kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:107/166)

Schab w sosie z suszonymi pomidorami 170

gotować, aż schab będzie miękki. 3. Do sosu dodać pokrojone dowolnie suszone pomidory, chwilę razem dusić. W osobnej misce wymieszać łyżkę śmietany, łyżkę mąki i odrobinę zimnej wody. Wlać do sosu, mieszać, aż zgęstnieje i doprawić solą i pieprzem do smaku. 4. Podawać wedle uznania. U nas do mięsa były kluski śląskie i surówka z kiszonej kapusty. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Bigos wege z żurawiną 152

kapusty kiszonej 2 cebule 6 pieczarek szklanka 250 ml passaty pomidorowej pieprz, lubczyk, papryka słodka i ostra, kminek, kilka ziarenek ziela, 3 liście laurowe, 2 goździki suszona żurawina, mogą być rodzynki, morele, śliwki opcjonalnie: łyżka cukru olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę lekko odciskam, siekam. Wrzucam do garnka, zalewam zimną wodą, tak by lekko przykryła kapustę, doprowadzam do wrzenia. Gotuję

Zasmakuj Kuchni
Zupa z kapustą na kościach. 84

kapusty kiszonej 3 duże ziemniaki (ja miałam ziemniaki bardzo duże więc trzy mi wystarczyły) 1 marchewka 1 pietruszka przyprawy - kminek, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, zioła prowansalskie można dodać kostkę rosołową Przygotowanie: Smakujemy kapustę, jeżeli jest za kwaśna - moczymy ją w ciepłej wodzie. Kości płukamy, wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy. W międzyczasie

My World by Dagmara Rek
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami 202

kapustę kiszoną (patrz farsz do pełnoziarnistych pierogów z kapustą i grzybami) Uszka:   Z mąki, jajka i wody, zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą, odkładamy na około 30 minut do lodówki. Grzyby suszone zalewamy wodą i moczymy ok. 1h lub całą noc. Grzyby mrożone rozmrażamy w nocy. Grzyby wkładamy do ciepłej wody, zagotowujemy. Wylewamy pierwszą wodę z gotowania (opcjonalnie

Przepysznik - BLW i nie tylko
Krokiety z kapustą i grzybami i barszczykiem 351

soku kiszona kapustę. Wszystko dusimy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem.  Przygotowany farsz układamy na każdym naleśniku i zwijamy w kopertę. Każdego krokieta obtaczamy w jajku i bułce tartej. Obsmażamy na rumiano na patelni. Barszcz: Grzyby moczymy w 0,5 szklanki wody przez całą noc. Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do wywaru drobiowego i gotujemy około

VioletoweKucharzenie
Pierogi z kapustą i grzybami 140

kapusty kiszonej 2-3 garście suszonych grzybów 4 cebule sól,pieprz olej lniany lub rzepakowy Ciasto: 1 kilogram mąki 2 szklanki ciepłej wody 1 jajko i żółtko 1/4 szklanki oleju odrobina soli Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy gorącą wodą ,i tak pozostawiamy na kilka godzin pod przykryciem.Gotujemy do miękkości.Kapustę przekładamy do garnka,zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości

Bajeczna Kuchnia
Kapusta kiszona na ciepło z boczkiem i suszonymi grzybkami. 226

kiszoną kroję drobniutko ( jeśli jest za mocno kwaśna przed krojeniem należy ją delikatnie wypłukać ), przekładam do garnka i zalewam wodą tak aby tylko przykryła kapustę, do kapusty dodaje listek laurowy, ziele angielskie, kminek mielony i obrana ze skórki cebulę ( w całości ).  Wymoczone grzybki kroję w paseczki i dokładam do kapusty ( wraz w wodą w której się moczyły). Całość gotuję

Kuchnia z widokiem na ogród
Brak tytułu 144

gotowania zachowuje swój kształt, jednocześnie przyrasta prawie 400%. Nie zawiera konserwantów i barwników. Polecany do: - zup - sosów - łazanek - potraw mięsnych Opakowanie: 250 g Tak wygląda po ugotowaniu. Faktycznie - nie łatwo było by go rozgotować. Nie jak wiele  makaronów, które po 4 minutach w wodzie  - rozpuszczają się... ŁAZANKI - przepis Składniki: 30 dag pieczarek cebula 400 g kapusty kiszonej opakowanie

kolorowotorcikowo
Papryka kiszona - zimowe zapasy 317

Kwaszenie, kiszenie to prosta i stosunkowo tania metoda utrwalania warzyw, gdyż nie wymaga żadnych urządzeń ani skomplikowanych zabiegów. Podstawą kwaszeniana jest proces fermentacji mlekowej. Rozkładają one

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszny kapuśniak z dodatkiem pieczarek 155

Składniki: ok. 200 g kiszonej kapusty 600 g pieczarek 5-5 średnich ziemniaków 1 duża cebula 2 łyżki oliwy 1 por (biała część) ½ niewielkiego selera 1 marchewka 3 ząbki czosnku 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 litry wywaru warzywnego 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i pieprz 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki. Przygotowanie: Kapustę kroimy, wrzucamy do garnka dolewamy(...)garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy pokrojone warzywa i dusimy przez chwilę, cały czas mieszając. Dodajemy gorący wywar warzywny, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe a po zagotowaniu podsmażone pieczarki. Gotujemy około 10-15 minut do momentu aż warzywa będą miękkie. Dodajemy kapustę, tymianek, sól, pieprz i zagotowujemy. Nakładamy na talerze i posypujemy pietruszką. Smacznego! Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Wegańskie kremowe casserole z fasolki szparagowej i chrupiącej cebulki (bez glutenu) 115

pieprzymy. Gotujemy na wolnym ogniu aż fasolka będzie miękka, ale jednocześnie chrupiąca. Na końcu dodajemy usmażone wcześniej cebulowe krążki zachowując część do przyozdobienia dania na talerzu. Całość delikatnie mieszamy tak, żeby cebulka była dobrze zanurzona w sosie. Podajemy na ciepło. Nam smakuje z buraczkami czerwonymi i ogórkiem konserwowym z kurkumą . Świetnie też komponuje się z kimchi lub kapustą kiszoną

Lamarida.pl
Pieczone pierożki drożdżowe 165

kiszonej kapusty, dobrze odsączonej 60 g suszonych grzybów 2 cebule sól, pieprz, kminek szczypta cukru olej do smażenia Cebulę zeszklić na patelni. Kapustę drobno pokroić i dodać do cebuli. Dusić ok. 15 minut. Dzień wcześniej grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody. Lekko posolić. Grzyby ugotować w wodzie ok 30 minut. Następnie pokroić w kostkę u dodać do kapusty i gotować

Chocolate Muffin Blog
pierogi z mięsem i kapustą 104

Składniki: 800 g łopatka wieprzowa 800 g kapusta kiszona 2 szt cebula 1 kg mąki 2 jajka sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso i kapustę ugotować w osobnych garnkach. Przestudzić, kapustę odcedzić z wody i wydusić, zmielić. Cebulką podsmażyć, dodać do zmielonego mięsa i kapusty. Doprawić solą i pieprzem. Z mąki jajka i wody przygotować ciasto na pierogi. Dobrze wyrobić(...)Ciasto rozwałkować , wykrawać kółka, napełnić farszem i zlepić. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju 5 - 7 minut od wypłynięcia

Darcia w kuchni
Serca wieprzowe duszone z boczkiem w sosie z czerwonym winem 272

garnku gotujemy je powyżej godziny, w szybkowarze, około 30 minut na małym ogniu, od momentu pierwszego puszczenia pary. Po ugotowaniu wykładamy mięso i kroimy w plasterki, układamy na nich boczek i polewamy sosem, który można zagęścić zasmażką z mąki i masła. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Najlepiej pasował mi ogórek kiszony, ale może być to również kwaśna surówka z kapusty

Kuchenna Kontrrewolucya
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami 1915

komuś nie udały. Wigilijne kapuśniaczki najlepiej podawać z czerwonym barszczem :)Zobacz również przepis na: drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybamiPaszteciki z ciasta francuskiego – Składniki:Ciasto francuskie –  275gKapusta kiszona – 500gSuszone grzyby – 40gCebula – 1 duża sztukaWrzątek – do zalania grzybów + do duszenia kapustyLiść laurowy – 1 sztukaOlej – do smażeniaPieprz – do smakuSól – do smakuŻółtko(...)posypania Paszteciki z ciasta francuskiego – Wykonanie:Suszone grzyby zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 3 godziny. Odsączyć je z wody i posiekać na kawałki.Kapustę opłukać, posiekać, zalać wodą i gotować do miękkości (ok. 20minut). Odsączyć z wody.Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju na złoty kolor.Do usmażonej cebuli dodać kapustę i grzyby. Wrzucić liść laurowy. Wlać

Kulinarne Przeboje
Kmin rzymski – właściwości zdrowotne 162

Występuję w ziarenkach lub zmielonej formie. Jest aromatyczny i pikantny, posiada nieco gorzki smak. Używany najczęściej do mięs, zup, ryb i gulaszów. Sprawdza się w połączeniu z warzywami strączkowymi, kapustą kiszona oraz jako dodatek do ryżu i kasz. Niekiedy bywa tak, że jesteśmy nieświadomi tego, ile dobra może płynąć z dobrze wykorzystanych produktów, o których często nie mamy zielonego pojęcia(...)naszej rodzinie prawdziwe zdrowie na talerzu i zadbać zawczasu o to, co może nastąpić w przyszłości. Artykuł Kmin rzymski – właściwości zdrowotne pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zimowy , biały bigos z karkówką 112

kapustę , odciśniętą kiszoną , cukier , grzyby , ziele angielskie , liście laurowe , wędzone skórki , zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu , co jakiś czas mieszając około 4-5 godzin . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tak , dobry bigos , wymaga czasu , tu nie ma przebacz … Zostawiamy na noc do wystygnięcia .. Drugiego dnia , ponownie doprowadzamy do wrzenia , na małym ogniu , doprawiamy solą i pieprzem do smaku . Gotujemy

Ogrodnik w podróży
Drożdżowa rolada z mięsem mielonym, kapustą i grzybami 139

kiszonej kapusty 1 płaska łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka kminku sól, pieprz Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka sezam WYKONANIE Farsz: Grzyby zalać niewielką ilością wody i odstawić na 3 godziny lub całą noc. Następnie ugotować do miękkości. Grzyby wyłowić łyżką cedzakową i przełożyć do miseczki. Kapustę dobrze odcisnąć, drobno poszatkować, po czym przełożyć do garnka z wodą po gotowaniu

Passions hobbies life
Zamknięta pizza z kapustą kiszoną i… 126

kiszonej kapusty 300 g żeberek wieprzowych 1 garść suszonych grzybów 1 litr bulionu warzywnego 100 g kaszy pęczak 100 g roladki sera koziego sól, pieprz Przygotowanie Najpierw przygotowujemy ciasto na pizzę. W połowie wody rozpuszczamy drożdże. Do przesianej mąki dodajemy rozpuszczone drożdże, resztę wody, oliwę, szczyptę soli. Pozostawiamy na 30 min w ciepłym miejscu. W tym samym czasie gotujemy kapustę

R'n'G Kitchen
Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą gryczaną 148

kiszona – 1kg Suszone grzyby – 2 szklanki Cebula – 1 sztuka Kasza gryczana ugotowana – 1 szklanka Sól, pieprz Wykonanie – ciasto: Mąkę przesiać do naczynia i wymieszać z żółtkami, oliwą i solą. Stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto, aż będzie elastyczne. Wykonanie – farsz: Grzyby namoczyć w wodzie przez 5-6h (najlepiej na noc). Kapustę zalać wodą, dodać grzyby i gotować przez

