Bożego Narodzenia są dużo bardziej łaskawe dla osób dbających o linię, niż Wielkanoc . Kapusta z grzybami, tradycyjny barszcz czy kompot z suszu, to potrawy nie tylko niskokaloryczne, ale bardzo korzystne dla zdrowia. Także ryby, w szczególności, jeśli będziemy je przygotowywać we właściwy sposób. Pieczenie w folii, gotowanie na parze czy grillowanie na specjalnej patelni, rezygnacja z panierki i zasmażanych sosów(...)świeżych owoców i warzyw . Pamiętajmy, że świeże owoce są mniej kaloryczne od suszonych, a kawałek grapefruita pomoże w spalaniu tłuszczu. Warto, żeby na stole znalazły się kawałki świeżego lub kiszonego ogórka, papryka, rzodkiewki w charakterze przekąsek. Do tego miseczka sosu na bazie jogurtu naturalnego z czosnkiem i ziołami. W święta jedzmy sałatki z warzyw z dodatkiem dobrej oliwy. Uważajmy
Szybko Tanio SmaczniePokażę Wam jak przygotować bardzo szybką i bardzo prostą marynatę do karkówki na grilla. Do jej przygotowania użyjemy zarówno jogurtu naturalnego, który sprawi, że mięso będzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Potrawy wigilijne z Podlasia i przepisy kuchni regionalnej Teoretycznie Wigilia w każdym polskim domu wygląda podobnie. Rodzina, choinka, prezenty, a na stole 12 potraw i opłatek
Słodkie okruszkirównie smaczne. Jagna Niedzielska zaproponowała 4 przepisy: śledzie w soku z pomarańczy z czarnuszką, pierogi z mąki gryczanej z twarogiem, ziołami i okrasą z kaszy gryczanej dorsz na kiszonej kapuście z pomidorami kakaowy krem z suszonych owoców i dojrzałego banana. Ponieważ po opublikowaniu zdjęcia pierogów na instagramie i funpage'u na fb wzbudziły one spore zainteresowanie, poniżej podaję przepis(...)odsączamy na papierowym ręczniku. Pomarańczę dobrze wyszorować. Skórkę pomarańczy zetrzeć na tarce, wymieszać z kaszą. Ciasto rozwałkować na grubość ok 2mm, szklanką wycinać krążki, wykładać nadzienie i zlepiać brzegi. Gotować we wrzącej lekko osolonej wodzie ok minuty od momentu wypłynięcia. Pierogi wyłożyć na talerz, posypać okrasą, opcjonalnie można polać miodem. Smacznego! Za zdjęcia dziękuję Organizatorom
Obiad gotowyprzypuszczalnie z dawnej kuchni słowiańskiej, ludowej – zdobyła ogromną i trwałą popularność w kuchni polskiej, zarówno wiejskiej, jak i miejskiej. Polska kuchnia słynie ze znakomitych pierogów nadziewanych farszem mięsnym, z kiszonej kapusty i grzybów, a także serem czy owocami. (...) Jak pisze Elżbieta Kensy w książce pt. Kuchnia Podkarpacka, Księgarnia Akademicka LIBRA, 2004 r., s. 26: W okolicach Rzeszowa (…) popularne były też(...)garnku zagotować wodę z dodatkiem oleju rzepakowego i szczyptą soli, wrzucić pierogi (najlepiej podzielić je na dwie partie) i przemieszać aby nie przykleiły się do dna. Po ich wypłynięciu gotować jeszcze chwilę do miękkości. Gotowe pierogi podawać polane topionym masłem i posypane delikatnie cukrem lub polane śmietaną. SMACZNEGO
Passions hobbies lifeszczypiorku. Wielkanocne jajka herbaciane po chińsku Wielkanoc może się odbyć bez wielu rzeczy, ale nie bez pisanek i kolorowych jajek. Najlepsze są naturalne barwniki jak łuski cebuli, liście czerwonej kapusty i wędzona herbata. Składniki: 8 jajek ugotowanych na półtwardo (5 minut) Marynata: 2 szklanki wody łyżka liści herbaty wędzonej (np Lapsang) pół szklanki sosu sojowego pół łyżeczki czarnego pieprzu, nasion(...)zostawiając ją na 10 minut w garnku, żeby herbata naciągnęła. Ugotowane jajka wyjąć z wody, delikatnie obtłuc skorupki, ale nie obierać. Jajka włożyć do garnka z marynatą i gotować 5 minut. Przed podaniem ostudzić w garnku z zalewą. Pasta jajeczna z sardynkami Pasta jajeczna to najlepszy śniadaniowy przepis. Robi się ją dosłownie chwilkę a natychmiast przenosi nas w świat dzieciństwa
Ugotowane pozamiataneStek z antrykotu, rostbefu lub łaty wołowej, rzepa, kawałek pekińskiej kapusty, koreańska kiszonka. Makaron lub ryż. Nie, to nie sprzątanie lodówki. Stir fry to zawsze szybki
Karo in the Kitchenzupy. Według raportu opracowanego przez „Puls Biznesu” Polacy uwielbiają zupy, zjadają ich najwięcej na świecie 3,8 miliarda litrów zup, co daje ponad 100 litrów na osobę. Zupy gotowała moja babcia i moja mama, polecają je kucharze, a nawet dietetycy, gdyż według ostatnich trendów zupa może odchudzać. Zupy królują na polskich stołach. Zupa, postaci może mieć wiele, słodkie(...)kurkowa z ziemniakami Zupa kurkowa. Zupa z kurek Zupa jesienna z kluseczkami Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych warzyw Kapuśniak na ogonach wieprzowych K apuśniak z młodej kapusty kiszonej Zupa krem z cukinii Żurek z klopsikami z białej kiełbasy Domowy żurek na zakwasie Krupnik na żeberkach (zupa z kaszy) Grzybowa z grzankami Zupa brokułowa z grzankami i chili
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękiszona kapusta (nieco ponad pół kilo), suszone grzyby, pieczarki (około 300 g), natka pietruszki, sól, pieprz, czosnek suszony, suszona słodka papryka, papryczka chili . Przede wszystkim potrzebna będzie naprawdę duża patelnia. Ja użyłem ogromnego woka. W sumie podejrzewam, że można też bez problemu po prostu w dużym garnku to zrobić. Może nawet wygodniej niż na patelni. W każdym razie kapusta musi(...)resztki podgrzybków i prawdziwków - jeśli dobrze pamięcią sięgam. Grzybów nie mieliśmy niestety jakoś tak bardzo dużo, więc dodałem jeszcze trochę drobno pokrojonych pieczarek. I wszystko to w ślad za kapustą na patelnię. Drobno siekamy cały pęczek natki pietruszki i też dodajemy. I do smaku: trochę soli, pieprzu, suszonego czosnku i suszonej słodkiej papryki. Mamy też cały słoik suszonych papryczek chili
Marder&Marder ManufactureDo Sylwestra pozostały zaledwie 4 dni, więc jeśli organizujecie lub wybieracie się na „domówkę” to już nie musicie martwić się o menu. Zebrałam w
Ola la LCHFpochodzi z bloga Cooking with May Linn Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki pełnoziarnistej lub chlebowej (380 g) 11/4 szklanki ciepłej wody (300 ml) ½ łyżeczki soli Farsz 0,5 kg kiszonej kapusty 200 g boczniaków 1 mała cebula 1 listek laurowy 3 łyżki oleju ½ łyżeczki majeranku ½ łyżeczki tymianku Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zacznij od ciasta. Przesyp(...)drobne kawałki. Dodaj do cebuli. Smaż 4 minuty. Krok 4 Kapustę przełóż na sito i przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Przełóż na deskę do krojenia i drobno posiekaj. Dodaj do cebuli o boczniaków. Wymieszaj i smaż 2-3 minuty, aż kapusta zeszkli się i lekko przysmaży. Podlej kapustę niewielką ilością wody, dodaj liść laurowy, przykryj i duś na wolnym
Niedzielny kucharzmąki. Składniki farszu: 700 g kapusty kiszonej 2 średnie cebule 3 łyżki oleju 2 średnie liście laurowe 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego 1 łyżka cukru sól i świeżo mielony pieprz do smaku Kapustę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim przełożyć do garnka, dodać niewielką ilość wody. Powinno jej być tyle, żeby kapusta ugotowała się, a nie przypaliła. Pod przykryciem(...)wody, zmielić w maszynce do mięsa. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i na nim podsmażyć cebulę na złoty kolor. Dodać ją do zmielonej kapusty wraz z cukrem i wymieszać. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem. garnek Nature deska Paloma i nóż Santoku patelnia Nature Składniki ciasta: 700 g szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam typu
Codzienna kuchnia niecodziennarodziny. Same przygotowania do świąt wielkanocnych mogą być dość stresujące. Dlaczego? No cóż… nagle z dnia na dzień trzeba znaleźć czas na świąteczne porządki, zakupy, szykowanie dekoracji i gotowanie wielkanocnych potraw. Warto już dziś zastanowić się nad doborem potraw na świąteczny stół. Wielkanocne śniadanie, rodzinny obiad, tradycyjne wypieki. To wszystko wymaga odpowiedniej organizacji czasu, planu i „narzędzi(...)mąkę. Wlewamy letnią przegotowaną wodę, wrzucamy obrane ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe oraz suchą kromkę żytniego chleba na zakwasie. Słoik przykrywamy gazą. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Zakwas kisimy około 3-5 dni, po tym czasie warto go sprawdzić (spróbować). Jeśli nie jest jeszcze wystarczająco kwaśny, to może postać jeszcze około 2 dni. Następnie przecedzamy go i zlewamy
Słodkie okruszkikiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi(...)buraków surówki jedno- lub kilkuskładnikowe kiełki kiszonki przekąski w postaci surowych i suszonych warzyw i owoców (jarmuż, burak, jabłko, suszona śliwka). Produkty suszone nie mogą zawierać cukru zupy krótko gotowane do 30 minut (idealnym pomysłem jest wywar warzywny przepis tutaj klik , na którego bazie później przygotujemy każdy rodzaj zupy) warzywa gotowane na parze, pieczone i duszone Warto też wspomnieć
Kulinarne przygody Gatity