kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:135/166)

Pierogi z kapustą i pieczarkami z rzeżuchą 110

wody do ciasta sami zobaczycie kiedy więcej jej nie dodawać, ciasto ma być elastyczne, nie lejące się, bo nic z nich nie ulepicie farsz: 500 g pieczarek 800 g kiszonej kapusty 2 średnie cebule masło klarowane sól, pieprz, papryka słodka i ostra, lubczyk, majeranek Przygotowanie: Ciasto: W mące zrobić dołek, dodać masło, szczyptę soli i wbić jedno jajko. Wymieszać dokładnie(...)momentu kiedy ciasto będzie elastyczne i równomiernie dobrze wyrobione. Z ciasta wałkujcie cienkie placki, wykrawajcie z nich szklanką lub ozdobnym kołem kółka. Faszerujcie farszem z kapusty i pieczarek. Oto jak zrobić farsz: Kapustę zagotuj w wodzie do miękkości, około 30 minut na średnim ogniu. Gdy będzie miękka, dokładnie ją odcedź, lekko wystudź i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, posiekaj

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z kiszoną kapustą i twarogiem 142

Farsz: ok. 500 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 450 g twarogu w kawałku kminek cały lub mielony sól i pieprz Ciasto: 700 g mąki poznańskiej 1 jajko 5 łyżek oleju łyżeczka soli ok. 1 i 1/3 szklanka bardzo ciepłej wody kawałek słoniny, masło klarowane do smażenia lub olej do smażenia Przygotować farsz. Kapustę przepłukać i ugotować. Kiedy przestygnie(...)odcedzić i mocno odcisnąć, a następnie drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Twaróg rozdrobnić widelcem i dodać do kapusty. Farsz porządnie doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne, nie za twarde

Czerwień i błękit
Bigos wędzony 153

SKŁADNIKI -kapusta średniej wielkości -kiszona 1 kg -wędzone skórki wieprzowe -2 kości schabowe wędzone PRZYPRAWY I ZIOŁA Ilość ziół i przypraw dajemy według własnego smaku i uznania -koncentrat pomidorowy -magii -liść laurowy -ziele angielskie -owoc jałowca -pieprz ziołowy i czarny -sól warzona nie jodowana -warzywa suszone (spora ilość) -papryka słodka -wywar z parzenia wędzonek lub woda jeśli ktoś nie posiada(...)mieszamy i ponownie przykrywamy. Powtarzamy te czynności do póki kapusta nie zacznie robić się miękka. Gdy tak się stanie dodajemy resztę przypraw i dokładnie mieszamy. Teraz mieszamy częściej i dłużej. Próbujemy i dosalamy do smaku. Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy rozrobiony w niewielkiej ilości wody. Gotujemy jeszcze chwilę i wyłączamy gaz. Bigos jest gotowy. Ma wyraźny zapach wędzonki i delikatny

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pierogi z kapustą i pieczarkami z rzeżuchą 132

wody do ciasta sami zobaczycie kiedy więcej jej nie dodawać, ciasto ma być elastyczne, nie lejące się, bo nic z nich nie ulepicie farsz: 500 g pieczarek 800 g kiszonej kapusty 2 średnie cebule masło klarowane sól, pieprz, papryka słodka i ostra, lubczyk, majeranek Jak zrobić? Ciasto: W mące zrobić dołek, dodać masło, szczyptę soli i wbić jedno jajko. Wymieszać(...)momentu kiedy ciasto będzie elastyczne i równomiernie dobrze wyrobione. Z ciasta wałkujcie cienkie placki, wykrawajcie z nich szklanką lub ozdobnym kołem kółka. Faszerujcie farszem z kapusty i pieczarek. Oto jak zrobić farsz: Kapustę zagotuj w wodzie do miękkości, około 30 minut na średnim ogniu. Gdy będzie miękka, dokładnie ją odcedź, lekko wystudź i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, posiekaj

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z rukolą i marchewką 190

Sałatka z rukolą i marchewką to idealna propozycja dla wszystkich osób będących na diecie. Przygotowanie zajmuje nam dosłownie kilka minut. Danie to możecie również przygotować na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bigos z kiełbaską i grzybkami 129

Coraz bliżej święta ,coraz bliżej święta........... Bigosik z kapusty kiszonej zrobiony :) Zawekowałam w słoiki i spokojnie do świat może stać. Składniki: kapusta kiszona 3kg  marchewka 400 g kiełbasa zwyczajna czy śląska jaką lubicie 800 g  boczek wędzony 300 g szynka 400 g przecier pomidorowy  100 g garść suszonych grzybków ziele angielskie 3 szt  liść laurowy(...)drobno  podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka z kapustą ( niech się dusi razem z kapustą. Kiedy kapusta już będzie miękka dodajemy podsmażony boczek i kiełbaskę. Dodajemy pieprz, przyprawę do potraw oraz przecier pomidorowy i marchew startą. Teraz niech wszystko razem się dusi i przechodzi smakiem. W trakcie gotowania doprawiamy dalej jeśli brakuje czegoś.Bigos wychodzi przepyszny :) Zawekowałam

Różowa kuchnia
Sałatka warzywna 370

sałatki nie mogą się obejść. Chyba w każdym polskim domu jest robiona, ale każda gospodyni ma na nią swój własny przepis. To tak jak z bigosem... niby tylko kapusta kiszona i mięso, ale każdy też smakuje inaczej, bo każdy doprawia i przyrządza go na swój, często sekretny, sposób. U mnie też, odkąd nie mieszkam z rodzicami, a to już ponad(...)kiszone1 średnie jabłko1 puszka groszku (ja używam młodego)5 jajek,2 łyżeczki musztardy (można pominąć) sól, pieprz, majonez Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki szorujemy, wkładamy do garnka, solimy i gotujemy "w mundurkach" przez ok. 25 minut (lub krócej, wszytko zależy od warzyw). Ważne, żeby warzywa nie były rozgotowane. Jaja gotujemy na twardo. Wszystkie warzywa, jabłko oraz jajka kroimy w kosteczkę

Delicious Titbits
Omlet z awokado i pomidorkami 221

Praktycznie jak co weekend pozwalamy sobie z Madzią na odrobinę szaleństwa w kuchni o poranku i powstają pyszne śniadanka. Tym razem zainspirowani przepisem znalezionym w internecie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wigilijne pierogi dla dzieci (z kapustą i pieczarkami) 229

Wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami to doskonałe danie dla małych dzieci i osób z wrażliwym żołądkiem. Takie pierogi możemy podać dziecku, które skończyło 1. rok życia. Z podanych proporcji możemy przygotować około 60 średniej wielkości pierogów(...)Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 2/3 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka soli mąka do posypywania stolnicy Jako farsz do pierogów dla dzieci możecie wykorzystać kapustę wigilijną z pieczarkami . Gotową, wystudzoną kapustę szatkujemy drobno i odkładamy na sito, by odsączyć płyn. Mąkę mieszamy z gorącą wodą (taką, by nie parzyła w ręce) i solą i wyrabiamy ciasto. Odkrawamy

Dieta bez mleka
Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu 232

kiszonej kapusty;100 g suszonych grzybów;1 kostka bulionowa o smaku grzybowym;3 średnie cebule;1 liść laurowy;Sól;Pieprz;2 łyżki oleju.Dodatkowo:1 roztrzepane widelcem jajo;Kminek do oprószenia po wierzchu.Sposób przygotowania:Grzyby umyć pod bieżącą wodą, zalać zimną wodą (tak, aby przykryła grzyby) i odstawić do namoczenia na kilka godzin (u mnie cała noc).Kapustę odcisnąć (jeśli ktoś(...)razem podsmażać. Zestawić z ognia. Dodać do garnka z kapustą.Do garnka z kapustą, cebulą i grzybami dodać kostkę bulionową, liść laurowy, szczyptę pieprzu, wodę z moczenia grzybów ( w razie potrzeby dodać zimnej wody - woda powinna zakrywać kapustę z dodatkami, ja dodałam około 1 l wody) i gotować na średnim ogniu do miękkości.Ugotowaną kapustę z grzybami

Gospodyni Miejska
Świąteczne pierogi z grochem i borowikami 184

Farsz: 1 litr kiszonej kapusty z marchewką 1 szklanka łuskanego grochu 40 dag mrożonych borowików 2 cebule 2 łyżki masła lub oleju Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Pierożki zaczynamy od przygotowania farszu: Groch namoczyć minimum 2 godziny w zimnej wodzie, po moczeniu wodę odlać, zalać świeżą, ugotować do miękkości. Odcedzić rozgnieść tłuczkiem. Kapustę zalać wodą, ugotować(...)miękkie i nadmiar soku odparuje, połączyć z kapustą i grochem doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Przygotować ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, wbić jajko, wymieszać, wlać gorącą wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować, szklanką wykrawać krążki. Na środek każdego ułożyć  łyżeczkę farszu. Zlepiać brzegi .  Gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od czasu wypłynięcia

Wanilia i Kardamon
Curry z dynią 163

wegetariańskiej z duża ilością warzyw, ciecierzycą i tofu, lub  z owocami morza. Curry na blogu curry z krewetkami i ananasem curry z ciecierzycą i kurczakiem palony łosoś z kapustą kiszoną curry curry z kurczakiem zielone warzywne curry curry z ziemniakami i fasolką sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem sałatka z kurczakiem curry i granatem  keralskie curry warzywne według(...)rondelka i smażymy przez 5 minut. Teraz wlewamy mleczko, wszystko dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień. Paprykę pozbawiamy gniazdka nasiennego, kroimy w sporą kostkę i wrzucamy do rondelka. Rondelek przykrywamy i gotujemy przez 5 minut. Pieczone plastry dyni kroimy w grubą kostkę, dodajemy do warzyw. Wszystko dusimy na małym ogniu przez 5 minut, żeby dynia się nie rozpadła. Jeśli Wasza dynia jest

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 140

ostra papryka WYKONANIE Przygotowywanie farszu do pierogów najlepiej zacząć dzień wcześniej od ugotowania mięsa  oraz kapusty kiszonej. Następnego dnia wyjmujemy z rosołu mięso. Odciskamy dobrze kapustę, Mięso obieramy  dokładnie z kości i skór. Przekręcamy przez maszynkę razem z kapustą. Cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy do farszu i  mieszamy. Do masy dodajemy  pieprz , sól, paprykę do smaku(...)kawałku ciasta i szklanką wykrawamy krążki  Na środek każdego z nich nakładamy niewielką ilość farszu i zalepiamy dokładnie brzegi, Odkładamy na ściereczkę, a drugą przykrywamy, by nie wyschły. Gotujemy  po kilkanaście pierogów w dużej ilości osolonego wrzątku. Po wrzuceniu do garnka mieszamy, by nie przywarły do dna – Od wypłynięcia pierogów na powierzchnię gotujemy ok. 3 min. Podajemy

W kuchennym oknie Ewy
Uszka z kapustą i grzybami 184

czasie odsączyć je z wody i spłukać wodą. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do garnka wlać odrobinę oleju, a następnie przesmażyć cebulę. Gdy będzie lekko szklista dodać kapustę kiszoną, suszone grzyby oraz przyprawy (sól, pieprz i gałkę muszkatołową). Przypraw nie żałować, ponieważ farsz musi być wyrazisty. Wlać 1,5-2 szklanki wody i dusić pod przykryciem. Tak długo, aż cała(...)koniec zlepić boki trójkąta. Jeżeli opis lepienia uszek jest niezrozumiały, polecam obejrzeć ten filmik .  Przygotowane uszka ułożyć na talerzu i: - (surowe) zamrozić, - wrzucić do wrzącej i osolonej wody; gotować kilka minut

Ugotować
Pstrąg smażony peklowany w ziołowej marynacie 154

W piątek na naszym stole z reguły gości ryba. Mama kultywuję tą tradycję i stara się aby w tym dniu nie jeść mięsa, nie tylko

Gosia gotuje