kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:79/166)

Pierożki wigilijne z kapustą i grzybami 149

wieczoru. Farsz: 100 g opłukanych suszonych grzybów 3 cebule pokrojone w drobną kostkę pół kilo kiszonej kapusty ugotowana marchewka starta na tarce o dużych oczkach ugotowana pietruszka starta na tarce o dużych oczkach pieprz, sól Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy je do miękkości i kroimy w drobną kostkę. Na patelni smażymy cebulę. Kiedy się zeszkli

Ugotowane pozamiatane
Kapusta zasmażana z kminkiem 241

masło) Przygotowanie: Kapustę odciskamy z nadmiaru soku (ja go wypijam, bo uwielbiam sok z kiszonej kapusty), drobno kroimy, przekładamy do garnka, wlewamy wrzącą wodę (ma przykryć kapustę), dodajemy 2-3 ziarna ziela angielskiego, 1-2 listki laurowe, kilka ziaren pieprzu, wsypujemy cały kminek i gotujemy, aby kminek i przyprawy oddały cały aromat. Gotujemy kapustę do miękkości. Na patelni rozgrzewamy łyżkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kluski śląskie 149

śląsku z podsmażoną cebulką i boczkiem. Agnieszka proponuje podać je z surówką  z kiszonej kapusty, ja bym dorzuciła tu jeszcze roladkę bądź kotlecika. I pomysł na obiad gotowy! Kluski śląskie www.kuchniasmakow.blogspot.com 1 kg ziemnniaków - najlepiej starych mąka ziemniaczana 1 jajko sól Ziemniaki gotujemy. Przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i zostawiamy do przestygnięcia. Do ugniecionych ziemniaków dodajemy

Kuchnia smaków
Placki z kiszonej kapusty 286

Składniki: 500 g kiszonej kapusty 1 mała cebula sól, pieprz, kminek 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 1 jajko Kapustę razem z sokami przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 1 godzinę, aż kapusta będzie miękka. Odcedzamy, studzimy. Zimną kapustę odciskamy z wody i szatkujemy. Z mąki, wody, mleka i jajka przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe

kulinarnyswiatdomi
szybkowar-indycze golonki na kiszonej kapuście z marchwią... 182

każdej strony i przełożyć na talerz do tłuszczyku po golonkach wsypać drobniej pokrojoną kiszoną kapustę, śliwki wędzone pokrojone drobniej, dodać przyprawy, wlać wodę i wymieszać na kapuście ułożyć golonki a na nich obrane marchwie zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu gotować z 35 minut, szybkowar otworzyć po 30 minutach - sam spuści ciśnienie a golonki w tym czasie

W Mojej Kuchni Lubię
ROSYJSKA SOLIANKA Z MIESEM I ZIEMNIAKAMI 167

gęstej, kwaśnej śmietany, plasterkiem cytryny, obficie posypaną natką pietruszki. Do zupy, podczas gotowania, dodaje się oliwki, można też kapary, kiszone zielone pomidory i ogórki. Eksplozja smaków - najlepiej kiedy zupa trochę 'swoje odpocznie' . W Rosji istnieje kilka wersji tejże zupy. Podczas Wielkiego Postu przyrządza się ją z grzybami, kapustą kiszoną lub rybną - ma być postna więc mięsa nie dodaje się . Zdarza(...)średnie ziemniaki 1 cebula +1 opalona cebula do wywaru 1-2 marchewki + 1 marchew do wywaru 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, por, kilka gałązek lubczyku 400g kiszonych ogórków + zalewa (do smaku) 1-2 kiszone zielone pomidory 1 słoiczek zielonych oliwek bez pestek + 1-2 łyżki marynowanych kaparów (ewentualnie) 2 ząbki czosnku ok. 75g koncentratu pomidorowego kilka listków laurowych sól

Moja Książka Kucharska
Młoda kapusta duszona z kiełbasą i koperkiem 121

bigos z kapusty kiszonej. Jestem typowym mięsożercą więc żadnym mięskiem nie pogardzę :). Ten przepis polecam zrobić w większej ilości, bo kapusta odgrzewana zwłaszcza na patelni, na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza. 2 główki młodej kapusty 3 cebule 2 pętka kiełbasy (ok. 30 dag.) sól pieprz pęczek koperku 2 łyżki oleju (do podsmażenia) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kapustę oczyścić, poszatkować. Włożyć(...)garnka, zalać wodą tak, by woda przykrywała kapustę, posolić i zagotować. Gdy kapusta się zagotuje zmniejszyć ogień i na wolnym ogniu gotowaćkapusta będzie miękka. Odcedzić wodę, ale nie do końca, troszkę powinno zostać. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na patelni. Kiełbasę pokroić w półplasterki, dorzucić do cebuli i podsmażyć. Cebulę z kiełbasą wrzucić do kapusty razem z posiekanym

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkami 236

klimatu kuchni azjatyckich). Zapisz przepis Drukuj Składniki 600g kiszonej kapusty 5 plastrów ananasa z puszki (150g) 1 średnie jabłko – słodkie koloru czerwonego (200-250g) 3 łyżeczki cukru Instrukcje Kapustę odciskamy i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Do garnka wlewamy ok. 2 litry wody, wkładamy kapustę i podgrzewamy do wrzenia. Gotujemy przez 15 minut. Następnie odcedzamy kapustę z wody. Do garnka(...)text-align: center;width: 50%;} #gallery-87 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-87 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Najpierw dusimy samą kapustę Pokrojony ananas Pokrojone jabłko Wszystkie składniki razem Duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkami Post Duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Czerwony Kapusniak ala Rumcajs 161

ziemniaków 750g dobrej kiszonej kapusty 3 małe cebule 4 ząbki czosnku 1 średnia marynowana papryka 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 4 łyżeczki przecieru pomidorowego kilka kropli tabasco do smaku:  sól, pieprz, lubczyk, pieprz cayenne Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do bulionu i gotujemy do miękkości

Gotuj z Rumcajsem
ZAPIEKANKA Z KASZANKI, ZIEMNIAKÓW I KAPUSTY KISZONEJ 290

Kolejny przepis z kaszanką w roli głównej, którą serwuję u mnie w domu od czasu do czasu. Może być to pomysł na obiad albo gorącą kolację

Walijskie Pichcenie
Żeberka duszone w kiszonej kapuście 202

Żeberka duszone w kiszonej kapuście - idealne danie na zimowe dni. Rozgrzewa, syci, och jak błogo poczyjesz się po zjedzeniu porcji tych wspaniałości. Doda energii i siły

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos staropolski 143

Bigos to tradycyjna potrawa kuchni staropolskiej składająca się z mięsa i kapusty. Istnieje wiele sposobów przygotowania bigosu i jego odmian. Podstawowe składniki bigosu staropolskiego to w

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Półkruche paszteciki z kapustą i grzybami 143

Czas Przygotowania : 3 h Czas Gotowania : 4 h   Paszteciki z kapustą i grzybami to kolejny przepis który można wykożystać jako danie świąteczne jak również zaserwować rodzinie jako danie obiadowe. Sprawdziłam wiele przepisów i ten właśnie po małej modyfikacji został z nami na lata. Podstawą idealnych pasztecików jest dobra kapusta kiszona ja wykożystuję własną. W przepisie znajdują się grzyby suszone(...)pokrojoną kapustę (ja wykozystuję własej produkcji) pozostawiamy sok ponieważ może się on nam jeszcze przydać. 3 Grzyby blendujemy dodajemy do kapusty z cebuląi podsmażamy na małym ogniu przez kilka minut ciągle mieszając nastepnie wlewamy przecedzony płyn pozostały z gotowania grzybów i gotujemy na małym ogniu do czasu aż odparuje. Kapusta prawdopodobnie nadal jest twarda, dlatego podlewamy ja niewielką ilościa wody

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Podudzia z kurczaka zapiekane w kapuście kiszonej 120

wody,dodać kulki pieprzu,kulki ziela i listki laurowe,gotować z pół godziny pod przykryciem. Odsączyć z wody. Cebulę drobno posiekać, i przesmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Do cebuli dodać odciśniętą kapustę,przesmażyć kilka minut mieszając kilkakrotnie,doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przesmażoną kapustę włożyć do dużego naczynia żaroodpornego. Podudzia z kurczaka oprószyć przyprawą i obsmażyć(...)patelni na rumiano z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego na kapustę kiszoną. Naczynie bez przykrywania wstawić do piekarnika i zapiekać 40 minut w temp. 200 stopni. Spożywać na ciepło z dodatkiem pieczywa lub z innymi ulubionymi dodatkami

Kolorowa kuchnia Elki
Postna kapusta z grzybami 144

pełne garście kapusta kiszona - 1 kg listki laurowe - 2 szt ziele angielskie - 3 ziarenka sól i pieprz olej rzepakowy SemCo   - 4 łyżki cebula - 1 szt Przygotowanie: Grzyby przełożyć do miski, zalać wodą do wymoczenia, na kilka godzin. Z wody wyjąć grzyby łyżką cedzakową do garnka, dodać połowę wody,  w której moczyły się grzyby, gotować kilka minut. Cebulę(...)obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Następnie do grzybów dołożyć dobrze opłukaną i odciśniętą kapustę, oraz przyprawy i cebulę, dusić na wolnym ogniu z olejem do miękkości grzybów i kapusty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml

Kuchnia Danusi
Kasza gryczana zapiekana z jajkami i mozzarellą 85

wyjątkowo, a danie jest bardzo proste do zrobienia. Miałam jajka od młodych kurek, czyli malutkie. Takie są najlepsze do tego dania, najlepiej się tu sprawdzają. Danie to podałam z kapustą kiszoną przygotowaną w mojej ulubionej wersji :)   Kasza gryczana zapiekana z jajkami i mozzarellą 3 porcje 1 szkl. surowej kaszy gryczanej 1,1-3/4 szkl. wody 1 łyżka masła(...)zrobić 3 wgłębienia grzbietem łyżki i wbić w nie po jednym jajku w każdy otwór. Pomiędzy jajka włożyć kulki mozzarelli. Włożyć do gorącego piekarnika na 20 minut. Surówka z kapusty kiszonej 250 g kapusty kiszonej ½ małej cebuli 1 słodkie jabłko 2 łyżki dobrego oleju rzepakowego świeżo mielony pieprz Kapustę drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać i zetrzeć

Posadzone i zjedzone
Kotlety drobiowe (mielone) 97

złoty kolor z obu stron.   Podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami (gotowanymi, smażonymi, pieczonymi).     Do kotletów drobiowych polecam też… * Surówkę z marchewki * Surówkę ze świeżej kapusty „Colesław” * Kalafiora duszonego w śmietanie * Cukinię smażoną w cieście * Sałatkę obiadową z pomidora i ogórka kiszonego * Sałatkę obiadową z cukinii * Pomidory w śmietanie

Kulinarny S.O.S.
Łazanki z kapustą i pieczarkami 158

Składniki: Kapusta kiszona 700 g Pieczarki 500 g Makaron kokardki 500 g Cebula Liść laurowy Ziele angielskie Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę pokroić, przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody. Gotować do miękkości przez ok. 30 minut z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Makaron ugotować al dente. Cebulę i pieczarki pokroić w kosteczkę. Na niewielkiej ilości oleju

Kulinarne przygody
Kapuśniak na poście dr Dąbrowskiej 142

diecie warzyw. Szybki kapuśniak z pomidorkami. To czego potrzebujesz to: - 2 szklanki kapusty kiszonej wraz z sokiem - 1 jabłko - 1 gałązka pomidorków koktajlowych - świeża bazylia - sól, pieprz Jabłko ścieramy na tarce, mieszamy z kapustą, przekładamy do garnka, zalewamy wodą około 1 szklanka i gotujemy do miękkości kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem, możesz tez użyć kminku.  Dodajemy pokrojone pomidorki

SMYKWKUCHNI
Łazanki z kapustą i kiełbasą. 116

zebrałam i zrobiłam te moje ukochane łazanki. 200 g makaronu łazanki 0,5 kg kiszonej kapusty 300 g kiełbasy łyżka majeranku cebula łyżeczka ziołowego pieprzu 1/3 łyżeczki kminku sól i pieprz do smaku łyżeczka słodkiej papryki szczypta cukru żółty ser Kapustę kroimy na drobno i gotujemy aby była al dente. Jak widać w składzie nie ma tłuszczu

Dieta moja pasja
Gulasz z miodem i musztardą 229

było prawie przykryte. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, przecier pomidorowy, ostrą paprykę w proszku. Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Można dodać oliwki, ale to już według uznania, ja czasami dodaję Podawać z ziemniakami lub kaszą z dodatkiem surówki z kapusty kiszonej lub innej. Bardzo smaczny gulasz, polecam

Kuchnia Pokoleń
Pierogi z kapustą i grzybami 207

wody.  Powinno być pulchne ale nie za mokre :) Farsz: około 2 kg kiszonej kapusty suszone grzyby 2-3 cebule masło do podsmażenia  świeżo mielony czarny pieprz. Kapustę przegotować w wodzie. Dorze odcedzić i posiekać.  Grzyby opłukać, zagotować i posiekać. Nie wylewać wody po gotowaniu ( może się przydać do sosów, zup ) Na maśle zeszklić pokrojoną w drobną kostkę

Jemy Pijemy
Kimchi Jjigae - koreańska zupa z tuńczykiem 227

dobrze wymieszać i gotować na małym ogniu przez 5 min. Na koniec dodać tofu, zdjąć z ognia. Posypać kiełkami i kolendrą. Gorące podawać z ryżem. Co to jest kimchi?                         Kimchi to koreańska kapusta kiszona, tyle że pekińska

Kuchnia Prezydentowej
Gołąbki w kapuście kiszonej 149

Gołąbki dla zapracowanych :)     Składniki: -kiszone liście kapusty ( 6-8 szt. ) -70 dkg surowej kiełbasy -10 dkg ryżu -10-15 plastrów boczku wędzonego -słodka papryka -przyprawa barbecue lub do bigosu -1/2 szklanki wody Ryż gotujemy na sypko i studzimy. Boczek kroimy w plastry. Kiełbasę pozbawiamy osłonek. Mieszamy z ryżem. Liście kapusty płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy. Ścinamy

Maminek kulinarny