kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:84/166)

Sałatka z pieczonych buraków i awokado 242

Sałatka z pieczonych buraków i awokado to pyszna i zdrowa propozycja Madzi na romantyczną kolację we dwoje :) Idealnie dobrane składniki świetnie łączą się ze sobą smakami

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
BIGOS Z KIEŁBASĄ I BOCZKIEM 199

którym się moczyły. Dodajemy kapustę kiszoną (jeśli jest bardzo kwaśna, należy wypłukać ją wcześniej na sicie), a po chwili także suszone borowiki wraz z wodą w której się moczyły. Doprawiamy kminkiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.  Dolewamy pozostałą szklankę bulionu lub wody i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 1 godzinę. W razie potrzeby uzupełniamy bulion(...)końcem dodajemy pokrojoną na plasterki kiełbasę (można wcześniej podsmażyć). Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy (na małej patelni) na 1 łyżce oleju i 1 łyżce masła. Dodajemy łyżkę mąki i mieszamy do połączenia. Dodajemy kilka łyżek kapusty i mieszamy. Przekładamy do garnka z kapustą. Mieszamy i zagotowujemy.  Próbujemy

cool and minty
Kapuśniak po słoweńsku-Vipavska corba 102

Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Miłośnikom kapuśniaku z pewnością przypadnie do gust ta wersja bałkańskiej zupy. Składniki 300 g kapusty kiszonej 150 g białej fasoli 3-4 średniej wielkości ziemniaki 250 g surowego wędzonego boczku 1 łyżka smalcu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 1 liść laurowy(...)Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Fasolę moczymy w wodzie (1,5 l) przez 12 godzin. Następnie gotujemy ją w wodzie, w której się moczyła, z dodatkiem boczku. W osobnym garnku gotujemy kapustę w małej ilości wody, dodając pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy i pieprz ( do miękkości). Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, szklimy

R'n'G Kitchen
Pierogi rusie 166

Pierogi ruskie Tego dania to chyba nikomu nie muszę przedstawiać...? Można je robić różne np. ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem, ze szpinakiem, z ziemniakami i kapustą kiszona, z owocami oraz wiele wiele więcej... Ja zrobiłam pierogi ruskie, a podałam je ze śmietana i skwarkami.  Składniki na farsz:  500 g twarogu tłustego lub półtłustego 500 g ziemniaków(...)nakładać na środek farsz następnie złożyć je na pół i dokładnie zlepić brzegi. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, włożyć pierwszą porcję pierogów. Po zagotowaniu wody i wypłynięciu pierogów gotować je jeszcze ok. 2 minut i wyciągnąć. Z następnymi porcjami pierogów tak samo postępować.   Podawać z skwarkami i ze śmietana.  Smacznego... Gotuj razem ze mną... Zapraszam

Monka gotuje
Sałatka z białej kapusty i pieczarek. 132

Sposób wykonania : Kapustę drobno szatkujemy,marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki,cebulę także kroimy w cienkie plasterki,pieczarki płuczemy i trzemy na tarce w cieniutkie plastry. Mieszamy to wszystko razem,dodajemy przyprawy,cukier,sól,olej i zalewamy wodą. Gotujemy aż nasze warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy starte na tarce o dużych oczkach kiszone ogórki i wlewamy

Przepisy i porady kulinarne
Wigilijne łazanki 181

prawdę przepysznie :) Potrzebujemy: 500 g makaronu "łazanki", 500 g pieczarek, 600 g kapusty kiszonej, 1 duża cebula, 6 ziaren ziela angielskiego, 7 listków laurowych, oliwa z oliwek, sól, pieprz, czosnek Do garnka wlewam ok. 1,5 litra wody. Wrzucam kapustę, ziele angielskie, liście laurowe. Doprawiam solą. Gotuję ok 1 godziny. Na rozgrzaną patelnie wlewam oliwę z oliwek. Posiekaną w drobną

Przepis na Dzień Dobry
Bigos z kapusty mieszanej 114

koncentratu pomidorowego 500 g białej kapusty kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Kapustę kiszoną płuczemy, odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym smalcu z dodatkiem czosnku, dodajemy do kapusty, Grzyby gotujemy do miękkości, kroimy w kostkę lub paski, razem z płynem z ich gotowania, dodajemy

R'n'G Kitchen
Bitki schabowe w sosie słodko-kwaśnym z kluskami śląskimi 138

zagotowujemy wodę, na wrzątek wrzucamy partiami kluski, od wypłynięcia na małym ogniu gotujemy około 3, 4 minuty. Następnie wyjmujemy łyżka cedzakową na durszlak i przelewamy zimną wodą.   Wykładamy ciepłe na talerz z bitkami i polewamy sosem. Ja ko dodatek proponuję ogórki kiszone, lub surówka z kiszonej kapusty. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Tradycyjna Zasmażana Kapusta Kiszona z Boczkiem 38428

kilka ziaren pieprzu 2 łyżeczki kminku ok. 6 łyżek masła Tradycyjna Kapusta Kiszona Zasmażana z Boczkiem - Sposób przygotowania: Kapustę odsączamy z nadmiaru płynu i siekamy. Zalewamy wrzątkiem do pokrycia kapusty. Dodajemy pół łyżeczki soli, cukier, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i kminek. Po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy ok. 50 minut - do miękkości. W międzyczasie podsmażamy na ok. 3 łyżkach masła

Słodka Strona
Postne łazanki z kapusty kiszonej 161

kapusty kiszonej  Składniki :  400 g makaronu łazanki 400 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka olej rzepakowy  sól, pieprz liść laurowy  ziele angielskie Przygotowanie : Kapustę kroimy, przekładamy do garnka, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy, podsmażamy do zeszklenia. Marchewkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kapusta z grochem 135

przyzwyczajenie, może na sentyment- w takim wydaniu smakuje mi najbardziej. Przygotujcie: 1 kg kiszonej kapusty (przed odciśnięciem) 500 g łuskanego grochu ok 800 g ziemniaków 3-4 ziarna ziela angielskiego 5-7 liści laurowych olej średnią cebulę sól pieprz Groch namaczamy przez przynajmniej godzinę, płuczemy i gotujemy do miękkości, lekko soląc pod koniec gotowania. Groch może się lekko rozpadać

Pichceniomania
Kluski ziemniaczane z gulaszem i kapustą 98

łyżeczka mielonej papryki sól, pieprz (do smaku) Kapusta: 300 g kapusty kiszonej 100 ml kwasu z kapusty 100 ml wody 1 liść laurowy 1 cebula 2 łyżki smalcu cukier sól, pieprz Dodatkowo: koperek świeży tymianek     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki gotujemy do miękkości, studzimy. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, mieszamy z mąką

R'n'G Kitchen
Kapusta zasmażana 114

górach, tam kapusta zasmażana smakuje najlepiej.   Kapusta zasmażana Składniki: - 500 g kapusty kiszonej - 150 g boczku wędzonego - 1 cebula - olej - ziele angielskie - liść laurowy - pieprz - szczypta kminku - jeden grzybek suszony - 1 łyżka siekanej natki pietruszki - mąka Przygotowanie: Kapustę płuczemy, odciskamy z nadmiaru wody, kroimy i gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, kminku i grzybka

Kulinarne życie
Paszteciki z kapustą i grzybami. Kapuśniaczki grzybowe 166

dzielimy na 1/2 i rozwałkowujemy i formujemy 2 prostokąty. Farsz: 300 g kiszonej kapusty 200 g pieczarek lub grzybów suszonych 1 cebula 1 liść laurowy szczypta kminku i kilka ziaren ziela angielskiego (roztarte w moździerzu) sól i pieprz do smaku 1 jajko sezam Drobno pokrojoną kapustę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym pokruszonym kminkiem, zielem angielskim

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Świąteczna kapusta z pieczarkami + film 138

liście laurowe 2- 3 łyżki oleju czarny pieprz sól przepis Kiszoną kapustę jeśli będzie zbyt kwaśna opłukujemy w zimnej wodzie, a następnie dość drobno siekamy. Posiekaną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą w takiej ilości aby kapusta była przykryta, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy ją do miękkości około 40 minut, od czasu do czasu mieszamy (w razie potrzeby

Smakowite Dania
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI- IDEALNE DO BARSZCZU 225

szklanki mleka 1 jajko odrobina soli olej do smażenia farsz: 40 dag kiszonej kapusty 10 dag suszonych grzybów u mnie prawdziwki olej do smażenia sól,pieprz, liść laurowy, ziele ang, pieprz w ziarnach do panierowania: jajka bułka tarta Wykonanie: *Suszone grzyby moczymy całą noc, następnie gotujemy do miękkości. Tak samo postępujemy z kapustą( jej nie moczymy) dodając do gotowania liść

Z Majeczką w kuchni
szybkowar-kacze udka pyszne z kapustą i pieczarkami... 174

maśle, przełożyć na talerz na tym tłuszczyku podsmażyć pokrojone pieczarki, wsypać kapustę kiszoną, wlac przyprawę w płynie, wodę i wymieszać zrumienione udka natrzeć kucharkiem, pieprzem majerankiem i ułożyć na kapuście, zamknąć szybkowar 3,5 litra "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu 35 minut szybkowat otworzyć po 30 minutach, sam spuści ciśnienie

W Mojej Kuchni Lubię