kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:125/166)

Najlepsze pierogi ruskie 320

Możemy bardzo delikatnie podsypywać mąką. Wycinamy szklanką kółka – je również można odrobinę rozwałkować. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi – możemy ulepić falbankę lub ponaciskać brzegi widelcem. Gotowe pierogi gotujemy w 3-4 turach, w osolonym wrzątku, ok.2 minuty od wypłynięcia (po wrzuceniu pierogów, warto je delikatnie zamieszać). Pierogi najlepiej podać z okrasą – smalcem ze skwarkami, ale świetnie pasują(...)zdecydowanie n... Pieczony schab z cebulką Schab pieczony z cebulką to moja ulubiona pieczeń schabowa, ... Zupa z suszonych borowików Zupa z suszonych borowików - niezwykle aromatyczna i treściw... Placki z kiszonej kapusty Placki z kiszonej kapusty, czyli łemkowskie "Fuczki&quo... Post Najlepsze pierogi ruskie pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
KARCZEK NADZIEWANY BOCZKIEM I CEBULĄ, DUSZONY Z KAPUSTĄ W SZYBKOWARZE + FILMIK 153

liść laurowy  3 ziela angielskie  kilka kulek pieprzu  1 płaska łyżeczka kminku  2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego 300 ml bulionu PRZYGOTOWANIE :  Kapustę kiszoną dobrze płuczemy pod bieżącą wodą.  Jak jest mocno kwaśna to kilkakrotnie. Mięso myjemy, osuszamy i nacinamy na centymetrów plastry ale nie do końca.  Dokładnie nacieramy przyprawami i czosnkiem. Cebulę(...)Składam mięso w całość i lekko dociskamy.  Do kapusty dodajemy starte na tarce jarzynowej warzywa, przyprawy oraz przecier. Dokładnie mieszamy.  Do szybkowaru o pojemności 5 - 8 litrów wkładamy cała kapustę, na to układamy karczek i lekko go wciskamy. Wlewamy 300  ml bulionu, zamykamy garnek i gotujemy - dusimy nasze damie około 2 godzin na najmniejszym ogniu. Kiedy

Kulinarne Fantazje Marioli
Postna kapusta z grzybami 225

Postna kapusta z grzybami niby nic, a jednak ważne danie Wigilijne.Dobrze doprawiona i wyczuwalny smak grzybów.To jest to czego oczekujemy :)   Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 2 garście suszonych grzybów, miałam prawdziwki 1 duża cebula tłuszcz ziele angielskie 2 liść laurowy 2  sól, pieprz mąka 2 łyżki  1 łyżka przecieru pomidorowego      Wykonanie(...)minut. Odcedziłam zostawiając wywar . Większe grzyby pokroiłam na mniejsze kawałki. Kapustę opłukałam dwukrotnie na sitku pod bieżącą, chłodną wodą, odcisnełam i posiekałam, włożyłam do garnka i zalałam przecedzonym wywarem z grzybów, doprawiłam sola i pieprzem, dodałam ziele i listek laurowy i przecier pomidorowy. Gotowałam prawie 2 godziny . Marchewkę obrałam, umyłam i starłam na tarce o dużych oczkach

Różowa kuchnia
Pierogi z kapustą i grzybami 138

niewielkiej ilości wody, ugotować, odcedzić i zmielić na dużych oczkach.. Kapustę kiszoną wypłukać, ugotować z dodatkiem soli, odcedzić, wycisnąć i pokroić na drobno. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wsypać cebulę, podsmażyć, następnie dodać grzyby i podsmażyć razem z cebulą , na koniec wsypać kapustę. Doprawić do smaku ciągle mieszając. Wystudzić.  Ciasto: Do miski wsypać mąkę(...)żeby się nie zeschło.  Wykonanie pierogów:  Ciasto rozwałkować, podsypując mąką na grubość ok. 2 mm. Wyciąć z ciasta krążki, układać na nich farsz a następnie skleić. Do gotującej osolonej wody wkładać pierogi. Gotować ok. 5 min od wypłynięcia. Warto do wody dodać łyżkę oleju - pierogi wtedy nie sklejają się

Darcia w kuchni
KLUSKI KŁADZIONE 210

tartą, mogą stanowić dodatek do zup albo mięsnego obiadu.  U mnie podane w podobny sposób, w jaki podaję szare (ziemniaczane) kluski: czyli z cebulka i boczkiem oraz zasmażaną kiszoną kapustą. Pyszota! Składniki: 1 szkl mąki pszennej 1 całe jajko woda 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Do mąki wbijamy całe jajko i dodajemy ok pół łyżeczki soli. Następnie stopniowo dodajemy przegotowaną(...)idealna. W dużym i  szerokim garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Łyżeczką od herbaty lub łyżkę od zupy zanurzoną we wrzątku  nabieramy  ciasto i wkładamy do gotującej się wody, co jakiś czas delikatnie mieszając. Jeśli kluski się rozpadają, to znaczy, że ciasto jest zbyt rzadkie i trzeba dodać więcej mąki. Gdy kluski wypłyną, gotujemy je jeszcze przez

Walijskie Pichcenie
Bigos z kiszonej kapusty. 213

wędlin, kiełbasa, surowe mięso...) suszone grzyby ( dobre 2 garście) kilka suszonych śliwek 1 duża cebula liść laurowy KAMIS, ziele angielskie KAMIS, pieprz czarny KAMIS, papryka słodka KAMIS Wykonanie:Kapustę kiszoną ( u mnie nie płukana i nie siekana) wkładam do garnka i zalewam wodą ok 1,5 szkl. (zawsze to robię na oko). Dodaję kilka liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego(...)mięso kroję w kostkę i podmarzam na patelni, dodaję pokrojone wędliny i chwilkę razem to smażę. Gotowe wrzucam do kapusty. Duszę do momentu, aż konsystencja kapusty jest dla mnie odpowiadająca, Doprawiam w międzyczasie do smaku pieprzem i odrobiną papryki.Czasami bigos gotuję 2 dni. Wówczas jest bardziej ciemny i lepszy.Osobiście lubię, kiedy jest kwaśny, ma długie i cienkie kawałki kapusty

Malinowe Pocałunki
Kotlet z kurczaka zapiekany z oscypkiem i pieczarkami 274

Lubię tradycyjne polskie dania. Kuchnię góralską także. Składniki na kotlet z kurczaka zapiekany z oscypkiem i pieczarkami (5 porcji): pierś z kurczaka około 500 g mąka

Karola gotuje
Kasza jęczmienna z sosem grzybowym 149

piękny, ciemny kolor, niepowtarzalny aromat i konsystencję gęstej śmietany. W połączeniu z kaszą i wyrazistymi dodatkami, np. kiszonym lub konserwowym ogórkiem, marynowaną papryką albo surówką z kiszonej kapusty, stanowią świetne trio :)  Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)szklanka suszonych grzybów ( najlepiej borowików ) -1 duża cebula -2 łyżki masła -1 łyżka mąki -sól, pieprz  Zagotowujemy w garnku 2 szklanki wody z łyżeczka soli i wsypujemy kaszę. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę. Następnie, sposobem mojej babci, okręcamy garnek ściereczką i wynosimy w miejsce gdzie może leżakować okręcony szczelnie kocem, najlepiej godzinę

Kulinarne przemyslenia
Rzodkiewki kiszone 130

kiszone są obecne od lat. Ze względu na tani i łatwy koszt produkcji, kiszenie to metoda powszechnie stosowana na całym świecie. Najpopularniejsze warzywa, które kisimy to kapusta i ogórki, ale tak naprawdę to kisić można niemal wszystko. Kiszonki posiadają duże walory nie tylko smakowe. Są cennym źródłem błonnika, soli mineralnych oraz witamin – zwłaszcza C, a także z grupy(...)przewodzie pokarmowym, co poprawia jego mikroflorę i wzmacnia odporność organizmu. Rzodkiewki kiszone. Składniki (ilość według potrzeb): - rzodkiewki - korzeń chrzanu - czosnek - liść laurowy - koper (łodygi z nasionami) - ziarna gorczycy - pieprz czerwony w ziarnach - na 1 litr przegotowanej ostudzonej wody 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej Na zalewę – gotujemy wodę, dodajemy sól – mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Słoiczki wyparzamy. Obrany czosnek kroimy

