szkl. octu spirytusowego (10%) Przygotowanie: Kapustę poszatkować, powinna być pokrojona na cieniutkie paseczki, jak do kiszenia. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Cebule pokroić na półplasterki. Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozdrobnione warzywa umieścić w garnku ustawionym na niewielkim ogniu. Dodać sól, cukier, ocet i dokładnie wymieszać, zagotować sałatkę. Gotować sałatkę
Codziennik KuchennyJeśli przeraża Was gotowanie bigosu, a sklepowy nie wchodzi w grę, mam dla Was proste rozwiązanie – przygotujcie uproszczony bigos z pieca! To chyba najprostsze z możliwych rozwiązań – wszystkie składniki trafiają na kilka godzin do piekarnika, nie musimy się niczym przejmować, tylko czekać. Gorąco polecam! Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg kapusty kiszonej [...] Artykuł BIGOS Z PIECA pochodzi
SandraFrej.comNastępnie dodajemy drobno posiekaną kapustę kiszoną i dusimy, aż zmięknie w razie potrzeby dodając niewielkie ilości wody i mieszając. Na koniec dodajemy pokrojone w kosteczkę wędzone śliwki, doprawiamy farsz pieprzem, majerankiem (według uznania) i niewielką ilością kozieradki i kolendry. Odstawiamy farsz, aby ostygł. Gdy będzie już zimny, nastawiamy w dużym garnku wodę do gotowania pierogów i zaczynamy przygotowywać ciasto
Quinoa Raz!zdecydowanie za mało. 😋 kg kiszonej kapusty kg łuskanego żółtego grochu duża cebula 2 łyżki masła łyżeczka cukru łyżka majeranku łyżeczka pieprzu ziołowego liść laurowy kilka kulek ziela angielskiego sól, czarny pieprz i kminek według smaku woda Dzień wcześniej na noc, zalewamy groch wodą i moczymy do rana. Rano zlewamy wodę, dajemy świeżą i gotujemy aż będzie miękki. Kapustę lekko przepłukujemy
Dieta moja pasjaidealnie :) Składniki: FARSZ kapusta kiszona 0,5 kg suszone grzyby duża garść cebula 4 szt. ziele angielskie 5 szt. liść laurowy 4 szt. sól i pieprz CIASTO mąka 0,5 kg gorąca woda 1 szklanka jajko 1 szt. Farsz: Do garnka wkładam kapustę, grzyby, ziele angielskie, liść laurowy, zalewam niewielką ilością wody i gotuję na małym ogniu przez około
Kuchnia VikiJakiś czas temu gotowaliśmy razem z innym blogerami i Karolem Okrasą na Stawach Milickich. Jednym z dwóch dań była kanapka rybna, którą przygotowaliśmy wspólnie z Kuchennymi Wariacjami. Przepis ten skradł serce Karola, mam nadzieje, że i Wasze serca skradnie. 2 porcje Składniki: 2 tortille 200 g świeżego filetu łososia 200 g kapusty kiszonej 0,5 łyżeczki kminku
Niezły MłynekCEBULE 1/2 KG KAPUSTY KISZONEJ NA FARSZ MIĘSNY: JAJKO 1/2 MIĘSA WIEPRZOWEGO NP.ŁOPATKI PRZYPRAWA DO MIELONEGO MIĘSA OPRÓCZ TEGO PRZYPRAWY,BIAŁKO,OLEJ,KMINEK DO POSYPANIA PRZYGOTOWANIE: DROŻDŻE MIESZAMY Z CUKREM I ŚMIETANĄ.MARGARYNĘ SIEKAMY Z MĄKĄ DODAJEMY DROŻDŻE I POZOSTAŁE SKŁADNIKI,WYRABIAMY CIASTO.ODSTAWIAMY NA 30 MIN. NA FARSZ KAPUŚCIANY:KAPUSTĘ KROIMY I GOTUJEMY DO MIĘKKOŚCI,PIECZARKI ŚCIERAMY NA TARCE
Swojskie jedzonkoWczoraj zapisałam się do akcji Gotujemy po polsku! , pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl . i w związku z tym dziś na obiad były polędwiczki wieprzowe nadziewane śliwkami w sosie pieprzowym, oczywiście zgłoszone do konkursu. Upiekłam je metodą 80° Dr Oetkera. Wyszły miękkie i soczyste. Podałam je z sosem pieprzowym , ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty. " Czytaj więcej
Wiem co jemulubione danie. :-)Składniki:- kapusta kiszona ( niezbyt kwaśna) - ilość wedle uznania - u mnie 2 kg- grzyby suszone ( najlepiej borowiki , ale mogą być również mieszane), czym więcej tym lepiej - u mnie 200g- olej kokosowy bezwonny - ok.1-2 łyżek- świeżo mielony pieprz- sól, ok 1/3 płaskiej łyżeczki I. sposób:Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu ok.30
Smaczne Zdrowedomowe napoje alkoholowe . Świąteczny niezbędnik: przyprawy i przetwory Grudzień już depcze nam po piętach... Lada moment w naszych domach zacznie się kulinarne świąteczne szaleństwo. Będziemy pichcić, piec, gotować i smakować ! Natomiast już dziś chciałam Was zachęcić do przygotowania kilku bardzo prostych przepisów na przyprawy i przetwory bez których nie powstaną nasze tradycyjne świąteczne dania. Syrop piernikowy Syrop(...)Przyprawa do piernika II Domowa przyprawa do piernika Domowa esencja waniliowa Domowy cukier waniliowy Mielona skórka pomarańczowa Kandyzowane skórki pomarańczowe Kandyzowane plasterki pomarańczy Zakwas na czerwony barszcz Domowa kiszona kapusta Przyprawa do dań z kapustą Zakwas na żurek
Kulinarne przygody GatityUwielbiam gotować klasyczne dania kuchni polskiej, takie z wielowiekową tradycją, jak np. bigos, karp w śmietanie, żur czy właśnie czerwony barszcz. Właściwie to nie jestem pewna, czy rzeczywiście robi się te wszystkie potrawy od stuleci(...)lubię tak myśleć. ;) Barszcz robię bardzo często, najczęściej właśnie tradycyjny, na wywarze z żeberek, wędzonego boczku czy kawałku kurczaka. Przepadam też za barszczem ukraińskim, czyli takim z fasolą i kapustą kiszoną lub słodką; wszystko zależy od tego, na co akurat mam ochotę i lodówkowych zasobów
Kuchnia Prezydentowejobiad :) Składniki na ciasto : 2 kopiaste szklanki mąki 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 2 jajka Farsz : 1 słoik kapusty kiszonej Ogródek Dziadunia 2 kawałki żeberek 2 cebulki sól. pieprz do smaku kilka ziarenek ziela angielskiego liść laurowy 3 łyżki masła Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z solą , dodać jajka i wodę(...)wycinamy około 1,5 cm paski następnie po ukosie wycinamy romby. W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę , wrzucamy partiami łazanki , gotujemy na małym ogniu aż będą miękkie . Przekładamy na sitko i przelewamy zimną wodą. Kapustę przekładamy do garnka , dodajemy żeberka ,troszkę soli , ziele angielskie , liść laurowy. Gotujemy aż wszystko będzie miękkie.Mięso obieramy z kości , drobno
Sama słodycz i szczypta chiliTak sobie myślę, że to proste danie doskonale pasowałoby na oktoberfest. Co prawda październik na ostatniej prostej, Robert i Anka zdjęli już dawno bawarskie wdzianka, ale
zadanie-gotowaniekapusty kiszonej garść suszonych grzybów 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz łyżeczka przyprawy do dań z kapusty jajko do posmarowania czarnuszka, kminek lub mak do posypania Farsz: Kapustę poszatkować, zalać wodą i zagotować. Odcedzić, ponownie zalać wodą aby ta tylko przykryła kapustę. Dodać grzybki, ziele angielskie, liść laurowy i przyprawę. Gotować do miękkości przez około godzinę
Smakołyki AsiSkładniki: • 1,2 kg kiszonej kapusty • 2 cebule • 200 g suchej białej fasoli lub 2 puszki fasoli • 3 garście suszonych grzybów • olej • sól • pieprz czarny • ostra papryka • majeranek • 2 liście laurowe • 3 kulki ziela angielskiego Sposób przygotowania: 1. Wieczorem, poprzedniego dnia przed przygotowaniem dania, grzyby opłukać a następnie zalać w garnku, w którym będą gotowane, zimną wodą w takiej ilości
W mojej kuchnicebuli olej 250 g kiszonej kapusty z marchewką po 2 liście laurowe i ziarna jałowca 1 łyżeczka majeranku spora szczypta soli pół szklanki przecieru pomidorowego 5 suszonych sliwek 250 g boczniaków Pokrojoną w piórka cebulę szklimy na łyżce oleju. Dodajemy posiekaną dobrze odsączoną kapustę, jałowiec, majeranek i liście laurowe, a także szklankę wody i sól. Gotujemy na niewielkim ogniu
Dzieje kuchennej WiewiórySKŁADNIKI : 500 g kiszonej kapusty 600 g ziemniaków 2 łyżki masła 1 duża cebula 3 łyżki oleju 1 liść laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego 3 ziarnka pieprzu sól, pieprz do smaku kiełbasa lub boczek do podania(...)PRZYGOTOWANIE : Kapustę wyciskamy z nadmiaru soku, kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Ziemniaki obieramy i kroimy. Gotujemy do miękkości i odcedzamy. Do miski przekładamy ugotowane ziemniaki, kapustę i masło, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ubijamy wszystko razem aż składniki się połączą. Na oleju podpiekamy cebulę z kiełbasą
Kulinarne Fantazje Mariolipropozycje farszu: 1. Gotowane mięso z 4 udek, 1/2 kg pieczarek, 2 cebule, 2 łyżki oleju, 2 jajka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Cebulę i pieczarki kroimy i podsmażamy na oleju, a następnie razem z mięsem mielimy w maszynce. Dodajemy jajka, przyprawy i wyrabiamy na jednolitą masę. 2. 1/2 kg pieczarek, 1/2 kg kapusty kiszonej, 2 cebule, 2 listki laurowe
Czary - gary w kuchniprostą potrawę. Składniki: Kapusta kiszona ( dałam dwa słoiki po 700 gram ) 600 gram – 1 kg żeberek ( ilość dowolna )lub innego mięsa ( np. małe golonki ) 300 gram kaszy jęczmiennej wiejskiej grubej Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz Woda Ewentualnie sól Wykonanie: Kapustę umieszczamy w garnku dodajemy mięso, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Podlewamy wodą i gotujemy pod przykryciem tak długo
Smaki Ewykapusty kiszonej 300 g makaronu łazanki 2 cebule 2 kiełbasy np podwawelskie liść laurowy 5 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżka oleju PRZYGOTOWANIE: Kapustę płuczemy, a następnie odciskamy z nadmiaru wody i kroimy drobno. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy taką ilością wody, aby ją zakryła. Dodajemy sól, ziele, liścia laurowego i gotujemy do miękkości kapusty - około godziny
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki