kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:86/166)

Kapuśniak z kiełbaską 175

masła i mąki- bez tego kapuśniak już nie smakuje tak dobrze :)  Zupa jest gęsta, aż łyżka stoi (ale taki kapuśniak właśnie najbardziej lubię) i bardzo treściwa, a że kapusta kiszona to bomba witaminowa, to również i bardzo zdrowa! Kapuśniak: * woda- 1,5 litra * kapusta kiszona- 500 g * ulubiona kiełbasa- 250 g * ziemniaki- 4 duże szt. * marchew- 1 szt. * pietruszka(...)łyżka * masło- 3 łyżki Kapuśniak: Warzywa pokroić w kostkę i ugotować (mają być jędrne i nierozgotowane, takie typu 'ale dente') wraz z dodatkiem ziela i listka laurowego. Dodać kapustę i gotować na małym ogniu przez 15 minut- nie martwcie się o warzywa, nie rozgotują się, gdyż kwaśna kapusta zatrzymuje ten proces! W międzyczasie cebulę drobno posiekać, kiełbaskę pokroić, a czosnek

Kraina Miodem Płynąca
Młoda kiszona kapusta 1171

Młoda kapusta to niewiele kalorii, za to dużo błonnika i ogrom witaminy C (4x więcej niż w kiszonej), a młoda kiszona - prosty rachunek! Młoda kiszona kapusta

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wileński placek ziemniaczany z kiszoną kapustą 216

1 kg ziemniaków ugotowanych 3 pełne łyżki mąki 1 jajko 1 łyżeczka majeranku szczypta pieprzu sól nadzienie; 1 kg kapusty kiszonej 1 cebula 1 marchewka szczypta

Gotowanie jest łatwe
Paszteciki z kapustą i grzybami 173

ciasto: 1 kg mąki 2 szkl mleka 60 g drożdży 100 g oleju 2 łyżka cukru szczypta soli nadzienie 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula

Gotowanie jest łatwe
Kapusta z grochem 175

które nadają potrawie cudownego aromatu. Ta potrawa jest niezwykle sycąca i bogata w witaminy i minerały. A teraz czas na przepis 😉 Składniki: kapusta biała pół główki, kapusta kiszona 1 kg, groch łuskany 300 g, cebula 1 szt, grzyby suszone pół szklanki, sos sojowy 3 łyżki, m ą ka pszenna 2 łyżki, czosnek 3 ząbki, liść laurowy(...)łyżeczka, pieprz, sol do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Groch płuczemy 3-4 razy, zalewamy wod ą  i odstawiamy do namoczenia przez noc. Grzyby gotujemy do miękkości. Kapustę śwież ą  ścieramy na tarce na grubych oczkach, zalewamy wod ą  tak, aby kapusta była przykryta i stawiamy na palnik z dodatkiem przypraw

kulinarne odsłony pati
Żeberka w sosie pomidorowym 195

prawda ? Do ugotowanych żeberek dodać cały przecier pomidorowy, uzupełnić sól i gotować przez następne 15 minut (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym czasie można ugotować sobie makaron i zaserwować go z sosem od żeberek jako pierwsze danie Żeberka z odrobiną sosu można podać z surówką np z kiszonej kapusty. SMACZNEGO

zielonacukinka
Kapusta z grochem 162

znowu wyszło pysznie, no nic nie poradzę. Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 200 g grochu 1 duża cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła szczypta cukru (opcjonalnie) sól pieprz Groch płuczemy i zalewamy na noc wodą. Na drugi dzień gotujemy go do miękkości w wodzie z moczenia. Gotujemy go tak długo

Kardamonovy
Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami 214

Sposób przygotowania: Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, ewentualnie opłukać pod bieżącą wodą (ja tego nie robię, bo lubimy kwaśny smak kapusty), przełożyć do garnka, zalać zimną wodą (woda powinna przykrywać kapustę), dodać liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu i gotować, aż kapusta stanie się miękka.  Ugotowaną kapustę odcedzić, odcisnąć z wody

