kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:91/166)

Paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami 159

masła 3 łyżki śmietany 1 jajko sól farsz 400 g kiszonej kapusty 30 g suszonch grzybów 1 cebula olej do smażenia lisć laurowy 3 ziarna ziela angielskiego kminek mielony sól, pieprz Wykonanie: Grzyby zalać wodą i odłożyć na godzinę. Po tym czasie ugotować w wodzie w której się gotowały. Odcedzić, pokroić w drobną kostkę. Kapustę ugotować do miękkości w wodzie

magiczna kuchnia Kasi
Smażone boczniaki 166

lodówki na kilka godzin (ja zwykle marynuję rano, a gotuję późnym południem). Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę aż się zeszkli. Dodajemy zamarynowane grzyby i smażymy aż zmiękną. Podajemy z ziemniakami i zestawem sałatek – ja uwielbiam buraczki czerwone i sałatkę z kapusty kiszonej . Smacznego! Artykuł Smażone boczniaki pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Bigos staropolski (Cassoeula polacca con crauti) 175

tarce o grubych oczkach. Kapustę kiszoną drobno kroimy. Białą kapustę szatkujemy i sparzamy we wrzącej wodzie, po czym odsączamy i drobno kroimy. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na 2 łyżkach masła. Do cebuli dodajemy o ba rodzaje kapusty. Całość zalewamy szklanką gorącej wody i gotujemy do miękkości ok. 10 minut. Do kapusty dodajemy

La grande e la piccola cuoca
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami 359

filiżanką czerwonego barszczu. płat ciasta francuskiego (275g) Farsz: 50dag kapusty kiszonej cebula łyżka oleju garść grzybów suszonych sól pieprz liść laurowy 2 ziarenka ziela ang. łyżeczka przyprawy do dań z kapusty jajko do posmarowania kminek lub mak do posypania Farsz: Grzyby namoczyć ok godziny w 1 szkl wody, gotować ok pół godz. Kapustę zalać niewielką ilością zimnej wody, zagotować, odcedzić

Smakołyki Asi
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI ORAZ OLEJEM LNIANYM 175

Składniki na farsz:   750 g kapusty kiszonej  20 g suszonych grzybów  1 biała cebula ząbek czosnku  pieprz, sól  olej rzepakowy do smażenia  olej lniany do polania  Sposób przyrządzenia:   Grzyby sparzyć gorącą wodą, odsączyć i pokroić na drobne kawałki. Kapustę wypłukać, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić

pieprzny smaczek
Kapusta kiszona z kaszą 157

KAPUSTA KISZONA Z KASZĄ Składniki: - około 1,5 kilograma kapusty kiszonej (2 słoiki) - 200 gram kaszy jęczmiennej grubej - około ½ (można więcej) kilograma mięsa (różne, np. kawałek antrykotu, kawałek żeberek, biodrówka) - liść laurowy - ziele angielskie Przygotowanie: Do garnka wlewamy ½ litra wody, dodajemy kapustę, liść laurowy, ziele angielskie oraz mięso. Gotujemy około 1 godziny, od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso będzie

Życie zamknięte w smaku
Kapusta wigilijna 113

laurowy, 4 szt. ziele angielskiego , 2 szt. jałowca, cukier Kapustę kiszoną odcisnąć ( jeżeli jest zbyt kwaśna, przepłukać w zimnej wodzie), pokroić. Grzyby wypłukać, zalać zimną wodą i ugotować. Cebulę pokroić w półplasterki. Do garnka wlać olej, dodać cebulę, podsmażyć ze szczyptą cukru. Dodać kapustę, przyprawy, wlać wywar z gotowania grzybów, trochę wody (kapusta nie lubi się dusić na sucho

królestwo garów
Kluski- kopytka. 155

następnie równo kroimy na skos, co 2 centymetry, Kluseczki gotuje się partiami, w osolonej wodzie, około 3 minut od wypłynięcia, Odcedzone na sicie przelewamy zimną wodą, Wyłożone na talerz musimy okrasić lub polać sosem i danie gotowe.  Jeśli będziecie podawać z sosem to polecam jako dodatek kapustę kiszoną zasmażaną(przepis na kapustę podany wcześniej "kluseczki z kapustą

Kuchnia Beaty
Pierniczki korzenne na mące orkiszowej/Wigilijna kapusta z żółtym grochem 127

kapusta z żółtym grochem. Składniki: 40 dag  kiszonej kapusty bez dodatku marchewki 40 dag żółtego grochu (połówki) 3 duże cebule 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 3 łyżki masła 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklij na 2 łyżkach oliwy. Kapustę dobrze wyciśnij, pokrój drobno, zalej wodą i gotuj około 30 minut. Groch zalej wodą, odstaw

Moja Mama Gotuje
Kryzysowa wigilia 176

grzybami. Miejsce zupy mamy już zajęte, a poza tym barszcz czerwony z uszkami jest nudny :) Lepsze rozwiązanie to barszcz z uszkami w jednym czyli pierogi z ciastem buraczanym z kapustą kiszoną i grzybami. Nie wiem co symbolizuje kapusta, podobno kiszona odrodzenie co w kontekście nowego roku byłoby logiczne natomiast z grzybami jest ciekawsza historia. W wielu religiach, w tym katolickiej(...)dziko rosnących roślin, w tym grzybów. Od tamtej pory grzyby są zawsze na wigilijnym stole. Składniki: - kapusta kiszona - grzyby suszone - paczka mąki - pół szklanki wody - pół szklanki soku z buraków Wykonanie: Grzyby zalewamy wrzącą wodą i czekamy aż się zrobią miękkie. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy razem z grzybami. Z prawie całej paczki mąki oraz płynów ugniatamy ciasto

Kryzysowa Książka Kucharska
Kapusta z grzybami 160

Wieloma testami została wysoka odporność powłoki na zarysowania. Teflon ™ Platinum Plus to jedyna powłoka, która pozwala na użycie metalowych łopatek, bez ryzyka, że nam porysują powierzchnię patelni. Ten kto gotuje doskonale wie jakie to ważne. Chyba każdemu zdarzyło się odruchowo zamieszać coś na patelni widelcem.  Grube wielowarstwowe dno jest przystosowane do użycia na wszystkich rodzajach kuchenek, również na tych(...)takim wspaniałym prezentem 😍. Zniżka jest ważna do 31 grudnia 2016 roku. W ramach testów przygotowałam na mojej patelni kapustę z grzybami, wyszła pyszna ! Zapraszam po przepis. Kapusta z grzybami Czas przygotowania: 60 minut + czas moczenia Składniki: 500 g  domowej kiszonej kapusty 1 duża cebula 200 g pieczarek 1 szklanka suszonych grzybów sól pieprz olej do smażenia mielony kminek

Kulinarne przygody Gatity
Kulebiak 118

ciasto: 500 g mąki 1 szkl mleka 30 g drożdży 50 g oleju 1 łyżka cukru szczypta soli nadzienie 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula

Gotowanie jest łatwe
Szałołt dlo frelkōw (Sałatka dziewczęca) 146

Ôstatnio 1 bōły 2 u nos na bezuchu 3 mode 4 frelki 5 i tak żech sie pomyśloł, że trza by narychtować 6 co lekego, bo

Chop w kuchni
Karkówka w sosie ketchupowym 233

Bardzo lubię karkówkę. Szczególnie tą, zapiekaną w piekarniku. Bez żadnego podsmażania. Włożona do pieca jako surowe mięso jest krucha i bardzo delikatna. Jako, że jestem zwolenniczką

Pobite gary Barbary
Gulasz segedyński. 150

dobrze. ;) PS W moim domu gulasz segedyński podany z pampuchami odniósł naprawdę duży sukces. Muszę przyznać, że wcale się tego nie spodziewałem. ;) Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 400 g kapusty kiszonej 1 cebula 300 ml słodkiej śmietanki 2 szklanki wody 1 łyżka słodkiej papryki w proszku (najlepiej wędzonej) 1 łyżeczka kminku 1 łyżka cukru 1 łyżka masła 1 łyżka mąki(...)dużej patelni (porcjami) i dodać do cebuli. Dodać paprykę w proszku i wymieszać. Po minucie wlać ćwierć szklanki wody, posolić do smaku i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem 1 godzinę. Dodać poszatkowaną drobno kapustę, kminek, pieprz, cukier, sól do smaku, wymieszać i zalać pozostałą wodą. Gotować kolejną godzinę pod przykryciem. Dodać śmietankę i wymieszać. Z masła i mąki

zadanie-gotowanie

Proponowane wyszukiwania