kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:120/166)

KROKIETY Z KAPUSTĄ I MIĘSEM 153

Krokiety z kapustą i mięsem to fajny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu, na które zazwyczaj (przynajmniej u mnie) nie ma zbyt wielu amatorów.  Może trochę pracochłonne, ale za to jakie smaczne! ❤  Zresztą zawsze możemy przygotować sobie naleśniki wcześniej,  a wtedy do zrobienia zostanie nam tylko farsz.  Takie krokiety podane w kubkiem czerwonego barszczu(...)Składniki na naleśniki : 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody gazowanej (jeśli nie mamy użyjmy niegazowanej) 3 całe jajka szczypta soli Składniki na farsz : ok 300g kapusty kiszonej 1 duża cebula ugotowane mięso drobiowe  (u mnie przeważnie z rosołu) liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Do panierowania : 2 rozkłócone jajka bułka tarta olej do smażenia Wykonanie

Walijskie Pichcenie
Uszka z kapustą i grzybami 171

farsz: 500 g kapusty kiszonej 1 garście suszonych grzybów pół cebuli smalec  ziele angielskie 1 szt liść laurowy 1 szt  sól i pieprz do smaku 1 łyżka przecieru pomidorowego Składniki  na ciasto: mąka pszenna 1.1/2 szklanki ciepła woda ( tak aby można było palec zanurzyć) olej 1 łyżka Wykonanie farszu: Kapustę wymaczamy i kroimy drobno, wkładamy(...)garnka. Zalewamy wodą, dodajemy grzyby wymoczone we wrzątku usmażone z cebulką na smalcu i pokrojone drobniutko, wrzucamy ziele i listek laurowy. Doprawiamy solą,pieprze oraz przecierem pomidorowym. Gotujemy godzinkę lub więcej tak aby kapusta zmiękła. Wykonanie ciasta na uszka: Do miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy wodę z olejem i wyrabiamy ciasto. Leżakuje sobie z pół godziny. Wałkujemy cienko ciasto

Różowa kuchnia
KAPUŚNIAK DOMOWY MOJE SMAKI DZIECIŃSTWA 169

Pachnąca jesienią smakowita zupa z kapusty , którą sama zakisiłam i zawekowałam.Nic nie ma smakowitszego niż pyrkający KAPUŚNIAK na kuchence i zapachu boczku wędzonego dla smaku.Tak zapamiętałam Zupę  z mojego dzieciństwa.Zapraszam. 2 kości schabowe 30 dag.kapusty kiszonej 50 dag.ziemniaków 2 litry wody 3 plastry boczku wędzonego 1 cebula 1 łyżka podprażonej mąki pszennej na suchej patelni(...)łyżeczka kminku 2 liście laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren jałowca **†******************************* Nastawiamy garnek z wodą na gaz.Kładamy kości i przyprawy,gotujemy wywar na małym ogniu z 30 minut , na małym gazie.Potem dodajemy obrane i pokrojone w kostkę  ziemniaki.KAPUSTĘ siekamy ,taką z beczki,,obsmażyc na niewielkiej ilości oleju,dodac do wywaru,gotowac

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Żeberka na ostro z piwem i kapusta zasmażaną 158

przykrywamy i wstawiamy na kolejne 45 min do piekarnika. Składniki na kapustę zasmażaną 500 g kapusty kiszonej z marchewką 1 duża cebula 250 g brzuszku surowego 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól, pieprz do smaku 1-2 łyżki mąki Kapustę szatkujemy żeby nie była zbyt długa. Wrzucamy do garnka i zalewamy 0,5 szklanki wody, dodajemy(...)miękkości. W tym czasie na patelni smażymy nasz brzuszek, jak tłuszcz się wytopi dodajemy cebulę i całość smażymy aż cebula się zrumieni. Przygotowane skwarki dorzucamy do kapusty i całość razem gotujemy do czasu aż kapusta będzie miękka. Na sam koniec jak woda już odparuje kapusta będzie miękka dodajemy stopniowo mąkę ciągle mieszając kapustę by się nie porobiły grudki

Piekielna Kuchnia Pati
Bigos z winem i śliwkami 138

najlepszej jakości, wędzoną kiełbaską i pysznym winem bigos smakował obłędnie. Mój mąż stwierdził, że gdyby był podawany w restauracji trzeba by było za niego sporo zapłacić ;) Polecam! 1 kg kiszonej kapusty bez konserwantów duża cebula czosnkowa łyżka masła 150 g wędzolnej kiełbasy myśliwskiej 12 sztuk suszonych śliwek (użyłam śliwek suska sechlońska; obłędny zapach, polecam!) poł butelki dobrego czerwonego wytrawnego wina(...)kminku łyżeczka majeranku łyżeczka lubczyku łyżeczka pieprzu mielonego Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle w dużym garnku z grubym dnem. Dodajemy odsączoną kapustę (nie płuczemy jej!) i zalewamy wodą. Na małym ogniu gotujemy godzinę często mieszając. Następnie dodajemy posiekane śliwki, pokrojoną w plasterki kiełbasę i wino. Gotujemy kolejną godzinę w razie potrzeby podlewając wodą. Dodajemy przecier, musztardę

Mienta blog
Zupa grzybowa na gęsinie 113

włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę ( marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, cebulę – nie dodaję pora), kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, listek laurowy, sól. Zalać zimną wodą i na wolnym ogniu gotować aż mięso będzie miękkie. Ugotowaną zupę przecedzić – z mięsa można zrobić pierogi lub gołąbki. Grzyby zostawić do zupy. Kartofle obrać, pokroić w kostkę, ugotować w lekko osolonej wodzie. Grzyby pokroić(...)gęsi ze śliwkami  pierogi z gęsi z nutą pomarańczy gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka pierś gęsi w winie Gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych Gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami Gęś kocha wino Pierś z gęsi   zastawa

królestwo garów
Kapusta Wigilijna z grzybkami 159

dniu. Składniki: kapusta kiszona 2 kg grzyby suszone (koźlaki) 100 g sól świeżo zmielony czarny pieprz cukier do smaku marchew 2 szt Wykonanie: Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na godzinkę by się wymoczyły.Kiedy woda nam ostygnie "myjemy grzybki" mogą być troszkę w piasku więc porządnie je tam wytarmoście i kroimy na drobno. Kapustę wymaczamy nawet ze dwa razy(...)jest mocno kwaśna. Wyciskamy ją i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, odrobinę cukru do smaku i gotujemy  z półtorej godzinki dopiero wtedy dodajemy grzybki i dalej gotujemy. Kiedy kapusta będzie miękka dodajemy startą marchew i jeszcze dusimy przez jakieś 20 minut.Po zagotowaniu wkładamy w słoiki takie gorące i mamy zapas

Różowa kuchnia
Kurczak z jarmużem, mozarellą i suszonymi pomidorami 168

danie jest nie tylko szybkie, ale też niebywale pyszne i prosto przyprawione! Nie trzeba wiele - smaki same w sobie są doskonałe. W pierwotnym zamyśle miałam wymieszać z gotowanym tagliatelle na patelni - tak jak lubimy, by ten makaron tak cudownie się oblepił sosem! Ale zrezygnowałam z tego pomysłu i na talerzach podałam osobno (tego już nie zdążyłam uchwycić, bo się głodomory(...)obiadek, dziękuję, że mi takie robiś" :D no i jak to nie kochać tego Dziecka? :D zaskoczyła mnie nawet, że jarmuż tak jej ostatnio posmakował, ale ona lubi kapustę (szczególnie kiszoną), więc na jego widok od razu woła, że to fajna kapustka i podobnie smakuje, więc z góry skazany był na powodzenie ;) Polecam takie danie nie tylko do makaronu (każdy

Kolorowy Przepisownik
Brændte mandler, czyli duńskie smakołyki świąteczne 145

czasu do czasu napady tęsknoty za Polską. Za Mamą i Tatą, za językiem, który rozumiem mimochodem, zupełnie się nad nim nie zastanawiając, i oczywiście za jedzeniem. Brakuje mi kiszonych ogórków i kapusty, twarogu, pierogów i gołąbków. Szczególnie jednak braki odczuwam w okresie przedświątecznym, bo wiem, że nie zjem karpia (no dobra, akurat karp nigdy nie był moim ulubieńcem(...)barszczem i nie zagryzę drożdżowym makowcem mojej Babci.  Oczywiście, co roku stawiam sobie nowe wyzwania: lepię pierogi, robię piernik staropolski (to już ostatni moment, żeby nastawić ciasto!) i gotuję zupy z buraków. Na szczęście Duńczycy nie są zupełnie bez serca, i przyszli mi z pomocą. Już pierwszego roku w grudniu odkryłam rzecz, która nie ma sobie równych. Jeśli

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bigos 178

białą kapustę i podsmażamy 2 minuty. Przekładamy do dużego garnka. Kapustę kiszoną odciskamy, drobno siekamy i podsmażamy - dodajemy do garnka z cebulą i białą kapustą. Mięso wołowe myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki. Kawałki mięsa solimy, obtaczamy w mące i obsmażamy.z każdej strony - dodajemy do garnka z kapustą. Do garnka wlewamy ok 1 litra wody (ja wlałam(...)wywaru z warzyw) - zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę podwawelską i chorizo oraz odcedzone i posiekane grzyby. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy przyprawami. Gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę (co jakiś czas mieszamy). Rada: Bigos dobrze jest przygotować dwa-trzy dni wcześniej i po ugotowaniu zagotowywać raz dziennie - nabiera wtedy mocy ;-) Bigos SMACZNEGO

peggiwkuchni
Bigos 170

bigosu 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego Kapustę posiekać, zalać wodą (poziom wody nie musi być wyższy niż poziom kapusty). Gdy kapusta się zagotuje odcedzić i wlać świeżą wodę. Gdyby kapusta była za kwaśna, jeszcze raz odcedzam i dolewam świeżej wody. Gotujemy na niewielkim ogniu dorzucając przyprawy, pokrojone w kostkę i przesmażone mięso z łopatki, cebulę i kiełbasę. Wrzucamy startą

Smakołyki Asi
Bigos 157

Składniki: 3 kg kapusty kiszonej (inaczej kwaszonej) 1 kg pokrojonej kapusty białej suszone grzyby (ja dodałam ok. 4 garści) ok. 1 kg wieprzowiny (łopatka, szynka itp.) 2 wędzone nogi z kurczaka kiełbasa (wedle  uznania) 1 duża cebula 4-5 liści laurowych 4-5 sztuk ziela angielskiego ziarna pieprzu czarnego sól, pieprz, papryka, zioła Kapustę kwaszoną kroimy. Jeśli jest(...)kwaśna można ją opłukać. Wkładamy najlepiej do dużego emaliowanego garnka. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w kulkach. Zalewamy wrzątkiem (ok. 5 cm od dna). Pokrojoną kapustę białą gotujemy w osobnym garnku. W tym czasie można zalać wrzątkiem suszone grzybki. Po ok. 1 godzinie białą kapustę dodajemy do kwaszonej. Cebulę kroimy w kostkę, można podsmażyć. Mięso wieprzowe również kroimy

tojestpyszne.blogspot.com
Golonka peklowana pieczona w piwie 238

przez około 2 godziny. Po tym czasie do mięsa dokładamy umyte oraz obrane warzywa i gotujemy jeszcze przez około 40 minut. Ugotowane mięso studzimy, a wywar w którym się gotowało używamy do dowolnej zupy *** *** Przygotowujemy marynatę: do dużej miski wlewamy piwo, dodajemy przeciśnięty czosnek, majeranek, kminek, chilli i paprykę w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Skórkę na golonkach nacinamy z dwóch(...)Podczas pieczenia mięso polewamy jeszcze dwa razy marynatą, po około 15 minutach pieczenia i ponownie po około 30 minutach *** *** Golonka pieczona w piwnej marynacie smakuje najlepiej podana z zasmażoną kiszoną kapustą, chrzanem i pieczywem *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY

Blog z Apetytem
Klasyczna karkówka z grilla 216

Klasyczna karkówka z grilla to zaraz po kurczaku jedno z najbardziej popularnych dań przygotowywanych na grillu. Powinniśmy znać kilka podstawowych zasad, jak przygotować mięso aby było

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dorsz w cytrynie i koperku 162

Tak przygotowana ryba nie dość, że jest szybka w przygotowaniu to jeszcze bardzo smaczna. Składniki ( 2 porcje): 2 filety z dorsza atlantyckiego sok z 1 cytryny

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Łazanki babci Irenki 89

kapusty kiszonej -250-300 g makaronu łazanki  -300 g boczku wędzonego -1 cebula -2 liście laurowe -2 ziela angielskie -sól, pieprz do smaku Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna zalewamy ją wodą, zagotowujemy chwilę  i odcedzamy. Następnie podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy dwa liście laurowe i dwa ziela angielskie. Dusimy godzinę, aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem(...)Boczek kroimy w kostkę i powoli wytapiamy z niego tłuszcz, po czym podsmażamy. Do lekko zrumienionego dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwile razem smażymy. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z uduszoną kapustą i podsmażonym boczkiem z cebulką

Kulinarne przemyslenia
Kiszona kapusta z winogronami 99

Składniki 500 g kiszonej kapusty 250 g winogron 4 szalotki 1 łyżka masła 2 łyżki tłuszczu do smażenia sól pieprz 150 ml soku winogronowego 100 g łuskanych włoskich orzechów 100 ml wytrawnego białego wina 1 łyżeczka miodu   Przygotowanie   Szalotki drobno pokroiłem w kostkę, na słabym ogniu zeszkliłem na tłuszczu. Przesmażyłem krótko z kapustą, posoliłem i popieprzyłem. Podlałem sokiem(...)winogronowym. Pod przykryciem dusiłem na małym ogniu około godzinę. Orzechy grubo posiekałem. Winogrona obrałem ze skórki, przepołowiłem ( jeśli mają pestki to należy je usunąć ). 5 minut przed końcem gotowania kapustę wymieszałem z winem, miodem i orzechami. Winogrona skropiłem roztopionym masłem i ugarnirowałem nimi kapustę

R'n'G Kitchen