przygotować krem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej tj. czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do szklanej miseczki. Miseczkę położyć na rondelek z gotującą się wodą i rozpuszczać czekoladę stale mieszając. Rozpuszczoną czekoladę
Gospodyni MiejskaTort który zachwycił wszystkich moich domowników, zniknął zanim zdążyłam się nacieszyć jego smakiem. Dla mnie ciasto idealne, krucha beza, orzechowo-czekoladowy krem i kwaśne powidła. Po prostu niebo w gębie. Ciężko się od niego oderwać.Mój mąż, który zazwyczaj umie zapanować nad "słodyczowym" głodem przy tym torcie zrezygnował z talerzyka i podjadał go widelcem prosto z formy JCiasto oczywiście może(...)przypaść do gustu osobą nie lubiącym bardzo słodkich wypieków, ale niestety beza ma to do siebie, że musi być słodka.Tort bezowy z kremem orzechowym ala Ferrero Rocher i powidłamiSkładniki:Beza:6 białek w temperaturze pokojowej1 szklanka drobnego cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka octuKrem:250 g serka mascarpone200 g nutelli100 g gorzkiej czekoladypół szklanki drobno posiekanych orzechów laskowychokoło
Mania GotowaniaBabeczki z kremem malinowymSezon na letnie owoce właśnie się zaczyna, więc korzystając z okazji, że coraz łatwiej dostać je w sklepach, postanowiłam upiec babeczki z malinami. Czekoladowe muffinki z kostką gorzkiej czekolady w środku świetnie komponują się z delikatnym kremem z serka mascarpone i malin - w dodatku są dziecinnie proste do zrobienia.Składniki na babeczki czekoladoweSkładniki na krem malinowy(...)opcjonalnie)+ maliny i listki mięty do dekoracjiBabeczki przygotowujemy według przepisu.Pieczemy około 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. W dużej misce miksujemy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Jeśli chcemy, żeby krem był nieco mniej "sztywny" możemy dodać trochę więcej śmietany kremówki.Babeczki wyciągamy z pieca i odstawiamy
CiastkozercyKrem słony karmel powstaje po skarmelizowaniu cukru i wymieszaniu go z masłem. Ma przyjemną gładką teksturę, a jego smak jest wzbogacamy poprzez dodatek soli. Ten krem to prawdziwa poezja smaków , połączenie tego co smakuje nam najbardziej Słodycz cukru , przełamana odrobiną soli , a wszystko to połączone gładką teksturą masła . Już sam proces przygotowywania sprowadza do kuchni wrażliwe nosy domowników, a każdy(...)jest w istocie. Zapach jest cudowny. Zapach, smak, konsystencja przywołuje dzieciństwo. Przypomniały mi się cukierki krówki , w papierkowych opakowaniach, sprzedawane na wagę na pobliskim targu. Proces przygotowania kremu słony karmel do najłatwiejszych nie należy, ale każdy na pewno sobie z nim poradzi. Trudność polega przede wszystkim na odpowiednim podgrzaniu cukru, powyżej 168*C ( o procesie karmelizacji możesz poczytać w artykule
SmartBake.plKrem jabłkowy, inaczej apple curd to pochodna popularnego lemon curd (kremu cytrynowego). Krem cytrynowy jest bardzo rozpowszechniony ze względu na swój intensywnie cytrynowy smak . Apple curd to jego odpowiednik z dodatkiem pysznych jabłek. Najczęściej stosuje się go nie tylko jako dodatek do deserów , ale również jako dodatek do chleba , naleśników , mięs … itp Z czego zrobiony jest Krem jabłkowy? Podstawowym(...)składnikiem kremu jabłkowego są oczywiście… jabłka . Od nich wszystko zależy. Jeżeli użyjesz jabłek kwaskowych nasz krem będzie bardzo kwaśny, w konsekwencji aby zbalansować smak dodasz więcej cukru lub mniej soku z cytryny. Z doświadczenia wiem, że najlepsze są te słodkie, miękkie, lekko przejrzałe jabłka, których żaden domownik już się nie tyka. Wystarczy je obrać, pokroić i lekko rozprażyć
SmartBake.plBardzo prosty do przygotowania, z łatwo dostępnych składników i... pyszny! Przygotowałam ten krem do TYCH wegańskich muffinek. Krem kokosowy z tego przepisu dokonały jest także jako nadzienie do naleśników (właśnie w ten sposób zjedliśmy to, co zostało), ale również do chleba. Z powodzeniem też możecie użyć kremu podczas przygotowywania przeróżnych wypieków. Dodaję ten przepis jeszcze raz osobno dla tych, którzy(...)będą szukać samego kremu jako dodatku do czegokolwiek. Z pewnością przyda się podczas planowania śniadań, czy wypieków (również świątecznych). Składniki: 3 szkl. wiórków kokosowych (250g) 3 szkl. mleka sojowego 3 łyżki ksylitolu 1 łyżka oleju kokosowego Sposób przygotowania: Wiórki wraz z olejem kokosowym oraz ksylitolem rozdrabiamy w misce ręcznym blenderem. Wiórki pod wpływem tego działania powinny puścić olej. Uwaga - można
Kolorowy Przepisownik