mojewypiekiinietylko
Rzodkiewki kiszone 177

kiszone są obecne od lat. Ze względu na tani i łatwy koszt produkcji, kiszenie to metoda powszechnie stosowana na całym świecie. Najpopularniejsze warzywa, które kisimy to kapusta i ogórki, ale tak naprawdę to kisić można niemal wszystko. Kiszonki posiadają duże walory nie tylko smakowe. Są cennym źródłem błonnika, soli mineralnych oraz witamin – zwłaszcza C, a także z grupy(...)przewodzie pokarmowym, co poprawia jego mikroflorę i wzmacnia odporność organizmu. Rzodkiewki kiszone. Składniki (ilość według potrzeb): - rzodkiewki - korzeń chrzanu - czosnek - liść laurowy - koper (łodygi z nasionami) - ziarna gorczycy - pieprz czerwony w ziarnach - na 1 litr przegotowanej ostudzonej wody 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej Na zalewę – gotujemy wodę, dodajemy sól – mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Słoiczki wyparzamy. Obrany czosnek kroimy

mojewypiekiinietylko
Kapuśniak na ostro 146

Pożywna i smaczna odmiana kapuśniaku. Tym razem w wersji na ostro.  Składniki 600 g kapusty kiszonej (razem z kwasem) 1 l bulionu warzywnego 200 g wędzonego boczku 50 g koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki płaskie ostrej mielonej papryki 1 papryka czerwona 2 cebule 4 ziemniaki 2 łyżki octu jabłkowego pomidory w puszce (z zalewą) cayenne sól i pieprz Przygotowanie Normal(...)oleju smażymy warzywa   razem z pokrojonym w kostkę boczkiem i ziemniakami. Następnie dodajemy koncentrat ,mieloną paprykę ,ocet ,zalewamy bulionem. Kapustę możemy pokroić na mniejsze kawałki i dodajemy do całości wraz z pomidorami i zalewą. Zupę zagotowujemy ,zmniejszamy płomień. Gotujemy pod przykryciem ok. 50 min. Na koniec doprawiamy do smaku solą ,pieprzem oraz cayenne

R'n'G Kitchen
Gołąbki z czerwonej kapusty w sosie z czerwonego wina 181

tymianek. Niepodziewanie meliśmy niesamowicie smaczny obiad. Liście z kapusty zdjęłam przed siekaniem do kiszenia. Bardzo łatwo się zdejmowały. Jeśli z twojej główki kapusty schodziłoby gorzej, wtedy wytnij głąb i obgotuj a potem zdejmij liście. Moje tak jak pisałam zeszły szybko, ale jest październik i główki kapusty dość młode. Nie wiem jak schodzić będą w lutym czy marcu. Lub kiedy będziesz(...)sito do parowania. Parowałam ok 5 minut. Kiedy liście były już plastyczne. Zdjęłam delikatnie na durszlak i wystudziłam W miedzy czasie przygotowywałam nadzienie:  100 gram ryżu basmati ( gotowanie 10 minut) pół szklanki czarnej soczewicy ( gotowanie 30 minut) sól, olej i szalotka Szalotkę pocięłam w drobną kostkę i zaczął się szklić. Dodałam wcześniej ugotowaną soczewicę i ryż. Doprawiłam pieprzem

AZgotuj!
SAŁATKA Z BROKUŁEM I SERKAMI TOPIONYMI 143

dużych ogórków kiszonych 0,5 czerwonej cebuli (można dać więcej) 2 puszki groszku z marchewką 0,5 brokuła 5 rzodkiewek 3 serki topione bez dodatków ok. 2 łyżki majonezu ok. 4 łyżki jogurtu naturalnego 0,5 łyżeczki musztardy pieprz wg uznania WYKONANIE : Jajka gotujemy 10 minut, studzimy i obieramy. Brokuła wrzucamy na gotującą się wodę na ok. 3 minuty(...)gyros. Obsmażamy na niewielkiej ilości oleju ze wszystkich stron. Ogórki kroimy w kostkę, razem z groszkiem i marchewką z puszki przekładamy na sitko. Do dużej miski dajemy pokrojone:  kapustę pekińską, cebulę, jajka, rzodkiewki oraz ostudzony brokuł i kurczaka. Wsypujemy również warzywa z sitka. Dokładnie mieszamy. Serki topione rozcieramy razem z jogurtem, majonezem i musztardą, dajemy pieprz (nie solimy) Przekładamy

Pani na deser
Barszcz z krokietami 145

suszonych podgrzybków cukier ziarna pieprzu 1 łyżka majeranku 4 ziarna ziela angielskiego 4 ząbki czosnku 250 ml kwasu z kiszonych ogórków 2 liście laurowe sól, pieprz Farsz: 500 g kiszonej kapusty 2 liście laurowe 250 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżka masła natka pietruszki suszony lubczyk sól, pieprz   Naleśniki: 2 jajka 5-6 łyżek mąki(...)ziele angielskie, liście laurowe, kapelusze podgrzybków, ziarna pieprzu, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę soli. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień, dodajemy pokrojone w ćwiartki jabłka (bez gniazd nasiennych), szklankę kwasu z ogórków, gotujemy 30 min. Całość przecedzamy, doprawiamy, cukrem, solą, pieprzem, majerankiem, sokiem z cytryny. Farsz: Kapustę zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe. Gotujemy 30-40 min (do miękkości), studzimy. Następnie odciskamy

R'n'G Kitchen
Pierogi z kapustą i grzybami 138

kiszonej kapusty, opakowanie mrożonych podgrzybków, sporą garść grzybów suszonych, dużą cebulę, 1 – 2 jajka, sól, pieprz, 1 - 2 listki laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, olej lub masło. Ciasto: 0,5 kg mąki, 1 szklankę ciepłej wody, 1 jajko, szczyptę soli, mąkę do podsypywania. Przygotowanie pierogów zacznij od lekkiego odciśnięcia kapusty z nadmiaru soku. Odciśniętą kapustę pokrój na mniejsze kawałki(...)której się moczyły. Gdy będą miękkie, pokrój je na małe kawałki. Cebulę obierz z łupin i posiekaj. Jajka sparz. Gdy pieczarki będą się dusić, przełóż kapustę do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu. Gdy się zagotuje, posmakuj kapustę. Jeżeli będzie za kwaśna odlej wodę, w której się gotowała, zalej ją świeżą wodą i gotuj dalej. W razie potrzeby

blog.moje-pasje.info
Łazankowe kule zapiekane z serem 138

takiej wersji łazanek. Nie wymagają nakładu pracy, a efekt końcowy na pewno lepiej smakuje niż wygląda ;) Składniki: Dla 5 osób: 40g suszonych grzybów leśnych (podgrzybki, kozaki) 300g pieczarek 300g kiszonej kapusty 2 ząbki czosnku 150g chudego wędzonego boczku 2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku 400g makaronu typu wstążki 1 jajko 3 łyżki majonezu 250g sera żółtego w kawałku (typu(...)delikatnie opiekamy. Dodajemy umyte, osuszone i pokrojone drobno pieczarki oraz 2 łyżki oleju. Kapustę przelewamy zimną wodą by zmyć nadmiar kwasu. Siekamy wraz z odciśniętymi na sicie grzybami leśnymi. Dodajemy do podpieczonego z pieczarkami boczku. Wgniatamy 2 ząbki czosnku i doprawiamy solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, ok 4-5 minut ciągle mieszając

Kuchnia w czekoladzie
Rura Gospodarza 216

właśnie chodziło...  Cannelloni po gospodarsku makaron cannelloni (może być gotowy, ja swój zrobiłam) kapusta kiszona suszone pomidory w oliwie 2-3 kabanoski 1 cebula przyprawy (majeranek, papryka, sól) Zaczęłam od zasmażenia kapusty z pomidorami (na oliwie z pomidorów), kapusta powinna być jak najbardziej miękka (tak ok. 30-40 min.) W tym czasie przygotowałam makaron, z którym było trochę(...)ciężko się na nim pracuje.  Od razu mówię, że jeśli liczycie na idealne, sklepowe kształty to możecie się przeliczyć. Najważniejsze jest, aby ciasto nie skleiło się w trakcie gotowania. Wypchane farszem i tak nabiorą odpowiednich kształtów. Chyba, że macie jakiś pomysł na wypchanie rurek w trakcie gotowania ich we wrzątku, aby się nie odkształcały? Ugotowane cannelloni prezentowały się całkiem

bastalena

Proponowane wyszukiwania