kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:121/166)

42 przepisy z nowalijkami 118

Specjalnie dla Was wybrałam najlepsze przepisy z nowalijkami, które znajdziecie na blogu. Chrupiące rozdkiewki, świeża sałata i młoda kapusta, szczypiorek, pomidorki, to tylko z ulubionych nowlaijek. Nie zabrakło przepisów z ogórkami zielonymi, są i małosolne, moje ulubione. Zapraszam do wiosennego gotowania! Które przepisy zrobicie w pierwszej kolejności? Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Ogórki małosolne z czarnuszką(...)bananowo - pomarańczowy z sałatą Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Koktajl marchwiowo - bananowy z zieloną sałatą Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Frittata z pomidorami i ziołami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem

Moja smaczna kuchnia
Gęś po polsku w kapuście 162

The Polish goose in the ovenSkładniki.2 nogi gęsi50 dag kapusty kiszonej2 ząbki czosnku1 cebula1 papryka zielona2 pomidory1 łyżeczka kminku1 łyżka  majeranku1 łyżeczka mąkisól5 dag

Kulinarny karnet Christophera
Wigilijna kapusta z grzybami 125

przechowuję w lodówce,aby smaki się idealnie połączyły.Zajadamy ją  na kolację wigilijną  jak i w pozostałe dni świąt jako dodatek do obiadu. 1 kg. kapusty kiszonej 20/30 gram grzybów suszonych 5/6 ziaren jałowca lub ziela angielskiego 4 duże liście laurowe 2 łyżki masła 1 mała cebula sól i pieprz do smaku Opcjonalnie kilka kropel magi Grzyby najlepiej(...)miękkości.Przecedzić przez sito, Pokroić drobniej  lub pozostawić większe kawałki. według uznania.Wodę pozostawiamy. Kapusty w zasadzie nie powinno się płukać,ale jeżeli jest mocno kwaśna jednak przepłukuję, nie chcę aby kwas  kapusty zdominował smak grzybów,dodaję wodę od gotowania grzybów, jałowiec lub ziele angielskie,liście laurowe uzupełniam wodą trochę nad powierzchnią kapusty,gotujemy do miękkości. Przestudzoną kapustę

Andzia Pichci
Wegańska lazania – lasagne z soczewicą 94

minuty cały czas mieszając. Zalewamy mlekiem roślinnym i cały czas mieszając gotujemy aż zgęstnieje. Wówczas dodajemy pieprz, płatki drożdżowe i dokładnie mieszamy i, trzymając garnek cały czas na ogniu, gotujemy przez około 1 minutę. I sos beszamel gotowy Dno naczynia smarujemy niewielka ilością oleju, na spodzie układamy surowe kawałki makaronu, nakładamy warstwę nadzienia i kilka łyżek sosu beszamel. Powtarzamy cały(...)lasagna jest pyszna ). Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni C przez około 40 minut (ja używam funkcji termoobiegu). Podajemy na ciepło z buraczkami czerwonymi i/lub z kimchi lub kapustą kiszoną . Smacznego! Artykuł Wegańska lazania – lasagne z soczewicą pochodzi z serwisu lamarida.pl

Lamarida.pl
Kaczka nadziana kaszą bulgur, kiszoną kapustą i leśną nutą 83

aromatyczną kiszoną kapustą i  pachnąca leśnymi grzybami to świetny pomysł na obiadowe danie świąteczne, a także rodzinny wykwintny obiad. Składniki: 1 kaczka (2,6kg) 100g kaszy bulgur 250g kiszonej kapusty 450g obgotowanych leśnych grzybów 1 małą cebula 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kminku 3 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 3 łyżki masła sól pieprz olej Wykonanie(...)Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc. 2. Kaszę bulgur przepłukać zimną wodą i sparzyć w osolonym wrzątku. 3. Kapustę drobno posiekać, przełożyć do garnka, zalać 1/2 szklanki wody, dodać kminek i gotować do momentu miękkości kapusty. 4. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać posiekane grzyby i chwilę smażyć. Następnie dodać odcedzoną kapustę

