piękny, ciemny kolor, niepowtarzalny aromat i konsystencję gęstej śmietany. W połączeniu z kaszą i wyrazistymi dodatkami, np. kiszonym lub konserwowym ogórkiem, marynowaną papryką albo surówką z kiszonej kapusty, stanowią świetne trio :) Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)szklanka suszonych grzybów ( najlepiej borowików ) -1 duża cebula -2 łyżki masła -1 łyżka mąki -sól, pieprz Zagotowujemy w garnku 2 szklanki wody z łyżeczka soli i wsypujemy kaszę. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę. Następnie, sposobem mojej babci, okręcamy garnek ściereczką i wynosimy w miejsce gdzie może leżakować okręcony szczelnie kocem, najlepiej godzinę
Kulinarne przemysleniakiszone są obecne od lat. Ze względu na tani i łatwy koszt produkcji, kiszenie to metoda powszechnie stosowana na całym świecie. Najpopularniejsze warzywa, które kisimy to kapusta i ogórki, ale tak naprawdę to kisić można niemal wszystko. Kiszonki posiadają duże walory nie tylko smakowe. Są cennym źródłem błonnika, soli mineralnych oraz witamin – zwłaszcza C, a także z grupy(...)przewodzie pokarmowym, co poprawia jego mikroflorę i wzmacnia odporność organizmu. Rzodkiewki kiszone. Składniki (ilość według potrzeb): - rzodkiewki - korzeń chrzanu - czosnek - liść laurowy - koper (łodygi z nasionami) - ziarna gorczycy - pieprz czerwony w ziarnach - na 1 litr przegotowanej ostudzonej wody 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej Na zalewę – gotujemy wodę, dodajemy sól – mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Słoiczki wyparzamy. Obrany czosnek kroimy
mojewypiekiinietylkokiszone są obecne od lat. Ze względu na tani i łatwy koszt produkcji, kiszenie to metoda powszechnie stosowana na całym świecie. Najpopularniejsze warzywa, które kisimy to kapusta i ogórki, ale tak naprawdę to kisić można niemal wszystko. Kiszonki posiadają duże walory nie tylko smakowe. Są cennym źródłem błonnika, soli mineralnych oraz witamin – zwłaszcza C, a także z grupy(...)przewodzie pokarmowym, co poprawia jego mikroflorę i wzmacnia odporność organizmu. Rzodkiewki kiszone. Składniki (ilość według potrzeb): - rzodkiewki - korzeń chrzanu - czosnek - liść laurowy - koper (łodygi z nasionami) - ziarna gorczycy - pieprz czerwony w ziarnach - na 1 litr przegotowanej ostudzonej wody 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej Na zalewę – gotujemy wodę, dodajemy sól – mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Słoiczki wyparzamy. Obrany czosnek kroimy
mojewypiekiinietylkoPożywna i smaczna odmiana kapuśniaku. Tym razem w wersji na ostro. Składniki 600 g kapusty kiszonej (razem z kwasem) 1 l bulionu warzywnego 200 g wędzonego boczku 50 g koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki płaskie ostrej mielonej papryki 1 papryka czerwona 2 cebule 4 ziemniaki 2 łyżki octu jabłkowego pomidory w puszce (z zalewą) cayenne sól i pieprz Przygotowanie Normal(...)oleju smażymy warzywa razem z pokrojonym w kostkę boczkiem i ziemniakami. Następnie dodajemy koncentrat ,mieloną paprykę ,ocet ,zalewamy bulionem. Kapustę możemy pokroić na mniejsze kawałki i dodajemy do całości wraz z pomidorami i zalewą. Zupę zagotowujemy ,zmniejszamy płomień. Gotujemy pod przykryciem ok. 50 min. Na koniec doprawiamy do smaku solą ,pieprzem oraz cayenne
