kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:143/166)

Pieczony bigos z kiszonej kapusty 207

krótsze i marzniemy, jeszcze nie przyzwyczajeni do chłodu panującego za oknem. A teraz czas na przepis na pyszny bigos do przygotowania w wolnej chwili. SKŁADNIKI: 2.5 kg kapusty kiszonej (najlepsza jest sandomierska) 1 kg mięsa wieprzowego, najlepiej karkówka, ewentualnie łopatka, mięso nie może być za chude 1 duża lub 2 małe cebule smalec do podsmażenia mięsa 1 marchew 1 pietruszka(...)smak bigosu. Według upodobania można dodać suszone grzyby,a także kilka kulek jałowca. Kapustę płuczemy dwa razy i odciskamy, najlepiej rękoma, aby zrobić to dokładnie. Chodzi o to, aby kapusta nie była za kwaśna, ani za słona. Zalewamy wodą - tylko tyle, by była zanurzona i gotujemy do miękkości. Kontrolujemy cały proces, aby kapusta nie była rozgotowana. Przelewamy na sito

Kuchnia od dwojga
Zapach wspomnień, czyli olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa 148

sałatki i inne przetwory. Zaczyna się coroczny rodzinny rytuał – kiszenie kapusty. Tata szatkuje starannie kapustę na długiej maszynie z ogromnym ostrzem, które mnie przeraża. Brat ubija ją w dużej, drewnianej beczce. Mama nadzoruje prace i trze marchew, a ja z siostrą ważę sól i zajadam słodkawe głębie z kapusty. Z naszego pomagania czasem nie było wiele pożytku(...)niestety takich wspomnień nie mam, nie dane mi było jej poznać. Choć przyznam szczerze, że w sferze kulinarnej mama w 100% potrafiła zastąpić babcię. Wypiekała cudownie smaczne wypieki, gotowała wspaniałe – zawsze dwudaniowe obiady i dbała o każdy posiłek. Odnalazłam jednak jeden smak ściśle związany z babcią. Jeden smak, jeden zapach mieszkający w szczelnie zamkniętych słoikach z gumką. W piwnicy

Wędrówki po kuchni
Zadbaj o zdrowe odżywianie – najprostsze menu na tydzień 123

pięć zdrowych, zbilansowanych posiłków, bez większych umiejętności kulinarnych. Weź sprawy we własne ręce i zacznij się zdrowo odżywiać. Planowanie posiłków – to proste Dzisiaj chcemy Ci pokazać najprostszy sposób gotowania na cały tydzień. Polega on na tym, że przygotowujemy kilka podstawowych składników, do których dobieramy dodatki, tworząc zbilansowaną dietę na kilka dni! Jaka powinna być zdrowa dieta? Najprostsza odpowiedź(...)ryba (grupa 3.) – polędwiczki z indyka (grupa 3.) Dodatki możesz dowolnie dobierac. U nas są nimi: – warzywa (marchewka, pietruszka, seler, batat, ziemniaki, buraczki ćwikłowe, sałata i kapusta kiszona (grupa 1.) – kasza bulgur (grupa 4.) – orzechy (grupa 3.) – foccacia (grupa 4.) Taka krótka lista produktów wystarczy, żeby jeść zdrowo przez cały tydzień! To do dzieła! Podstawę

Niedzielny kucharz
Jak ułożyć zbilansowaną dietę – najprostsze menu na tydzień 102

większych umiejętności kulinarnych. Weź sprawy we własne ręce i zacznij się zdrowo odżywiać. Planowanie posiłków – to proste Dzisiaj chcemy Ci pokazać jak ułożyć zbilansowaną dietę i najprostszy sposób gotowania na cały tydzień. Polega on na tym, że przygotowujemy kilka podstawowych składników, do których dobieramy dodatki, tworząc zdrową dietę na kilka dni! Jaka powinna być zdrowa dieta? Najprostsza odpowiedź(...)ryba (grupa 3.) – polędwiczki z indyka (grupa 3.) Dodatki możesz dowolnie dobierac. U nas są nimi: – warzywa (marchewka, pietruszka, seler, batat, ziemniaki, buraczki ćwikłowe, sałata i kapusta kiszona (grupa 1.) – kasza bulgur (grupa 4.) – orzechy (grupa 3.) – foccacia (grupa 4.) Taka krótka lista produktów wystarczy, żeby jeść zdrowo przez cały tydzień! To do dzieła! Podstawę

Niedzielny kucharz
Gulasz wieprzowy (bezglutenowy) 499

czasu pochłania i trochę składników wymaga, ale dzięki temu jest gwarancja doskonałego smaku bez potrzeby użycia polepszaczy i co najważniejsze, jest bezglutenowy. Podany z kluseczkami śląskimi i surówką z kiszonej kapusty - cud miód :-) Bardzo polecam! Składniki: 500-700 g mięsa wieprzowego (w moim daniu z szynki) 5-6 cebul 2 pietruszki (korzeń) 2 marchewki 1/4 selera (korzeń) 2 łodygi selera(...)się usmaży i dobrze przywrze do dna patelni, zmniejszamy temperaturę i dodajemy nasze uduszone warzywa. W tym momencie dodajemy pieprz. 9. Zalewamy wodą i pod przykryciem na wolnym ogniu gotujemy jakąś godzinkę. 10. Lubię dużo sosu, patelnia okazała się za mała i musiałam danie przełożyć do większego garnka. 11. W międzyczasie do mniejszego garnuszka sypiemy ok. 4 kopiaste łyżki mąki

Kawa z mlekiem
ZRAZY Z OGÓRKIEM I BOCZKIEM (keto, LCHF, optymalne, paleo) 272

Tym razem przepis oparty na tradycyjnej kuchni śląskiej, czyli zrazy. W oryginale wykonywane są z wołowiny, ale ja zastępuję ją mięsem wieprzowym – karczkiem. Dzięki temu

Ola la LCHF
Potrawy z białą kiełbasą. Jak ugotować białą surową kiełbasę? 204

kilka sposobów: pieczoną w piekarniku, jako dodatek do żurku lub gotowaną (a właściwie parzoną) w wodzie. Przepisy na takie potrawy zamieściłam poniżej. Najprościej i najszybciej przygotować kiełbasę gotowaną i podać ją na gorąco w towarzystwie chrzanu i musztardy. Potrawa mimo, że prosta wymaga właściwego postępowania z surową kiełbasą.   Oto kilka praktycznych uwag do parzenia białej surowej kiełbasy: włożyć(...)Żurek staropolski  z białą kiełbaską, ma ciekawy smak dzięki dodatkowi kwasu z kiszonych ogórków.                                                                   - - - - - - - - - - - - - - - - - Pieczeń rzymska z białą kiełbasą , pyszna na zimno z chrzanem

Codziennik Kuchenny
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 136

niweluje uczucie przesytu po zjedzeniu tłustych potraw. Źródło: internet Jałowiec - głównym producentem są Węgry i południowa Europa. Ma słodki korzenny zapach. Stosuje się do przyprawiania mięs, pasztetów, warzyw i kiszonej kapusty. Wędliny wędzone w dymie drzewa jałowcowego są szczególnie smaczne i aromatyczne. Doskonale komponuje się także z daniami owocowymi takimi jak szarlotki oraz marynowane brzoskwinie. Źródło: internet Kardamon - jest jedną(...)matowej zielonej oliwki. O bukiecie ciepłym i dość ostrym, gdy pokruszymy liść uwalniają się olejki aromatyczne. W smaku jest lekko gorzki i mocno aromatyczny. Całe liście wykorzystywane są do gotowania, zaś pokruszone lub mielone stosuje siew celu wzmocnienia smaku potrawy. Całe liście powinniśmy przechowywać w szczelnych słoikach z dala od światła, w ten sposób zachowują swój smak

Ciastka - domowe słodkości
Sałatka z tuńczykiem i zieloną fasolką 417

Sałatka z tuńczykiem i zieloną fasolką to bardzo lekka i zdrowa propozycja na pyszną kolację. Sałatka podana razem z jajkiem gotowanym w koszulce i słodko –

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
DOBRE RYBY – to w nich tkwi zdrowie i smak 215

Od dziecka uwielbiam ryby. Smażone, pieczone, grillowane, wędzone, same lub z dodatkami… Zawsze uważałam, że to jedno z lepszych dań. A do tego nie należy

Słodkie okruszki
Lekki kapusniak z kapusty pekinskiej 160

zaletach kiszonej kapusty już była mowa (tutaj ), więc przy okazji kolejnej potrawy słów kilka o innej kapuście, która wbrew pozorom nadaje się nie tylko na surówki. O kapusta pekińskiej - bo to ona jest dzisiaj podstawą naszego przepisu, słyszał chyba każdy, ale nie każdy wie, że pochodzi ona z Chin, a do Europy zawitała dopiero w zeszłym stuleciu. Jest to produkt(...)zdrową żywnością. W smaku przypomina Vegetę, ale jest bez chemii, **  można zastąpić cienką kiełbasą, najlepiej wędzoną, ewentualnie wędzonym boczkiem Do garnka wrzucamy posiekaną kapustę, pokrojoną marchew i pietruszkę. Dodajemy przyprawy i zaczynamy gotować pod przykryciem. Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę. Ważne, aby ich nie płukać po pokrojeniu, powstała skrobia nieco zagęści zupę. Dodajemy do gotującej się zupy

Kuchnia od dwojga
Zakwas na biały barszcz 140

już ostatnia chwila na przygotowanie zakwasu. Chyba, że wolimy kupować gotowy w sklepie lub żurek czy barszcz biały gotować na bazie proszku z torebki (brrrr...). Ja od dawna nie używam proszkowych dań, często jednak kupuję gotowe zakwasy w znajomym warzywniaku. Święta to czas, kiedy zależy mi, aby stół zastawiony był przysmakami, które przygotowałam od początku do końca sama. Święta(...)przygotowania białego barszczu lub przelać do butelki i wstawić do lodówki. Wskazówka: jeśli zależy nam na przyspieszeniu fermentacji, wtedy można dodać 2-3 łyżki soku z ogórków lub z kiszonej kapusty, albo kawałek skórki od chleba pieczonego na zakwasie. Niech to jednak będą nasze własne ogórki lub nasza własna (lub babci, mamy czy cioci) kapusta, żebyśmy mieli pewność

Codzienna kuchnia niecodzienna
Żeberka pieczone w marynacie z kolendry i gorczycy 177

  Żeberka pieczone w marynacie z kolendry i gorczycy. Przepis krok po kroku   Dzisiaj mam dla Was przepis na moją

kuron.com.pl
Bitki wołowe z kaszą 229

robić nowych zdjęć, ale zamieścić "stare". Wołowina to wdzięczne mięso, ale czasem przysparza sporo kłopotów podczas przygotowywania. Pamiętam czasy, kiedy byłam młodą gospodynią, tak naprawdę niewiele wiedzącą o gotowaniu (mimo teoretycznej wiedzy wyniesionej ze szkoły.) Z tego okresu mam w pamięci wiele zabawnych zdarzeń, które wtedy nie wydawały mi się takie śmieszne jak teraz ;) Jedną z bohaterek jest wołowina(...)mąką i doprawić śmietaną. Ja dzisiaj jednak nie zagęszczałam swojego sosu i nie dodawałam śmietany. Bitki podałam z kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko. Jako dodatek wspaniale smakuje surówka z kiszonej kapusty lub marynowana papryka.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania