kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:123/166)

Pierogi z kapustą i grzybami 133

ciasto: - 2,5 szklanki mąki pszennej - szczypta soli - łyżeczka masła - 1/2 szklanki ciepłego mleka - 1/2 szklanki ciepłej wody - 1 jajko Składniki na farsz: - 100g suszonych grzybów - 250g kapusty kiszonej - 1/2 cebuli - 1 jajko - 3 łyżki masła klarowanego - 1 łyżeczka bułki tartej - sól, pieprz do smaku Wykonanie: Robimy dołek w mące dodajemy szczyptę soli wlewamy rozbite jajko i powoli lejemy ciepłą(...)stolnicy. Grzyby myjemy i namaczamy na 3-4 godziny odcisnąć obgotować do miękkości.  Kapustę wypłukać i odcisnąć. Grzyby kapustę i cebulę drobno posiekać i obsmażyć na masełku klarowanym. Gdy nasz farsz wystygnie dodajemy rozbite jajko i bułkę tartą, doprawiamy i nadziewamy ciasto. Gotujemy na wolnym ogniu w osolonej gotującej się wodzie, aż do wypłynięcia. Podawać na ciepło z masełkiem

Tanio szybko zdrowo
Knedle ziemniaczane z kiełbasą i kiszoną kapustą 159

mąki pszennej,  8 łyżek kaszy manny,  2 laski kiełbasy np. zwyczajnej lub śląskiej,  kminek,  sól, pieprz,  1/2 kg kiszonej kapusty. Wykonanie Jedną cebule obrać, drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Kapustę opłukać zimną wodą, odsączyć i posiekać. Dodać podsmażoną cebulkę, szczyptę kminku, podlać 3/4 szklanki wody. Dusić na małym ogniu około 50 minut(...)mannę i szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta odrywać niewielkie porcje, delikatnie rozwałkować na kształt placka o śr. około 8cm. Na środku ułożyć po kawałku kiełbasy, dokładnie zakleić. Gotować w osolonym wrzątku przez około 15 minut. Odcedzić. Pozostałą cebulkę posiekać, podsmażyć na łyżce oleju. Knedle podawać wraz z ugotowaną kapustą i podsmażoną cebulką

Z miłości do słodkości
KAPUSTA KISZONA ZASMAŻANA 146

Bardzo lubię kapustę kiszoną... dobrą kapustę kiszoną. Mogę jeść ją na surowo, albo jako dodatek do kotleta schabowego, mielonego czy szarych klusek.Warunkiem jest, aby kapustka była naprawdę dobra. Odpowiednio kwaśna, niezbyt słona. Nie zawsze łatwo o dobry gatunek kapusty. Ja zazwyczaj testuję wszystkie gatunki kapusty, które mam u siebie w sklepie: i te w słoikach(...)folii, i te w dużych wiadrach na wagę, bo wiem z doświadczenia, że niesmaczna kapusta może popsuć całe obiadowe danie.A kapustę przyrządzam tak:Składniki:1kg kapusty kiszonejziele angielskieliść laurowyodrobina pieprzu30 dkg boczku wędzonego, lub 2 małe cebulkisklarowane masłoWykonanie:Kapustę szatkuję,gotuję ok 45min z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Z reguły wcześniej jej nie płuczę, lubię kapustę o dość

Walijskie Pichcenie
Quiche z kiszoną kapustą i pieczarkami. 126

Najczęściej, gdy zabieram się za realizację jakiegoś kulinarnego pomysłu, zaczynam od sprawdzenia -jak robią to inni. Czytam przepisy, modyfikuję je, łączę. Tym razem, od początku do

zadanie-gotowanie
Golonki pieczone w piwie 141

ziemniaków Golonki wymyć i włożyć do szybkowara, dodać warzywa, sól , pieprz, ziele , jałowiec, rozmaryn, listki laurowe, podlać wodą ok 1 litr  zamknąć szybkowar. Od momentu zagotowania gotować ok 1 godzinę. Szybkowar zdjąć z ognia i otworzyć kiedy nieco przestygnie. Obrać ziemniaki, pokroić w ćwiartki, przepłukać i włożyć o naczynia żaroodpornego. Golonki przełożyć do brytfanki, podlać niewielką ilością wywaru, polać(...)temp 190 st przez 30 min. Następnie odkryć ziemniaki, wstawić brytfankę z golonkami i uruchomić termoobieg. Zapiekać ok 20 min aż do zrumienienia. Podawać z buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty

Gotowanie jest łatwe
Zimowy obiad wegański II, 14. Nowe Horyzonty Tournée 226

zdjęciu: ziemniaki szwedzkie hasselback potatis , surówka z kapusty kiszonej , kotlet z czerwonej fasoli (panierowany w pestkach słonecznika, wg tego przepisu ), sałatka na ciepło z jarmużu i jabłka , seler w sosie pomidorowym z czosnkiem. Bogactwo smaków i aromatów. Do tego kolorowo, niedrogo i bardzo smacznie. Z wyjątkiem ziemniaków, resztę przygotujesz całkiem szybko. A jak przygotować seler w pomidorach? Składniki: 1 seler(...)ząbki czosnku sól, pieprz oregano, bazylia Obierz seler, pokrój w plastry i ugotuj na parze lub w małej ilości wody. Do małego garnka dodaj pomidory, doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 10 minut. Następnie dodaj pokrojonego selera, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj ok. 1 minuty. Dopraw ziołami, solą i pieprzem. Przepis dodaję do akcji

Qlinarnie i Qlinarnie
Tarta z kiszoną kapustą i grzybami 156

grzybami SKŁADNIKI: 1 opakowanie cista francuskiego 200 g kiszonej kapusty z marchewką 1 łyżka oliwy  1 łyżka masła  1/2 łyżeczki kminku 1 cebula  1/2 szklanki białego wina  garść suszonych grzybów 2 ząbki czosnku, pokrojone w drobną kosteczkę 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, chili, papryka czerwona Kapustę odcisnąć z soku, włożyć na sitko i przepłukać(...)oliwę i masło, dodać kminek oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę, Zeszklić je przez około 5 minut na umiarkowanym ogniu mieszając co jakiś czas. Dodać kapustę, wlać wino, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu zamieszać i sprawdzić czy kapusta nie przywiera do dna garnka. Wymoczone i ugotowane wcześniej

MarciochaKucharzy
Restauracja Grube Ryby w Zabierzowie 123

Restauracja niespodzianka. Do ostatniej chwili nie wiedzieliśmy, gdzie dokładnie jedziemy na 50-tkę mojego taty. W związku ze znajomością tej okolicy, jadąc autem obstawialiśmy okoliczne restauracje

Karola gotuje
soczewica czerwona,kapusta kiszona,prawdziwki suszone z olejem rzepakowym w pierogach ukryte.. 128

niedużej ilości wody, w rondlu na oleju zeszklić cebulę z czosnkiem posypaną cukrem, dodać kapustę kiszoną z wywarem i dusić z 20 minut co jakiś czas mieszając soczewicę czerwoną ugotować do miękkości z 15 minut, odlać na sito i dodać do kapusty, dodać kucharek, pieprz i dusić z 5 minut, wsypać tartą bułkę i wymieszać, zostawić do wystudzenia do robota(...)mąka wchłonie, na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować dość cienkie ciasto, szklanką wykrawać krążki i nakładać farsz, zlepiać pierogi pierogi wrzucać na wrzątek z olejem i solą, po wypłynięciu gotować z 2-3 minuty na średnim ogniu, wyjmować cedzakiem i pod zimną wodą opłukać, kłaść do miski na oleju zeszklić cebulę, ząbki czosnku z cukrem, kucharkiem, pieprzem na złocisty kolor pierogi

W Mojej Kuchni Lubię
Kapuśniak po amatorsku 182

wywar mięsny 1,5 L · kapusta kiszona 45 dag · kiełbasa 10 dag · czosnek 1 główka · masło 1 łyżka · cebula · tłuszcz · mąka pszenna 1-2 łyzki · papryka konserwowa 1-2 strąki · sól · pieprz · majeranek ziemniaki 3-4 szt  Ziemniaki obrac i ugotować, pokroic w kostkę. Kapustę pokroić, zalać częścią wywaru, ugotować. Kiełbasę opłukać, włożyć do pozostałego wywaru, zagotować, następnie wyjąć(...)pokrajać w półplasterki. Czosnek obrać, sparzyć, podsmażyć na maśle. Cebule obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z kapustą, ziemniakami i pozostałym wywarem, czosnkiem, kiełbasą i zmieloną papryka oraz przyprawami, gotować kilka minut, doprawić do smaku

