kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:119/166)

Roladki z kapustą i grzybami 152

podgrzybki,2 cebule, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.Dodatkowo:kasza gryczana i buraczki.Mięso kroimy na plastry i rozbijamy, po czym solimy i pieprzymy. Na rozbitej łopatce układamy poszatkowaną kiszoną kapustę (surową, nie płuczemy jej), na to grzybki (w dowolnej ilości, grzybki wcześniej płuczemy, ale ich nie moczymy). Zawijamy, związujemy sznurkiem lnianym (łatwiej się odwija niż zwykła nić, zaś gotową(...)pół cebule i jeszcze chwilę smażymy,  po czym wlewamy ok. 1 l wody (nalejepiej gorącej), wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, opcjonalnie sól i pieprz. Zmniejszamy temperaturę i gotujemy do miękkości, tj. ok. 1h. Po tym czasie wyjmujemy roladki, odwijamy ze sznurka, a sos miksujemy. Jeśli sos będzie za rzadki, to możemy go lekko zagęścić mąką ziemniaczaną

Delicious Titbits
ŻEBERKA PIECZONE W MARYNACIE (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu i laktozy) 411

Żeberka to klasyka i tak naprawdę danie idealne na LCHF Można je przyrządzić na wiele sposobów i ja sama robię je według różnych przepisów. Znacie już

Ola la LCHF
Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej na sosie grzybowym 138

ząbek czosnku dwie łyżki masła  dwie łyżki oliwy z oliwek  sól i pieprz 1/2 szklanki śmietany 36% Do podania: makaron szpinakowy lub kasza pomidorki koktajlowe  kapusta kiszona  Polędwiczkę umyj. Oczyść z błon, dopraw i pokrój na mniejsze kawałki. Każdy z nich nabij na gałązkę rozmarynu a następnie owiń szynką parmeńską. Rozgrzej oliwę z oliwek i smaż(...)stopni na 10 minut.  Na maśle podsmaż czosnek i cebulę. Dodaj podgrzybki. Składniki duś 5 minut na patelni a następnie wlej koncentrat grzybowy Krakus. Zredukuj sos, wlej śmietanę. Gotuj jeszcze 2 minuty. Dopraw pieprzem.  Upieczone mięso pokrój w plastry. Podaj na sosie grzybowym. Świetnie smakuje z makaronem szpinakowym i pomidorkami.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Surówka z czerwonej kapusty – surówka z modrej kapusty 167

kawałek świeżej papryki. Możecie użyć również papryki marynowanej, dodać ogórki kiszone czy marchewkę. Ciekawym urozmaiceniem jest dorzucenie do surówki rodzynek. Ja kapustę szatkuję nożem, ale spotkałam się z wariantami ścierania kapusty na tarce. Drukuj Surówka z czerwonej kapusty – surówka z modrej kapusty window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Mała główka kapusty czerwonej sok z połowy cytryny 1 kwaskowe jabłko 1 małą(...)papryki sól, pieprz 1 łyżeczka cukru olej (najlepiej tłoczony na zimno) 4 goździki Sposób przygotowania W garnku wstawiamy wodę z goździkami. Doprowadzamy do wrzenia. Do garnka wrzucamy poszatkowaną kapustę i gotujemy ok 4-5 min. Wykładamy na sitko i skrapiamy sokiem z cytryny. Koniecznie mieszamy! Cebulę i jabłko kroimy w kosteczkę. Paprykę kroimy w paski. Całość doprawiamy przyprawami do smaku

Mieszam w Garnku
Schab w aromatycznej kiszonej kapuście 200

minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aby schab złapał "rumieńca". Jarzynka: Kapustę kiszoną jeśli jest bardzo kwaśna płuczemy w zimnej wodzie dwukrotnie,jeśli jest lekko ukiszona możemy z tej czynności zrezygnować, odciskamy dobrze,siekamy drobno nożem. Masło rozgrzewamy w garnku dodajemy posiekaną drobno cebulę szklimy,następnie dodajemy kapustę,wlewamy sok z osączonego ananasa oraz wodę i dusimy około 45 minut(...)między czasie wrzucamy do jarzynki pokrojonego ananasa w kostkę. Na 15 minut przed końcem pieczenia dodajemy resztę składników:żurawinę,rodzynki,miód,kminek,goździki doprawiamy solą oraz sosem sojowym,gotujemy całość.Z maki i małej ilości wody robimy zawiesinę in zagęszczamy jarzynkę.Schab przed podaniem ułożyć na kapuście udekorować natką pietruszki

Wanilia i Kardamon
BEZGLUTENOWA PIZZA HAWAJSKA Z MIĘSEM NA CIEŚCIE KUKURYDZIANYM. + Dip Czosnkowy.. 145

sytuację na ludzkie podłoże jasne jest, że i w człowieku zalęgnąć się mogą takie obce organizmy. Należy więc od czasu do czasu się odrobaczyć, czy to naturalnymi metodami - kapusta kiszona i pestki dyni, czy farmakologicznymi środkami. W grupie zwiększonego ryzyka są ci, którzy na złość Rydzykowi z psami w łóżku śpią i piją z nimi z jednego kubeczka(...)łeb wewnątrz organizmów. Tabletki wzięte, ale... pasożyty w facetach zabite nie zostały. Skąd wiemy? A jak nazwać to, co powoduje wyjadanie całego pieczywa z domu? No pasożyt! Nie gotuje, nie pichci, nie planuje, nie przygotowuje a wyjada do ostatniego okruszka. Nie powiedziałybyśmy nic, gdyby to nie były bułki kukurydziane - miłość nasza. Wściekłyśmy się i w akcje deptania ustrojstwa zrobiłyśmy

Wypisz Wymaluj
Łazanki z kapustą 149

Składniki: 250 g kapusty kiszonej 250 g łazanek 1 - 2 cebule 100 - 200 g pieczarek (lub ok 30g grzybów suszonych*) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki cząbru 1/4 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki kopru włoskiego 5 - 8 ziaren ziela angielskiego 5 - 8 ziaren owocu jałowca 3 - 4 liście laurowe sól, pieprz olej  Wykonanie: Kapustę dobrze opłukać i wycisnąć(...)Drobno pokroić.  Włożyć do garnka i podlać wodą, dodać liść i postawić na ogniu.  Kolendrę, koper, cząber utrzeć w moździerzu.  Dodać z pozostałymi przyprawami do gotującej się kapusty i wymieszać. Gotować do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Cebulę drobno posiekać.  Pieczarki pokroić w kostkę.  Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć cebulę i pieczarki

Sto kolorów kuchni
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 764

tego przepisu świetnie komponują się również w innych przepisach. Przepis na około 50 małych pasztecików. Przepis na Thermomix na samym dole. Składniki na kapustę z grzybami: – 800g kapusty kiszonej – 50g suszonych grzybów – 1 marchewka – 1 cebula – 35g masła – 1 łyżeczka cukru – sól, pieprz Składniki na ciasto drożdżowe: – 350-400g mąki pszennej(...)cukru – 3/4 łyżeczki soli Dodatkowo: – 1 żółtko – 1 łyżka mleka – sezam KAPUSTA Z GRZYBAMI : Grzyby płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do rondelka, zalewamy 1 szklanką ciepłej, przegotowanej wody i moczymy przez kilka godzin, a najlepiej przez noc. Następnie grzyby gotujemy około 20 minut w wodzie, w której się moczyły. Odcedzamy, zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Większe

Be Fit Be Strong
Bigos z kiszonej kapusty 127

imprezę czy do kolacji. -- Skład: kapusta kiszona 2 kg, wieprzowina 1/2 kg, wołowina 1/2 kg, kiełbasa śląska 1/2 kg,  wędzonka 1/2 kg, grzyby suszone 1 szklanka, liść laurowy 6 szt., ziele angielskie 6 szt.,  śliwki suszone 1 szklanka lub dżem/powidła śliwkowe 1 słoiczek, przyprawa do mięsa 1 łyżka.  Kapustę odciskamy z kwasu // który zostawiamy(...)przydać na koniec żeby dodać  gdy będzie brakowało nam kwaśności // i kroimy, potem wkładamy do dużego garnka i  zalewamy około 2 litrami wody, wstawiamy na ogień i gotujemy pod przykryciem,  Jak się już zagotuje wówczas zmniejszamy ogień  i mieszamy od czasu do czasu.. Gdy kapusta się gotuje podsmażamy wcześniej pokrojone w kostkę

chleba naszego
KROKIETY Z KAPUSTĄ I MIĘSEM 157

Krokiety z kapustą i mięsem to fajny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu, na które zazwyczaj (przynajmniej u mnie) nie ma zbyt wielu amatorów.  Może trochę pracochłonne, ale za to jakie smaczne! ❤  Zresztą zawsze możemy przygotować sobie naleśniki wcześniej,  a wtedy do zrobienia zostanie nam tylko farsz.  Takie krokiety podane w kubkiem czerwonego barszczu(...)Składniki na naleśniki : 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody gazowanej (jeśli nie mamy użyjmy niegazowanej) 3 całe jajka szczypta soli Składniki na farsz : ok 300g kapusty kiszonej 1 duża cebula ugotowane mięso drobiowe  (u mnie przeważnie z rosołu) liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Do panierowania : 2 rozkłócone jajka bułka tarta olej do smażenia Wykonanie

Walijskie Pichcenie
Uszka z kapustą i grzybami 181

farsz: 500 g kapusty kiszonej 1 garście suszonych grzybów pół cebuli smalec  ziele angielskie 1 szt liść laurowy 1 szt  sól i pieprz do smaku 1 łyżka przecieru pomidorowego Składniki  na ciasto: mąka pszenna 1.1/2 szklanki ciepła woda ( tak aby można było palec zanurzyć) olej 1 łyżka Wykonanie farszu: Kapustę wymaczamy i kroimy drobno, wkładamy(...)garnka. Zalewamy wodą, dodajemy grzyby wymoczone we wrzątku usmażone z cebulką na smalcu i pokrojone drobniutko, wrzucamy ziele i listek laurowy. Doprawiamy solą,pieprze oraz przecierem pomidorowym. Gotujemy godzinkę lub więcej tak aby kapusta zmiękła. Wykonanie ciasta na uszka: Do miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy wodę z olejem i wyrabiamy ciasto. Leżakuje sobie z pół godziny. Wałkujemy cienko ciasto

Różowa kuchnia
KAPUŚNIAK DOMOWY MOJE SMAKI DZIECIŃSTWA 184

Pachnąca jesienią smakowita zupa z kapusty , którą sama zakisiłam i zawekowałam.Nic nie ma smakowitszego niż pyrkający KAPUŚNIAK na kuchence i zapachu boczku wędzonego dla smaku.Tak zapamiętałam Zupę  z mojego dzieciństwa.Zapraszam. 2 kości schabowe 30 dag.kapusty kiszonej 50 dag.ziemniaków 2 litry wody 3 plastry boczku wędzonego 1 cebula 1 łyżka podprażonej mąki pszennej na suchej patelni(...)łyżeczka kminku 2 liście laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren jałowca **†******************************* Nastawiamy garnek z wodą na gaz.Kładamy kości i przyprawy,gotujemy wywar na małym ogniu z 30 minut , na małym gazie.Potem dodajemy obrane i pokrojone w kostkę  ziemniaki.KAPUSTĘ siekamy ,taką z beczki,,obsmażyc na niewielkiej ilości oleju,dodac do wywaru,gotowac

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Żeberka na ostro z piwem i kapusta zasmażaną 163

przykrywamy i wstawiamy na kolejne 45 min do piekarnika. Składniki na kapustę zasmażaną 500 g kapusty kiszonej z marchewką 1 duża cebula 250 g brzuszku surowego 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól, pieprz do smaku 1-2 łyżki mąki Kapustę szatkujemy żeby nie była zbyt długa. Wrzucamy do garnka i zalewamy 0,5 szklanki wody, dodajemy(...)miękkości. W tym czasie na patelni smażymy nasz brzuszek, jak tłuszcz się wytopi dodajemy cebulę i całość smażymy aż cebula się zrumieni. Przygotowane skwarki dorzucamy do kapusty i całość razem gotujemy do czasu aż kapusta będzie miękka. Na sam koniec jak woda już odparuje kapusta będzie miękka dodajemy stopniowo mąkę ciągle mieszając kapustę by się nie porobiły grudki

Piekielna Kuchnia Pati
Bigos z winem i śliwkami 142

najlepszej jakości, wędzoną kiełbaską i pysznym winem bigos smakował obłędnie. Mój mąż stwierdził, że gdyby był podawany w restauracji trzeba by było za niego sporo zapłacić ;) Polecam! 1 kg kiszonej kapusty bez konserwantów duża cebula czosnkowa łyżka masła 150 g wędzolnej kiełbasy myśliwskiej 12 sztuk suszonych śliwek (użyłam śliwek suska sechlońska; obłędny zapach, polecam!) poł butelki dobrego czerwonego wytrawnego wina(...)kminku łyżeczka majeranku łyżeczka lubczyku łyżeczka pieprzu mielonego Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle w dużym garnku z grubym dnem. Dodajemy odsączoną kapustę (nie płuczemy jej!) i zalewamy wodą. Na małym ogniu gotujemy godzinę często mieszając. Następnie dodajemy posiekane śliwki, pokrojoną w plasterki kiełbasę i wino. Gotujemy kolejną godzinę w razie potrzeby podlewając wodą. Dodajemy przecier, musztardę

Mienta blog
Zupa grzybowa na gęsinie 115

włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę ( marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, cebulę – nie dodaję pora), kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, listek laurowy, sól. Zalać zimną wodą i na wolnym ogniu gotować aż mięso będzie miękkie. Ugotowaną zupę przecedzić – z mięsa można zrobić pierogi lub gołąbki. Grzyby zostawić do zupy. Kartofle obrać, pokroić w kostkę, ugotować w lekko osolonej wodzie. Grzyby pokroić(...)gęsi ze śliwkami  pierogi z gęsi z nutą pomarańczy gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka pierś gęsi w winie Gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych Gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami Gęś kocha wino Pierś z gęsi   zastawa

królestwo garów