kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:89/166)

Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami 179

Sposób przygotowania: Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, ewentualnie opłukać pod bieżącą wodą (ja tego nie robię, bo lubimy kwaśny smak kapusty), przełożyć do garnka, zalać zimną wodą (woda powinna przykrywać kapustę), dodać liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu i gotować, aż kapusta stanie się miękka.  Ugotowaną kapustę odcedzić, odcisnąć z wody

Gospodyni Miejska
Gołabki z dzika z kaszą jaglaną prażoną 136

być smalec, masło), 30 g suszonych grzybów, 100 ml soku z kiszonej kapusty, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego, kilka ziaren ziela angielskiego, Kaszę umyć, odsączyć i zalać 180 ml zimnej wody. Osolić, dodać 2 łyżki tłuszczu. Wstawić na duży ogień, gdy się zagotuje zmniejszyć płomień i gotować około 10 minut aż kasza wchłonie wodę. Zdjąć z ognia i odstawić

królestwo garów
Gołąbki w kapuście kiszonej 150

mnie gęsi, może być smalec, masło), 100 ml soku z kiszonej kapusty, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego, kilka ziaren ziela angielskiego, Ryż umyć, odsączyć i zalać 180 ml zimnej wody. Osolić, dodać 2 łyżki tłuszczu. Wstawić na duży ogień, gdy się zagotuje zmniejszyć płomień i gotować około 10 minut aż ryż wchłonie wodę. Zdjąć z ognia i odstawić

królestwo garów
Krokiety z kapustą i grzybami 142

ciasto jest za gęste) olej do smażenia Na farsz: 1 kg kiszonej kapusty 30 g suszonych grzybów 1 duża cebula pieprz sól olej do smażenia 2 jaja 2 łyżki mleka bułka tarta olej do smażenia Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na pół godziny. Zmieniamy wodę i gotujemy przez około 30 minut na wolnym ogniu - odcedzamy. Kapustę zalewamy wodą

peggiwkuchni
Kapuśniak na boczku 191

spaceru? Na pewno rozgrzeje ciało i dusze Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 30 dkg boczku, surowy wędzony 4 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 3 listki bobkowe 5 ziarenek ziela angielskiego 3 ząbki czosnku 4 grzybki suszone 1 duża cebula Przepis na kapuśniak Kapustę kroimy, gotujemy do miekkości i odsączamy. W garnku, w którym bedziemy gotować kapuśniak

Kulinarna Patilogia
Karkówka marynowana w cebuli 395

olej, zdejmujemy z ognia i mieszamy. Stopniowo rozrzedzamy zasmażkę wodą z gotowania karkówki, następnie całość wlewamy do garnka, mieszamy. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem, zagotowujemy sos.Można wykorzystać inne rodzaje mięs, na zdjęciu jest akurat szynka.Najlepiej smakuje z kluskami na parze lub śląskimi i surówką z kiszonej kapusty lub ogórkami kiszonymi.Smacznego

chwile dla mnie
Śledzie kimchi 92

spał . Wspólne gotowanie, dużo śmiechu i oczywiście pogaduchy w międzyczasie, zaowocowały kilkunastoma pysznymi daniami z wykorzystaniem warzywnych produktów Provitusa. Miało być smacznie i prosto, i zdecydowanie tak było. Jednym z dań, które przygotowałam były śledzie kimchi. Kimchi to tradycyjne, dosyć ostre danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta pekińska, rzepa albo ogórek

Kulinarne przygody Gatity
Fotorelacja z rybnych warsztatów Lidla z Karolem Okrasą 256

burgera lub kanapkę i stanąć do konkursu na rozpoznawanie gatunków ryb. Ruszyliśmy więc do pracy. W mojej drużynie znalazły się Justyna z bloga Bistro Mama i Ilona z Uwielbiam gotować .  Do dyspozycji miałyśmy świetnie zaopatrzony Ryneczek Lidla i oczywiście świeże ryby z pobliskich stawów. Zarówno Karol, jak i pozostali Panowie byli bardzo pomocni, podpytywali co chcemy ugotować, doradzali(...)leczo z rybą i rybnym bulionem i burgera z mielonym mięsem (rybn ym oczywiście) , żurawiną i suszonymi śliwkami. Hitem okazał się sos, który powstał przy udziale jednego z Kucharzy. Kapusta kiszona duszona w mleku kokosowym z curry - świetnie pasował do naszych kanapek. Na wierzchu położyłyśmy pomidorową salsę m.in. z chili i kolendrą. Do tego opiekane bagietki - pycha. Mam zamiar powtórzyć

Moje Kuchenne Rewelacje
Kapuśniak z pekińskiej 128

26.10.2018 Bardzo smaczna, aromatyczna i sycąca zupa, w sam raz na jesienny obiad. Pojawiła się w sklepach fioletowa kapusta pekińska i właśnie z niej przygotowałam kapuśniak

gotuj ze mną
PASZTECIKI DO BARSZCZU 134

mąki 1 jajko 1/2 kostki masła sól Farsz: 25 dag kiszonej kapusty, 25 dag pieczarek, 1 cebula, sól, pieprz, kminek, 2 łyżki masła Dodatkowo: 1 jajko, sól gruboziarnista WYKONANIE Ciasto: Śmietanę mieszamy z drożdżami i solą. Dodajemy mąkę i masło- wyrabiamy. Na godzinę wkładamy do lodówki. Farsz: Kapustę gotujemy do miękkości. Studzimy, a następnie drobno kroimy. Pieczarki i cebulę drobno

słodki bratek
Kapusta zasmażana 187

sporą ilością świeżo posiekanego kopru na ziemniakach. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 2 cebule 100 g boczku 8-9 pieczarek 2-3 ziela angielskie 2 liście laurowe świeżo zmielony pieprz, przyprawa do bigosu opcjonalnie: niewielka ilość vegety natur olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę odciskam z nadmiaru soku, szatkuję. Gotuję do miękkości z niewielką ilością wody, ziela i liści. Na dużej

Zasmakuj Kuchni
Karkówka zapiekana z kiszoną kapustą 164

między czasie oczyszczamy pieczarki, szatkujemy je i podsmażamy na maśle. Kapustę kiszoną mocząc i cedząc pozbawiamy nadmiaru kwaśności (wedle uznania) szatkujemy na drobniejsze kawałki i dodajemy do pieczarek i uzupełniamy poziom wody do poziomu kapusty w garnku dodając listki, ziele i pieprz (żona użyła by kostki rosołowej) . Całość gotujemy do miękkości kapusty. Połową ugotowanej kapusty wykładam dno naczynia żaroodpornego

Mechanik w kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 142

ciepłej wody Farsz: ok 20dag suszonych grzybów 0,5 kg kiszonej kapusty 2 cebule sól i pieprz Przygotowanie: Grzyby namoczyć i ugotować. Kapustę wycisnąć i ugotować, dodając sól i pieprz. Odcedzić kapustę, dodać pokrojone drobno grzyby i podsmażoną cebulkę. Ciasto ugnieść i rozwałkować. Wyciąć koła szklanką i nałożyć farsz. Gotować przez ok 5 minut w osolonej, wrzącej wodzie. Podawać

ChilliJemy
Krokiety, Grawitacja 162

krokietów. Skorzystałam z tego przepisu . Składniki: ok. 800-900g kapusty kiszonej (po odciśnięciu soku) 2 liście laurowe 2-3 kulki ziela angielskiego 2 duże cebule 0,5 kg pieczarek olej 1 łyżka majeranku sól, pieprz Zagotuj w dużym garnku wodę. Dodaj kapustę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj do miękkości. Odcedź. Osobno zblenduj pieczarki i cebule lub pokrój

Qlinarnie i Qlinarnie
Krokiety z marchewką, kapustą i pieczarkami 151

310g pieczarek 3 cebule 4 średnie marchewki 650g kapusty kiszonej 2 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie , tymianek pęczek natki pietruszki liść laurowy, ziele angielskie ole j do smażenia Przygotowanie: Kapustę drobno pokroić, wło żyć do garnka, zalać w odą z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotować , aż zmi ękni e ok 15 min. Pieczarki i cebulę obrać i drobno

Gaździnka warzy

Proponowane wyszukiwania