Camilla w kuchni
Krokiety z kapustą i grzybami 131

użyjecie. Składniki na 10 krokietów (patelnia o średnicy 23 cm): Naleśniki: 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka wody szczypta soli mąka - tyle ile zabierze płyn Farsz: 700 g kiszonej kapusty 160 g suszonych grzybów 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego 1 duża cebula sól, pieprz margaryna Dodatkowo: jajka i bułka tarta do panierowania Naleśniki(...)stron na złoto. Gotowe naleśniki przykrywamy odwróconym talerzem - wówczas nieco zmiękną i staną się bardziej plastyczne, co znacznie ułatwi formowanie krokietów. Farsz : Grzyby namaczamy na 2 godziny a następnie gotujemy, aż będą miękkie. Kapustę gotujemy wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz pieprzem do miękkości. Odcedzamy i szatkujemy za pomocą noża na drobniejsze kawałki.Ugotowane grzyby również kroimy na mniejsze

My simple kitchen
Pierogi z kapustą i grzybami 102

uwierzyć. Róbcie więc na potęgę, nie tylko na święta. Składniki: ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka oleju szczypta soli farsz: 700 g kiszonej kapusty 3 garści suszonych grzybów 1 duża cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła sól pieprz (przepis na około 60 pierogów) Grzyby płuczemy(...)być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można dodać niewielką ilość mąki. Ciasto odstawiamy na 30 minut, przykrywamy je ściereczką.  Kapustę odciskamy z soku (nie wylewajcie go), szatkujemy, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy około 30 minut. W międzyczasie można dolewać wody, jeżeli wyparowała. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na złoty kolor. Do kapusty dodajemy

Kardamonovy
Bigos staropolski 178

pieprz, liść laurowy, majeranek, masło- pół kostki grzyby prawdziwe suszone 10 dag , ewentualnie pieczarki około 500 ml rosołu Przygotowanie: "Uszatkować kapustę białą, osolić dobrze, a potem ją dobrze odcisnąć, kiszoną jeśli bardzo kwaśna odcisnąć lub przepłukać wodą - zmieszać razem 2 cebule usiekać, jabłka pokroić w kostkę, tak samo kiełbasę i boczek -wpierw  mięso z cebulą podsmażyć razem Grzyby namoczyć(...)pokrojone bez namaczania)  Składniki układać w dużym garnku (nie aluminiowym!) w taki sposób :  masło, kapusta , jabłka, boczek z kiełbasą i cebulą , grzyby i jeszcze raz to samo Tak ułożone warstwy zalewamy dobrym rosołem lub bulionem, dodajemy przyprawy i przykrywamy garnek, gotujemy około 2 godzin, mieszając często, by bigosu nie przypalić Kiedy bigos prawie miękki dodajemy pokrojone śliwki, mieszamy

Proste Potrawy
Pierogi z kapustą i grzybami 101

równie będą cieszyć Wasze oczy i nabierzecie na nie ochoty Składniki: Na ciasto: 300 g mąki 2 łyżki oleju rzepakowego 150 ml ciepłej wody 1 jajko Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 250 g suszonych grzybów, np. podgrzybków lub 500 g pieczarek 1 duża cebula Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, vegeta natur, lubczyk olej do smażenia Polewka: olej rzepakowy(...)ciasto klei się do rąk czy nie. Podsypuję stolnicę mąką i wałkuję na cienkie placki. Wykrawam ozdobnym wykrawaczem do pierogów odpowiednie kółka z wzorkiem na brzegach. Kapustę szatkuję, przepłukuję i gotuję do miękkości w wodzie. Następnie dobrze odciskam z nadmiaru wody. Pieczarki kroję drobno i podsmażam na rozgrzanym oleju razem z drobno posiekaną cebulkę. Jeśli robicie farsz z wykorzystaniem suszonych

Zasmakuj Kuchni