Gospodyni Miejska
Gołabki z dzika z kaszą jaglaną prażoną 171

być smalec, masło), 30 g suszonych grzybów, 100 ml soku z kiszonej kapusty, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego, kilka ziaren ziela angielskiego, Kaszę umyć, odsączyć i zalać 180 ml zimnej wody. Osolić, dodać 2 łyżki tłuszczu. Wstawić na duży ogień, gdy się zagotuje zmniejszyć płomień i gotować około 10 minut aż kasza wchłonie wodę. Zdjąć z ognia i odstawić

królestwo garów
Gołąbki w kapuście kiszonej 183

mnie gęsi, może być smalec, masło), 100 ml soku z kiszonej kapusty, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego, kilka ziaren ziela angielskiego, Ryż umyć, odsączyć i zalać 180 ml zimnej wody. Osolić, dodać 2 łyżki tłuszczu. Wstawić na duży ogień, gdy się zagotuje zmniejszyć płomień i gotować około 10 minut aż ryż wchłonie wodę. Zdjąć z ognia i odstawić

królestwo garów
Krokiety z kapustą i grzybami 187

ciasto jest za gęste) olej do smażenia Na farsz: 1 kg kiszonej kapusty 30 g suszonych grzybów 1 duża cebula pieprz sól olej do smażenia 2 jaja 2 łyżki mleka bułka tarta olej do smażenia Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na pół godziny. Zmieniamy wodę i gotujemy przez około 30 minut na wolnym ogniu - odcedzamy. Kapustę zalewamy wodą

peggiwkuchni
Kapuśniak na boczku 233

spaceru? Na pewno rozgrzeje ciało i dusze Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 30 dkg boczku, surowy wędzony 4 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 3 listki bobkowe 5 ziarenek ziela angielskiego 3 ząbki czosnku 4 grzybki suszone 1 duża cebula Przepis na kapuśniak Kapustę kroimy, gotujemy do miekkości i odsączamy. W garnku, w którym bedziemy gotować kapuśniak

Kulinarna Patilogia
Karkówka marynowana w cebuli 429

olej, zdejmujemy z ognia i mieszamy. Stopniowo rozrzedzamy zasmażkę wodą z gotowania karkówki, następnie całość wlewamy do garnka, mieszamy. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem, zagotowujemy sos.Można wykorzystać inne rodzaje mięs, na zdjęciu jest akurat szynka.Najlepiej smakuje z kluskami na parze lub śląskimi i surówką z kiszonej kapusty lub ogórkami kiszonymi.Smacznego

chwile dla mnie
Śledzie kimchi 145

spał . Wspólne gotowanie, dużo śmiechu i oczywiście pogaduchy w międzyczasie, zaowocowały kilkunastoma pysznymi daniami z wykorzystaniem warzywnych produktów Provitusa. Miało być smacznie i prosto, i zdecydowanie tak było. Jednym z dań, które przygotowałam były śledzie kimchi. Kimchi to tradycyjne, dosyć ostre danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta pekińska, rzepa albo ogórek

Kulinarne przygody Gatity
Fotorelacja z rybnych warsztatów Lidla z Karolem Okrasą 296

burgera lub kanapkę i stanąć do konkursu na rozpoznawanie gatunków ryb. Ruszyliśmy więc do pracy. W mojej drużynie znalazły się Justyna z bloga Bistro Mama i Ilona z Uwielbiam gotować .  Do dyspozycji miałyśmy świetnie zaopatrzony Ryneczek Lidla i oczywiście świeże ryby z pobliskich stawów. Zarówno Karol, jak i pozostali Panowie byli bardzo pomocni, podpytywali co chcemy ugotować, doradzali(...)leczo z rybą i rybnym bulionem i burgera z mielonym mięsem (rybn ym oczywiście) , żurawiną i suszonymi śliwkami. Hitem okazał się sos, który powstał przy udziale jednego z Kucharzy. Kapusta kiszona duszona w mleku kokosowym z curry - świetnie pasował do naszych kanapek. Na wierzchu położyłyśmy pomidorową salsę m.in. z chili i kolendrą. Do tego opiekane bagietki - pycha. Mam zamiar powtórzyć

Moje Kuchenne Rewelacje