Farsz: 1 litr kiszonej kapusty z marchewką 1 szklanka łuskanego grochu 40 dag mrożonych borowików 2 cebule 2 łyżki masła lub oleju Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Pierożki zaczynamy od przygotowania farszu: Groch namoczyć minimum 2 godziny w zimnej wodzie, po moczeniu wodę odlać, zalać świeżą, ugotować do miękkości. Odcedzić rozgnieść tłuczkiem. Kapustę zalać wodą, ugotować(...)miękkie i nadmiar soku odparuje, połączyć z kapustą i grochem doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Przygotować ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, wbić jajko, wymieszać, wlać gorącą wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować, szklanką wykrawać krążki. Na środek każdego ułożyć łyżeczkę farszu. Zlepiać brzegi . Gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od czasu wypłynięcia
Wanilia i Kardamonwegetariańskiej z duża ilością warzyw, ciecierzycą i tofu, lub z owocami morza. Curry na blogu curry z krewetkami i ananasem curry z ciecierzycą i kurczakiem palony łosoś z kapustą kiszoną curry curry z kurczakiem zielone warzywne curry curry z ziemniakami i fasolką sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem sałatka z kurczakiem curry i granatem keralskie curry warzywne według(...)rondelka i smażymy przez 5 minut. Teraz wlewamy mleczko, wszystko dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień. Paprykę pozbawiamy gniazdka nasiennego, kroimy w sporą kostkę i wrzucamy do rondelka. Rondelek przykrywamy i gotujemy przez 5 minut. Pieczone plastry dyni kroimy w grubą kostkę, dodajemy do warzyw. Wszystko dusimy na małym ogniu przez 5 minut, żeby dynia się nie rozpadła. Jeśli Wasza dynia jest
Kulinarne przygody Gatityostra papryka WYKONANIE Przygotowywanie farszu do pierogów najlepiej zacząć dzień wcześniej od ugotowania mięsa oraz kapusty kiszonej. Następnego dnia wyjmujemy z rosołu mięso. Odciskamy dobrze kapustę, Mięso obieramy dokładnie z kości i skór. Przekręcamy przez maszynkę razem z kapustą. Cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy do farszu i mieszamy. Do masy dodajemy pieprz , sól, paprykę do smaku(...)kawałku ciasta i szklanką wykrawamy krążki Na środek każdego z nich nakładamy niewielką ilość farszu i zalepiamy dokładnie brzegi, Odkładamy na ściereczkę, a drugą przykrywamy, by nie wyschły. Gotujemy po kilkanaście pierogów w dużej ilości osolonego wrzątku. Po wrzuceniu do garnka mieszamy, by nie przywarły do dna – Od wypłynięcia pierogów na powierzchnię gotujemy ok. 3 min. Podajemy
W kuchennym oknie Ewyczasie odsączyć je z wody i spłukać wodą. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do garnka wlać odrobinę oleju, a następnie przesmażyć cebulę. Gdy będzie lekko szklista dodać kapustę kiszoną, suszone grzyby oraz przyprawy (sól, pieprz i gałkę muszkatołową). Przypraw nie żałować, ponieważ farsz musi być wyrazisty. Wlać 1,5-2 szklanki wody i dusić pod przykryciem. Tak długo, aż cała(...)koniec zlepić boki trójkąta. Jeżeli opis lepienia uszek jest niezrozumiały, polecam obejrzeć ten filmik . Przygotowane uszka ułożyć na talerzu i: - (surowe) zamrozić, - wrzucić do wrzącej i osolonej wody; gotować kilka minut
UgotowaćW piątek na naszym stole z reguły gości ryba. Mama kultywuję tą tradycję i stara się aby w tym dniu nie jeść mięsa, nie tylko
Gosia gotujeIdealnie mięciutkie,rozpływające się w ustach mięso w pysznym sosie-to właśnie żeberka.Chyba wszyscy je lubią.Sama je uwielbiam,choć bardzo rzadko je robię.Jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pierogów z kapustą ? Składniki właściwie takie same, tylko wykonanie inne. Polecam, bo kluchy są bardzo dobre i robi się je bez problemu.składniki (4 porcje)400 g kiszonej kapusty 250 g speck'u (wędzona szynka), pokrojonego w drobną kostkę 2 jajka250 g mąki pszennej1 łyżeczka cukrupieprzsólprzygotowanieKapustę wyłożyć na sito, odsączyć nieco soku. Odcisnąć lekko, nie powinna(...)prawie gotowy, dodać kawałek masła dla smaku i dobrze wymieszać z szynką. Dodać do kapusty, poczekać, aż nieco przestygnie. Wymieszać z jajkami, pieprzem, ewentualnie solą ( uważać bo speck jest słony)Stopniowo dodawać mąkę, mieszając widelcem ciasto. W zależności od tego jak wilgotna była nasza kapusta, będziemy potrzebowali ok 250 g lub trochę więcej lub mniej. Ciasto ma być plastyczne
