kiszonej kapusty 4 łyżki masła 1,5 l rosołu drobiowego 1 marchew 1 duża cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 150 g kaszy gryczanej białej 150 g wędzonego boczku 1 liść laurowy sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę płuczemy, odciskamy i kroimy. W garnku rozpuszczamy masło (3 łyżki), podsmażamy kapustę (kilka minut(...)podlewamy rosołem. Dusimy pod przykryciem przez 5 min. Następnie zmniejszamy płomień i gotujemy przez godzinę od czasu, do czasu mieszając. Marchew kroimy w talarki i razem z posiekaną cebulą podsmażamy na maśle. Dodajemy koncentrat. Smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy do kapusty, mieszamy. Do całości wsypujemy kaszę, wlewamy pozostały rosół, dodajemy pokrojony boczek, liść laurowy, gotujemy 30 min. Doprawiamy do smaku
R'n'G KitchenPierogi z kapustą i grzybami Składniki na farsz: ½ kg posiekanej kiszonej kapusty, 4 suszone większe grzyby, mała miseczka startych i uduszonych pieczarek, kawałek selera, 1 cebula, 1 mała pietruszka, 2 łyżki mrożonych łodyg lub innej zieleniny /natka pietruszki, seler naciowy/, oliwa, pieprz ziołowy, sól, liść laurowy, 1 łyżeczka(...)bułki, czasami dodaję 1 ząbek czosnku. Wykonanie farszu: - grzyby namoczyć w gorącej wodzie – gdy woda przestygnie grzyby pokroić w paseczki – przełożyć na małą patelnię – zalać wodą + odrobina soli – gotować aż wyparuje woda. - kapustę włożyć do garnka – zalać wodą do 2/3 wysokości kapusty – dusić na wolnym ogniu, aż wyparuje woda + grzyby suszone – zagotować – wyrzucić listek laurowy. - na patelni rozgrzać oliwę
Tradycyjna kuchnia inaczej/syrop z buraków cukrowych, itp. Żurawinę dokładnie zmiksuj z wodą. Odlej pół filiżanki płynu i rozrób w nim mąkę ziemniaczaną. Pozostałą część płynu zagotuj. Wlej płyn ze skrobią do gotującej się wody zmiksowanej z żurawiną. Dokładnie zamieszaj. Oprowadź do wrzenia. Możesz go ewentualnie dosłodzić. Wychodzą 2 porcje. Specjalnością Matryoshki jest kuchnia kresowa. Jedzenie przygotowywane na bieżąco i bardzo smaczne. Miła(...)przeciętne porcje. Np. 5 bardzo dużych pieczonych pierogów ze szpinakiem i fetą kosztuje 15 zł. Do tego sos do wyboru. Łężnie (duże ziemniaczane kule, panierowane i podsmażone, nadziewane kapustą kiszoną z sosem pieczarkowym) - 2 szt. za 10zł. Draniki (placki ziemniaczane ze śmietaną), 3 szt. – 10zł. (Z OpenCard ceny -50%.) Do siedzenia krzesła i wygodne kanapy. Nietypowa muzyka pasuje
Qlinarnie i QlinarnieIdealna zupa na aktualna pluchę... Składniki: 200 g wędzonego boczku, 1/2 kg kiszonej kapusty, 2 marchewki, 3 duże ziemniaki, 150 g kiełbasy np. zwyczajnej, 2 cebule, ząbek czosnku, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta ostrej papryk. Przygotowanie Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Zalać 2l wody i zagotować(...)Boczek pokroić w kostkę, cebule drobno posiekać. Podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Dodać do kapusty wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki oraz ziemniaki. Gotować ok. 1,5 godz na małym ogniu. Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć na suchej patelni. Dodać do zupy, dusić jeszcze 5 min. Doprawić do smaku
Z miłości do słodkościGdańsku, w których naprawdę dobrze się czuję, a przy odrobinie szaleństwa nawet mogłabym zamieszkać. Miałam możliwość spróbowania 4-daniowego menu wraz z koktajlami. Na początek zupa botwinka. Młode buraki gotowane w zakwasie buraczanym, ogórek małosolny, młode ziemniaki, liście młodego buraka, pianka z maślanki, puder z buraka. Zupa nalewana przy stole. Niezmiennie robi to na mnie wrażenie. Jako starter pstrąg łososiowy(...)kalarepa marynowana w oleju rzepakowym, kiszone buraki, kompresowany ogórek małosolny, rzodkiewka hartowana w lodzie, twaróg własnej produkcji (sic! <3) Do tego koktajl Mr. Papriker – Chivas 12yo, kordiał z czerwonej papryki, bitter selerowo-śliwkowy. Chips z papryki jako garnish. Na danie główne dostałam smażony na maśle golec z duszoną i grillowaną młodą kapustą, puree z młodej marchwi, sos beurre
KucharzycaPieczone filety z mintaja Pyszne, proste w przygotowaniu pieczone filety z mintaja w kukurydzianej panierce. Jeśli nie lubicie smażonej ryby, unikacie nadmiaru tłuszczu, ta propozycja będzie
Słodkie okruszkiŁazanki chodziły za mną od kilku dni i to strasznie. Sama nie wiem czemu, przecież ostatnie łazanki jadłam jakieś 15 lat temu. Jest dobrze, zrobiłam, zaspokoiłam
Blondynka Gotuje400g kiszonej kapusty 1 cebula 3 łyżki oleju sól pieprz Zasmażka: 4 łyżki masła 2 łyżki oleju 3 duże cebule Wykonanie: 1. Farsz: Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na 6 godzin lub całą noc. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić na połówki. Po tym czasie pieczarki i namoczone, odsączone grzyby zmielić maszynką do mielenia mięsa o dużych oczkach. Kapustę przepłukać(...)wodą, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać szczyptę soli i gotować do momentu miękkości kapusty. Cebulę drobno posiekać, zrumienić na rozgrzanym oleju, dodać zmielone grzyby z pieczarkami i całość smażyć na wolnym ogniu przez około 10-15 minut. Następnie dodać drobno pokrojoną ugotowanej kapustę, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 2. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać
Szalona Kuchnia Ewelinymniej przetworzone potrawy. Na naszych stołach coraz częściej goszczą sałatki, a znikają duszone i gotowane warzywa. Tak samo dzieje się z zupami, coraz chętnej jadamy chłodniki, zamiast gotowanych zup. Identyczne zasady dotyczą naszych dań, gdy jesteśmy na diecie. Dlatego dziś mam dla Was pyszny chłodnik z buraków, przygotowany zgodnie z zasadami diety warzywno-owocnej dr Dąbrowskiej. Jest kremowy(...)też podać, jeśli tak wolcie, na ciepło. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: ryż z kalafiora z marchewką wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym
Kulinarne przygody Gatitypieczenia raz na jakiś czas uchylić dziwaczki piekarnika, żeby wypuścić nadmiar pary. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr. Dąbrowskiej: leczo wegańskie według dr. Dąbrowskiej sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegański bigos Wegańskie burgery z kalafiora (dieta dr. Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: 1 kalafior 2 duże marchewki 1 pietruszka(...)łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól himalajska lub morska pieprz Wykonanie: Kalafiora dzielimy na dwie nierówne części, tę większa gotujemy na parze, następnie blendujemy go dokładnie wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Marchewki, pietruszkę i pozostałą część kalafiora ścieramy na tarce o grubych oczkach. W dużej misce mieszamy pure z kalafiora
Kulinarne przygody Gatitypysznego dania. -- Potrzebujemy 1 kg kiszonej kapusty, 1 kg ugotowanych ziemniaków, 3 cebule, 5 z. czosnku, pół kostki smalcu, sól, pieprz, paprykę ... opcjonalnie boczek lub jakąś wędzonkę. Kapustę odciskamy i kroimy, czosnek zgniatamy i siekamy, cebulę kroimy w pióra. Na smalcu podsmażamy cebulę z czosnkiem. Ziemniaki ucieramy na grubych oczkach zwykłej tarki. Pokrojoną kapustę dodajemy do podsmażonej cebuli(...)czosnku, podlewamy niewielką ilością wody i pod przykryciem dusimy, często mieszając żeby się nie przypaliło. Utarte gotowane ziemniaki doprawiamy łyżeczką soli, płaską łyżeczką pieprzu i łyżką papryki. Podduszoną kapustę dodajemy do przyprawionych ziemniaków i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane danie posypujemy zieleniną i serwujemy na gorąco jako samodzielna potrawę. Możemy również podać kapustę z ziemniakami jako dodatek do kiełbasy, kotleta
chleba naszegoSkładniki: 3-4 l wody 1 mały seler 2 marchewki 1 korzeń pietruszki por (ok.15 cm białej części) 1 gałązka lubczyku porcja mięsa na zupę 25 dag kiszonej kapusty 20 dag wędzonego boczku 1 mała cebula 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju sól, pieprz 1 kostka rosołowa lub warzywna majeranek 5 ziemniaków 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Sposób(...)przekładamy do garnka z wodą (marchew pokroić w talarki). Pory i lubczyk dokładnie umyć i dodać do warzyw. Mięso umyć pod bieżącą wodą, włożyć do garnka. 2. Do gotującego się wywaru dodać kostkę rosołową/warzywną, liść laurowy, ziele angielskie. 3. Kapustę pokroić i dodać do wywaru. 4. Ziemniaki obrać, pokroić na większą kostkę, dodać do zupy. 5. Boczek podsmażyć
A Ty Smakuj MniePyszne bułki z farszem, który bez problemu może być dodany do pierogów czy krokietów. Smakują wspaniale! Składniki: 12 bułek 1kg mąki ( używam mąki bułkowej od Młynu
Gotowanie i blogowaniedzieciństwa :) Składniki: 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyżka selera naciowego 1/4 selera 3 ziemniaki 2 duże buraki 1 puszka fasoli (czerwonej lub białej) 2 łyżki odciśniętej kiszonej kapusty 0,5 kg wędzonych żeberek (lub dla wegetarian łyżka papryki wędzonej) + 1 udko 5 ziaren ziela angielskiego łyżka posiekanego koperku 1/2 łyżeczka majeranku sól i pieprz 3 liście laurowe(...)garnku rozpuszczamy masło. Pokrojoną drobno cebulkę i czosnek podsmażamy, dodając pokrojoną w kostkę marchewki, buraczki, selera i pietruszkę. Całość zalewamy bulionem i dodajemy mięso (lub paprykę wędzoną). Gotujemy całość około 20 minut z liściem laurowym i zielem angielskim . W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w drobną kostkę po czym dorzucamy do garnka. Całość gotujemy do miękkości warzyw
ChilliJemyciasta ugotowanego rozgniecionego ziemniaka. Ciasto na pierogi jest bardzo wdzięczne, gdyż pasuje do niego niemalże każdy farsz. W Polsce przeważają farsze mięsne, często smażone mięso z cebulką, także z kiszoną kapustą i grzybami, szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Popularne są nadzienia z twarogiem, ziemniakami, nadzieniem rybnym. Latem fajnie sprawdzają się nadzienia owocowe, np. z truskawkami, malinami czy jagodami. Polewane(...)jogurtu cukru). Pierogi najczęściej okrasza się podsmażoną na oleju cebulką lub skwarkami, także masłem, nawet ketchupem (szczególnie te mięsne i odsmażone na złoto i chrupiące). Pierogi oprócz tradycyjnego gotowania w osolonej wodzie można także piec w piekarniku, zwykle (w zależności od farszu) piecze się je w 200C na środkowej półce bez termoobiegu na złoty kolor. Ciekawostka: pierogi wymyślono w Chinach
Zasmakuj Kuchni