kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:129/166)

Roladki wieprzowe z warzywami w grzybowym sosie 189

pryskało mięso po kuchni, nakryj je kawałkiem folii spożywczej. NA SIEDEM ROLADEK:Kapustę kiszoną drobno posiekaj, marchew i seler obierz, umyj i pokrój na cienkie paski, ser również pokrój na sztabki.Nie muszą być idealne. Na rozbitym kotlecie  rozłóż troszkę kapusty, połóż na nią szynkę i warzywa z serem, w ilości takiej aby było możliwe zwinięcie mięsa w rulonik.Zwijamy(...)dużym ogniu i kładziemy roladki. Smażymy z każdej strony na brązowo.NIE SOLIMY!Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem.PRZEPIS NA SOS:Wodę z namoczonymi grzybami zagotowujemy i gotujemy ok. 30 minut na małym ogniu. Teraz przygotowujemy w/m roladki.Po ok. 30 min przecedzamy tę wodę z grzybami. Z grzybów wyciągnęliśmy wszystko co najlepsze. Jedną marchewkę, pół selera, dwa liście

Pasje Jolki
Jajecznica z mlekiem 178

Tym razem danie typowo śniadaniowe – jajecznica z mlekiem. Część z Was zdziwi dodatek mleka, ale to właśnie ono sprawi, że będzie znacznie bardziej puszysta i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bigos z grzybami (Wigilia) 183

Postny bigos jest nieodzowną potrawą na moim stole podczas Wigilii, pewnie zresztą tak jak i na większości Waszych stołów. Taki bigos przygotowuję tylko jeden raz w

Kuchcik gotuje
Wigilijny kulebiak 254

barszczu. Składniki: Ciasto drożdżowe: 430g mąki pszennej 250ml ciepłego mleka 40g świeżych drożdży 70g masła extra 1 jajko 1/2 łyżeczka soli szczypta soli Farsz: 40g suszonych leśnych grzybów 500g kiszonej kapusty 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchew 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz olej Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane do posmarowania garść sezamu do posypania Wykonanie(...)ciasto, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. 2. Farsz: Suszone grzyby zalać jedną szklanką zimnej wody i odstawić na około 12 godzin. Po tym czasie odcedzić (wodę zostawić do gotowania kapusty), a grzyby drobno posiekać. Cebulę i czosnek drobno poszatkować, zeszklić na oleju, dodać posiekane grzyby i chwilę smażyć. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a kuestę drobno

Szalona Kuchnia Eweliny
Kluski ziemniaczano-serowe 370

zostały z poprzedniego dnia, oraz serek kanapkowy. Ostatnio na blogu pokazywałam Wam przepis na pyszne Kluski szpinakowo-serowe polecam je też. Inne przepisy na kluski: Szare kluski z zasmażaną kapustą kiszoną Kluski kładzione Jak zrobić kluski śląskie Kluski z kaszy kuskus Kluski z sałaty i buraka 30 dag ziemniaków pieczonych z rozmarynem 150 g serka kanapkowego 1 jajko 5 czubatych(...)ciasto jak na kopytka. Ciasto przekładamy na obsypaną resztą mąką stolnicę,formujemy dwa wałki. Każdy wałek lekko spłaszczamy i kroimy w romby. Zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy kluski i gotujemy, czekamy aż kluski wypłyną na powierzchnię, oznacza to że są gotowe. Wyciągamy kluski ziemniaczano-serowe łyżką cedzakową. Podajemy kluski z sosem pieczeniowym z szynką. Smacznego! The post Kluski ziemniaczano-serowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Żeberka w coli z grilla 159

Żeberka w coli z grilla to dość oryginalne połączenie, ale tak przygotowane mięso jest kruche, delikatne w smaku i rozpływa się w ustach. Przepis jest niezwykle

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wegański rosół z makaronem z marchewki ( dieta dr Dąbrowskiej) 202

ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl(...)Wywar wlewamy do garnka. Pory oczyszczamy, białą część kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy do garnka. Zieloną część wkładamy do wywaru w całości, później po ugotowaniu ją usuniemy. Wszystko gotujemy przez 20 minut na niewielkim ogniu. Marchewkę obieramy i przy pomocy spiralizera robimy makaron.   Wywar przecedzamy przez sitko. Czysty rosół wlewamy do garnka, solimy i pieprzymy, wrzucamy

Kulinarne przygody Gatity
Kapuśniak ze słodkiej kapusty 104

samo z kapusty kiszonej, jak i słodkiej.    Składniki: - ok.3 litrów bulionu- średnia kapusta (ok.900g)- ziemniaki- ok. 300g wędzonego boczku- ok. 300g kiełbasy- 2 marchewki- młode części pora- 2 pomidory- 1 główka czosnku- 1 cebula           - 1 papryka czerwona- ½ świeżej chilli- cebulka prażona- sól, pieprz- 2-3 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- majeranek, kminek Kapustę i cebulę cieniutko szatkujemy, marchew(...)boczku tłuszcz wrzucamy cebulę, aby się zeszkliła, następnie pokrojony w słupki czosnek.  Kolejno dodajemy poszatkowaną kapustę z marchewką oraz pokrojony w talarki por. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem oraz kminkiem. Wszystko mieszamy i krótko smażymy (warzywa są cienko pokrojone, więc nie wymagają długiego gotowania). Paprykę pozbawioną gniazd nasiennych kroimy w paski i dodajemy do kapusty. Papryczkę chilli również pozbawiamy

mojewypiekiinietylko
Młoda kapusta zasmażana 179

wersji zimowej z kapusty kiszonej. Ale na wiosnę, właśnie w maju, kiedy pojawiają się pierwsze polskie młode ziemniaki lubię zjeść prosty, maminy obiad: młodą kapustę z koperkiem (duuużą ilością koperku), młode ziemniaki i jajko sadzone. Szklanka kefiru i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :) SKŁADNIKI: Dla 3 - 4 osób. 1 mała główka młodej kapusty 200 g boczku wędzonego 1 duży(...)kilka ziarenek pieprzu 1 liść laurowy sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb, szatkujemy na cienkie paseczki. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą, tak aby tylko przykryła kapustę, dodajemy odrobinę soli, ziele angielskie, liść laurowy i i ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty. 2. W tym czasie kroimy boczek

W kuchni Katie
Młoda kapusta zasmażana 225

wersji zimowej z kapusty kiszonej. Ale na wiosnę, właśnie w maju, kiedy pojawiają się pierwsze polskie młode ziemniaki lubię zjeść prosty, maminy obiad: młodą kapustę z koperkiem (duuużą ilością koperku), młode ziemniaki i jajko sadzone. Szklanka kefiru i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :) SKŁADNIKI: Dla 3 - 4 osób. 1 mała główka młodej kapusty 200 g boczku wędzonego 1 duży(...)kilka ziarenek pieprzu 1 liść laurowy sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb, szatkujemy na cienkie paseczki. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą, tak aby tylko przykryła kapustę, dodajemy odrobinę soli, ziele angielskie, liść laurowy i i ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty. 2. W tym czasie kroimy boczek

W kuchni Katie
Kotleciki z czerwonej soczewicy 123

zabki czosnku,  lub granulowany Łyżeczka  masła Sól,  pieprz Soczewicę dobrze płuczemy,  gotujemy ją  w dwóch  szklankach osolonej wody,  lub w bulionie.  Gotujemy 15-20 min do czasu,  aż  soczewica wciagnie większość  wody-lub całość :)  ja dla pewności  jeszcze wykladam ją  na sitko i dobrze odsączam. Blendujemy(...)piekarnika wyjdą zdecydowanie zdrowsze:) Pieczemy je w 180 C przez 20 min. Podajemy z ulubioną  kaszą. Ja dziś  zamiast kaszy zjem spoooorą porcję  surówki  z kiszonej kapusty:))  W tych kotlecikach najlepsze jest to,   że  trzy sztuki na pewno nie pójdą  nam w boczki

Mamuśka wraca do formy
KAPUSTA Z SUSZONYMI GRZYBAMI I ŚLIWKAMI 132

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 50 d ag kapusty kiszonej, średnia cebula, 1/3 jabłka, łyżka masła, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki kminku całego, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, łyżeczka cukru, 20 g suszonych grzybów, 1/2 szklanki bulionu (może być z kostki), 100 g suszonych śliwek, pęczek natki(...)maśle. Jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Śliwki siekam. Kapustę płuczę, siekam, przekładam do garnka. Dodaję przyprawy: sól, pieprz, kminek, listek laurowy, ziele angielskie, cukier i sos sojowy. Wkładam grzyby, cebulę oraz jabłko. Zalewam wodą pozostałą z grzybów i bulionem.  Po zagotowaniu, gotuję około 10 minut pod przykryciem, następnie kolejne 10 minut bez przykrywki, aby nadmiar

JejKuchnia
Biała zupa rybna 181

przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 500g karpia w kilku kawałkach (lub innej ryby o zwartym mięsie z niewielką ilością ości) 150ml słodkiej śmietany 18% 300ml odciśniętego soku z kiszonej kapusty 2 średnie marchewki (250g) kawałek korzenia selera (150g) 2 łodygi selera naciowego kawałek pora (100g) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego(...)opłukujemy. Do garnka wlewamy 2,5 litra wody i zaczynamy podgrzewać. Wkładamy warzywa, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz oraz ok. 1 łyżeczki soli. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy niezbyt gwałtownie, najlepiej pod częściowym przykryciem, przez 60 minut. Wkładamy rybę i doprowadzamy ponownie do wrzenia, po czym gotujemy jeszcze przez 15 minut. Z gotowego wywaru usuwamy całkowicie wszystko oprócz

Kulinarna Pokusa
Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną 147

natomiast na ciasto pierogowe wykorzystałam tradycyjnie swój, sprawdzony przepis. Kapustę kiszoną drobno posiekać. Przełożyć na głęboką patelnię z olejem. Dolać 2-3 łyżki wody, przykryć i dusić około 15 minut, by lekko zmiękła. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do ziemniaków dodać ciepłą kapustę i masło. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku majerankiem, solą(...)niewielką ilością mąki. Z placków wycinać kółka. Na połowę kółek nakładać farsz, przykrywać pozostałymi i dokładnie sklejać. Brzegi ozdabiać dowolnym wzorkiem. Pierogi wrzucać do wrzącej (osolonej) wody i gotować 5 minut od  wypłynięcia na powierzchnię. Podawać ze smażoną cebulką. Świetnie smakują również odsmażane na patelni. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni