kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:95/166)

Pierogi wigilijne 135

kapusty kiszonej 400 g pieczarek 2 cebule 2 liście laurowe pół łyżeczki mielonego kminku 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka masła sól i pieprz Kapustę lekko płuczemy pod wodą, a następnie wkładamy ją do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy do niej liście laurowe i odrobinę soli.   Zagotowujemy całość i próbujemy czy kapusta nie jest zbyt kwaśna: Jeśli jest zbyt(...)kwaśna to odlewamy trochę wody i dodajemy świeżej. Ponownie zagotowujemy całość i gotujemy przez ok. 1 h, do miękkości. Jeśli kapusta nie jest zbyt kwaśna, to po prostu gotujemy ją dalej aż do miękkości przez ok. 1 h. W czasie, gdy kapusta się gotuje możemy zająć się pieczarkami. Cebulę obieramy i kroimy bardzo drobno, możemy też rozdrobnić ją w malakserze

Cooking Monster
Kapuśniak ze słodkiej kapusty 128

litry rosołu ok. 400 g kapusty włoskiej nie kiszonej 3-4 ziemniaki średniej wielkości 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego mała cebulka 2-3 łyżki smalcu 2 łyżki mąki - u mnie mąka bezglutenowa sól, pieprz, mielony kminek Do rosołu wrzucić poszatkowaną kapustę i ziemniaki - obrane i pokrojone w kostkę.  Zagotować i gotować do miękkości ziemniaków i kapusty. Następnie dodać koncentrat

Ze smakiem bez glutenu
Wigilijna kapusta z grochem 185

kapustę i wszystkim zasmakowała. Składniki: 2 kilogramy kapusty kiszonej 500 gram łuskanego żółtego grochu 2 cebule Sól, pieprz Majeranek 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu Olej do smażenia Sposób przygotowania: Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz listki laurowe. Wlewamy wodę, i gotujemy do miękkości na małym ogniu, odcedzamy i pozostawiamy

Bajeczna Kuchnia
Paszteciki z kapustą i grzybami 388

farsz. Farsz do pasztecików: 1 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 1 szklanka grzybów świeżych (u mnie mrożone borowiki, ale można pominąć) około 0,4 kg pieczarek 1 cebula 1 żabek czosnku sól, pieprz, kminek, cząber Kapustę płuczemy i drobno siekamy. Do garnka wkładamy posiekaną kapustę i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy

ladykitchen
Pierogi z kapustą i grzybami 142

wykrawamy pierogi dowolnej wielkości. Nadzienie: 1 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 1 szklanka grzybów świeżych (u mnie mrożone borowiki, ale można pominąć) około 0,4 kg pieczarek 1 cebula 1 żabek czosnku sól, pieprz, kminek, cząber Kapustę płuczemy i drobno siekamy. Do garnka wkładamy posiekaną kapustę i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła

ladykitchen
Gdy widzę kwaśnice to kwicze! czyli Kwaśnica według przepisu Golec uOrkiestra! 172

rozsławienie tak pysznej i rozgrzewającej kwaśnicy :))) Składniki: 1kg kiszonej kapusty 1 ½ kg żeberek wieprzowych 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 2 ząbki czosnku 2 średnie ziemniaki 4 listki laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka soli Pieprz Żeberka kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garna z zimną wodą, solimy. Gotujemy około godziny od zawrzenia, a następnie dodajemy jarzyny (oprócz

Smakowy Raj
Staropolski bigos mojej Mamy 4733

szatkujemy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy grzyby wraz z wodą, gotujemy 30 minut. Mieso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i obsmażamy w kawałku wszystkich stron na tłuszczu. Mięso i pokroiony boczek dokładamy do kwaszonej kapusty i dusimy do miekkości. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy na tłuszczu, aż będzie szklista. Dodajemy do kiszonej kapusty. Miekkie mięso wyjmujemy z kapusty i kroimy

Mia Cucina Sofieta
Na Świątecznym stole-Wielkanocne menu 157

kapusta kiszona zasmażana,   rolady wieprzowe(przepis podany wcześniej), grillowana pierś kurczaka w sosie cytrynowym(przepis podany wcześniej),, medaliony w sosie serowym z zielonym pieprzu(przepis podany wcześniej), karkówka gyros(przepis podany wcześniej), sznycle z piersi kurczaka (przepis podany wcześniej), i jak znam życie jeszcze jakieś mięsko znajdę to się pochwalę... do tych pyszności kluseczki śląskie, ziemniaki pieczone i gotowane

Kuchnia Beaty
Krokiety z kapustą i grzybami 318

Krokiety z kapustą i grzybami to potrawa, które podana na świątecznym stole świetnie wszystkim smakuje. Proste przygotowanie i typowe dla Bożego Narodzenia smaki sprawiają, że bez

Kuchcik gotuje
Krokiety z kapustą i pieczarkami 139

kapusty kiszonej 3 liście laurowe 2 cebule 0,8 kg pieczarek 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka masła pół łyżeczki mielonego kminku sól i pieprz Kapustę lekko płuczemy pod wodą, a następnie wkładamy ją do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy do niej liście laurowe i odrobinę soli.   Zagotowujemy całość i próbujemy czy kapusta nie jest zbyt kwaśna: Jeśli jest(...)zbyt kwaśna to odlewamy trochę wody i dodajemy świeżej. Ponownie zagotowujemy całość i gotujemy przez ok. 1 h, do miękkości. Jeśli kapusta nie jest zbyt kwaśna, to po prostu gotujemy ją dalej aż do miękkości przez ok. 1 h. W czasie, gdy kapusta się gotuje możemy zająć się pieczarkami. Cebulę obieramy i kroimy bardzo drobno, możemy też rozdrobnić

