wyśmienitej Kapusty kiszonej z grzybami od firmy Ogródek Dziadunia . Zupka jest , pyszna , pożywna w sam raz na obiad, moje dzieci ją uwielbiają :) Składniki : około 1/2 słoika Kiszonej kapusty z grzybami Ogródek Dziadunia 2 kawałki żeberek średniej wielkości 2 marchewki , kawałek : pora , selera , natka pietruszki , kilka gałązek lubczyku około 6 ziemniaków dużych vegeta, pieprz(...)Warzywa obieramy i myjemy . Marchew i ziemniaki kroimy w kostkę. Włoszczyznę związujemy nitką i wkładamy do garnka. Gdy woda się zagotuje dodajemy vegetę i zioła prowansalskie .Gotujemy na małym ogniu aż warzywa i mięso zmiękną .Jeśli woda wam za szybko odparuje to możecie jeszcze dolać . Przyprawiam do smaku pieprzem ewentualnie solą.Proporcje oczywiście możecie zmienić
Sama słodycz i szczypta chiliNa temat kiszonek już kiedyś się rozpisałam – kisząc buraki . Nie będę się więc powtarzać. Tym razem w słoiku zamykamy marchew, chrzan i imbir i czekamy
wiecejwarzyw.plPierogi ugotowane, polane zeszkloną cebulką - pycha . U mnie tradycyjnie nadzienie to grzyby z kiszoną kapustą ale tu oczywiście można wszystko zrobić wg własnego uznania. 2 szkl.mąki około 1 szkl. ciepłej wody 1 łyżka oleju lub rozpuszczonego masła szczypta soli dowolne nadzienie Mąkę przesiać do miski, wsypać sól wlać olej i stopniowo wlewać wodę. Wyrobić na miękkie(...)elastyczne ciasto. Odstawić na 10 minut przykryte ściereczką. Po tym czasie rozwałkować na ulubioną grubość, szklanką wycinać krążki. Na środek każdego ułożyć po sporej łyżeczce farszu i zalepić. Gotować w osolonej wodzie z niewielką ilością oleju przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.Podawać polane zeszkloną cebulką
Moje domowe kucharzeniekiszonej kapusty 30 g suszonych grzybów leśnych 200 g drobnej fasoli 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 2 cebule sól pieprz 50 ml oleju rzepakowego Semco Grzyby suszone wypłukać w ciepłej wodzie,następnie zalać wodą i odstawić na całą noc. Fasolę zalać wodą i moczyć całą noc. Następnego dnia kapustę włożyć do garnka zalać wodą,dodać listki,ziele(...)angielskie i namoczone grzyby. Ugotować do miękkości. Fasolę ugotować do miękkości i pod koniec gotowania posolić. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i przesmażyć drobno posiekaną cebulkę na złoty kolor. Do cebuli dodać odsączoną kapustę z grzybami,smażyć kilka minut kilkakrotnie mieszając. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec wymieszać z ugotowaną fasolą. Podawać na ciepło
Kolorowa kuchnia Elkiulubioną częścią kalafiora jest część pomiędzy łodygą a kwiatem - w smaku przypomina głąb z kapusty! Uwielbiam go... delikatnie posypanego solą... aż się rozmarzyłam i już się nie mogę doczekać kiszenia kapusty na jesień!!! Ale wracając do kalafiora... bardzo lubię latem spożywać zupy a ta jest naprawdę wyjątkowa. Cheddar idealnie podkreśla smak kalafiora i ta nutka curry i kuminu(...)kurczaka pół litra mleka 2 nieduże ziemniaki mała marchewka mała pietruszka średni kalafior 2 łyżeczki curry szczypta kuminu (można pominąć) 1 cebula Opcjonalnie grzanki pietruszka Do dzieła! Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę, po ok 5 minutach dorzucamy ziemniaki (także pokrojone w kostkę). Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i wrzucamy na nie curry
sierotka maRysia w kuchnirównież w postaci kwaśnicy (z kapusty kiszonej) Składniki: 1 kg kapusty białej 25 dag wędzonki 1 cebula 1 pęczek natki pietruszki 2 marchewki 1 szklanka fasoli 25 dag ziemniaków 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka Bazyli 3 ząbki czosnku 3 goździki sól, pieprz Wykonanie: Fasolę namoczyć przez kilka godzin. Kapustę drobno posiekać, marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę(...)wraz z fasolą i włożyć do garnka. Cebulę obrać, naszpikować goździkami, włożyć również do garnka i zalać gorącą wodą. Gotować na wolnym ogniu, w międzyczasie dorzucić wędzonki , przyprawić do smaku i dogotować do miękkości
Tradycyjna Kuchniapałki ), postaw ponownie garnek na ogniu, doprowadź do zagotowania. Wsyp cukier ( na 1 l soku dajemy około 50 - 80 dkg cukru w zależności od słodkości użytych winogron ), dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając przez 4 - 5 minut, cukier powinien całkiem się rozpuścić. Z powierzchni soku zbierz pianę , rozlej gorący sok do małych butelek lub słoiczków, szczelnie zamknij. Pasteryzuj(...)możemy dodawać do tradycyjnej czarnej herbaty, herbat owocowych oraz ziołowych. Możemy go także pić rozcieńczony przegotowaną letnią wodą. Można go też dodawać zamiast cukru do surówek z kiszonej kapusty i buraczków zasmażanych. Doskonale nadaję się także do barwienia domowych kisieli, możemy nim polać przygotowany na talerzykach budyń ( gdy budyń trochę wystygnie ). S ok z ciemnych winogron zawiera
Przepisy i porady kulinarnesię zdecydowanie z kiszoną kapustą i aromatycznymi leśnymi grzybkami. A u mnie dziś na opak. Słodka kapustka i pieczarki. Moim dzieciom zdecydowanie bardziej smakują takie krokiety w łagodniejszym wydaniu. Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody gazowanej 1/2 szklanka mleka 2 jajka lub 1 duże wiejskie 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 1/4 główki średniej kapusty 500 g pieczarek(...)cebula sól, pieprz panierka: szklanka bułki tartej 1 jajko Wykonanie: *Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól. Gotujemy do miękkości. *Cebulę siekamy, szklimy na niewielkiej ilości oleju, dokładamy pokrojone w plastry pieczarki, zrumieniamy. Dokładamy osączoną kapustę. Smażymy razem ok 5 minut. *Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Smażymy cienkie naleśniki. *Na każdy naleśnik nakładamy 2-3 łyżki farszu
Z Majeczką w kuchnikiszonej z marchewką (przepłukana wodą) 0,2 litra białego wina SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W dużym garnku rozgrzewamy masło i smażymy kolejno cebulkę, marchewkę i ziemniaki. Doprawiamy kminem rzymskim, oregano, słodką papryką, solą i świeżo mielonym pieprzem. Chwilę smażymy, a następnie zalewamy połową bulionu. Dodajemy miód i sos sojowy. Dusimy wszystko pod przykryciem. W osobnym garnku rozgrzewamy oliwę, na której smażymy kapustę(...)chwili smażenia dolewamy wino i dusimy pod przykryciem. Następnie dolewamy pozostałą część bulionu. Gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie łączymy kapustę z pozostałymi warzywami i gotujemy kolejne 10 minut. Przepis inspirowany kuchnią Kwestia Smaku :) Smacznego
wege i kropkanastępny dzień. Składniki 500 g kiszonej kapusty 4 łyżki masła 4 ziemniaki 1 marchewka 1.5 l rosołu 1 cebula 1 pietruszka 4 łyżki przecieru pomidorowego 400 g wędzonych kości wieprzowych sól pieprz listek laurowy kwaśna śmietana natka pietruszki koperek szczypiorek Przygotowanie Wędzone kości zalałem 1,5 l wody. Zagotowałem. Kapustę przepłukałem i dobrze odcisnąłem. Włożyłem do garnka(...)dodałem 3 łyżki masła, wlałem tyle rosołu, aby kapusta się nie przypaliła. Przykryłem, dusiłem ok. 5 minut na bardzo mocnym ogniu. Następnie zmniejszyłem płomień, gotowałem ok. 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Pokroiłem marchewkę, pietruszkę i cebulę, zeszkliłem je na maśle. Dodałem przecier, smażyłem razem do miękkości warzyw. Ziemniaki obrałem, pokroiłem w kostkę. Dodałem do kapusty. Podduszone warzywa
R'n'G KitchenDeveley liść laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt Przyprawy: sól do smaku pieprz biały ziołowy do smaku papryka czerwona słodka 2 łyżeczki Wykonanie: Do garnka wkładam kapustę kiszoną ( nie wymaczałam jej bo była akurat). Dodaje 3 starte marchewki listek laurowy i ziele angielskie.Wlałam 2 szklanki wody i dusiłam koło 2 godzin. Grzyby zalałam wrzątkiem, zostawiłam(...)bigosu. Kiełbasę pokroiłam w kostkę usmażyłam i też dodałam do bigosu. Posoliłam i popieprzyłam do smaku, wsypałam paprykę czerwona słodką. Na końcu dodałam przecier pomidorowy i dalej dusiłam . Bigos gotował się 3 godziny
Różowa kuchniaprzygotowanie ich zajmie nam dużo mniej czasu :) Składniki farszu ( 4 duże porcje): 3 cebule 1 czubata łyżeczka majeranku sól do smaku pieprz 500 g pieczarek 1 kg kapusty kiszonej oliwa do podsmażenia cebuli i duszenia pieczarek 400 g makaronu łazanki - (są to 4 porcje) Wykonanie farszu: Cebulę kroimy w kostkę, solimy, dajemy majeranek i całość podsmażamy na małym ogniu(...)solimy oraz pieprzymy do smaku i dolewamy 2 łyżki oliwy. Tak przygotowane grzyby dusimy 5 minut pod przykryciem. Następnie odkrywamy i nadal dusimy do momentu odparowania wody z pieczarek. Kapustę gotujemy do miękkości. Trwa to około 1 godziny. Po ugotowaniu, kapustę studzimy , odciskamy z wody i kroimy, aby była drobniejsza. Tak przygotowane pieczarki, cebulę i kapustę łączymy, doprawiamy solą oraz
Smak mojego domukapusty kiszonej, 2 cebule, woda, 400 ml żurku, 3 łyżki tłuszczu (u mnie smalec gęsi) Do garnka z grubym dnem włożyć tłuszcz i pokrojone w półplasterki cebule, oraz pokrojone na kawałki żeberka. Podsmażyć. Wlać około 400 ml wody i dusić około 20 minut. Następnie dodać pokrojoną kapustę (jeżeli jest kwaśna należy ją wypłukać). Dusić, aż kapusta będzie prawie miękka(...)razie potrzeby dolać trochę wody. Wlać żurek (nie dodawać mąki, gdyż zrobi się budyń kapuściany) i gotować aż otrzymamy odpowiednią konsystencję/ gęstość. zastawa
królestwo garówkapusty kiszonej +sok 2 marchewki por 2 liście laurowe po kilka ziaren ziela angielskiego, owoców jałowca i pieprzu czarnego 3 ziemniaki 1 łyżka suszonej papryki jalapenos cebula 200 g boczku surowego wędzonego łyżka mąki sól ,pieprz Żeberka opłukać, pokroić na kawałki. Zalać 1,5 l zimnej wody, posolić i zagotować. Dodać posiekaną kapustę wraz z sokiem, por pokroić(...)piórka, startą na dużych oczkach marchew, liście laurowe, ziele angielskie, owoc jałowca, pieprz i ostra papryke. Gotować do miękkości kapusty. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować do ich miękkości. Na koniec posiekaną cebulę podsmażyć na boczku, oprószyć mąką, dodać trochę wywaru z zupy i wlać do całości ciągle mieszając
ClauditteMissCookingwyczuwalnym aromatem świeżych warzyw, pachnącego wędzonego łososia i aromatycznego świeżego koperku to moja propozycja podania niezwykle popularnego i lubianego w naszych polskich domach kapuśniaku. Składniki: 2 opakowania kapuśniaku z kiszonej kapusty Hortex 150g wędzonego łososia 2 cebule 3 ząbki czosnku 8 liści laurowych 10 ziela angielskiego 1,5l wywaru mięsnego z żeberek 2 łyżeczki kminku mielonego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego(...)czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać opakowania zupy kapuśniak i jeszcze chwilę smażyć. Następnie wlać wywar z żeberek, dodać liście laurowe, ziele angielskie, kminek, pieprz i gotować do miękkości warzyw. 2. Po tym czasie doprawić do smaku solą, pieprzem, wyciągnąć liście laurowe i ziele angielskie, zmiksować blenderem do postaci kremu. Chwilkę gotować na małym ogniu i ponownie
Szalona Kuchnia Eweliny