Dawno nie było u mnie w domu zupy. Postanowiłam więc nadrobić zaległości :-) Padło na kapuśniaka z pomidorami. Wyszło pycha! Bardzo lubię kwaśne smaki i ten
Anielska Kuchnia Animoim daniu wykorzystałam czerwone pesto marki Provitus. To znana polska firma, która od 1988 roku produkuje pyszne przetwory warzywne i gotowe dania. W swoim asortymencie posiada między innymi kiszoną kapustę, marynowane grzyby, ogórki, chrzany, marynaty i pesto. Ich produkty znajdziecie na półkach wiodących sieci handlowych w całej Polsce. Makaron penne z pesto i cukinią Czas przygotowania: 20 minut Składniki(...)kroimy w cienkie wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. Wrzucamy na patelnię, solimy, pieprzymy, mieszamy i smażymy przez 2-3 minuty, aż cukinia delikatnie zmięknie. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z opisem producenta. Przy odcedzaniu zostawiamy 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu, które wymieszamy z pesto i ugotowanym makaronem. Następnie mieszamy makaron z warzywami, posypujemy ziołami i serem
Kulinarne przygody Gatitygłębokiej patelni rozgrzewamy olej, przekładamy mięso i na małym ogniu podsmażamy, następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, obrane umyte pieczarki pokrojone w pół plasterki. starte na tarce ogórki kiszone i umytą pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę. Wszystko mieszamy z mięsem i podlewamy około 500/ 600 ml wody. Patelnię przykrywamy i dusimy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, gdy woda(...)szklanki wody rozpuszczamy łyżkę mąki,wlewamy do wywaru i zagotowujemy.Samego sosu powinno wyjść tak około litra. Do garnka przekładamy kapustę i zalewamy wodą tak aby ją przykryła, dodajemy łyżkę soli, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i gotujemy pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę, delikatnie oprószamy solą
Sama słodycz i szczypta chiliPORCJI: 4-6 Składniki: 300 g mrożonych podgrzybków, 1/2 kg kapusty kiszonej, średniej wielkości cebula, 1/3 średniej wielkości jabłka, 2 łyżki oleju, 3/4 szklanki wody, 100 g suszonej żurawiny, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki kminku, łyżka sosu sojowego, 1-2 łyżeczki cukru. Przygotowanie: Grzyby rozmrażam, kroję na kawałki. Kapustę dwukrotnie opłukuję pod ciepłą wodą, odciskam, siekam nożem. Cebulę kroję w drobną(...)dużej patelni szklę cebulę na rozgrzanym wcześniej oleju (delikatnie rumienię). Do cebuli dodaję kapustę, sos sojowy i przyprawy - sól, pieprz, kminek i cukier. Smażę przez minutę mieszając. Dodaję grzyby i jabłko, smażę kolejną minutę. Wlewam wodę, zagotowuję. Dodaję żurawinę, przykrywam i gotuję około 10 minut (w trakcie przemieszać). Następnie zdejmuję pokrywkę i gotuję kolejne 10 minut, aż nadmiar płynu wyparuje
JejKuchniaSoczewicę wszyscy w domu uwielbiamy i robię z niej “różne różności” Dziś proponuję soczewicę czerwoną z curry, którą najczęściej jadamy albo z ugotowanym ryżem i ogóreczkiem kiszonym lub korniszonem albo z brokułowym quichem . Można ją zabrać do pracy czy szkoły albo skonsumować na miejscu w domu Potrawa z soczewicy czerwonej z imbirem, pomidorami i marchewką Niewątpliwą zaletą tej potrawy jest(...)lodówki i w zależności od zawartości zużywam w przeciągu jednego do trzech tygodni. (Z mojego doświadczenia najdłużej “trzymają” słoiki z potrawami z kapusty, a najkrócej z fasoli.) Prawidłowo “zawekowane” słoiki mają wklęsłe dno pokrywki. Ja zawsze “gotowałam na zapas”, a teraz przy trójce małych dzieci to jest bardzo pomocne. Szczególnie w takim dniu jak dzisiejszy, kiedy po ciężkiej nocy
Lamarida.plTym razem przepis na prostą w wykonaniu karkówkę. Pieczona karkówka jest inną niż wszystkie poprzednie, bo będzie zapiekana w winie. Samo przygotowanie zajmie nam niewiele czasu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Koniec roku to czas podsumowań, zatem czas na krótkie resumee całorocznej pracy na blogu. Miniony rok muszę uznać za bardzo udany, popularność bloga cały czas rośnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!W Wigilię na polskich stołach często podaje się kapustę z grochem i grzybami, lub samą kapustę z grzybami. Obie są pyszne i bardzo lubiane. Ja postanowiłam
Moja DelicjaW Wigilię na polskich stołach często podaje się kapustę z grochem i grzybami, lub samą kapustę z grzybami. Obie są pyszne i bardzo lubiane. Ja postanowiłam
Moja Delicjałyżeczka cukru 250 ml ciepłego mleka lub o 2-3 łyżki więcej w zależności od wchłanialności mąki 60 g roztopionego masła 2 duże jajka szczypta soli FARSZ: 500 g kiszonej kapusty 800 g pieczarek [ u mnie podgrzybki, opieńki] 50 g suszonych grzybów 2 cebule 3 listki laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu łyżka suszonego majeranku łyżka(...)mleko.Wyrobić jednolite ciasto, dolewając pod koniec masło.Zagniecione ciasto oprószyć mąką i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia . Suszone grzyby zalać wodą i moczyć przez całą noc, a następnie gotować przez 10 minut. Kapustę posiekać i zalać wodą. Dodać przyprawy,gotować do miękkości kapusty.[ listki i ziarna wyjąć z kapusty]. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone grzyby
Moje domowe kucharzenietradycyjne kluseczki odpowiadające naszym kładzionym kluskom. Najczęściej podawane jako dodatek po ugotowaniu podsmażane jedynie na maśle. Czasem posypane górskim serem Almkäse , ze skwarkami, z kawałkami kiełbasy lub z kiszoną kapustą. Czasami na słodko. Spaetzle (cz."szpecle") z gulaszem z warzyw. (4 osoby) Składniki: 300 g mąki 3 jajka 100-150 mln wody sól 20 dkg boczku 1 cebula(...)krojenia namoczyć w wodzie, nałożyć na nią 2 łyżki ciasta. Opierając deskę na garnku rozsmarować nożem ciasto na gładką, cienką powierzchnię i szybkimi ruchami "zeskrobywać" kawałki ciasta prosto do gotującej się wody. Mają powstać z niego cienkie nitki Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, trzeba je wyjąć łyżką cedzakową, polać zimną wodą i operację powtórzyć z resztą ciasta. Składniki do gulaszu
vegetanieświatło diabli wzięli i zdjęcia są słabiutki. :( Składniki: kopytka: 1 kg ziemniaków ok 150-200g mąki duże jajko trochę soli kapusta podsmażana (idealnie pasowałyby jeszcze buraczki): kapusta kiszona trochę kiełbasy, wędliny, boczku (ja akurat miałam zesmażoną wędlina i użyłam jej) pół cebuli grzyby suszone ziele angielskie liście laurowe pieprz kminek troszkę cukru 4 łyżki mąki bitki wołowe: zrazy wołowe(...)znacznie się zredukowała, a mięso potrzebowało jeszcze duszenia dolałam wodę z rozpuszczoną wołową kostką. W międzyczasie obieramy 1 kg ziemniaków i gotujemy. Gdy już się ugotują osuszamy i przeciskamy przez praskę, następnie czekamy aż ostygną. (w międzyczasie przygotowałam kapustę). Gdy ziemniaki już są chłodne, "dociskamy" je w garnku tworząc równą powierzchnie. Kroimy1 ziemniaki na 4 cząstki, jedną wyjmujemy
Brzuszki Łakomczuszkiprzy tym setki różnych twarzy, tak w zależności od własnych potrzeb... Też takich znacie? Ręce opadają... Lepiej coś ugotujmy :-) np. szybki i smaczny kapuśniak :-) SKŁADNIKI ok. 400 g kapusty kiszonej 300 - 400 g różnych wędlin 4 - 5 ziemniaków duża marchewka duża pietruszka 2 cebule 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 szklanka gęstego soku pomidorowego lub przecieru sól, pieprz woda(...)pokrojone w kostkę cebule i smażymy aż cebula nabierze złotego koloru. Gdy warzywa w garnku zmiękną dodajemy pokrojoną w drobniejsze kawałki kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna możecie ją lekko przepłukać zimną wodą) i wędliny z cebulą. Całość gotujemy aż kapusta będzie miękka. Dolewamy sok lub przecier, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy i już :-) P.S. Zupa bierze udział w akcji "Rozgrzej
Czary - gary w kuchnikilka mm) kostkę. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Podsmażamy cebulę i słodką kapustę przez 3-4 minuty często mieszając. Następnie dodajemy również kiszoną kapustę i grzyby, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę. Grzyby i warzywa zalewamy wodą z namaczania grzybów (ostrożnie, bo może zawierać np. piasek – warto użyć filtra do kawy). Przyprawiamy solą(...)lodówce. Pierogi lepimy w sposób i z ciasta wg naszego przepisu . Uformowane wrzucamy (najlepiej partiami po ok. 10 sztuk) do dużej ilości (3-4l) dobrze osolonego wrzątku i gotujemy przez ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię wrzącej wody. Po odsączeniu opłukujemy zimną wodą i najlepiej do razu podajemy. Jeśli jednak musimy podać pierogi później, odgrzewamy je powoli
Kulinarna Pokusakraju przez cały rok i tania. Mało, kto wie, że ma właściwości detoksykacyjne. Na talerzu: irlandzkie danie narodowe (puree ziemniaczane z kapustą włoską), tofu z nori i surówka z kiszonej kapusty . O tofu w tej postaci przeczytałam tutaj . A przepis na irlandzkie puree pochodzi z książki A. Ilies, o której już kiedyś pisałam . Tofu z nori Składniki: 2 plastry tofu(...)rozgrzanym oleju z obu stron. Podawaj ciepłe. Puree irlandzkie (Colcannon) Składniki: 6-7 ziemniaków kilka liści włoskiej kapusty 1 cebula olej sól, pieprz, gałka muszkatołowa Obierz ziemniaki, pokrój w talarki i ugotuj do miękkości, odcedź i zrób puree. Drobno pokrój kapustę i gotuj przez 5 minut w osolonej wodzie. Odcedź. Pokrój drobno cebulę, podsmaż na oleju, dodaj kapustę, podlej wodą
Qlinarnie i Qlinarniejest człowiekowi niezbędny. Zawiera tez cenne karotenoidy, woski i fosfolipidy. Na oleju tym tez nie należy smażyć, ani go podgrzewać. Stosować wyłącznie na zimno. Używamy go do surówek z kiszonej kapusty, sałatek, dipów, sosów, past serowych. Nie trzeba przechowywać go w lodówce, wystarczy chłodne miejsce. Olej KUKURYDZIANY tłoczony jest również na zimno. Jest to bardzo zdrowy olej, ponieważ zawiera NNKT(...)zbawiennie na układ rozrodczy, mięśniowy i naczyniowy. Olej kukurydziany ma zastosowanie do pikantnych surówek, sałatek, majonezów, sosów i past. Olej z PESTEK WINOGRON można stosować do smażenia, pieczenia i gotowania, nie jest tłoczony na zimno. Potrawy smażone na tym oleju zachowają swój naturalny smak i nie będą mieć tłustego posmaku. Olej ten obniża poziom "złego" cholesterolu oraz chroni przed
Proste Potrawy