ostatnich tygodniach nie mam zbyt dużo czasu na gotowanie. Staram się więc przygotowywać mało pracochłonne dania i z tego co mam pod ręką. Kotlety kupiłam u rzeźnika który dysponuje też maszyną do rozbijania mięsa. To bardzo wygodna opcja. Idealna w przypadku szykowania zrazów wołowych. Ale i w przypadku kotletów wieprzowych znacznie ułatwia i przyspiesza pracę. Tym razem postanowiłam zrobić schabowe(...)pominąć. Przyprawiając farsz, należy uważać z ilością soli - surowa kiełbasa bywa słona. Tak przygotowane kotlety schabowe można podać z dowolną jarzynką. Ja podałam je z młodą kapustą, ale sprawdzą się też ogórki kiszone. Polecam! kotlety schabowe z farszem z surowej, białej kiełbasy składniki 5 kotletów schabowych, bez kości, rozbitych ok 200 g białej, surowej kiełbasy 1 cebula garść pietruszki sól
Stare Garykapustą kiszoną curry Karola Okrasy Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 500 g fileta z łososia przyprawy do obtoczenia łososia (imbir mielony, cynamon, curry, kardamon, ostra papryka) 250 g kiszonej kapusty 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 jabłka 1 łyżka pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku 1/2 łyżeczki startego imbiru 1 łyżka miodu 1 limonka 1 łyżka posiekanych listków kolendry(...)Szalotkę i czosnek drobno siekamy, szklimy na rozgrzanej oliwie i maśle. Dodajemy pastę i proszek curry, smażymy chwilę na małym ogniu dokładnie mieszając. Następnie dodajemy mleczko, śmietankę i imbir. Gotujemy około 5 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Kapustę delikatnie siekamy, dodajemy do sosu i dusimy około 5 minut. Powinna być lekko chrupiąca, a nie rozgotowana. Kuchenkę wyłączamy, a kapustę doprawiamy
Kulinarne przygody Gatitypierogi z mięsem i kiszoną kapustą SKŁADNIKI: 50 dag kiszonej kapusty 30 dag mięsa drobiowego (z rosołu) 20 dag wieprzowej łopatki 1 cebula 1 łyżka oleju sól, pieprz ziarenka smaku A jak to zrobić: Kapustę przepłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i chwilę pogotować, aby pozbyć się nadmiaru kwasu. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i delikatnie(...)sposób ułatwi nam sklejanie pierogów, a także zapobiegnie ciągnięciu się kapusty podczas konsumpcji. Farsz dobrze doprawić solą, pieprzem i ziarenkami smaku. Całość dokładnie wymieszać na jednolita masę. Tak przygotowany farsz wykładać na wykrojone z ciasta ( Jak zrobić ciasto na pierogi ) krążki i lepić pierogi. Gotować w lekko osolonej, wrzącej wodzie do momentu, aż wszystkie pierogi wypłyną na wierzch. Można
Kuchnia w opałachjadłam. W naszym domu w Wigilię króluje od lat zupa grzybowa, jeżeli jednak macie ochotę na barszcz, ten przepis jest wart polecenia. Używam kwasu buraczanego własnej produkcji. Zwykle kiszę go jesienią, tak jak warzywa w tym przepisie. Jeżeli nie mam kopru, używam koperku, ostatecznie możemy go pominąć. sok z tak ukiszonych buraczków jest pyszny i aromatyczny(...)zupy)włoszczyzna bez kapusty(seler, marchew, por, pietruszka, 1 cebula)500 g buraków10 ziarenek pieprzu2 ziarenka ziela angielskiegomały kawałek liścia laurowego4 szklanki wody50 - 80 g suszonych prawdziwków2 szklanki wodykwas buraczany - ilość zależy od kwasusól,cukier,czerwone wino lub sok z cytrynyprzygotowanieDzień wcześniej zalać opłukane grzyby 2 szklankami zimnej wody. Następnego dnia grzyby gotować w tej samej wodzie
