kiszonej kapusty 1 listek laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego około 2-3 szklanki wody Przygotowanie : Mięso myjemy, nakrawamy (nie przecinamy do końca! )w poprzek tworząc kieszonki, nacieramy solą pieprzem i czosnkiem granulowanym. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plasterki, wkładamy między kieszonki. Mięso przykrywamy miseczką i odstawiamy na noc do lodówki do zamarynowania. Kapustę płuczemy, kroimy(...)mniejsze kawałki, wykładamy do szybkowaru, układamy wcześniej zamarynowane mięso, okrywamy pozostałą kapustą, oprószamy całość solą i pieprzem, dodaje liść laurowy i ziele angielskie, podlewamy wodą. Szybkowar zamykamy i gotujemy przez około 50-60 minut. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibardzo aromatyczny. Serdecznie polecam;) Składniki: 1,5 litra kapusty kiszonej 3 cebule 2 marchewki dwie garści suszonych grzybów garść suszonych śliwek 1 kg kiełbasy 2 łyżki majeranku pieprz 1.5 łyżki kminku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Wykonanie: Kapustę wypłukać, odcisnąć i pokroić na mniejsze kawałki. Marchew zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w piórka. Kiełbasę pokroić w kostkę. Marchew, cebulę i kiełbasę razem podsmażyć (bez tłuszczu). Pokrojoną kapustę przełożyć do garnka i zalać ciepłą przegotowaną wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i kminek, gotować.W między czasie grzyby zalać wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem na około 30 minut, po tym czasie odcisnąć
Krakowskie smaki AniIdzie wiosna... :) W ostatnim tygodniu wiele działo się w pogodzie. Był śnieg, deszcz i najważniejsze SŁOŃCE! A więc czekamy z utęsknieniem na wiosnę. Dlatego dziś chciałabym
Gotuję TestujęSpecjalnie dla Was wybrałam najlepsze przepisy z nowalijkami, które znajdziecie na blogu. Chrupiące rozdkiewki, świeża sałata i młoda kapusta, szczypiorek, pomidorki, to tylko z ulubionych nowlaijek. Nie zabrakło przepisów z ogórkami zielonymi, są i małosolne, moje ulubione. Zapraszam do wiosennego gotowania! Które przepisy zrobicie w pierwszej kolejności? Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Ogórki małosolne z czarnuszką(...)bananowo - pomarańczowy z sałatą Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Koktajl marchwiowo - bananowy z zieloną sałatą Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Frittata z pomidorami i ziołami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem
Moja smaczna kuchniaThe Polish goose in the ovenSkładniki.2 nogi gęsi50 dag kapusty kiszonej2 ząbki czosnku1 cebula1 papryka zielona2 pomidory1 łyżeczka kminku1 łyżka majeranku1 łyżeczka mąkisól5 dag
Kulinarny karnet Christopheraprzechowuję w lodówce,aby smaki się idealnie połączyły.Zajadamy ją na kolację wigilijną jak i w pozostałe dni świąt jako dodatek do obiadu. 1 kg. kapusty kiszonej 20/30 gram grzybów suszonych 5/6 ziaren jałowca lub ziela angielskiego 4 duże liście laurowe 2 łyżki masła 1 mała cebula sól i pieprz do smaku Opcjonalnie kilka kropel magi Grzyby najlepiej(...)miękkości.Przecedzić przez sito, Pokroić drobniej lub pozostawić większe kawałki. według uznania.Wodę pozostawiamy. Kapusty w zasadzie nie powinno się płukać,ale jeżeli jest mocno kwaśna jednak przepłukuję, nie chcę aby kwas kapusty zdominował smak grzybów,dodaję wodę od gotowania grzybów, jałowiec lub ziele angielskie,liście laurowe uzupełniam wodą trochę nad powierzchnią kapusty,gotujemy do miękkości. Przestudzoną kapustę
Andzia Pichciminuty cały czas mieszając. Zalewamy mlekiem roślinnym i cały czas mieszając gotujemy aż zgęstnieje. Wówczas dodajemy pieprz, płatki drożdżowe i dokładnie mieszamy i, trzymając garnek cały czas na ogniu, gotujemy przez około 1 minutę. I sos beszamel gotowy Dno naczynia smarujemy niewielka ilością oleju, na spodzie układamy surowe kawałki makaronu, nakładamy warstwę nadzienia i kilka łyżek sosu beszamel. Powtarzamy cały(...)lasagna jest pyszna ). Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni C przez około 40 minut (ja używam funkcji termoobiegu). Podajemy na ciepło z buraczkami czerwonymi i/lub z kimchi lub kapustą kiszoną . Smacznego! Artykuł Wegańska lazania – lasagne z soczewicą pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plaromatyczną kiszoną kapustą i pachnąca leśnymi grzybami to świetny pomysł na obiadowe danie świąteczne, a także rodzinny wykwintny obiad. Składniki: 1 kaczka (2,6kg) 100g kaszy bulgur 250g kiszonej kapusty 450g obgotowanych leśnych grzybów 1 małą cebula 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kminku 3 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 3 łyżki masła sól pieprz olej Wykonanie(...)Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc. 2. Kaszę bulgur przepłukać zimną wodą i sparzyć w osolonym wrzątku. 3. Kapustę drobno posiekać, przełożyć do garnka, zalać 1/2 szklanki wody, dodać kminek i gotować do momentu miękkości kapusty. 4. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać posiekane grzyby i chwilę smażyć. Następnie dodać odcedzoną kapustę
Szalona Kuchnia EwelinyTakie danie możemy przygotować na obiad oraz śmiało podać na uroczyste przyjęcie zamiast tradycyjnego bigosu. 1 kg schabu bez kości 1,5 kg kiszonej kapusty 2 marchewki 1 duża cebula sól świeżo mielony pieprz majeranek suszony 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 8-10 ziarenek kolorowego pieprzu 2 łyżki przyprawy warzywnej 2 łyżki oleju Schab podzielić(...)pieprzem i majerankiem,ułożyć na talerzu. Talerz owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Kapustę włożyć do garnka,wlać 1/2 l wody,dodać marchewkę pocięta w talarki,przyprawę warzywną,kulki pieprzu,kulki ziela i listki laurowe,gotować z pół godziny pod przykryciem. Odsączyć z wody. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kawałki schabu na rumiano
Kolorowa kuchnia Elkizdążycie dziś, to mam nadzieję, że skusicie się w kolejnych dniach, bo naprawdę warto... SKŁADNIKI ok. 500 g golonki (samo mięso, bez kości) ok. 300 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 duża marchewka 1 łyżka smalcu 2 liście laurowe 3 - 4 ziela angielskie sól, pieprz Mięso kroimy w niewielkie kawałki, cebulę w półplasterki, a marchewkę ścieramy na tarce(...)Następnie dodajemy marchewkę, cebulę, liście i ziele i dusimy pod przykryciem aż warzywa i mięso staną się miękkie. Dodajemy kapustę, mieszamy i dusimy do czasu aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną golonkę możecie podawać z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi albo z pieczywem
Czary - gary w kuchniPyszne drożdżowe paszteciki do czerwonego barszczyku. Paszteciki z kapustą i grzybami SKŁADNIKI:CIASTOmąka - 400 gdrożdże - 20 gjajko - 1 sztmasło - 50 gcukier - 1 łyżeczkasól - 1 łyżeczkamleko - 200 mlFARSZkapusta kiszona - 750 ggrzyby suszone - 2 garściecebula - 1 sztsól i pieprzliść laurowyziele angielskieolejDODATKOWOmak do posypania PRZYGOTOWANIE:CIASTO Rozetrzeć drożdże z cukrem, zalać ciepłym mlekiem, dodać mąkę i sól, zarobić ciasto(...)miękkości w wodzie w której moczyły się grzyby, odsączyć, pokrajać w paski, dodać do kapusty. Kapustę posiekać, ugotować w wywarze z grzybów, dodać do kapusty liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na tłuszczu i dodać do kapusty, gotować. Ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta o grubości 0,5 cm, pokroić w pasy
Kuchnia DanusiPyszna i lekka sałatka z dodatkiem łososia z puszki. Szybko się ją robi. Wygląda pięknie kolorowo i wspaniale prezentuje się na stole pomimo, że składniki są
Monia miesza i gotujeBigos z dodatkiem suszonych śliwek i grzybów jest inny niż tradycyjny. Kwaskowo - słodkawy, jak dla mnie pyszny. Polecam przepis. SKŁADNIKI : 2 kg kiszonej kapusty 1 kg łopatki wieprzowej 2 udka z kurczaka 30 dkg boczku wędzonego 3 kiełbasy śląskie 1 duża cebula 10 suszonych śliwek garść suszonych grzybów 4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego, kilka(...)słoiczka przecieru 30 % 1 marchew i kawałek selera, starte na tarce jarzynowej przyprawa do bigosu ( niekoniecznie ) PRZYGOTOWANIE : Kapustę dokładnie płuczemy, umieszczamy w garnku, dodajemy mięso, grzyby,liść, ziele i jarzynkę. Gotujemy około 40 minut. Mięso wyjmujemy i kroimy na kawałki. Do kapusty dodajemy suszone śliwki, przecier i startą marchew z selerem oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy
Kulinarne Fantazje Mariolikapusty kiszonej. Ja wolę jednak wersję ze świeżą kapustą, z którą zupa smakuje zupełnie inaczej, na pewno jest lżejsza:). 1 główka kapusty 400g żeberek 4 marchewki 1 por 1/2 selera 1 cebula 1 por 1 pęczek koperku 3 ziemniaki 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego vegeta, sól, pieprz 1. Kapustę i koper siekamy, cebulę(...)ścieramy na dużych oczkach tarki. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. 2. W 2 litrach wody zagotowujemy żeberka. Zbieramy szumowiny. Dodajemy wszystkie warzywa oprócz ziemniaków, vegetę, sól i pieprz. Gotujemy przez około 1 godzinę do miękkości mięsa i warzyw. Po tym czasie dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. 3. Na koniec dodajemy koncentrat, uzupełniamy wodę jeśli jest jej zbyt mało
Szefowa kuchnipotrawa podawana z chrzanem lub musztardą i grochem puree. Golonkę wieprzową ze skórą gotuje się w wodzie do miękkości, dodając w trakcie gotowania oczyszczone i opłukane warzywa oraz przyprawy. Do tradycyjnych posiłków należą także golonki z kapustą i borowikami, z pieczonym boczkiem i świeżą papryką. W lokalach gastronomicznych dostępna jest również golonka z żurawiną i świeżym chrzanem, po węgiersku(...)Beskidzie Śląskim i Żywieckim serwowana jest golonka duszona w piwie. Beskidzką golonkę zdaniem restauratorów wyróżnia większa zawartość pieprzu i ostrzejszy aromat. Smak golonki podkreślać mają pieczone ziemniaki i kiszona kapusta, zdarza się, że podawana jest z frytkami. Upieczoną golonkę można pozostawić aż do wystudzenia, pokrojoną na zimno podaje się jako wędlinę do chleba
KUCHNIA POLSKA