najczęściej jada mój mąż, ja wolę wersję z sosem). Polecam na obiad. Do tego ulubione surówki np.: surówka z czerwonej kapusty surówka z kiszonej kapusty surówka z pekińskiej kapusty z ogórkiem kiszonym I obiad gotowy Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków* 9 czubatych łyżek mąki pszennej – użyłam mąki luksusowej typ 550 PZZ Białystok 1 jajko płaska łyżeczka soli Propozycja podania(...)można też użyć ziemniaków pozostawionych z obiadu). Do miski ze zmielonymi ziemniakami dodajemy resztę składników i dobrze mieszamy całą masę. Staramy się, by nie było grudek. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Obsypujemy blat/stolnicę mąką i rolujemy po ciasto partiami tworząc wałeczki. Ich grubość zależy od naszych upodobań – ja robiłam dziś ciut większe kopytka, spłaszczając na końcu mój
Słodkie okruszkiNiekonwencjonalne wypieki chyba przestały już kogokolwiek zaskakiwać. W sieci można natknąć się na mnóstwo intrygujących przepisów- od ciasta z kapusty kiszonej po słodkie placki burakowe. Mimo
peanutbuttermonsterkiszonej kapusty (wyjdzie ok. 1kg po osączeniu i obgotowaniu) 250g pieczarek (ok. 12 sztuk średnich), obranych i drobno pokrojonych 2 cebule, drobno posiekane kilka posiekanych, wędzonych śliwek ulubione przyprawy np.: 1 łyeczka pieprzu czarnego, mielonego kumin rzymski na czubek łyżeczki 1-2 łyżeczki soli maggi do smaku jajka i bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia Krokiety z kapustą(...)wrzenia - gotujemy 30 minut bez przykrycia. Ugotowaną kapustę osączamy na sicie, studzimy - dokładnie odciskamy z nadmiaru wody o drobno siekamy. Krok 3. Pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju, gdy cała woda z patelni odparuje, dodajemy posiekaną cebulę, oprószamy cukrem, solą i smażymy jeszcze jakieś 3 minuty. Krok 4. Po kilku minutach do pieczarek i cebuli dodajemy rozdrobnioną kapustę kiszoną, posiekane śliwki
Moja Książka Kucharskasosu dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać łyżeczkę mąki, wymieszanej z kilkoma łyżkami wody, wymieszać i zagotować *** *** Roladki podajemy z ziemniaczkami lub kluskami i ulubioną surówką *** *** U mnie surówka z kiszonej kapusty PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA
Blog z ApetytemSkładniki 0,5 kg ziemniaków 1 kg kiszonej kapusty 400 g grochu 2 cebule 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Przygotowanie: Groch przepłukać, zalać zimną wodą, odstawić na całą noc. Następnego dnia obrane i opłukane ziemniaki, zalać wodą, osolić, zagotować, dodać namoczony groch, razem gotować do miękkości. Kapustę kwaszoną, jeżeli jest, bardzo
Kuchnia Danusiwięcej nie potrzeba. Składniki: 1 kilogram kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów 8 łyżek oleju 4 łyżki miodu 2 łyżki majeranku 2 łyżki tymianku Sól, pieprz Opcjonalnie: żurawina, suszone śliwki Składniki na dania dla 4 osób Przygotowanie: Krok 1 Grzyby moczymy w wodzie najlepiej przez noc, albo chociaż przez godzinę. Gotujemy w tej samej wodzie przez 15 minut. Odstawiamy. Krok
Niedzielny kucharzplacek i wykrawamy formy. Farsz: 1. Kapustę kiszoną ugotować, ugotowane mięso szarpiemy/mielimy/siekamy drobno, pieczarki oraz cebulę podsmażyć. 2. Na koniec wszystkie składniki wrzucamy na dużą patelnię i podsmażamy razem do przejścia smaku. Gdy farsz przestygnie, napełniamy nim ciasto i lepimy a tego już chyba nie trzeba tłumaczyć w jaki sposób😋 Gotujemy wielki gar wody z odrobiną soli i wrzucamy pierogi
Zdrowie i pysznie na talerzuzimnej wodzie. SKŁADNIKI: 0,5 kg kiszonej kapusty 1/2 średniej cebuli kilka kulek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe ok. 100 g. chudego boczku wędzonego Majeranek Zielona czubryca Sól Pieprz PRZYGOTOWANIE: Jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna lub słona, płuczemy ją. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie, gotujemy. Boczek i cebule kroimy w kostkę
Kopystką po garachewentualnie kasza lub ryż. Często też gotuję pożywne zupy krem, które starczą mi na kilka dni. Powyżej przygotowałam cukiniowe mielone (po przepis kliknijcie w link ;) ) z tym że do masy dodałam jeszcze ząbek czosnku. Moje kotleciki podałam z ryżem i surówką pt. ,,wszystko co znajdziesz w lodówce" - sałata lodowa, kapusta kiszona, marchewka, ogórek kiszony i pomidor. Posypałam rukolą
Kuchnia Ellieobiadu składającego się z ryby i gotowanych ziemniaków. Ale żeby nie było tak monotonnie w kuchni.... - pasuje także do mięsnych kotletów, szczególnie tych smażonych lub grillowanych, hamburgerów (mięsnych i rybnych - włóżcie do kanapki), także do różnych potraw z ziemniaków, tj.: frytek, klusek śląskich, kopytek, itp. Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 2 mniejsze obrane jabłka 2 obrane marchewki 1 obrana
Zasmakuj Kuchnikombinować, żeby przemycić warzywa do diety Syna. Gotowane marcheweczki czy tam brokuły już nie przechodzą, więc próbuję co raz to nowych sposobów. Metodą prób i błędów odkryłam, że sprawdzają się surówki. Tylko ile można jeść mizerię, surówkę z marchewki czy z kapusty pekińskiej . Dla odmiany do dzisiejszego obiadu przygotowałam surówkę z kapusty kiszonej, którą ze względu na właściwości warto regularnie
Kuchnia po mojemukapustą i grzybami.Kapusta z grzybami:500 g kiszonej kapusty2 garści grzybów suszonych1-2 cebule2-3 liście lauroweszczypta kminku, kilka ziaren ziela angielskiego, oraz czarnego pieprzu (roztarte w moździerzu)sól do smakuDzień wcześniej suszone grzyby zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy, a następnego dnia siekamy, ja robię to w szatkownicy. Kapustę drobno siekamy i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z liściem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoczymy. Grzyby drobno siekamy. Kapustę kiszoną mam ze sprawdzonego źródła więc nie jest za kwaśna, jeśli jednak jest płuczemy ją kilka razy.Następnie kapustę drobno siekamy, zalewamy wodą kapustę, najlepiej wodą z moczenia grzybów i zagotowujemy. Dodajemy posiekane grzyby, liście laurowe, ziele angielskie nie solimy, gdyż kapusta ma słony smak. Całość gotujemy do miękkości kapusty i grzybów, powinien też odparować
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobłożyć kiszoną kapustą, włożyć do piekarnika i na dwie godziny zapomnieć . Pasta paprykowa jest dobrze doprawiona więc nie potrzebujemy już zbędnych przypraw. Bezproblemowa propozycja na bardzo smaczny obiad. Kapusta kiszona chłonie tłuszcz i przyprawy z karkówki i służy nam jako jarzynka. Całość jest pyszna! Chciałabym Wam też przedstawić rewelacyjną uniwersalną brytfannę indukcyjną z pokrywą z nieprzywierającą powłoką MARBURG(...)garnkami i patelniami. Idealny zestaw zarówno do klasycznej jak i nowoczesnej kuchni. Z pewnością będziecie zachwyceni. . SKŁADNIKI NA KARKÓWKĘ PO BAWARSKU: 1,5 kg chudej karkówki 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 350 ml pasty paprykowej –lutenicy 2 łyżki przyprawy klasycznej do karkówki Słodka papryka do oprószenia 1 gałązka świeżego rozmarynu Sól himalajska do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Karkówkę
Wanilia i KardamonSmażona ryba i zestaw surówek , to mój pomysł na szybki i pyszny obiad. Dzisiejsza wersja ryby jest niebywale prosta. Jeśli szukacie pomysłu na inną, bardziej chrupiącą
Słodkie okruszki