Szalona Kuchnia Eweliny
Schab zapiekany w kiszonej kapuście 178

Takie danie możemy przygotować na obiad oraz śmiało podać na uroczyste przyjęcie zamiast tradycyjnego bigosu.  1 kg schabu bez kości 1,5 kg kiszonej kapusty 2 marchewki 1 duża cebula sól świeżo mielony pieprz majeranek suszony 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 8-10 ziarenek kolorowego pieprzu  2 łyżki przyprawy warzywnej 2 łyżki oleju Schab podzielić(...)pieprzem i majerankiem,ułożyć na talerzu. Talerz owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Kapustę włożyć do garnka,wlać 1/2 l wody,dodać marchewkę pocięta w talarki,przyprawę warzywną,kulki pieprzu,kulki ziela i listki laurowe,gotować z pół godziny pod przykryciem. Odsączyć z wody. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kawałki schabu na rumiano

Kolorowa kuchnia Elki
Golonka w kapuście kiszonej 156

zdążycie dziś, to mam nadzieję, że skusicie się w kolejnych dniach, bo naprawdę warto...  SKŁADNIKI ok. 500 g golonki (samo mięso, bez kości) ok. 300 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 duża marchewka 1 łyżka smalcu 2 liście laurowe 3 - 4 ziela angielskie sól, pieprz Mięso kroimy w niewielkie kawałki, cebulę w półplasterki, a marchewkę ścieramy na tarce(...)Następnie dodajemy marchewkę, cebulę, liście i ziele i dusimy pod przykryciem aż warzywa i mięso staną się miękkie. Dodajemy kapustę, mieszamy i dusimy do czasu aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną golonkę możecie podawać z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi albo z pieczywem

Czary - gary w kuchni
Paszteciki z kapustą i grzybami 213

Pyszne drożdżowe paszteciki do czerwonego barszczyku. Paszteciki z kapustą i grzybami SKŁADNIKI:CIASTOmąka - 400 gdrożdże - 20 gjajko - 1 sztmasło - 50 gcukier - 1 łyżeczkasól - 1 łyżeczkamleko - 200 mlFARSZkapusta kiszona - 750 ggrzyby suszone - 2 garściecebula - 1 sztsól i pieprzliść laurowyziele angielskieolejDODATKOWOmak do posypania PRZYGOTOWANIE:CIASTO Rozetrzeć drożdże z cukrem, zalać ciepłym mlekiem, dodać mąkę i sól, zarobić ciasto(...)miękkości w wodzie w której moczyły się grzyby, odsączyć, pokrajać w paski, dodać do kapustyKapustę posiekać, ugotować w wywarze z grzybów, dodać do kapusty liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na tłuszczu i dodać do kapusty, gotować. Ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta o grubości 0,5 cm, pokroić w pasy

Kuchnia Danusi
Kolorowa sałatka z łososiem z puszki 349

Pyszna i lekka sałatka z dodatkiem łososia z puszki. Szybko się ją robi. Wygląda pięknie kolorowo i wspaniale prezentuje się na stole pomimo, że składniki są

Monia miesza i gotuje
WINNY BIGOS Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI + FILMIK 111

Bigos z dodatkiem suszonych śliwek i grzybów jest inny niż tradycyjny. Kwaskowo - słodkawy, jak dla mnie pyszny. Polecam przepis.  SKŁADNIKI :  2 kg kiszonej kapusty  1 kg łopatki wieprzowej 2 udka z kurczaka  30 dkg boczku wędzonego 3 kiełbasy śląskie 1 duża cebula 10 suszonych śliwek garść suszonych grzybów 4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego, kilka(...)słoiczka przecieru 30 %  1 marchew i kawałek selera, starte na tarce jarzynowej  przyprawa do bigosu ( niekoniecznie ) PRZYGOTOWANIE :  Kapustę dokładnie płuczemy, umieszczamy w garnku, dodajemy mięso, grzyby,liść, ziele i jarzynkę. Gotujemy około 40 minut. Mięso wyjmujemy i kroimy na kawałki. Do kapusty dodajemy suszone śliwki, przecier i startą marchew z selerem oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Kapuśniak ze świeżej kapusty na żeberkach 181

kapusty kiszonej. Ja wolę jednak wersję ze świeżą kapustą, z którą zupa smakuje zupełnie inaczej, na pewno jest lżejsza:).  1 główka kapusty  400g żeberek  4 marchewki 1 por  1/2 selera  1 cebula 1 por  1 pęczek koperku  3 ziemniaki 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego vegeta, sól, pieprz  1. Kapustę i koper siekamy, cebulę(...)ścieramy na dużych oczkach tarki. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki.  2. W 2 litrach wody zagotowujemy żeberka. Zbieramy szumowiny. Dodajemy wszystkie warzywa oprócz ziemniaków, vegetę, sól i pieprz. Gotujemy przez około 1 godzinę do miękkości mięsa i warzyw. Po tym czasie dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. 3. Na koniec dodajemy koncentrat, uzupełniamy wodę jeśli jest jej zbyt mało

