kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:142/166)

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 185

Dziś mam dla Was przepyszną, aromatyczną zapiekankę ziemniaczaną. Przygotowałam ją w ramach wspólnego gotowania z Malwiną i Martą. Składniki: 1 kg kremowych ziemniaków równej wielkości ok. 1,5 laski dobrej kiełbasy, np. podwawelskiej 2 średnie cebule olej do smażenia sól Sos: 1 łyżka klarowanego masła 2 płaskie łyżki mąki )może być pełnoziarnista) ok. 1,5 szklanki wody(...)ziemniaki, cebulę i plastry kiełbasy. Zalać równomiernie sosem. Na wierzch zetrzeć ser. Zapiekać w 190 o C około 40 minut, aż wierzch zapiekanki przyrumieni się. Podawać z surówką z kiszonej kapusty

Czerwień i błękit
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i sadzonym jajkiem 218

pszennej!) – jest nim woda z kiszonych ogórków. Historycznie barszcz biały był właśnie zakwaszany sokiem z ogórków, po kiszonej kapuście lub serwatką. Z tego powodu jest znacznie prostszy do wykonania (domowy zakwas musi przecież kisić się kilka dni), a kiszone ogórki ma pod ręką niemal każdy (a jeśli nie – to mama czy ciocia zawsze poratują). Brak zakwasu mącznego(...)Wielkanoc – można wtedy tradycyjnie podać zamiast sadzonego jajka po prostu ugotowane na twardo. Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i sadzonym jajkiem: 1 – 2 szklanki wody z kiszenia ogórków (nie nadaje się woda z ogórków “kwaszonych”) 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 pęczek włoszczyzny + 6 liści laurowych + 6 ziaren ziela angielskiego garść suszonych grzybów

Poezja smaku
Wegańska kalafiornica z pomidorami (dieta dr Dąbrowskiej) 150

kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym grillowaną cukinię z warzywami po grecku frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl(...)żeby się nie przypalił. Patelnię przykrywamy i dusimy warzywa na małym ogniu przez 10 minut. Pomidora kroimy  w kostkę, dodajemy go do kalafiornicy na 5 minut przed zakończeniem gotowania. Kalafiornicę podajemy posypaną szczypiorem

Kulinarne przygody Gatity
Trylogia pierogowa: Pierogi z kapustą i grzybami 160

zacznę od kapusty z grzybami. Pierogi z kapustą i grzybami  1kg kiszonej kapusty 100g suszonych grzybów lub świeżych pieczarek 1 duża cebula bułka tarta 1kg mąki ~600ml letniej wody 1 jajko 100g roztopionego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dzień wcześniej odcisnąć i podgotować kapustę, namoczyć suszone, drobno pokroić i podgotować grzyby. Cebulę poszatkować i zeszklić na patelni(...)wyłożyć łyżkę farszu. Złożyć na pół i skleić brzeg, można też zrobić palcami falbanki, żeby się lepiej trzymało, albo jak ja kiedyś w dzieciństwie, zrobić karbowanie widelcem :) Wrzucić na gotującą się, lekko osoloną wodę, przemieszać delikatnie łyżką cedzakową, żeby nie przykleiły się do dna. Od momentu, w którym większość wypłynie na wierzch, gotować 3 minuty. Wyłożyć na półmisek posmarowany tłuszczem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Roladki schabowe i kluski śląskie 135

łyżki oleju Schab umyć, osuszyć i rozbić na cienkie plastry. Oprószyć solą i pieprzem. Z jednej strony posmarować musztardą, ułożyć po plasterku boczku i po kawałku cebuli i ogórka kiszonego. Schab zwinąć w ciasne roladki. W razie konieczności związać nicią lub spiąć wykałaczkami. Roladki obtoczyć w mące.W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć roladki na rumiany kolor. Dodać resztę pokrojonej(...)małe kawałki i formować kulki. W środku każdej z nich zrobić wgłębienie palcem. Układać na desce podsypanej mąką ziemniaczaną. Gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 4 łyżek oleju. Gotować 3 min od wypłynięcia. Podawać z roladkami i czerwoną kapustą

Smakołyki Asi
Pierogi z twarogiem i szpinakiem 142

pierogów nie ma Wigilii. W moim rodzinnym domu mama zawsze przygotowuje dwa rodzaje: ruskie i z kiszoną kapustą. Tego dnia pierogi smakują najlepiej... A i na samo Boże Narodzenie odgrzewane na patelni to prawdziwy rarytas.  W ubiegłym roku Wigilię spędzaliśmy u drugiej babci i tak już zostanie, odkąd zabrakło dziadzia Stasia. Teściowa wspominała coś o pierogach ze szpinakiem, więc może(...)grubość 2 milimetrów. Ciasto wykrawać szklanką o średnicy 6-7 cm lub okrągłą foremką do ciastek, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu, składać na pół i zlepiać brzegi. Gotować do miękkości (ok. 3 minut od wypłynięcia) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Wybierać łyżką cedzakową. Podawać okraszone podsmażonym boczkiem, dodając pod koniec smażenia masło

Czerwień i błękit
Bitki z karkówki w sosie z suszonych grzybów 154

Bitki z karkówki w sosie z suszonych grzybów są pyszne, a mięso kruche, delikatne i rozpływające się w ustach. Sos nie wymaga zagęszczania mąką, ponieważ obsmażymy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wszystko co musisz wiedzieć o beczkach dębowych 158

Drewniane beczki zostały wynalezione głównie do przechowywania wina. Nie są żadną nowością, bowiem mają naprawdę długą historię. Istnienie drewnianych wiader o prostych bokach, które wykorzystywały pierścienie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Omlet z szynką, serem i pomidorami 170

Omlet z szynką, serem i pomidorami to nasza propozycja na szybkie i co ważniejsze bardzo pożywne śniadanie. Wbrew pozorom nie potrzeba wiele czasu na przygotowanie tego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Warzywny tort dla weganina na diecie dr Dąbrowskiej. KAPUSTA BIAŁA. 231

bieżąco dorzucamy do kapusty, mieszając za każdym razem z dołu do góry, - CAŁY CZAS NIE DOLEWAMY ŻADNEJ WODY, ani tłuszczu, bo dieta, - kiedy cała kapusta (czyli ta połówka) jest już na patelni, solimy sobie ile lubimy, powiedzmy 1 płaską łyżeczką soli morskiej, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu, - robimy inne rzeczy, w międzyczasie mieszamy w kapuście, która coraz bardziej mięknie(...)kapustę sokiem z połówki cytryny. Wszystko trwało niecałą godzinę (od obrania cebuli do wyłączenia ognia pod patelnią), w międzyczasie robiłam inne rzeczy i wyjątkowo nie spieszyło mi się aż tak bardzo, jak zazwyczaj, tak że w zasadzie kapusta była do jedzenia już dużo wcześniej ale warto było zostawić ją na dłuższą chwilę, żeby wyszła właśnie taka. Dodatkiem do kapusty była

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią 179

Żurawina. Nie tylko suszona i nie tylko do ciasta czy mięsa. W połączeniu z pomarańczą i wanilią jest świetnym składnikiem wysokoprocentowego napoju. Jeśli tylko uda się

Karo in the Kitchen
Pieczone pierożki z pieczarkami 192

Pierożki drożdżowe lepimy tak samo jak zwykłe pierogi. Trzeba tylko dobrze zlepić brzegi bo w trakcie pieczenia pierożki mogą się otworzyć, najlepiej brzegi ciasta docisnąć widelcem

Monia miesza i gotuje
Bulion wegetariański i Włościańskie Jadło 229

zrumień na oleju, a następnie wraz z ziarnami pieprzu i ziela angielskiego, liśćmi laurowymi i suszonym grzybem dodaj do warzyw. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj czosnek i gotuj jeszcze przez krótką chwilę. Zdejmij z ognia. Dodaj natkę, koperek, szczypior i oliwę. Dopraw do smaku pieprzem i sosem sojowym. Podawaj z makaronem(...)marchewką na słodko – moja ulubiona kasza w nowej wersji. I trochę klasyki (Rafał): Gołąbki z kaszą gryczaną (wiem, zdjęcie niezbyt urokliwe). Kotleciki ziemniaczane z sosem warzywnym curry. Paszteciki z kiszoną kapustą. Krokiety z grzybami (zjedzone bardzo szybko – brak zdjęcia). Vegetarian broth Recipe (slightly changed) form the Polish Vegetarian cuisine by W. Rusin. I wrote about it here in Polish

Qlinarnie i Qlinarnie
Detoks - dzień 3 157

początku brzmiało to dla mnie dziwnie), ale u mnie póki co cisza. Rano lekko pobolewał mnie brzuch (to chyba wina zbyt dużej ilości surowizny na raz, dzisiaj jem gotowane), jelita się powoli oczyszczają i tyle. Żadnych zimnych potów, kosmicznego bólu głowy, bólów mięśniowo-stawowych. Nic. Z jednej strony wolę, by tak zostało bo to przecież nic przyjemnego, z drugiej jednak(...)dodałam jeszcze jeden pęczek pietruszki i około 400 ml wody i zmiksowałam w mikserze Leczo w trakcie przyrządzania  Kolacja: Zachcialo mi się pomidorów, zjadłam dwa, do tego ogórki kiszone i rzodkiewki (naprawdę się tym najadłam), później zjadłam jeszcze "pieczone" jabłko (tak naprawdę zrobiłam je na parze;) z cynamonem. Wieczorem dopadło mnie pożądne oczyszczanie jelit (jejku, tam rzeczywiście sa jakieś

pyszne zdrowości
Paszteciki wagonikowe 151

Farsz: 20 g suszonych grzybów, 500 g kiszonej kapusty,  1 cebula, 1 jabłko (np. szara reneta), 2 łyżki oliwy, 3/4 szklanki bulionu, 100 g suszonej żurawiny, sól, pieprz, sos sojowy i cukier - do smaku. Ciasto na paszteciki: 3 żółtka, 100 g masła (bardzo miękkiego), 35 g świeżych drożdży, 1 łyżka cukru, 250 ml ciepłego mleka, 350 g mąki(...)odstawić na 20 minut. Kapustę przełożyć na sitko i dwukrotnie opłukać pod bieżącą ciepłą wodą, odcisnąć. Na desce pokroić kapustę na drobniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Grzyby odcedzić i pokroić na drobniejsze kawałki. Na patelni z pokrywą podgrzać oliwę, dodać cebulę i ją zeszklić. Dodać kapustę, przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy

Świat Domowej Kuchni