Bigos z czerwonym winem... Nie wyobrażam sobie świąt bez bigosu Potrzebne składniki: 2 kg kiszonej kapusty 2 duże marchewki pół garści suszonych grzybów ok. 1 kg wieprzowiny (np. łopatka, karkówka) 200 g wędzonego chudego boczku, 2-3 małe pętka kiełbasy śląskiej, 1 duża cebula, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1-2 liście laurowe, 2-3 ziarna(...)przyprawa do bigosu, olej do smażenia Kapustę odciskamy ze soku (jeśli lubimy mniej kwaśne kapustę należy przepłukać), kroimy i przekładamy do dużego garnka. Marchewkę obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach i dokładamy do kapusty. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zalewamy wrzątkiem do wysokości kapusty i wstawiamy na mały płomień. Gotujemy przez ok. godzinę, do miękkości kapusty
Pelusiowa Kuchniarównie dobrze możesz zdecydować się na kapustę kiszoną. I oczywiście makaron, którego kształt determinuje i wygląd, i smak potrawy. Można by pokusić się o samodzielne zrobienie pysznego, domowego makaronu, co niewątpliwie ma swój urok. Jak na chwilę obecną jestem jednak zbyt leniwa, kto wie, może następnym razem? Składniki: ¾ średniej białej kapusty 500g makaronu łazanki 600 g pieczarek(...)ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka warzywnej przyprawy-naturalnej, bez glutaminianu sodu sól, pieprz do smaku Kapustę umyj i poszatkuj. Pieczarki pokrój w plastry. Cebulę pokrój w dość drobną kostkę. Makaron ugotuj wg zaleceń na opakowaniu, wybierając krótszą opcję czasu gotowania, tak, aby był al’dente. Odcedź. Suszone grzyby zalej 300 ml wrzątku i pozostaw na jakiś czas
Roślinna - blog wegańskikoperek) sól, pieprz do smaku oraz 2-3 łyżki bułki tartek masło + olej do smażenia (pół na pół) Przygotowanie : Kaszę płuczemy na sicie, a następnie gotujemy, aż będzie miękka. Gotuję ją w proporcjach: ½ szklanki suchej kaszy na 1 szklankę osolonej wody, do tego 1 łyżeczka masła. W razie potrzeby, gdy kasza jest gęsta ale jeszcze twarda, dolewam trochę(...)bułki tartej i smażymy na złoty kolor (do smażenia wszelkich kotletów używam oleju rzepakowego pół na pół z masłem klarowanym). Jako dodatki proponuję sałatkę z buraczków albo z kiszonej kapusty. Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4
bistro mamaNiewielkie ziarenka, kojarzone głównie z przyprawianiem, mają także zastosowanie w medycynie. Na jakie dolegliwości pomagają? Dlaczego należy unikać czarnej gorczycy? Odpowiedzi znajdziecie w artykule. Każdy z
Gotuję Testujęnadziewać kaszą lub warzywami. Zapiekać, dusić oraz gotować na parze. Dzisiaj proponuję formę roladek. Składniki: -4 sztuki mięsa z udek kurczaka bez kości -4 plastry szynki lekko wędzonej lub gotowanej -4 plastry żółtego sera -4 małe korniszony -4 łyżeczki musztardy delikatesowej -mieszanka ziół suszonych: czosnek, bazylia, oregano, rozmaryn, zielona pietruszka, majeranek, biały i czarny pieprz, tymianek, skórka cytryny, papryka słodka(...)mieszanką ziołową. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W żaroodpornym garnku układamy roladki, wkładamy do piekarnika i obniżamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy 40-45 minut. Jako dodatek polecam duszoną kapustę kiszoną i ziemniaki pure
Kulinarne przemysleniapierogów z kapustą i pieczarkami :) Składniki na ciasto (wyszło 80 cieniutkich pierogów): 500 g mąki 300 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 1 kg kapusty kiszonej 0,5 kg pieczarek 3 cebule 1 czubata łyżeczka majeranku oliwa do podsmażenia cebuli i do duszenia pieczarek sól do smaku pieprz Okrasa: oliwa 2 cebule sól do smaku Przygotowanie(...)pieczarek. Cebulę drobno kroimy, przekładamy na patelnię, solimy, dodajemy majeranek i podsmażamy, na niewielkim ogniu, na niewielkiej ilości oliwy, do momentu zeszklenia się cebuli. Kapustę drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do zmięknięcia kapusty (około 1 godziny). Po ugotowaniu kapustę studzimy i mocno odciskamy z wody. Dodajemy do niej uduszone pieczarki i zeszkloną cebulę. Całość doprawiamy solą
Smak mojego domuJuż raz przedstawiałam policzki wieprzowe, wówczas były one na kapuście kiszonej. Dzisiaj natomiast z odrobiną słodyczy z miodem i sosem sojowym. Wyszło smakowicie. Polecam. Składniki: Policzki wieprzowe ( 5 sztuk ) 40 ml sosu sojowego 50 ml miodu 100 ml wina białego wytrawnego 1 czerwona cebula 50 ml oleju ¼ łyżeczki pieprzy cayenne 1 łyżka masła klarowanego 300 ml bulionu 100 ml słodkiej(...)policzki wieprzowe. Zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia, podsmażamy lekko policzki na maśle klarowanym. Dodajemy marynatę oraz bulion. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodajemy śmietanę. Chwilkę gotujemy. Wyjmujemy policzki, sos miksujemy i przecieramy przez sito ( dzięki temu sos będzie aksamitny ). Mięso ponownie umieszczamy w sosie. Podajemy z ziemniakami lub kluskami. SMACZNEGO. (function
Smaki EwyDawno nie było u mnie w domu zupy. Postanowiłam więc nadrobić zaległości :-) Padło na kapuśniaka z pomidorami. Wyszło pycha! Bardzo lubię kwaśne smaki i ten
Anielska Kuchnia Animoim daniu wykorzystałam czerwone pesto marki Provitus. To znana polska firma, która od 1988 roku produkuje pyszne przetwory warzywne i gotowe dania. W swoim asortymencie posiada między innymi kiszoną kapustę, marynowane grzyby, ogórki, chrzany, marynaty i pesto. Ich produkty znajdziecie na półkach wiodących sieci handlowych w całej Polsce. Makaron penne z pesto i cukinią Czas przygotowania: 20 minut Składniki(...)kroimy w cienkie wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. Wrzucamy na patelnię, solimy, pieprzymy, mieszamy i smażymy przez 2-3 minuty, aż cukinia delikatnie zmięknie. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z opisem producenta. Przy odcedzaniu zostawiamy 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu, które wymieszamy z pesto i ugotowanym makaronem. Następnie mieszamy makaron z warzywami, posypujemy ziołami i serem
Kulinarne przygody Gatitygłębokiej patelni rozgrzewamy olej, przekładamy mięso i na małym ogniu podsmażamy, następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, obrane umyte pieczarki pokrojone w pół plasterki. starte na tarce ogórki kiszone i umytą pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę. Wszystko mieszamy z mięsem i podlewamy około 500/ 600 ml wody. Patelnię przykrywamy i dusimy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, gdy woda(...)szklanki wody rozpuszczamy łyżkę mąki,wlewamy do wywaru i zagotowujemy.Samego sosu powinno wyjść tak około litra. Do garnka przekładamy kapustę i zalewamy wodą tak aby ją przykryła, dodajemy łyżkę soli, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i gotujemy pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę, delikatnie oprószamy solą
Sama słodycz i szczypta chiliPORCJI: 4-6 Składniki: 300 g mrożonych podgrzybków, 1/2 kg kapusty kiszonej, średniej wielkości cebula, 1/3 średniej wielkości jabłka, 2 łyżki oleju, 3/4 szklanki wody, 100 g suszonej żurawiny, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki kminku, łyżka sosu sojowego, 1-2 łyżeczki cukru. Przygotowanie: Grzyby rozmrażam, kroję na kawałki. Kapustę dwukrotnie opłukuję pod ciepłą wodą, odciskam, siekam nożem. Cebulę kroję w drobną(...)dużej patelni szklę cebulę na rozgrzanym wcześniej oleju (delikatnie rumienię). Do cebuli dodaję kapustę, sos sojowy i przyprawy - sól, pieprz, kminek i cukier. Smażę przez minutę mieszając. Dodaję grzyby i jabłko, smażę kolejną minutę. Wlewam wodę, zagotowuję. Dodaję żurawinę, przykrywam i gotuję około 10 minut (w trakcie przemieszać). Następnie zdejmuję pokrywkę i gotuję kolejne 10 minut, aż nadmiar płynu wyparuje
JejKuchniaSoczewicę wszyscy w domu uwielbiamy i robię z niej “różne różności” Dziś proponuję soczewicę czerwoną z curry, którą najczęściej jadamy albo z ugotowanym ryżem i ogóreczkiem kiszonym lub korniszonem albo z brokułowym quichem . Można ją zabrać do pracy czy szkoły albo skonsumować na miejscu w domu Potrawa z soczewicy czerwonej z imbirem, pomidorami i marchewką Niewątpliwą zaletą tej potrawy jest(...)lodówki i w zależności od zawartości zużywam w przeciągu jednego do trzech tygodni. (Z mojego doświadczenia najdłużej “trzymają” słoiki z potrawami z kapusty, a najkrócej z fasoli.) Prawidłowo “zawekowane” słoiki mają wklęsłe dno pokrywki. Ja zawsze “gotowałam na zapas”, a teraz przy trójce małych dzieci to jest bardzo pomocne. Szczególnie w takim dniu jak dzisiejszy, kiedy po ciężkiej nocy
Lamarida.plTym razem przepis na prostą w wykonaniu karkówkę. Pieczona karkówka jest inną niż wszystkie poprzednie, bo będzie zapiekana w winie. Samo przygotowanie zajmie nam niewiele czasu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Koniec roku to czas podsumowań, zatem czas na krótkie resumee całorocznej pracy na blogu. Miniony rok muszę uznać za bardzo udany, popularność bloga cały czas rośnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!W Wigilię na polskich stołach często podaje się kapustę z grochem i grzybami, lub samą kapustę z grzybami. Obie są pyszne i bardzo lubiane. Ja postanowiłam
Moja Delicja