składniki, a tym bardziej możemy podać go z ulubionymi dodatkami. Mamy do wyboru m.in. ziemniaki , kaszę czy chociażby ryż . A jako zdrowy warzywny dodatek świetnie sprawdzi się surówka z kapusty kiszonej , bądź tak jak w moim przypadku marynowana papryka -> PRZEPIS TUTAJ . Gulasz z łopatki z marchewką i papryką – składniki 1 kg łopatki wieprzowej 3 marchewki 1 czerwona papryka(...)łopatki wieprzowej podajemy z kaszą/ryżem/ziemniakami i surówką. Smacznego! Post Gulasz z łopatki z marchewką i papryką pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Nie znam osoby, która nie kochałaby sernika, mokrego z kakaowym spodem przyozdobionym borówkami amerykańskimi. To ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem gdzie babcia robiła chyba najlepszy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki na farsz: około 20 dag mięsa drobiowego, ugotowanego-może być inne 10-15 dag ugotowanej kapusty -najlepiej kiszonej mała cebula pieprz, sól, estragon, bazylia kilka kropel maggi jajko Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko lyżka oliwy sól woda Przygotowanie ciasta: Do miseczki wsypujemy odmierzoną i przesianą mąkę oraz wbijamy jajko - wyrabiamy łyżką Dolewamy do tego(...)pierogów wygląda jak na zdjęciu ( przyrządem wykrawam placuszek , kładę go na wierzchu, układam farsz i sklejam zaciskając ) Gotujemy w posolonym wrzątku około 5 min. od wypłynięcia Przygotowanie farszu: Mięso które użyłam do farszu pochodziło z rosołu, zmieliłam je Kapusta też była wcześniej ugotowana- miałam kilka łyżek postnego bigosu, który podrobiłam i dodałam do mięsa Masę wymieszałam oraz
Proste PotrawyTosty francuskie z awokado i jajkiem to zdrowa propozycja na niedzielne śniadanie. Tosty będą z dodatkiem awokado, które dzięki zawartym składnikom odżywczym bardzo pozytywnie wpływa na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wodą i zagotować, gotować z 2 minuty i wszystko wylać na durszlak, opłukać wodą żołądki włożyć do szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, wlać z 3/4 litra wody i gotować z 40 minut, żołądki są miękkie i ponownie wylać na durszlak, zostawić szklankę wywaru do sosu w garnku zeszklić na smalcu cebulę pokrojoną, wsypać żołądki, podsmażać z 5 minut, dodać(...)wymieszać z mąką, wodą i wlać do sosu, dodać posiekaną drobno natkę pietruszki, mieszać do zagotowania, podać z czym się lubi, podałam z kaszą gryczaną białą i surówką z kiszonej kapusty - podroby drobiowe typu żołądki, serca, wątróbka są bardzo lubianym w naszym składnikiem i na obiad i na przystawki..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękiszonej kapusty (bez marchewki), ½ łyżeczka kminku mielonego, sól do smaku, ½ łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą , nać pietruszki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Oczyszczone grzyby w niewielkie kawałki. Kapustę, jeśli jest za kwaśna i ma za dużo soku, to odciskamy, i bardzo drobno kroimy. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy grzyby, cebulę i całość wysmażamy. Dodajemy kapustę, przyprawy(...)całość dusimy na małym ogniu, od czasu, do czasu mieszamy. W tym czasie gotujemy w osolonej wodzie, makaron na al dente. Odcedzamy i gorący dodajemy do grzybów z kapustą. Całość mieszamy i na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jesienne pappardelle podajemy z listkami świeżej pietruszki. Smacznego
Moniki Smakołykipodsmażamy kilka minut. Gdy ta zacznie się rozpadać, dodajemy przesiekaną, a wcześniej odciśniętą kapustę kiszoną. Podsmażamy kilka minut. Następnie wlewamy bulion, ale woda także wypełni zadanie. Dodajemy cukier lub miód, który stanie w kontraście do kwaśnej kapusty i ten smak dodatkowo podkreśli. Kapustę dodajemy surową, więc dobrze ją chwilę poddusić, nie za długo, najlepsza w tym daniu jest ciągle lekko(...)chrupiąca, 5-7 minut wystarczy. Pod koniec doprawiamy solidną ilością, najlepiej świeżo zmielonego pieprzu, jeśli to konieczne to solą także. Dorzucamy przesiekane zioła. W międzyczasie gotujemy makaron, tradycyjnie al'dente, a następnie mieszamy go z resztą dania. Smacznego
Pichceniomaniakiszonej kapusty ( bez marchewki) 1 kg łuskanego grochu 10 dag suszonych grzybów 3 cebule 1 łyżeczka cukru 2 liścia laurowe 3 ziela angielskie 2 łyżki masła sól, pieprz, majeranek Przygotowanie Groch wypłukałam,przełożyłam do garnka, zalałam zimną wodą.Zostawiłam na noc,żeby się moczył.To samo zrobiłam z grzybami. Kapustę przepłukałam(...)wycisnęłam z niej sok. Wrzuciłam do garnka i zalałam 1 szklanką zimniej wody.Dodałam ziele angielskie,liść laurowy oraz sól.Gotowałam do miękkości. Grzyby ugotowałam w tej samej wodzie. Obrałam,umyłam i pokroiłam w drobną kosteczkę cebulę, pokroiłam grzyby.Później je podsmażyłam na masełku.Dodałam do kapusty wraz z wodą, w której moczyły się grzyby.Groch
Kukuleczkiżeberek 400 g kiszonej kapusty 3 suszone kapelusze grzybów 400 g ziemniaków 1 cebula 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki pokroiłem w grubą kostkę, ugotowałem, odcedziłem, odstawiłem. Mięso ugotowałem w 2 literach wody, odcedziłem, ostudziłem. Kapustę odcisnąłem z kwasu, pokroiłem, dodałem do wywaru(...)dodałem przesmażoną na maśle cebulę, pokrojony czosnek, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy. Wlałem kwas z kapusty. Gotowałem do miękkości. W osobnym garnku ugotowałem namoczone wcześniej grzyby. Pokroiłem je i dodałem wraz z wywarem, w którym się gotowały. Dodałem mięso i ziemniaki. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchenziaren jałowca 100 ml. wina wytrawnego Sól Przyprawa do bigosu Olej do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy gorącą wodą i pozostawimy na kilka godzin. Kapustę białą drobno szatkujemy, kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku. Przekładamy do dużego garnka.Mięso wołowe kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.dodajemy do kapusty.Boczek ,kiełbasę,cebulę kroimy w drobną kostkę(...)śliwki,obrane i pokrojone na cząstki jabłko,miód,musztardę,liście laurowe,ziarna ziela,pieprzu i jałowca.Wszystko zalewamy wywarem z mięsa.Garnek wstawiamy na gaz i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem,do miękkości mięsa i kapusty.Co jakiś czas bigos mieszamy żeby nam się nie przypalił.Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy ,wino, przyprawę do bigosu,ewentualnie doprawiamy solą. Bigos
Bajeczna KuchniaSylwestra. Cudowne!Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkamiSkładniki:ciasto500 g mąki pszennejopakowanie drożdży instant2 łyżeczki cukru1 szklanka ciepłej wody½ szklanki olejusóldodatkowo żółtko do posmarowania pierogów przed pieczeniemfarsz300 g kiszonej kapusty100 g pieczarek1 mała cebula1/2 łyżeczki ziela angielskiego w proszku1 łyżeczka suszonego majerankupieprz, sól do smakuoliwa z oliwekPrzygotowanie:Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól i cukier. W dzbanku mieszamy ciepłą(...)miski z suchymi składnikami. Zagniatamy ciasto i odstawiamy je na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz. Kapustę kroimy razem z pieczarkami, dodajemy ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, farsz zawijamy w materiałowy ręcznik kuchenny i dokładnie odciskamy wodę.Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy razem z majerankiem
Moja smaczna kuchniaBardzo często zastanawiamy się na różnymi dodatkami do obiady. Brakuje nam pomysłu na jakaś zdrową i przede wszystkim smaczną surówkę. Surówka z pora i marchwi to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ugotować, upiec. W tym roku po raz pierwszy zrobiłyśmy wspólnie pierogi. Do przygotowania pierogów potrzebujemy: farsz: – kapusta kiszona – grzyby suszone ciasto: – 2 szklanki mąki – jajko – sól, pieprz – łyżka oliwy – ok 3/4 szklanki gorącej wody Kapustę drobno posiekać. Grzyby namoczyć w wodzie i zagotować. Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąkę i przyprawy. Wbić jajko(...)łyżki. Po brzegu miski powoli wlewać gorącą wodę cały czas mieszając. Potem możemy je wyrabiać rękoma. Cienko rozwałkować i wycinać szklanką koła. Nakładać łyżeczkę farszu, zawijać pierogi i formować. Gotować w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Pierogi będą gotowe po ok 5-7 minutach od ponownego zagotowania wody. My nasze pierogi zamroziłyśmy
Szybko Tanio Smaczniepracujemy nad kolejnymi, do zużycia całego ciasta. W garnku zagotowujemy około 2 litrów wody z solą. Uszka wrzucamy partiami po 15 sztuk na osolony wrzątek, delikatnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu, w lekko tylko mrugającej wodzie, 3 minuty od wypłynięcia. Żeby się nie pokleiły, odcedzone łyżka uszka wykładamy na blachę do pieczenia z 2 łyżkami oleju lub oliwy(...)elegancki półmisek, podajemy do czerwonego barszczu. CIASTO NA USZKA 300g mąki pszennej typ 500-550 160ml wrzątku 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek ½ łyżeczki soli SKŁADNIKI NADZIENIA 300g dobrej kapusty kiszonej 150-200g pieczarek 10g suszonych podgrzybków 10g suszonych prawdziwków 1 cebula szalotka ½ łyżeczki mielonego kminku 3-4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 3-4 łyżki masła klarowanego
Karo in the Kitchenkapusty kiszonej, 100 g – 150 g suszonych grzybów, 2 średniej wielkości cebule, 2 łyżki masła, sól, pieprz, majeranek, kminek (opcjonalnie) Dodatkowo: 1 jajko, Sposób przygotowania: Przygotować farsz. Kapustę wypłukać, osączyć, posiekać i ugotować w niewielkiej ilości wody. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie (najlepiej na noc), osączyć (wywaru nie wylewać) i drobno pokroić. Razem z wywarem dodać do kapusty. Całość doprawić(...)solą, pieprzem, majerankiem. Można dodać odrobinę kminku (ja zawsze dodaję do dań z kapusty). Gotować do czasu zredukowania płynów. Cebulę obrać i drobno pokroić. Zeszklić na rozgrzanym maśle i dodać do farszu. Wymieszać. Przygotować ciasto. Drożdże rozetrzeć z cukrem i lekko ogrzanym mlekiem. Mąkę posiekać z masłem i solą, wlać drożdże, gdy tylko "ruszą". Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto
Nie tylko w kuchni