Stare Garyosączyć.2. Do garnka należy wlać 400ml wody, wsypać opłukaną zawartość naszej torebki, dodać pół łyżeczki soli.3. Doprowadzamy wszystko do wrzenia, często mieszając.4. Przykrywamy szczelnie pokrywką nasz garnek, gotujemy wszystko 15 minut na minimalnym ogniu. I co śmieszne na opakowaniu polecają, aby nie odkrywać garnka :)) Oczywiście jako grzeczna pichcąca nie odważyłam się ;P5. Po 15minutach zdejmujemy garnuszek z ognia(...)wszystko mieszamy i dolewamy do mięsa. Intensywnie wszystko mieszamy aż sos nam zgęstnieje. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Gotowe!Do dania wspaniale pasują domowe ogórki kiszone lub sałatka z kiszonej kapusty z marchewką. Podsumowanie:Danie gotowe "Babci Zosi" okazało się naprawdę wyśmienite. Dodatek suszonych pomidorów i soczewicy nadał wyjątkowy smak i kolorów do mojego dania :)Gorąco polecam
Emcia PichciKrynicki trzy tygodnie - ciąg dalszy. Było też kilka nowych wrażeń kulinarnych i o tym dziś Wam jeszcze napiszę. Po raz pierwszy miałam okazję zjeść kiszone
Gotuj Sam!drugie warte zapamiętania, bo są to dość niecodzienne patenty. W pierwszym przypadku bazę zaprawy stanowi pieczony czosnek, który niesłychanie aromatyzuje polędwiczkę. Pesto powstało zaś z dodatkiem wody spod gotowanych ziemniaków, która nadała całości kremowej konsystencji. Piątek: Rocking beef Klasyczne danie wietnamskie. Kołysana, albo potrząsana wołowina to rzecz niesamowicie pyszna. Samą potrawę robi się w kilka minut, bo to klasyczny przepis(...)Boczek wędzony 5,9 zł Warzywa i owoce Ziemniaki 1,8 kg 5,3 zł Papryka słodka 150 g 2,3 zł Sałata mix 5,9 zł Kapusta kiszona 4 zł Marchew 1,5 zł zł Jabłko 1 szt 0,5 zł Szczypior 1,9 zł Kolendra 4,9 zł Natka pietruszki 2 zł Pomidorki koktajlowe
Niedzielny kucharznajbliższych dniach. 😆 Składniki na farsz: 2 kg kapusty kiszonej 2 duże cebule sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Kapustę ugotować, wystudzić i dobrze odcisnąć z wody. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Następnie podsmażoną cebulkę dodać do odciśniętej kapusty (jeśli kapusta jest zbyt długa to trzeba ją pokroić nożem) i dobrze wymieszać(...)bedziemy wykrawać kółka. Następnie na środek nakładamy farsz i zlepiamy brzegi aby powstał nam pierożek (jeśli pierogi słabo nam się sklejają to trzeba brzegi ciasta posmarować wodą). Przygotowane pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie 3-5 minut (od czasu wypłynięcia) w zależności od grubości ciasta. Ugotowane pierogi świetnie smakują polane masłem i podsmażoną cebulką. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowiepolecam Wam to połączenie :) SKŁADNIKI Ryba: 600 g fileta z łososia 1 cytryna sól morska pieprz cytrynowy kilkanaście gałązek kolendry oliwa z oliwek Kiszona kapusta curry: 200 g kiszonej kapusty - posiekanej 2 szalotki - drobno posiekane 1 ząbek czosnku - posiekany 1 łyżeczka masła oliwa z oliwek 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku pół łyżeczki startego imbiru(...)Zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Przygotowujemy kapustę curry. Na patelni podgrzewamy oliwę z masłem. Przesmażamy szalotkę z czosnkiem. Gdy lekko się zeszklą dodajemy pastę i przyprawę curry. Smażymy razem na małym ogniu prze pół minuty. Dodajemy mleczko kokosowe, śmietankę i imbir. Gotujemy często mieszając przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekaną
Moje Kuchenne Rewelacjesztuk): 500g kiszonej kapusty 300g pieczarek 1 duża cebula majeranek pieprz 1 liść laurowy 3 łyżki oleju ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka gorącej wody szczypta soli Kapustę opłukać, odcisnąć, pokroić. W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić kapustę i liść laurowy, krótko obsmażyć, podlać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka (ok godziny(...)czasu do czasu kapustę przemieszać i dolać wody, żeby się nie przypaliła. Gdy kapusta będzie miękka, zwiększyć ogień, żeby woda odparowała. Cebulę i pieczarki obrać, osobno pokroić w kostkę. Na pozostałym oleju zrumienić cebulę, przełożyć ją na talerz. Na tej samej patelni obsmażyć pieczarki, żeby woda z nich odparowała. Do kapusty dodać cebulę, pieczarki, doprawić do smaku (liść laurowy wyjąć
Obiad gotowy