przepisie wystarczy do nadziania ok. 80 pierogów, jeśli nie potrzebujecie aż tylu pozostały farsz (lub pierogi) możecie zamrozić lub zmniejszyć ilość użytych składników. Składniki: Farsz: 2 kg kiszonej kapusty (odciśniętej), 220 g suszonych śliwek bez pestek, 50 g suszonych jabłek, 500 ml cydru, 500 g boczniaków, 2 cebule, 2 garści suszonych borowików(...)ziarna, 1 jajko, 1 żółtko, mąka do podsypania ciasta. Przygotowanie: Farsz Grzyby zalej w rondlu wodą, mocz 30 minut, doprowadź do wrzenia i gotuj 30 minut. Ugotowane grzyby wyłów łyżką cedzakowa a wywar przecedź przez gęste sito. Mocno odciśniętą k apustę posiekaj lub rozdrobnij robotem, zalej wywarem z grzybów i cydrem
SzczyptaSmaQniż tradycyjne o pysznym farszu i bajecznym sosie Składniki - 1 duża kapusta - 3 łyżki oleju - 1 łyżeczka soli farsz: - 1 kalarepka ok 0,5 kg - 1 papryka - 2 ogórki kiszone - 3 torebki ryżu brązowego - 1 kg mięsa mielonego z łopatki - 1 por - 1 cebula -1/2 łyżeczki kuminu - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej - 1 łyżka majeranku - kilka(...)topionego gołda - 1 szklanka jogurtu greckiego - woda - sól - pieprz Sposób przygotowania 1. - w dużym garnku wlać wodę dodać soli i olej zagotować wodę z kapusty wyciąć kaczan Włożyć kapustę do wrącej wody cały czas gotować i odrywać stopniowo sparzone liście 2. - Środkowe liście małe z kapusty przemielić przez maszynkę do mięsa lub zetrzeć na tarce - Kalarepkę zetrzeć
W królestwie smaków Beatynożem malaksera. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Na dużej patelni roztopić smalec, dodać cebulę i boczek. Smażyć chwilę aż cebula zmięknie a boczek nieco się wytopi. Przestudzić. Gotowane ziemniaki połączyć ze startymi, dodać boczek z cebulą, jajko, doprawić pieprzem, dobrze wymieszać. Masa będzie dosyć rzadka. Tak przygotowaną masą napełniać jelita - ja robiłam to maszynką elektryczną z końcówką do wędlin(...)godzinę. Włączyłam też dodatkowe górne dopiekanieKiszka powinna być brązowa z chrupiącym flakiem. Aby uniknąć pękania, po ok 10 min od rozpoczęcia pieczenia należy kiszkę ponakłuwać. Podawać np. z kiszoną kapustą. Smacznego!*Sposób przygotowania dotyczy tradycyjnych osłonek (jelit) zabezpieczonych solą lub solanką. Jeśli te z których korzystasz są innego rodzaju, postępować zgodnie z instrukcją producenta.Odciąć potrzebną ilość jelit
Stare Garyniedobre 😋. Mogę go jeść trzy razy dziennie! Zapraszam po przepis 😊. A na blogu znajdziecie również inne przepisy przygotowane zgodnie z dietą: leczo wegańskie według dr. Dąbrowskiej sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem Kalafior w pikantnym sosie pomidorowym (dieta dr. Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 kalafior 500 ml gęstego przecieru pomidorowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku sól(...)prażymy na średnim ogniu, aż lekko się przypieką. Teraz dodajemy 3-4 łyżki wody, zmniejszamy ogień i dusimy przez 5 minut. Wlewamy przecier, dodajemy przyprawy, mieszamy i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Po wyłączeniu dodajemy natkę. Kalafiora dzielimy na różyczki. Ja warzywa gotuję zawsze na parze, bo wtedy zachowują najwięcej wartości odżywczych, więc różyczki układam w parowarze