R'n'G Kitchentymianek. Niepodziewanie meliśmy niesamowicie smaczny obiad. Liście z kapusty zdjęłam przed siekaniem do kiszenia. Bardzo łatwo się zdejmowały. Jeśli z twojej główki kapusty schodziłoby gorzej, wtedy wytnij głąb i obgotuj a potem zdejmij liście. Moje tak jak pisałam zeszły szybko, ale jest październik i główki kapusty dość młode. Nie wiem jak schodzić będą w lutym czy marcu. Lub kiedy będziesz(...)sito do parowania. Parowałam ok 5 minut. Kiedy liście były już plastyczne. Zdjęłam delikatnie na durszlak i wystudziłam W miedzy czasie przygotowywałam nadzienie: 100 gram ryżu basmati ( gotowanie 10 minut) pół szklanki czarnej soczewicy ( gotowanie 30 minut) sól, olej i szalotka Szalotkę pocięłam w drobną kostkę i zaczął się szklić. Dodałam wcześniej ugotowaną soczewicę i ryż. Doprawiłam pieprzem
AZgotuj!dużych ogórków kiszonych 0,5 czerwonej cebuli (można dać więcej) 2 puszki groszku z marchewką 0,5 brokuła 5 rzodkiewek 3 serki topione bez dodatków ok. 2 łyżki majonezu ok. 4 łyżki jogurtu naturalnego 0,5 łyżeczki musztardy pieprz wg uznania WYKONANIE : Jajka gotujemy 10 minut, studzimy i obieramy. Brokuła wrzucamy na gotującą się wodę na ok. 3 minuty(...)gyros. Obsmażamy na niewielkiej ilości oleju ze wszystkich stron. Ogórki kroimy w kostkę, razem z groszkiem i marchewką z puszki przekładamy na sitko. Do dużej miski dajemy pokrojone: kapustę pekińską, cebulę, jajka, rzodkiewki oraz ostudzony brokuł i kurczaka. Wsypujemy również warzywa z sitka. Dokładnie mieszamy. Serki topione rozcieramy razem z jogurtem, majonezem i musztardą, dajemy pieprz (nie solimy) Przekładamy
Pani na desersuszonych podgrzybków cukier ziarna pieprzu 1 łyżka majeranku 4 ziarna ziela angielskiego 4 ząbki czosnku 250 ml kwasu z kiszonych ogórków 2 liście laurowe sól, pieprz Farsz: 500 g kiszonej kapusty 2 liście laurowe 250 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżka masła natka pietruszki suszony lubczyk sól, pieprz Naleśniki: 2 jajka 5-6 łyżek mąki(...)ziele angielskie, liście laurowe, kapelusze podgrzybków, ziarna pieprzu, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę soli. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień, dodajemy pokrojone w ćwiartki jabłka (bez gniazd nasiennych), szklankę kwasu z ogórków, gotujemy 30 min. Całość przecedzamy, doprawiamy, cukrem, solą, pieprzem, majerankiem, sokiem z cytryny. Farsz: Kapustę zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe. Gotujemy 30-40 min (do miękkości), studzimy. Następnie odciskamy
R'n'G Kitchenkiszonej kapusty, opakowanie mrożonych podgrzybków, sporą garść grzybów suszonych, dużą cebulę, 1 – 2 jajka, sól, pieprz, 1 - 2 listki laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, olej lub masło. Ciasto: 0,5 kg mąki, 1 szklankę ciepłej wody, 1 jajko, szczyptę soli, mąkę do podsypywania. Przygotowanie pierogów zacznij od lekkiego odciśnięcia kapusty z nadmiaru soku. Odciśniętą kapustę pokrój na mniejsze kawałki(...)której się moczyły. Gdy będą miękkie, pokrój je na małe kawałki. Cebulę obierz z łupin i posiekaj. Jajka sparz. Gdy pieczarki będą się dusić, przełóż kapustę do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu. Gdy się zagotuje, posmakuj kapustę. Jeżeli będzie za kwaśna odlej wodę, w której się gotowała, zalej ją świeżą wodą i gotuj dalej. W razie potrzeby
blog.moje-pasje.infotakiej wersji łazanek. Nie wymagają nakładu pracy, a efekt końcowy na pewno lepiej smakuje niż wygląda ;) Składniki: Dla 5 osób: 40g suszonych grzybów leśnych (podgrzybki, kozaki) 300g pieczarek 300g kiszonej kapusty 2 ząbki czosnku 150g chudego wędzonego boczku 2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku 400g makaronu typu wstążki 1 jajko 3 łyżki majonezu 250g sera żółtego w kawałku (typu(...)delikatnie opiekamy. Dodajemy umyte, osuszone i pokrojone drobno pieczarki oraz 2 łyżki oleju. Kapustę przelewamy zimną wodą by zmyć nadmiar kwasu. Siekamy wraz z odciśniętymi na sicie grzybami leśnymi. Dodajemy do podpieczonego z pieczarkami boczku. Wgniatamy 2 ząbki czosnku i doprawiamy solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, ok 4-5 minut ciągle mieszając
Kuchnia w czekoladziewłaśnie chodziło... Cannelloni po gospodarsku makaron cannelloni (może być gotowy, ja swój zrobiłam) kapusta kiszona suszone pomidory w oliwie 2-3 kabanoski 1 cebula przyprawy (majeranek, papryka, sól) Zaczęłam od zasmażenia kapusty z pomidorami (na oliwie z pomidorów), kapusta powinna być jak najbardziej miękka (tak ok. 30-40 min.) W tym czasie przygotowałam makaron, z którym było trochę(...)ciężko się na nim pracuje. Od razu mówię, że jeśli liczycie na idealne, sklepowe kształty to możecie się przeliczyć. Najważniejsze jest, aby ciasto nie skleiło się w trakcie gotowania. Wypchane farszem i tak nabiorą odpowiednich kształtów. Chyba, że macie jakiś pomysł na wypchanie rurek w trakcie gotowania ich we wrzątku, aby się nie odkształcały? Ugotowane cannelloni prezentowały się całkiem
bastalenakiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Zupa z kiszonych ogórków (dieta dr. Dąbrowskiej) Czas przygotowania(...)litra wegańskiego wywaru warzywnego 3 duże kiszone ogórki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska lub himalajska czarny pieprz opcjonalnie sok z kiszonych ogórków Wykonanie: Ogórki ścieramy na grubej tarce warzywnej. Wywar wlewamy do garnka, dodajemy starte ogórki i przyprawy. Zupę doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 2 minuty. Jeśli lubicie kwaśną ogórkową dolejcie do niej jeszcze nieco
Kulinarne przygody GatityBigos z czerwonym winem... Nie wyobrażam sobie świąt bez bigosu Potrzebne składniki: 2 kg kiszonej kapusty 2 duże marchewki pół garści suszonych grzybów ok. 1 kg wieprzowiny (np. łopatka, karkówka) 200 g wędzonego chudego boczku, 2-3 małe pętka kiełbasy śląskiej, 1 duża cebula, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1-2 liście laurowe, 2-3 ziarna(...)przyprawa do bigosu, olej do smażenia Kapustę odciskamy ze soku (jeśli lubimy mniej kwaśne kapustę należy przepłukać), kroimy i przekładamy do dużego garnka. Marchewkę obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach i dokładamy do kapusty. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zalewamy wrzątkiem do wysokości kapusty i wstawiamy na mały płomień. Gotujemy przez ok. godzinę, do miękkości kapusty
Pelusiowa Kuchniarównie dobrze możesz zdecydować się na kapustę kiszoną. I oczywiście makaron, którego kształt determinuje i wygląd, i smak potrawy. Można by pokusić się o samodzielne zrobienie pysznego, domowego makaronu, co niewątpliwie ma swój urok. Jak na chwilę obecną jestem jednak zbyt leniwa, kto wie, może następnym razem? Składniki: ¾ średniej białej kapusty 500g makaronu łazanki 600 g pieczarek(...)ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka warzywnej przyprawy-naturalnej, bez glutaminianu sodu sól, pieprz do smaku Kapustę umyj i poszatkuj. Pieczarki pokrój w plastry. Cebulę pokrój w dość drobną kostkę. Makaron ugotuj wg zaleceń na opakowaniu, wybierając krótszą opcję czasu gotowania, tak, aby był al’dente. Odcedź. Suszone grzyby zalej 300 ml wrzątku i pozostaw na jakiś czas
Roślinna - blog wegańskikoperek) sól, pieprz do smaku oraz 2-3 łyżki bułki tartek masło + olej do smażenia (pół na pół) Przygotowanie : Kaszę płuczemy na sicie, a następnie gotujemy, aż będzie miękka. Gotuję ją w proporcjach: ½ szklanki suchej kaszy na 1 szklankę osolonej wody, do tego 1 łyżeczka masła. W razie potrzeby, gdy kasza jest gęsta ale jeszcze twarda, dolewam trochę(...)bułki tartej i smażymy na złoty kolor (do smażenia wszelkich kotletów używam oleju rzepakowego pół na pół z masłem klarowanym). Jako dodatki proponuję sałatkę z buraczków albo z kiszonej kapusty. Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4
bistro mama