Stare Garywynaleziono zakwas...". Jak już kiedyś pisałam, za granicą człowiekowi najbardziej brakuje swojskich smaków. Najgorzej jak najdzie ochota na staropolskie specjały. Od czego wtedy są domowe, babcine sposoby? Po kapuście kiszonej, zaspokajam swoją żądzę na żurek. Moja żądzę musiałam tłumić kilka dni, bowiem nie ma żurku, bez zakwasu, a ten "robił" się ok. tygodnia. Zakwas na żur7 łyżek mąki(...)żur2 szklanki bulionu warzywnegomajeranek, pieprzbiała kiełbasa2 jajka Białą kiełbasę ugotowałam w wywarze, tak. ok. 30 min. Wyjęłam z bulionu, a jej miejsce wlałam zakwas. Dodałam majeranek, pieprz i gotowałam przez 5 min. Dorzuciłam kilka plasterków kiełbasy. Ugotowałam jajka na twardo w osobnym garnuszku. Przekroiłam na ćwiartki i podałam z żurkiem.***Jak szaleć, to szaleć! Nieraz zdarzało mi się jeść żurek
bastalenapopularna w północno-wschodniej Polsce. Kartacze są sztandarowym produktem regionalnym wielokulturowego Podlasia. Zazwyczaj masę ziemniaczaną wypełnia się mielonym mięsem. Spotyka się również inne farsze jak np. grzyby,kapusta kiszona, jajka lub ser. Składniki na ciasto: na około 10 sztuk 1 kg. ugotowanych ziemniaków 0,5 kg. surowych ziemniaków skrobia, która osadziła się na dnie naczynia do którego(...)Można użyć do tego gazy lub sitka. Sok odstawiłam na 10-15 minut, aby na dnie osadził się krochmal. Wtedy sok zlewamy, a krochmal (skrobię) wraz z gotowanymi ziemniakami dodałam do odciśniętych. Wyrabiałam ciasto łącząc ziemniaki i mąkę ziemniaczaną. Jeśli ziemniaki będą zbyt wodniste to mąki wsypuję tyle ile będzie potrzeba aby ciasto dało się zlepić
potrawyregionalnekiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi(...)smaku 1 łyżeczka kuminu pieprz sól natka pietruszki do posypania Wykonanie: Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wywar wraz z warzywami wlewamy do garnka, dodajemy marchewkę i gotujemy, aż warzywo będzie miękkie. Dodajemy imbir i pozostałe przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie blendujemy na jednolita masę. Zupę podajemy posypaną natką
Kulinarne przygody Gatitykiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi(...)łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól himalajska lub morska pieprz Wykonanie: Kalafiora dzielimy na dwie nierówne części, tę większa gotujemy na parze, następnie blendujemy go dokładnie wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Marchewki, pietruszkę i pozostałą część kalafiora ścieramy na tarce o grubych oczkach. W dużej misce mieszamy pure z kalafiora
Kulinarne przygody GatityChciałabym żeby ludzie wiedzieli, że gotowanie z Kimchi jest niesamowite Lauryn Chun dla New York Times Tam daleko jeszcze dalej niż w Himalajach jest taki kraj Korea. Właściwie to dwie, bo w wyniku zawirowań politycznych został on podzielony na dwie części. Większa publiczność zna go z filmu Najlepsi z najlepszych , a mniejsza z akcji koreańskich branek dla japońskich żołnierzy(...)jest nieco więcej, a za karę można zostać zesłanym do Polski. Oprócz tego, że jedzą tam psy, to również mają taki wynalazek jak Kimchi . To jest jak nasza kiszona kapusta tylko trochę inna :) Jest to bardzo ciekawy dodatek, który niektórzy kładą nawet na pizzę. Poza tym jest zdrowa jak każda kiszonka. Szczególnie o tej porze roku. Robi się
Kryzysowa Książka KucharskaSkładniki: 1/2 kg wątroby wieprzowej 2 duże cebule 2 listki laurowe 1 jabłko 2 łyżki masła 2 łyżki mąki krupczatki szczypta majeranku sól i pieprz do
kgwjanczewosię uprawą skierowaną do nich, a nie do nas. Poza tym zauważyłam, że jadamy zwykle kapustę kiszoną i wczesną wiosną jeden-dwa razy bigos ze słodkiej kapusty. I to wszystko. Postanowiłam zatem spożytkować miejsce, na którym ewentualnie rosłaby kapusta, na inne warzywa. Uprawa kapust chińskich jest o tyle wygodna, że można je wysiać w pierwszej połowie sierpnia na przykład(...)kapusty Pak Choi jajko parmezan lub inny twardy ser 2 pomidory (u mnie odmiana zielona i czerwona) ewentualnie: chili sól gruba sól himalajska lub morska pieprz Kapusta chińska Pak Choi Kapusty dobrze wypłukać, szczególnie przy połączeniach liści, bo tam lubi gromadzić się dużo ziemi. Do rondla wlać wodę, w której potem ugotujemy jajko. Na rondlu ułożyć naczynie do gotowania
Weekendy w domu i ogrodzieParę ładnych lat wstecz byłam w moich ulubionych Górach Świętokrzyskich. To te góry o których mówią że kapusta na szczytach rośnie. No i
Eli Gotowaniekiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl ze szpinakiem(...)świeżo zmielony czarny pieprz szczypta gałki muszkatołowej posiekana natka pietruszki Wykonanie: Kalafiora płuczemy pod zimną wodą, a następnie dzielimy na różyczki. Wkładamy do małego garnka, zalewamy szklanka wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miękki. Dodajemy przyprawy i dokładnie blendujemy. Jeśli sos wyjdzie za gęsty, możemy go rozcieńczyć wodą. Sos podajemy posypany natką
Kulinarne przygody Gatityłyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 6 łyżek, ser żółty gouda 15 dag, surówka - w opisie ziemniaki obrać i pokroić w grubsze słupki, gotować w nie solonej wodzie z 6 minut i wylać na durszlak, wystudzone ziemniaki wysypac na blachę do pieczenia, posypać przyprawami, polać olejem i posypać srem rozdrobnionym w rozdrabniaczu lub startym(...)urządzenie nagrzać na 190 C i posygnale filety położyć na papierze do pieczenia w koszu skórką do dołu, wierzch posypać bułką tartą i piec 22 minuty SURÓWKA: 20 dag kapusty kiszonej wymieszać z pokrojoną cebulką małą, do smaku doprawić cukrem, pieprzem, olejem rzepakowym na papierze do pieczenia dorsz jest bardzo delikatny i soczysty - nie wysuszony, ziemniaki są aromatyczne i lekko
W Mojej Kuchni Lubiękiszonej kapusty, 1 kg wieprzowiny od szynki, 500 g wołowiny, 300 g kiełbasy, 200 – 250 g boczku wędzonego, grzyby suszone lub pieczarki, 3 – 4 cebule, 3 – 5 ząbków czosnku, 1 – 3 liście laurowe, parę ziaren jałowca, sól, vegeta, pieprz ziarnisty i ziołowy,, cukier, 1 łyżka miodu, 200 ml czerwonego wina, koncentrat pomidorowy, ketchup, majeranek, olej lub smalec. Przyrządzenie: Kapustę(...)plasterki). Kapustę przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, pieprz ziarnisty i jałowiec. Dodać grzyby (pieczarki podsmażyć). Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Podsmażyć na złoty kolor. Dodać do kapusty.Mięso opłukać i pokroić na kawałki, boczek pokroić w plasterki, kiełbasę w kostkę. Podsmażyć mięso. Dodać do kapusty. Następnie podsmażyć boczek i kiełbasę. Dodać do kapusty. Gotować
kulinarnajamka.blogspot.comkiszonej kapusty 1 cebula 2/3 szklanki fasoli adzuki kminek cały olej i do smażenia sól i pieprz Fasolę namoczyć, najlepiej na noc. Ugotować i odcedzić. Kapustę przepłukać i ugotować z dodatkiem kminku. Kiedy przestygnie, odcedzić i mocno odcisnąć, a następnie drobno pokroić . Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać razem z fasolą do kapusty i dokładnie wymieszać. Dobrze(...)ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając okraszone stopionym
Czerwień i błękit