kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:110/166)

Uszka z kapustą i grzybami oraz najlepsze ciasto na uszka 151

Przedświąteczne szaleństwo udzieliło się również mi. Już od połowy października myślę o zbliżających się Świętach, od listopada gotuję, testuję i udostępniam Wam te najlepsze i najbardziej udane potrawy Świąteczne a teraz czuję tę magię całą sobą. Nie mogę się doczekać zapachu świątecznego drzewka, ubierania choinki, tej całego tego Świątecznego szaleństwa wokół.    Powoli planuję Świąteczne menu. Jak co roku(...)podam Wam przepis na najlepszy Wigilijny barszcz! Składniki (na 40 uszek): Ciasto: 220 gram mąki pszennej 110 ml gorącej wody 30 gram masła 1/2 łyżeczki soli Farsz z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami: 1/2 porcji z tego przepisu na kapustę z grzybami i żurawiną Farsz przygotowujemy według podanego przepisu, dzień lub nawet dwa dni wcześniej, będzie najsmaczniejszy. Masło rozpuszczamy

Mango Papaja
Kapusta z grochem 164

smacznie :) Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 500 g grochu łuskanego 2 cebule olej do smażenia 3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz Wykonanie: Groch przepłukać, zalać zimną wodą i pozostawić na całą noc. Następnego dnia groch ugotować w wodzie w której się moczył do miękkości, uważając by się nie rozgotował. Kapustę pokroić, dodać liść laurowy, ziele(...)angielskie, zalać wodą tylko tyle by ją przykryła. Gotujemy na małym ogniu do miękkości, w razie potrzeby podlewamy wodą. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Do ugotowanej kapusty dodajemy groch i cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem (można dodać majeranek, kminek) i jeszcze chwilę razem całość dusimy

magiczna kuchnia Kasi
Łazanki z młodą kapustą i twarogiem 81

kiszoną kapustą również uwielbiam, ale w porze zimowej.  Zapraszam na szybki i łatwy pomysł na obiad!  Składniki: kapusta młoda 1 główka, cebula 2 szt, grzyby mielone 2 łyżki, sos sojowy 1  łyżka, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Kapustę myjemy, drobno siekamy(...)zalewamy wrzątkiem i stawiamy na palnik. Do gotowania kapusty dodajemy sól oraz grzyby. Ja użyłam mielonych, ponieważ tylko takie miałam, ale możecie użyć również całych grzybków. Kapustę gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy na sitku. Gdy kapusta ostygnie to dodajemy usmażoną cebulę, ser twarogowy oraz sos sojowy, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie

kulinarne odsłony pati
Tarta z kapustą i grzybami (drożdżowa) 123

minut, stopniowo dodając masło. Wyrobione ciasto powinno być miękkie i nieklejące. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Farsz: 750 g kiszonej kapusty z marchewką (odciśniętej) 50 g suszonych grzybów 80 g suszonych śliwek 1 cebula 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna jałowca 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki kminku sól(...)świeżo mielony czarny pieprz łyżeczki Grzyby zalać zimną wodą odstawić na kilka godzin (min.2-3, najlepiej na noc). Następnie grzyby wraz z wodą, w której się moczyły przełożyć do garnka. Gotować ok. 30-40 minut, aż zmiękną. Osączyć, ostudzić i pokroić w paseczki. Odstawić na bok. Kapustę posiekać. Cebulę obrać, posiekać. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić

Pełny talerz
Śledzie w occie estragonowym 157

podkreśla smak ryb, skorupiaków, kurczaka, indyka, dziczyzny i dań naszykowanych z jajek. Świetny dodatek do majonezu, użytego jako dressing do jaj czy zielonej sałaty. Wykorzystuje się go też przy kiszeniu kapusty i ogórków. Świeży estragon jest delikatny i miękki, jego listki są wiotkie. Idealnie nadaje się do nadawania smaku i aromatu składnikowi tak podstawowemu jak ocet – wystarczy łodygę z liśćmi(...)stanie się gorzka podczas marynowania. Do wody dodajemy ocet, cukier, ziele angielskie, gorczycę, pieprz i liść laurowy. Przykrywamy rondelek i gotujemy zalewę na małym ogniu przez 2-3 minuty. Ściągamy rondelek z ognia i studzimy zalewę.   Kiszony ogórek kroimy na grube zapałki. W słoiku układamy zrolowane śledzie na zmianę z kawałkami sparzonej cebuli i ogórka – dla koloru. Całość zalewamy

Karo in the Kitchen
Najlepsze na świecie pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 145

Ręka w górę, kto nie lubi pierogów, jest ktoś taki? Oczywiście, można lubić jedne bardziej od innych, ale nie oszukujmy się- delikatne ciasto z pysznym farszem

Pichceniomania
Kapusta z grochem 123

Takie kanapki były pyszne! To właśnie moje dzieciństwo :) Składniki: * 0,5 kg kapusty kiszonej * niepełna szklanka grochu "połówki" * 1 cebula * 1/3 szklanki oleju rzepakowego * 5 kulek ziela angielskiego * 3 liście laurowe * majeranek * sól * pieprz Kapustę przelałam woda i odcisnęłam. Przełożyłam do garnka, zalałam wodą równo z kapustą i dodałam liść i ziele angielskie. Przykryłam pokrywką i włączyłam ogień pod garnkiem(...)Ugotowałam do miękkości. Groch opłukałam i ugotowałam w rondlu. Odcedziłam. Dodałam groch do kapusty, posoliłam i chwilę jeszcze gotowałam. Na patelni rozgrzałam olej rzepakowy i podrumieniłam cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodałam do kapusty. Wymieszałam i wyłączyłam ogień pod garnkiem. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem oraz dosypałam 1 łyżkę majeranku. Pomocne przy przyrządzaniu potrawy były naczynia Ambition  https://ambition.pl

Pieprzyć z Fantazją
Kalafior Romanesco pieczony z soczewica 173

Dary Natury do zapiekanek - sól kłodawska  - pasta z kurkumy  Przygotowanie :  Soczewice dobrze płuczemy, zalewamy 1 szklanka wody, gotujemy od zagotowania 10 minut na małym ogniu. Ja gotuję razem z 1 łyżeczka pasty z kurkumy.  W dużej misce mieszamy oliwę z przyprawami. Kalafior dzielimy na różyczki, cebulę kroimy w kostkę a pomidorki na połówki. Warzywa i soczewicę(...)mieszamy.  Wykladamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy 15 minut, mieszamy i pieczemy kolejne 10 munut.  Podajemy z kapusta kiszona

Szkrab Je Sam
Tradycyjna polska surówka z kiszonej kapusty! 126

marchewka 1 jabłko 1/2 cebuli 0,5 kg kapusty kiszonej 1 łyżeczka cukru oliwa Opcjonalnie pieprz Instrukcja przyrządzenia/przygotowania Kroimy kapustę na drobne kawałki i wrzucamy do miski. Następnie należy pokroić pół cebuli w drobną kostkę, oraz zetrzeć na tarce marchewkę oraz jabłko. Dodajemy przygotowaną marchewkę, jabłko i cebulę do kapusty. Całość posypujemy łyżeczką cukru i ew można doprawić pieprzem(...)Wymieszaną surówkę polewamy oliwą i ponownie mieszamy. Smacznego! Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: — min Łącznie: 10 min Danie dla 2-4 osób. Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
Pulled pork i panczkraut 163

Kochani moi Czytelnicy, od ostatnich tygodni los nie obdarowuje mnie zbytnią ilością czasu, właściwie w całości pochłania mi go nowa praca. Z wielkim żalem odkładam gotowanie w domu na weekend lub późne godziny nocne. Wszystkim możliwymi siłami staram się obronić mój bastion jakim jest dla mnie słodki kompromis, notabene to jest to, które dzięki wielu doświadczeniom kulinarnym doprowadziło mnie dziś(...)łopatki wieprzowej 5 ząbków czosnku 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżka soli (najlepiej gruboziarnista) 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego Dodatkowo 500 g kiszonej kapusty ok 1 kg ziemniaków 1 cebula ok 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka masła 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kminku Przygotowanie: 1. Łopatkę myjemy, w moździerzu rozdrabniamy

Słodki Kompromis
Krokiety z grzybami i kapustą 178

pieczarek  40 dkg kapusty kiszonej  50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 2 łyżki masła sól (ok. łyżeczki), pieprz, słodka papryka Panierka 2 jajka 2 szklanki bułki tartej Suszone grzyby zalać wo dą i odstawić na całą noc, albo najmniej na godzinę. Ugotować do miękkości w tej samej, osolonej wodzie, drobno pokroić. Kapustę posiekać, wypłukać  w zimnej(...)wodzie jeśli mocno kwaśna, dolać szklankę wody z grzybów i gotować do miękkości. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na osobnej patelni, na ostrym ogniu na łyżce oleju by ewentualny płyn wyparował.Posolić, popieprzyć, wymieszać z cebulą, grzybami i ugotowaną kapustą. Odstawić do ostudzenia. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze

Moje domowe kucharzenie
Lekki kapuśniak z pieczarkami 142

Składniki: 3 skrzydełka z kurczaka 250 g kiszonej kapusty 250 g pieczarek 1 mały seler 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula kilka suszonych grzybów 3 średnie kremowe ziemniaki 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka kminku sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć(...)garnka wraz z kminkiem i grzybami, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Skrzydełka umyć, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do drugiego, nieco większego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować do miękkości. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry, dodać do mięsa. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną

Czerwień i błękit
Kapuśniak z wieprzowiną i pieczarkami 174

Składniki: 500 g szynki wieprzowej 250 g kiszonej kapusty 250 g pieczarek 1 mały seler 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula kilka suszonych grzybów 3 średnie kremowe ziemniaki 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka kminku sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć(...)garnka wraz z kminkiem i grzybami, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Mięso umyć, pokroić w kostkę, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do drugiego, nieco większego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować do miękkości. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry, dodać do mięsa. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem

Czerwień i błękit
Rybny kapuśniak 130

mięso) 200 g kiszonej kapusty 2 ziemniaki 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie 2 starte marchewki (mogą być pocięte ugotowane wcześniej w bulionie) 2 ząbki czosnku skórka z jednej cytryny łyżeczka startego imbiru 2 łyżki przecieru pomidorowego doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Do odcedzonego bulionu, dodajemy kapustę, ziemniaki obrane i pokrojone(...)kostkę, ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy na małym ogniu ok 20 minut, następnie dodajemy posiekany czosnek, marchewkę, sok z cytryny, imbir i przecier pomidorowy. Gotujemy wszystko na małym ogniu jeszcze 10 minut i doprawiamy do smaku ok 5 minut przed końcem. Na koniec dodajemy wcześniej gotowane mięso oddzielone od ości. Gotową zupę podajemy ze świeżą pietruszką

Niezły Młynek