Kuchnia Bon Appetit
Kapusta z grochem i grzybami 182

kiszonej 1 szklanka łuskanego grochu 1 cebula garść suszonych grzybów sól, pieprz majeranek liść laurowy ziele angielskie kminek Sposób wykonania: 1. Dzień wcześniej namoczyć groch z suszonymi grzybami (można razem). Następnego dnia groch z grzybami ugotować go miękkości. 2. Kapustę zalać wodą, w razie potrzeby odlać wodę i ponownie nalać świeżej. Do kapusty dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować

Kuchnia domowa Ani
Pierogi z kapustą i grzybami 144

postna - olej lub masło roślinne) Farsz: 40 dkg kapusty kiszonej 15-20 g suszonych grzybów ( najlepiej borowików) 1 cebula  2-3 łyżki oleju Sól i pieprz do smaku Grzyby zalać wodą i moczyć kilka godzin. Ugotować w tej samej wodzie. Odcedzić, a wodę zachować. Grzyby drobno posiekać. Kapustę zalać zimną wodą i odcedzić ( jeśli nie jest bardzo kwaśna(...)pominąć). Ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dolać wodę, w której moczyły się grzyby. Odcedzić i drobno posiekać. Połączyć z grzybami. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju i dodać kapustę. Smażyć, aż kapusta lekko się przyrumieni. Doprawić do smaku o ostudzić. W tym czasie przygotować ciasto. Połączyć wszystkie składniki na stolnicy, wyrobić

Maślane ciasteczko
Ryba w cieście piwnym 226

gotowania. 2 dni leniwienia się. A tak poważnie to 2 dni pisania pracy mgr... Wczoraj były jabłka pieczone a dziś, że mamy post więc powstała ryba w cieście piwnym ! Piwko jest dobre na wszystko! Szczególnie ciemny, słodziutki Magnus! Ale do ryby magnus się nie nadaje. Rybę w cieście podałam z frytkami i surówką z kapusty. Uwielbiam surówkę z kapusty kiszonej

sierotka maRysia w kuchni
Rassolnik 134

kiszone kroimy w skośne plastry i zalane bulionem dusimy w rondelku do miękkości. Marchew i pietruszkę kroimy w niezbyt grube paski. Podsmażamy je na niewielkim ogniu na maśle, po czym dorzucamy do nich poszatkowaną cebulę. Ziemniaki kroimy w krótkie, grube paski, jak na małe frytki. Bulion przegotowujemy. Wrzucamy do niego ziemniaki, pokrojony w paseczki seler oraz kapustę i gotujemy

Kuchenna Kontrrewolucya
Krokiety z kapustą i pieczarkami 159

naleśniki były cienkie) Farsz:   1 litrowy słoik kapusty kiszonej, nie kwaszonej   0,5 kg pieczarek (mogą być również mrożone)   2 duże cebule   pieprz mielony, sól   20- 30 dag żółtego sera (opcjonalnie) Dodatkowo:   bułka tarta i jajka do panierki olej do smażenia Kapustę wyjmujemy ze słoika, odduszamy z niej wodę, rozdrabniamy, kiedy jest zbyt kwaśna(...)należy ją obgotować w wodzie przez około 2 minuty, osobiście jednak nie gotuję. Rozdrobnioną kapustę włożyć do miski.  Pieczarki umyć, posiekać, cebulę pokroić w kosteczkę, usmażyć razem z pieczarkami.  Gotowe pieczarki i cebulę przełożyć do miski, wymieszać z kapustą, dodać pieprz, sól oraz potarty na tarce o grubych oczkach żółty ser. Na usmażone naleśniki nakładać farsz, zawijać wszystkie

Kuchenne aromaty