Cooking Monster
Bento – hambagu 125

Dziś mam dla Was pełny przepis na znakomite bento. Jest to rodzaj posiłku kuchni japońskiej, składający się zwykle z ryżu, ryby lub mięsa, pikli, kiszonek oraz gotowanych warzyw. Wszystkie te elementy są zazwyczaj pięknie przygotowane i pakowane w specjalne pudełka, po japońsku nazywane bentō-bako . Mogą być plastikowe (te produkowane masowo), jednak tradycyjni Japończycy preferują te drewniane, lakierowane. Ten rodzaj(...)namiętnie oglądając programy, które japońska telewizja emituje w ramach przygotowań do olimpiady. Dodatki: Grillowana młoda kapusta: Nieduża główka młodej kapusty 2-3 łyżki sosu sojowego 2-3 łyżki oleju z prażonego sezamu Ryż do sushi + sos do ryżu, czarny sezam, sos sojowy jasny Kiszona młoda kapusta „Warzywa na patelnię” – w tym przypadku użyłam tych z „przyprawą orientalną” Przygotowanie: Zaczniemy

Kate's Kitchen
Kotlety ziemniaczane z pietruszką 64

załapało). Podałam je z surówką z kapusty kiszonej i marchewki, gdzie przepis na nią znajdziecie TUTAJ . Wartość odżywcza całości: 725 kcal B 30 g W 16 g T 11 g  Składniki: ▪ 600 g ziemniaków ▪ 4 łyżki mąki ▪ 2 jaja ▪ pęczek pietruszki ▪ pieprz, sól ▪ tłuszcz do smażenia Przygotowanie: 1. Ziemniaki gotujemy i zgniatamy lub wykorzystujemy te z poprzedniego dnia

zdrowo i aktywnie
Chrupiące krokiety z wędzonym kurczakiem i kapustą 119

smażenia Składniki na farsz: 250g kapusty kiszonej 50g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych albo pieczarek 1 cebula 1 liść laurowe 1 łyżeczka masła 2 kulki ziela angielskiego sól i pieprz 1 ćwiartka wędzonego kurczaka       *** Kapustę płuczemy, kroimy na kawałki i zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Następnie kapustę odcedzamy. Grzyby dokładnie

Blog z Apetytem
Okonomiyaki po polsku. 187

Okonomiyaki to popularne danie kuchni japońskiej. Dosłownie tłumacząc tę egzotyczną nazwę otrzymamy przyjaźnie brzmiące "smaż, co lubisz". Podstawowymi składnikami tej potrawy są ciasto z mąki, wody

zadanie-gotowanie
Wigilijna kapusta z grochem i grzybami 378

przygotowaniu ! Jest pyszna i aromatyczna :) Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 400 g grochu łuskanego 150 g suszonych grzybów 2 cebule masło kostka grzybowa sos sojowy liść laurowy ziele angielskie 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka soli łyżeczka kminku Przygotowanie: Na ok 12 h przed przygotowaniem namaczamy groch. Następnie gotujemy go w tej samej wodzie - z dodatkiem kostki

Taste Therapy
Majerankowe krokiety z kapustą i pieczarkami. 130

Składniki na farsz; 50 dag kapusty kiszonej 20 dag pieczarek  2 małe cebule sól, pieprz do smaku majeranek suszony lub świeży , słodka papryka w proszku   Dodatkowo; kilka kromek suchego chleba pół szklanki płatków kukurydzianych 2 jajka olej do smażenia   Przygotowanie; Z podanych składników na ciasto upiec cienkie naleśniki. Kapustę gotujemy do miękkości, następnie mocno odciskamy z wody

Radość kipiąca uśmiechem.
Kapuśniaczek na kurczaku. 162

litr y wody 1 szklanka  Kiszonej kapusty Orzech   1 łyżka domowej vegety sól pieprz, szczypta chili do smaku Wykonanie : Warzywa obieramy , myjemy i kroimy w kostkę. Mięso myjemy, wkładamy do garnka razem z marchewką i włoszczyzną,  zalewamy połową wody. Zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie,listek laurowy i resztę przypraw. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut, następnie dodajemy

Sama słodycz i szczypta chili
Fuczki – łemkowskie placuszki z kiszoną kapustą 195

około 30 sztuk. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu olej do smażenia Kapustę odcisnąć (nie płukać) i pokroić nieco drobniej. Do garnka z grubym dnem wlać około 2 szklanki wody, zagotować i dodać kapustę. Całość gotować około 30 minut, do miękkości (dodatkowo posoliłam lekko

Trzeci talerz
Wyśmienita zapiekanka z ziemniakami, kapustą kiszoną i mięsem mielonym pod plastrami boczku 378

mięsa mielonego 1/2 kg kiszonej kapusty 1 marchew kilka plasterków wędzonego boczku 3-4 łyżki bułki tartej (opcjonalnie) czosnek  gałka muszkatołowa  cynamon kminek  papryka słodka mielona  pieprz ziołowy zatar (opcjonalnie)  olej lniany olej (do smażenia i polania zapiekanki) sól WYKONANIE Ziemniaki obieramy, kroimy w grubsze talarki i gotujemy (byleby się nie rozgotowały) w osolonej wodzie

Zofiana

Proponowane wyszukiwania