dałyśmy całą.- smalec - 1/4 kostki,- kwaśna śmietana - 2 łyżki,+ Czarny Sezam - do posypywania przed pieczeniem./NA FARSZ:- Indyk, 1,5 kg- Porcja Warzyw, tacka: por, seler, marchew, pietruszka, kapusta,- Cebula, 75 dag - 80 dag,- czarny pieprz, do smaku- pieprz ziołowy, opakowanie- ziele angielskie, 4- pieprz ziarnisty kolorowy,- liść laurowy.+ Czarny Sezam- oliwa z oliwek,- sól morska lub domowa przyprawa(...)udźca z indyka gotujemy jak rosół, dodajemy warzywa, liść laurowy, zielę angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy, domową przyprawę warzywną i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu. Gdy mięso i warzywa będą miękkie, wyciągamy je z gara, pozostawiamy do ostygnięcia przykryte ściereczką. Wywar odcedzamy i robimy barszczyk czysty, do picia. Najlepiej użyć barszcz kiszony, jeśli nie mamy, super sprawdzi się koncentrat. Magda
Wypisz Wymalujsolo lub jako dodatek do barszczu. Składniki (na 12 mini tart): 2 szklanki mąki 100g zimnego masła 1 małe jajko 3 łyżki zimnej wody szczypta soli Na farsz: 250g kiszonej kapusty 1 duża cebula 1 średnia marchewka 2 twarde, kwaśne jabłka sól i pieprz do smaku 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżki oleju Przygotowujemy ciasto(...)patelnię dodajemy posiekaną kapustę, ziele angielskie, majeranek i tyle wody aby przykryć całkowicie kapustę. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień na mały, przykrywamy i dusimy kapustę do miękkości – około 20-30 minut. W tym czasie sprawdzamy co jakiś czas czy nie trzeba dolać wody i czy kapusta robi się miękka. Ja gotowałam około 25 minut, z 3 dolewkami
Smaczna Stronamęża) sprawia, że wypoczywam po codziennej gonitwie w pracy. Kiedy w Boże Narodzenie wieczorem przyjeżdżamy do mojego rodzinnego domu, czekają zostawione dla nas dania wigilijne: pierogi ruskie i z kapustą kiszoną, barszcz czerwony z uszkami i żur z grzybami. Mama pamięta, by zachomikować także dla mnie kompot z suszu. Bo po wigilijnych daniach suszy wszystkich... Ciasto: 3 szklanki mąki luksusowej(...)ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając okraszone
Czerwień i błękitSałatka z szynką i ananasem to oryginalna i bardzo smaczna sałatka. Jej przygotowanie nie wymaga zbyt wiele czasu i z całą pewnością zachwyci Was swoim smakiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sałatka HIT imprezy – sałatka a la gyros Dziś mam dla Was szybki, prosty przepis na sałatkę, która jest hitem każdej mojej imprezy i spotkań rodzinnych
Słodkie okruszkiktóry ponoć bardzo lubił tą kapustę. Muszę przyznać, że jest wyśmienita. Inspiracją dla tej części przepisu był filmik z kanału yt Kuchnia Kwasiora ( link ), obejrzyjcie go przed przystąpieniem do gotowania. Kotlety schabowe Kotlety schabowe - składniki: 6 kotletów schabowych bez kości 1 mała cebula 250 ml mleka + 1/3 łyżeczki soli himalajskiej sól i czarny mielony pieprz po 1 łyżce masła klarowanego(...)panierki z poprzedniego smażenia. Usmażone kotlety ułożyć na podwójnej warstwie papierowego ręcznika, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gorące kotlety schabowe podawać z zasmażaną kapustą. Zasmażana kapusta Zasmażana kapusta-składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 20 dkg wędzonego boczku 1 duża cebula 1-2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Przygotowanie zasmażanej kapusty: Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć
Codziennik Kuchennyprzygotowania aromatycznego wołowego gulaszu wraz z dodatkiem marchewki, cebuli i suszonych grzybów. Prosto i bardzo smacznie. Taki gulasz możecie podać z ziemniakami lub kaszą, np. gryczaną i kiszoną kapustą. Składniki na 4-6 porcji: 1 kg miękkiej wołowiny 1 duża marchewka 2 średniej wielkości cebule 2 garście suszonych grzybów + 1 szklanka wrzącej wody 1 lampka czerwonego wina (półsłodkiego(...)opadnie ciśnienie oraz odblokuje się pokrywa od szybkowaru. Sos posmakować, doprawić i ewentualnie zaciągnąć mąką (w połowie szklanki zimnej wody rozpuścić 2 łyżki mąki pszennej; przygotowaną zawiesinę wlać do gotującego się sosu; całość dokładnie wymieszać i chwilę gotować). Obsmażanie warzyw oraz mięsa Gulasz przed i po uduszeniu
UgotowaćSzybka pasta z awokado z całą pewnością może nam zastąpić masło na pieczywie. Awokado jest polecane przed dietetyków jako jeden ze składników każdej diety. Przygotowanie pasty
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ostatni przepis jaki mam dla Was przed świętami to mini paszteciki z kaszy gryczanej i kapusty z grzybami. Miałam nadzieje, że uda mi się jeszcze
Przysmaki KarolkiŚniadanie to nie zawsze kanapka z masłem, wędliną i plaster pomidora. Jeśli znajdziemy odrobinę więcej czasu możemy pokusić się o przygotowanie smacznego, zdrowego omletu z dodatkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Śniadanie to nie zawsze kanapka z masłem, wędliną i plaster pomidora. Jeśli znajdziemy odrobinę więcej czasu możemy pokusić się o przygotowanie smacznego, zdrowego omletu z dodatkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mojej rodzinie. SKŁADNIKI : 1 mała lub w sezonie ½ dużej główki młodej kapusty, pół pęczka koperku, 2-3 pomidory, sól, pieprz, oliwa, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, woda. WYKONANIE: poszatkowaną kapustę posolić – wymieszać i wygnieść lekko ręką (niekoniecznie) – przełożyć do garnka + woda /do 1/3 wysokości kapusty/ - ugotować do miękkości + sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w cząstki pomidory – wymieszać i podgotować(...)kapusty – zagotować + 1 łyżkę masła bezmlecznego lub 1 łyżkę oliwy ekstra virgine – zamieszać – wyłączyć. PODAWAĆ: - jako dodatek do drugiego dania, z ziemniakami, z ryżem, z kaszą gryczaną, - bardzo dobrze smakuje z pieczywem jako śniadanie, czy kolacja. UWAGI : - kupując koperek kupujemy go jako gałązkę, a używamy tylko same „igiełki”. Łodygę drobno siekam i zamrażam, a gotując młodą kapustę razem z kapustę
Tradycyjna kuchnia inaczejWydaje mi się, że każdy ma jakieś marzenia, jakiś cel do osiągnięcia, coś co w życiu chciałby zobaczyć, co chciałby osiągnąć, albo czego chciałby doświadczyć. Dzisiaj
dom-agi.plDziś mam dla Was przepyszną, aromatyczną zapiekankę ziemniaczaną. Przygotowałam ją w ramach wspólnego gotowania z Malwiną i Martą. Składniki: 1 kg kremowych ziemniaków równej wielkości ok. 1,5 laski dobrej kiełbasy, np. podwawelskiej 2 średnie cebule olej do smażenia sól Sos: 1 łyżka klarowanego masła 2 płaskie łyżki mąki )może być pełnoziarnista) ok. 1,5 szklanki wody(...)ziemniaki, cebulę i plastry kiełbasy. Zalać równomiernie sosem. Na wierzch zetrzeć ser. Zapiekać w 190 o C około 40 minut, aż wierzch zapiekanki przyrumieni się. Podawać z surówką z kiszonej kapusty
Czerwień i błękitpszennej!) – jest nim woda z kiszonych ogórków. Historycznie barszcz biały był właśnie zakwaszany sokiem z ogórków, po kiszonej kapuście lub serwatką. Z tego powodu jest znacznie prostszy do wykonania (domowy zakwas musi przecież kisić się kilka dni), a kiszone ogórki ma pod ręką niemal każdy (a jeśli nie – to mama czy ciocia zawsze poratują). Brak zakwasu mącznego(...)Wielkanoc – można wtedy tradycyjnie podać zamiast sadzonego jajka po prostu ugotowane na twardo. Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i sadzonym jajkiem: 1 – 2 szklanki wody z kiszenia ogórków (nie nadaje się woda z ogórków “kwaszonych”) 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 pęczek włoszczyzny + 6 liści laurowych + 6 ziaren ziela angielskiego garść suszonych grzybów
Poezja smaku