kapusty kiszonej (najlepiej z marchewką waga netto), 500 g pieczarek, 1 średnia cebula, 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju, 1 i 1/2 łyżki wegety domowej, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1/2 łyżeczka majeranku, ziele angielskie – 4 ziarenka liść laurowy – 4 ziarenka, sól, świeżo mielony pieprz, woda, Przygotowanie: Kapustę gotujemy jedną godzinę. Można ją odcedzić
rozgotowanafarsz: - 300 gram kiszonej kapusty - garść grzybów (dowolna ilość tak naprawdę, zależy jak bardzo lubicie grzyby - ja dodaję "na oko") - 1 cebula - masło - sól - pieprz Przygotowanie farszu: Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na masełku. Kapustę lokujemy w garnku i przelewamy do niej grzybowy wywar oraz same grzyby. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy, dodajemy
Życie zamknięte w smakukiszonej kapusty 600 gramów pieczarek sól pieprz Kapustę ugotować Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach i poddusić na oliwie z oliwek Ugotowaną kapustę wymieszać z pieczarkami i doprawić Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką krążki Na każdy krążek nakładać 1 łyżeczkę farszu, zaklejać (moja córka robiła to widelcem) i formować uszka Gotować w osolonej wodzie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkiszonej kapusty 2 cebule 1 marchew pół pietruszki 0,7 kg ziemniaków 0,8 kg kiełbasy 2 łyżeczki kminku mielonego 2 łyżeczki majeranku pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę ugotować w osolonej wodzie. Żeberka wymyć, pokroić na mniejsze kawałki i zalać wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe, gotować do miękkości mięsa. Należy pamiętać
Krakowskie smaki Anidelikatnie i gotuję około 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch. Po wypłynięciu hartuję je zimną wodą 5-6 sekund na durszlaku, przekładam do osobnego garnka i polewam dużą porcją stopionej słoniny ze skwarkami, bądź przesmażonym boczkiem z cebulką, albo (jeśli akurat mam) stopionym własnej roboty smalcem z cebulką.Podaję z zasmażaną kiszoną kapustą TUTAJ (synowi) ,a mężowi
Walijskie Pichceniewiem jak Wy, ale ja uwielbiam pierogi. I mam tutaj na myśli wszystkie możliwe sposoby podania, czyli gotowane, smażone, z masłem, bez dodatków itd. To samo dotyczy samych pierogów. Kocham równie bardzo te tradycyjne z kapustą i grzybami, mięsem mielonym, czy jagodami, jak i te wymyślne z ciasta szpinakowego z przeróżnym nadzieniem. Prawda jest taka, że domowe pierogi zawsze(...)jajko 1 łyżeczka soli 120 ml oleju rzepakowego około 400 ml gorącej wody Farsz: 500 g kiszonej kapusty 400 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki masła 1 płaska łyżeczka kminku 1 płaska łyżeczka majeranku sól, pieprz WYKONANIE Farsz: Kapustę dobrze odcisnąć, drobno poszatkować, po czym przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać kminek i ugotować do miękkości. Cebulę obrać i pokroić
Passions hobbies lifezbożowa, kompot (z dozwolonych owoców). Potrawy mogą być gotowane, parowane, pieczone (w tym w folii), duszone (bez obsmażania i dodatku tłuszczu). Warzywa i owoce należy jeść przetworzone np. gotowane lub parowane, rozdrobnione, w postaci soków lub przecierów. Produkty przeciwwskazane: Pieczywo - świeże, razowe, żytnie, chrupkie, z dodatkiem ziaren np. słonecznika, soi. Nabiał - tłuste mleko, tłusty biały ser i twaróg(...)gęś, kaczka, podroby. Wędliny - boczek, baleron, salami, kaszanka. Ryby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka, wszystkie wędzone. Warzywa - fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz
Codzienne GotowanieWykonanie: Makaron i kaszę jaglaną gotujemy osobno i mieszamy. Marchewkę i jabłka trzemy i podsmażamy z cukrem. Kiedy zmięknie dodajemy pół szklanki wody z rozpuszczonymi dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej. Mieszamy jeszcze chwilę podgrzewając. Układamy warstwami makaron z kaszą i owoce. Na wierzch posypujemy startą czekoladą. Składniki: - czerwona kapusta - ugotowane ziemniaki - śliwki - musztarda Wykonanie: Kapustę ugotować i obrać z liści(...)małe placki łyżką na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron. I nasz czarny koń, który był sam w drużynie, ale sprawił się doskonale. Czarne maki. Składniki: - cebula - cukier - kapusta kiszona - andruty - węgiel drzewny Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy z cukrem. Kapustę moczymy w wodzie, aby była mniej kwaśna. Mieszamy cebulę, kapustę i pokruszony węgiel. Nakładamy na lekko
Kryzysowa Książka KucharskaPotrzebujemy: 50 dag kiszonej kapusty 2 duże cebule 50 dag boczku wędzonego 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu czarnego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku olej do smażenia 4 duże ziemniaki 2 litry bulionu warzywnego Wykonanie pysznego kapuśniaku: 1. Kapustę płuczemy, odciskamy z wody i kroimy, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości
IzabelawkuchniSkładniki: kapusta kiszona 1 kg boczek wędzony ½ kg żeberka wędzone ½ kg groch łuskany 25 dag słonina wędzona 10 dag cebula biała 2 szt. kminek 1 łyżeczka mąka 2 łyżki sól do smaku Wykonanie: Groch zalać 1 litrem wrzącej wody i rozgotować. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, zalać wodą , włożyć żeberka, posolić do smaku i gotować. Słoninę drobno pokroić, stopić, przysmażyć
Tradycyjna Kuchniakiszonej kapusty 1 duża cebula 50 g suszonych grzybów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju sól pieprz ziołowy Dodatkowo: sezam do posypania pasztecików 1 roztrzepane jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem Przygotowanie farszu - najlepiej zrobić to poprzedniego dnia: Suszone grzyby zalej wodą i zostaw na 2-3 h do namoczenia. Następnie gotuj je w wodzie
Walijskie Pichceniepieczarek 500 g kiszonej kapusty 2 cebule Sól Pieprz 1 łyżka majeranku W rondelku podgrzewamy mleko z margaryną, rozpuszczamy drożdże. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, jajka oraz mleko z margaryną i drożdżami. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na pół. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczarki oraz cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy do miękkości. Kapustę gotujemy z majerankiem
VioletoweKucharzeniecałość zalewamy rosołem; gotujemy do miękkości warzyw. Po wszystkim raczej nie zachowa się układ warstwowy, jednak w niczym to nie przeszkadza. Mięso przechodzi warzywami, warzywa są wystarczająco słone; przyprawione wręcz idealnie. Na talerzach układamy po kawałku mięsa z cebulą i marchewką, a zaraz obok układamy wyłowioną porcję ziemniaków. Ja podaję z tradycyjną surówką z kiszonej kapusty
Kuchenna Kontrrewolucya