Szefowa kuchni
Golonka 106

potrawa podawana z chrzanem lub musztardą i grochem puree. Golonkę wieprzową ze skórą gotuje się w wodzie do miękkości, dodając w trakcie gotowania oczyszczone i opłukane warzywa oraz przyprawy. Do tradycyjnych posiłków należą  także golonki z kapustą i borowikami, z pieczonym boczkiem i świeżą papryką. W lokalach gastronomicznych dostępna jest również golonka z żurawiną i świeżym chrzanem, po węgiersku(...)Beskidzie Śląskim i Żywieckim serwowana jest golonka duszona w piwie. Beskidzką golonkę zdaniem restauratorów wyróżnia większa zawartość pieprzu i ostrzejszy aromat. Smak golonki podkreślać mają pieczone ziemniaki i kiszona kapusta, zdarza się, że podawana jest z frytkami. Upieczoną golonkę można pozostawić aż do wystudzenia, pokrojoną na zimno podaje się jako wędlinę do chleba

KUCHNIA POLSKA
Wigilijny bigos z kapusty i soczewicy 146

pół szklanki soczewicy zielonej kilo kapusty kiszonej 100 g śliwek wędzonych bez pestek cebula surowa pokrojona w piórka cebula pokrojona w piórka i zeszklona na patalni 5 kulek ziela angielskiego 3 listki laurowe 2 łyżki sosu sojowego (ciemny) po pół łyżeczki wędzonej papryki, majeranku i pieprzu chlust oliwy     Jak przygotować kapustę wigilijną z soczewicą? Grzyby zalewamy wrzątkiem(...)godziny (a najlepiej na noc). Jeśli nie ma w nich ziarenek piasku, możemy je potem ugotować w wodzie, w których się moczyły do miękkości, czyli przez godzinę Soczewicę opłukujemy. Gotujemy ją 20 minut wrzucając na gorącą wodę. W dużym garnku wlewamy odrobinę wody (ok. 2 cm) a kiedy się zagotuję dodajemy do niej pokrojoną kapustę (co 5 cm), śliwki

Ugotowane pozamiatane
Kulebiak z kapustą i pieczarkami 193

sztuki): Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej szklanka ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 2 jajka żółto jajka płaska łyżka cukru łyżeczka soli Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty 250 g pieczarek cebula sól, pieprzDodatkowo: białko jajka garść sezamu Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 minut(...)drożdży. Zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. godzinę. Farsz: Kapustę drobno siekamy, odciskamy i opłukujemy jeśli jest zbyt kwaśna. Przekładamy ją do garnka, zalewam wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Następnie kapustę odcedzamy. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę pieczarki. Gdy odparuje z nich woda, dodajemy

e-PrzepisyKulinarne
Kapuśniak z wędzonym boczkiem i kiełbasą 158

kiszonej kapusty z sokiem kiełbasa czosnkowa 250 g ziemniaków 200 g wędzonego tłustego boczku 1 cebula 2 łyżki mąki 6 suszonych śliwek bez pestek 10 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 3 łyżki kwaśnej śmietany sól świeżo mielony pieprz majeranek 1 łyzka posiekanej natki pietruszki włoszczyzna: marchew, seler, pietruszka Przygotowanie Kapustę odcisnąłem, pokroiłem dość drobno(...)zachowałem. Przełożyłem do garnka, wlałem sok, dodałem obraną i pokrojoną w talarki kiełbasy Dolałem ok. 500 ml wody i doprowadziłem do wrzenia. Zmniejszyłem ogień i gotowałem ok. 20 minut.  Śliwki po umyciu zalałem wodą i odstawiłem na kilka minut, aż zmiękły. Po odcedzeniu i ostudzeniu, pokroiłem na kawałki. Ziemniaki obrałem, umyłem, pokroiłem w kostkę. Przełożyłem do garnka, zalałem wodą

R'n'G Kitchen