Kulinarne przygody Gatitydomu smakuje najlepiej. U mnie mocno grzybowa z aromatem jałowca. W tym roku pokusiła się o dodanie oleju rydzowego SemCo , co dodatkowo podkręciło aromat dania. Składniki: - 1 litr kiszonej kapusty, najlepiej domowej - 2 duże cebule - 1 szklanka grzybów suszonych, mogą być mieszane - kozaki, prawdziwki, podgrzybki - 1 szklanka czerwonego wina, polecam domowe porzeczkowe - 6 łyżek oleju rydzowego - 3 łyżeczki(...)Grzyby zalewamy zimną wodą dzień wcześniej i zostawiamy na całą noc aby namokły. Kapustę lekko odciskami, drobno kroimy i podlewamy winem oraz wodą aby zakryć powierzchnie, dusimy z przyprawami i grzybami. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i blanszujemy cebulę, dodajemy do kapusty. Czas gotowania ok. 2 godzin na wolnym ogniu, na bieżąco uzupełniamy wodę, która odparuje. Wartką ją ugotować dzień
Apetyczna babeczkadigotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Gotowanie jest łatwe. Kulebiak - potrawa kuchni kresowej. To duży, pieczony pieróg nadziewany farszem z mięsa (czasem z ryb) z dodatkiem jarzyn, ryżu i przypraw. Pochodzi z Ukrainy. Jest to również potrawa regionalna z województwa podlaskiego (skąd pochodzę) - pieczony pieróg z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty i grzybów. (Wikipedia) Jednym słowem to taka(...)przygotowaniu. Fajnie komponuje się z czerwonym barszczem. Ciasto: 250 g mąki 1/2 szklanki mleka 10 g drożdży 25g margaryny 1/2 łyżki cukru 1 szczypta soli Nadzienie: 600g kapusty kiszonej z marchwią (lub dodatkowo starta marchewka) 1 duża cebula 20 g grzybków suszonych 1-2 łyżeczki przyprawy do pierogów (wg smaku; użyłam z firmy Rafex ) 1 szczypta kminku sól
Di gotujeKtóż z nas nie lubi pierogów. Moje ulubione to oczywiście ruskie oraz z kiszoną kapustą. A dzisiaj na blogu pierogi jaglane z twarogiem i dodatkiem oscypka. Smacznego! Ciasto: 3 szklanki mąki, najlepiej poznańskiej 1 jajko 2-3 łyżki oleju łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 300 g półtłustego twarogu 150 g oscypka(...)kminku (niekoniecznie) masło klarowane lub olej do smażenia Kaszę dobrze opłukać na gęstym sicie i przelać wrzątkiem. W garnku zagotować ok. 3,5 szklanki osolonej wody i dodać kaszę. Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem 20 minut (kasza musi wchłonąć całą wodę i być miękka). Ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle lub oleju. Ostudzić. Twaróg
Czerwień i błękitbardzo łatwa metoda zastąpienia kupnego zakwasu własnym domowym. Zakwas buraczany niektórym kojarzy się tylko z Bożym Narodzeniem i wigilijnym barszczem z uszkami . Ale u nas w domu gotowaliśmy barszcz również o innych porach roku, podając go z ugotowanymi, całymi ziemniakami okraszonymi skwarkami z boczku. wykorzystujemy na bieżąco do zup, czy napojów . My z Piotrem pijemy też zimny zakwas prosto(...)Teraz właśnie przyszła pora aby uzupełnić jego zapasy. Bo to naturalny, zdrowy i bogaty w witaminy i minerały, napój, nie powinien być wykorzystywany tylko raz w roku! Kiszone buraki tak jak kiszona kapusta, czy kiszone ogórki mają dużą ilość witaminy C i B (więcej niż świeże warzywa), ponadto chronią przed anemią. Natomiast kwas mleko i błonnik pobudzają pracę jelit, wspomagają
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzęść ugotowanej kapusty przekładamy na żeberka i razem przesmażamy, podlewając delikatnie wodą z kapusty by całość przywarta do patelni odeszła. Do pozostałej kapusty dodajemy koncentrat i ją przesmażamy. Następnie dodajemy podsmażone żeberka z kapustą, podlewamy wodą około 2 szklankami, dodajemy ziele, liść, solimy i gotujemy do miękkości żeberek przez około 30 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwersja łatwa i z tego co w domu zalega. No i kolejna próba z wolnowarem. Udana!!!! Składniki wrzuciłam wieczorem do gara, a rano było gotowe !składnikiok 1 kg kapusty kiszonej (użyłam z woreczka)kiełbasa wszelaka - u mnie były to resztki ok 15 cm długościkawałek słoninkiok 100 g boczku, pokrojony w kostkę1 spora cebula pokrojona w krążki5 - 6 śliwek suszonych2 listki(...)zajrzeć dopiero po 10 godzinach . Smacznego!metoda tradycyjnaCebulę lekko podsmażyć z boczkiem, grzyby namoczyć. Do garnka, włożyć kapustę dodać pokrojone w paski grzyby, śliwki, cebulę, kiełbasę i boczek, i przyprawy, podlać wodą z moczenia grzybów. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając i podlewając co jakiś czas winem
Stare GaryDzisiaj mam dla Was bigos inny od wszystkich na moim blogu. Bigos, który bardzo przypadł nam do gustu i po Świętach był już robiony po raz
Gosia gotujeSkładniki: Ciasto : 500 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 jajka 50g masła 200g mleka Farsz: 400g pieczarek 200g kapusty kiszonej 1 cebula 1 łyżka masła sól, pieprz Mąkę przesiej do miski, podgrzej mleko ( około 35 stopni). W oddzielnej miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier i zalej kilkoma(...)Wszystkie składniki wyrób na gładkie ciasto. Przykryj ściereczką, w ciepłym miejscu pozostaw je do wyrośnięcia. W tym czasie zrób farsz. Kapustę wypłucz, jeśli jest zbyt kwaśna, posiekaj i gotuj ok. 20-30 minut aż zmięknie. Cebulę zeszklij na maśle, dodaj pokrojone drobno pieczarki i podsmaż kilka minut. Dopraw solą
kuron.com.plkotletów): 900 g mrożonego groszku (2 paczki z Hortexu) 1 cebula 1 jajko bułka tarta sól, pieprz, majeranek tłuszcz do smażenia Wykonanie: 1. Mrożony groszek wrzucamy na wrzątek i gotujemy kilka minut do miękkości. 2. Ugotowany groszek odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Kroimy cebulę w kosteczkę i smażymy ją na oliwie wraz z majerankiem. Następnie pozostawiamy do wystygnięcia. 3. Przestudzony(...)kotletów. 6. Następnie smażymy je na złoto. Trochę się strzępią po krawędziach, ale i tak są przepyszne. Podajemy tak jak lubimy najbardziej. U nas z tłuczonymi ziemniakami i kiszoną kapustą. Smacznego
Kawa z mlekiemSkładniki: 4 kg kapusty kiszonej 1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki) 1,3 kg kiełbasy około 15 sztuk grzybów suszonych około 20 sztuk śliwek suszonych bez pestek 1 duże jabłko 2 cebule olej do smażenia Przyprawy: 10 ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe 5 ziaren jałowca 10 ziaren pieprzu czarnego sól Sposób wykonania(...)Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia (np. na noc). Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i szatkujemy. Wkładamy ją do dużego garnka o grubym dnie. Podlewamy wodą, w której moczyły się grzyby tak aby kapusta nie przywarła do dna. Ścieramy do niej jabłko. Dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu. W tym czasie mięso kroimy w kostkę, wrzucamy
Qchnia po prostułyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki użyłam z poprzedniego dnia usmażone kotlety mielone z łopatki, ugotowane ziemniaki - zmielić w maszynce na drobnym sitku kotlety, ziemniaki, kiszoną kapustę, dodać tartej bułki i wszystko wymieszać do misy robota wsypać wszystkie składniki na ciasto, hakiem wyrabiać na sprężyste ciasto, jeśli potrzeba to dosypać mąki pszennej lub dolać gorącej wody wyrobione(...)rozwałkować, szklanką do koktaili /ma większy otwór/ wycinać kółka, nakładać czubatą łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi, wkładać do ciut posolonego wrzątku z łyżeczką oleju, po wypłynięciu na mniejszym ogniu gotować z 2 minuty, składniki okrasy usmażyć na patelni i polać pierogi na talerzu - pierogi z tym farszem są syte, smaczne................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię