kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:103/166)

Kapuśniak z boczkiem i ziemniakami. 178

Potrzebujemy: 50 dag kiszonej kapusty 2 duże cebule 50 dag boczku wędzonego 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu czarnego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku olej do smażenia 4 duże ziemniaki 2 litry bulionu warzywnego Wykonanie pysznego kapuśniaku: 1. Kapustę płuczemy, odciskamy z wody i kroimy, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości

Izabelawkuchni
Kapusta po Bieszczadzku 140

Składniki: kapusta kiszona 1 kg boczek wędzony ½ kg żeberka wędzone ½ kg groch łuskany 25 dag słonina wędzona 10 dag cebula biała 2 szt. kminek 1 łyżeczka mąka 2 łyżki sól do smaku Wykonanie: Groch zalać 1 litrem wrzącej wody i rozgotować. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, zalać wodą , włożyć żeberka, posolić do smaku i gotować. Słoninę drobno pokroić, stopić, przysmażyć

Tradycyjna Kuchnia
DROŻDŻOWE PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 450

kiszonej kapusty 1 duża cebula 50 g  suszonych grzybów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju  sól pieprz ziołowy Dodatkowo: sezam do posypania pasztecików  1 roztrzepane jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem Przygotowanie farszu - najlepiej zrobić to poprzedniego dnia: Suszone grzyby zalej wodą i zostaw na 2-3 h do namoczenia. Następnie gotuj je w wodzie

Walijskie Pichcenie
Kulebiaczki z kapustą i pieczarkami 263

pieczarek 500 g kiszonej kapusty 2 cebule Sól Pieprz 1 łyżka majeranku W rondelku podgrzewamy mleko z margaryną, rozpuszczamy drożdże. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, jajka oraz mleko z margaryną i drożdżami. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na pół. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczarki oraz cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy do miękkości. Kapustę gotujemy z majerankiem

VioletoweKucharzenie
Schab po włościańsku 134

całość zalewamy rosołem; gotujemy do miękkości warzyw. Po wszystkim raczej nie zachowa się układ warstwowy, jednak w niczym to nie przeszkadza. Mięso przechodzi warzywami, warzywa są wystarczająco słone; przyprawione wręcz idealnie. Na talerzach układamy po kawałku mięsa z cebulą i marchewką, a zaraz obok układamy wyłowioną porcję ziemniaków. Ja podaję z tradycyjną surówką z kiszonej kapusty

Kuchenna Kontrrewolucya
Kapuśniak 183

Przygotowanie:   Kapustę kiszoną poszatkować aby nie była taka długa. Włożyć do garnka, wlać wody aby była zakryta i podgotować. W drugim garnku ugotować mięso z warzywami (marchewkę kroję w kosteczkę albo ścieram na tarce o dużych oczkach), listkiem laurowym i zielem angielskim.  Jak kapusta podgotuje się, przelać ja do garnka z mięsem i dalej gotować, wsypując kaszę. Ziemniaki

Amatorka kuchenna
Paszteciki z kapustą i grzybami 376

około 6x8 cm. Farsz: 1 kg kapusty kiszonej,  1 szklanka suszonych borowików,  3 łyżki bułki tartej,  łyżka przyprawy do dań z kapusty,  3 cebule,  2 liście laurowe,  2 kulki ziela angielskiego,  sól, pieprz. Kapustę drobno pokroić, przełożyć do garnka, zalać wodą tak, aby cała kapusta była przykryta. Dodać namoczone i drobno pokrojone grzyby(...)Dodać liście laurowe i ziele oraz przyprawę do kapusty. Gotować na małym ogniu ok. 2 godzin, mieszając od czasu do czasu.  Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju. Kapustę odcedzić, odcisnąć z nadmiaru wody, połączyć z cebulą i bułką tartą. Doprawić do smaku. Dodatkowo:jajko. Na każdy prostokąt ciasta nakładać ok. 1 czubatej łyżeczki farszu, zawijać

Z miłości do słodkości
Wegański bigos lub kapusta z grzybami inaczej. 153

Co jest, a co nie jest bigosem, to kwestia do dyskusji. Niektórzy mają pewnie na ten temat bardzo ugruntowane przekonania, ale prawda jest taka, że potrawa

zadanie-gotowanie
Duszona kapusta na zimę 115

miesięcznika Moje Gotowanie, jest świetnym patentem na szybki obiad lub dodatek do obiadu. Pomimo, że zrobiłam ją po raz pierwszy, to nieco zmodyfikowałam przepis na duszoną kapustę do słoika. Masło zastąpiłam  olejem, dodałam liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk i mielony kminek. Po napełnieniu słoików na wierzch wlałam po łyżce oleju, aby kapusta nie obsychała. Duszona kapusta do słoika przypomni(...)Świata. 100 gramów duszonej kapusty przygotowanej według tego przepisu to niespełna 36 kalorii. Jak zrobić młodą kapustę duszoną na zimę Kapustę obieram z wierzchnich liści, płuczę pod bieżącą wodą, kroję na cztery części i dość grubo szatkuję. Poszatkowaną kapustę zalewam wrzącą wodą, dodaję liści laurowy, ziele angielskie i drobno pokrojony koperek. Przykrywam garnek pokrywką i gotuję na średnim ogniu przez

Cztery Fajery
Żeberka zapiekane w kiszonej kapuście 194

Pyszniutkie żeberka łatwo odchodzące od kości i mięciutka kapusta. Takie właśnie jest to danie choć przyznam szczerze, że jak je robiłam po raz pierwszy nie do

Monia miesza i gotuje
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą, grzybami i kiełbasą 125

kapusty kiszonej 1 łyżeczka całego kminku 2 łyżeczki suszonego majeranku sól, pieprz 2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko około 1/2 szklanki sezamu WYKONANIE Grzyby namoczyć w wodzie przez godzinę. Następnie ugotować je do miękkości, wyłowić łyżką cedzakową, zaś wodę zostawić. Ugotowane grzyby pokroić na małe kawałki. Kapustę posiekać i włożyć do wody, w której gotowały się grzyby. Dodać kminek

Passions hobbies life
Kiszone jabłka z przyprawami korzennymi 124

Kiszone jabłka w słoju Kiszone jabłka to tradycyjny przysmak polskiej kuchni. Dawniej jabłka były przede wszystkim dodawane do beczek z kiszoną kapustą. Jednak te owoce można

Korniszonki
Smażone pierogi z kaczką i masłem majerankowym 124

wypłynięcia na powierzchnię, gotować do miękkości na małym gazie. Ugotowane pierogi z kaczką usmażyć na maśle lub kaczym tłuszczu z dodatkiem majeranku. Smacznego Mam dla Was 10% rabatu na zakupy w e-sklepie www.manufaktura-wielkopolska.pl na hasło: durszlak10 . Promocja trwa do 30 czerwca 2019 r. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pierogi z kapustą kiszoną, kminkiem i boczkiem → Smażone

Oryginalny smak
Smażone pierogi z kaczką i masłem majerankowym 106

wypłynięcia na powierzchnię, gotować do miękkości na małym gazie. Ugotowane pierogi z kaczką usmażyć na maśle lub kaczym tłuszczu z dodatkiem majeranku. Smacznego Mam dla Was 10% rabatu na zakupy w e-sklepie www.manufaktura-wielkopolska.pl na hasło: durszlak10 . Promocja trwa do 30 czerwca 2019 r. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pierogi z kapustą kiszoną, kminkiem i boczkiem → Smażone

Oryginalny smak
KAPUSTA KISZONA ZASMAŻANA Z GRZYBAMI 107

SKŁADNIKI : 1 kg kiszonej kapusty 10 dkg suszonych grzybów 2 liście laurowe 2 ziela angielski kilka kulek pieprzu 2 litry wody  sól, pieprz i magi do smaku(...)PRZYGOTOWANIE :  Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą, wyciskami i przekładamy do garnka, wlewamy wodę, dodajemy liście, ziele i pieprz w ziarnkach. Gotujemy około 30-40 minut. Grzyby zalewamy wodą, zagotowujemy i pozostawiamy na około 40 minut aż napęcznieją. Do kapusty dodajemy namoczone, pokrojone grzyby, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i ponownie gotujemy około 20 minut. W razie konieczności dolewamy

Kulinarne Fantazje Marioli
“Kuchnia Pałucka” – recenzja 163

której gotował się makaron czy kiełbasa. Mięso pojawiało się tylko na święta, bo chłop jadł kurę tylko kiedy on albo ona byli chorzy. Co bym ugotowała z tej książki? Dobrze wyglądają szare kluski podawane z sokiem z kapusty, kwas grzybowy, czyli zupa grzybowa z suszonymi owocami i z sokiem z kapusty, oraz marchew dodawana do kiszenia ogórków. Mocną stroną książki

Ugotowane pozamiatane
KOTLETY A'LA GOŁĄBKI 140

ziemniaków i ogórkiem kiszonym tworzą pyszny obiad. Składniki: 500 g białej kapusty 500 g mięsa mielonego z indyka 1 szklanka ryżu 1 cebula 1 czosnek 3 jajka 3 łyżki otrębów 1 szklanka mąki 1 szklanka zarodków pszennych sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego słodka papryka mielona ostra papryka mielona zioła prowansalskie olej do smażenia Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie

Kuchnia MagdaLeny
Pierogi z kapustą i grzybami 146

kilogram kiszonej kapusty - 3 garście grzybów (dowolna ilość tak naprawdę, zależy jak bardzo lubicie grzyby - ja dodaję "na oko") - 2 duże cebule - masło - sól - pieprz Przygotowanie farszu: Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na masełku. Kapustę lokujemy w garnku i przelewamy do niej grzybowy wywar oraz same grzyby. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy, dodajemy

Życie zamknięte w smaku
Uszka z kapustą i grzybami 198

ciasto  2 szklanki  mąki pszennej 3/4 szklanki gorącej wody  1 jajko          nadzienie pół kilograma  kapusty  kiszonej 1 cebula 1 jajko masło  do smażenia szklanka suszonych grzybków kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz przepis         Mąkę przesiewamy , robimy(...)dołek do którego wbijamy jajko i dolewamy około 3/4 szklanki gorącej wody i wyrabiamy ciasto które ma być elastyczne .             Kapustę drobno szatkujemy i lekko solimy.Wymoczone grzyby gotujemy . Na maśle smażymy drobno  posiekaną cebulę, dodajemy  kapustę z liśćmi  laurowymi  i zielem angielskim, ugotowane i pokrojone grzyby z wywarem i wszystko

Smakowite Dania
Zasmażany kapuśniak na jesień i zimę 176

włoszczyzny 600 g kiszonej kapusty 400 g żeberek 50 g słoniny 200 g wędzonego boczku 4 ziemniaki 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego sól i pieprz Sposób przygotowania: Do dużego garnka wlać ok. 2 litrów wody. Włożyć żeberko (używam trójkąta), pokrojoną włoszczyznę, ziele angielskie i i liście laurowe. Doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu gotować ok 45 minut

W SMAK
Pierogi z kapustą i grzybami 179

Farsz: 2 kg kapusty kiszonej,   szklanka suszonych borowików,  3 cebule,  2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego,  sól, pieprz,  łyżka przyprawy do dań z kapustyKapustę dobrze odcisnąć, drobno pokroić. Przełożyć do garnka, zalać wodą tak, by była cała przykryta. Dodać liście laurowe, ziele, przyprawę do dań z kapusty. Grzyby namoczyć (najlepiej całą(...)drobno pokroić, dodać do kapustyGotować na małym ogniu ok. 2 godz.  Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać do ugotowanej kapusty, doprawić do smaku solą i pieprzem, przestudzić.  Ciasto porcjami rozwałkowywać, wycinać kółka np. szklanką, nakładać po łyżeczce farszu, sklejać. Gotować we wodzie z solą i łyżką oleju ok. 2 minuty od momenty

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania