kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:136/166)

żeberka duszone z cebulą 168

Idealnie mięciutkie,rozpływające się w ustach mięso w pysznym sosie-to właśnie żeberka.Chyba wszyscy je lubią.Sama je uwielbiam,choć bardzo rzadko je robię.Jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kluski ze speckiem i kapustą kiszoną 206

pierogów z kapustą ? Składniki właściwie takie same, tylko wykonanie inne. Polecam, bo kluchy są bardzo dobre i robi się je bez problemu.składniki (4 porcje)400 g kiszonej kapusty   250 g speck'u (wędzona szynka), pokrojonego w drobną kostkę 2 jajka250 g mąki pszennej1 łyżeczka cukrupieprzsólprzygotowanieKapustę wyłożyć na sito, odsączyć nieco soku. Odcisnąć lekko, nie powinna(...)prawie gotowy, dodać kawałek masła dla smaku i dobrze wymieszać z szynką. Dodać do kapusty, poczekać, aż nieco przestygnie. Wymieszać z jajkami, pieprzem, ewentualnie solą ( uważać bo speck jest słony)Stopniowo dodawać mąkę, mieszając widelcem ciasto. W zależności od tego jak wilgotna była nasza kapusta, będziemy potrzebowali ok 250 g lub trochę więcej lub mniej. Ciasto ma być plastyczne

Stare Gary
Gulasz z kaszą jęczmienną i soczewicą. 188

osączyć.2. Do garnka należy wlać 400ml wody, wsypać opłukaną zawartość naszej torebki, dodać pół łyżeczki soli.3. Doprowadzamy wszystko do wrzenia, często mieszając.4. Przykrywamy szczelnie pokrywką nasz garnek, gotujemy wszystko 15 minut na minimalnym ogniu. I co śmieszne na opakowaniu polecają, aby nie odkrywać garnka :)) Oczywiście jako grzeczna pichcąca nie odważyłam się ;P5. Po 15minutach zdejmujemy garnuszek z ognia(...)wszystko mieszamy i dolewamy do mięsa. Intensywnie wszystko mieszamy aż sos nam zgęstnieje. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Gotowe!Do dania wspaniale pasują domowe ogórki kiszone lub sałatka z kiszonej kapusty z marchewką. Podsumowanie:Danie gotowe "Babci Zosi" okazało się naprawdę wyśmienite. Dodatek suszonych pomidorów i soczewicy nadał wyjątkowy smak i kolorów do mojego dania :)Gorąco polecam

Emcia Pichci
Kiszone pomidory. Przystawka w Łemkowskiej Karczmie w Krynicy 213

Krynicki trzy tygodnie - ciąg dalszy. Było też kilka nowych wrażeń kulinarnych i o tym dziś Wam jeszcze napiszę. Po raz pierwszy miałam okazję  zjeść kiszone

Gotuj Sam!
Menu na tydzień: Obiady za 10 zł 125

drugie warte zapamiętania, bo są to dość niecodzienne patenty. W pierwszym przypadku bazę zaprawy stanowi pieczony czosnek, który niesłychanie aromatyzuje polędwiczkę. Pesto powstało zaś z dodatkiem wody spod gotowanych ziemniaków, która nadała całości kremowej konsystencji. Piątek: Rocking beef Klasyczne danie wietnamskie. Kołysana, albo potrząsana wołowina to rzecz niesamowicie pyszna. Samą potrawę robi się w kilka minut, bo to klasyczny przepis(...)Boczek wędzony 5,9 zł Warzywa i owoce Ziemniaki 1,8 kg 5,3 zł Papryka słodka 150 g 2,3 zł Sałata mix 5,9 zł Kapusta kiszona 4 zł Marchew 1,5 zł zł Jabłko 1 szt 0,5 zł Szczypior 1,9 zł Kolendra 4,9 zł Natka pietruszki 2 zł Pomidorki koktajlowe

Niedzielny kucharz
Pierogi z kapustą 171

najbliższych dniach. 😆 Składniki na farsz: 2 kg kapusty kiszonej 2 duże cebule sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Kapustę ugotować, wystudzić i dobrze odcisnąć z wody. Cebulę pokroić w  drobną kostkę i podsmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Następnie podsmażoną cebulkę dodać do odciśniętej kapusty (jeśli kapusta jest zbyt długa to trzeba ją pokroić nożem) i dobrze wymieszać(...)bedziemy wykrawać kółka. Następnie na środek nakładamy farsz i zlepiamy brzegi aby powstał nam pierożek (jeśli pierogi słabo nam się sklejają to trzeba brzegi ciasta posmarować wodą). Przygotowane pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie 3-5 minut (od czasu wypłynięcia) w zależności od grubości ciasta. Ugotowane pierogi świetnie smakują polane masłem i podsmażoną cebulką. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pieczony łosoś z kiszoną kapustą curry 230

polecam Wam to połączenie :) SKŁADNIKI Ryba: 600 g fileta z łososia 1 cytryna sól morska pieprz cytrynowy kilkanaście gałązek kolendry oliwa z oliwek  Kiszona kapusta curry: 200 g kiszonej kapusty - posiekanej 2 szalotki - drobno posiekane 1 ząbek czosnku - posiekany 1 łyżeczka masła oliwa z oliwek 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku pół łyżeczki startego imbiru(...)Zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Przygotowujemy kapustę curry.  Na patelni podgrzewamy oliwę z masłem. Przesmażamy szalotkę z czosnkiem. Gdy lekko się zeszklą dodajemy pastę i przyprawę curry. Smażymy razem na małym ogniu prze pół minuty.  Dodajemy mleczko kokosowe, śmietankę i imbir. Gotujemy często mieszając przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekaną

Moje Kuchenne Rewelacje
Pierogi z kapustą i pieczarkami 148

sztuk): 500g kiszonej kapusty 300g pieczarek 1 duża cebula majeranek pieprz 1 liść laurowy 3 łyżki oleju ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka gorącej wody szczypta soli Kapustę opłukać, odcisnąć, pokroić. W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić kapustę i liść laurowy, krótko obsmażyć, podlać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka (ok godziny(...)czasu do czasu kapustę przemieszać i dolać wody, żeby się nie przypaliła. Gdy kapusta będzie miękka, zwiększyć ogień, żeby woda odparowała. Cebulę i pieczarki obrać, osobno pokroić w kostkę. Na pozostałym oleju zrumienić cebulę, przełożyć ją na talerz. Na tej samej patelni obsmażyć pieczarki, żeby woda z nich odparowała. Do kapusty dodać cebulę, pieczarki, doprawić do smaku (liść laurowy wyjąć

Obiad gotowy
BIGOS Z KAPUSTY KISZONEJ 153

czyli słodkiej  i kwaśnej kapusty.Dla mnie gotowanie bigosu jest jak czytanie poezji .Rozkosz przechodzi w ekstazę , a Bigos w dzieło sztuki.Muszę czuć ,że wszystkie składniki się razem  komponują , i dają mym zmysłom podnietę kulinarną.Dlatego tak cenię sobie tę prostą potrawę w swoim życiu .I musi być tylko kwaśna kapusta, kiełbasa jałowca ,której zapach i smak przypomina(...)leśne ostępy z krzakami jałowca spowite w ciepłym słońcu i piaskowej ziemi.Taki ma być ten Bigos.Zapraszam.   3 CEBULE 30DAG. BOCZKU WĘDZONEGO 1KG.KISZONEJ KAPUSTY 40 DAG.ŁOPATKI 2 PĘTKA KIEŁBASY JAŁOWCOWEJ VEGETA PIEPRZ SÓL PAPRYKA CZERWONA W PROSZKU 1 LAMPKA CZERWONEGO WINA WYTRAWNEGO KILKA ZIAREN JAŁOWCA I ZIELA ANG. LISTEK LAUROWY GRZYBKI SUSZONE -NAMOCZYĆ KILKA SUSZONYCH ŚLIWEK SMALEC ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ CEBULĘ KROIMY

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Orkiszowe uszka z kapustą i grzybami 122

uszek. Składniki na farsz: 40 g suszonych grzybów 400 g kiszonej kapusty (odciśniętej) 2 cebule 4 ząbki czosnku 650 ml wrzątku przyprawy: liście laurowe, sól, pieprz, majeranek Grzyby zalewamy 650 ml wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy odciśniętą kapustę i całość dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka. Dodajemy 3 liście laurowe, sól, pieprz oraz łyżkę(...)środku każdego nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy dokładnie tak jak pierogi, a następnie zawijamy na palca robiąc pierścionek. I tak bez końca :D Powodzenia! :) PS. Moje uszka przed gotowaniem zamroziłam - najpierw jeden obok drugiego, a następnie przesypałam do woreczków. W Wigilię wystarczy je wyjąć i ugotować (2-3 minuty) :) aakuku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Menu na tydzień: Obiady za 10 zł 179

drugie warte zapamiętania, bo są to dość niecodzienne patenty. W pierwszym przypadku bazę zaprawy stanowi pieczony czosnek, który niesłychanie aromatyzuje polędwiczkę. Pesto powstało zaś z dodatkiem wody spod gotowanych ziemniaków, która nadała całości kremowej konsystencji. Zobacz przepis Piątek: Rocking beef Klasyczne danie wietnamskie. Kołysana, albo potrząsana wołowina to rzecz niesamowicie pyszna. Samą potrawę robi się w kilka minut(...)Boczek wędzony 5,9 zł Warzywa i owoce Ziemniaki 1,8 kg 5,3 zł Papryka słodka 150 g 2,3 zł Sałata mix 5,9 zł Kapusta kiszona 4 zł Marchew 1,5 zł zł Jabłko 1 szt 0,5 zł Szczypior 1,9 zł Kolendra 4,9 zł Natka pietruszki 2 zł Pomidorki koktajlowe

Niedzielny kucharz
Spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym (dieta dr Dąbrowskiej) 122

burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony(...)średnim ogniu, aż lekko się przypieką. Teraz dodajemy 3-4 łyżki wody, plasterki selera, zmniejszamy ogień i dusimy przez 5 minut. Wlewamy przecier, dodajemy przyprawy, mieszamy i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Cukinię płuczemy i kroimy na kształt spaghetti. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli, wrzucamy do niego spaghetti. Wyłączamy kuchenkę i blanszujemy 2 minuty

Kulinarne przygody Gatity